Romania care nu se indigneaza

A fost odată o tara aşezata la răscruce de drumuri; in fapt, nu a fost aşezata de nimeni, era acolo de când lumea, cu locuitori cu tot; doar ei, uneori, se aşezau pe o ureche si aşteptau; aşteptau sa vina vremuri mai bune. Si ele nu veneau pentru motivul banal ca vremurile nu vin, nici nu trec. Oamenii trec si schimba vremurile; uneori cu folos, alteori, degeaba…

Progresul nu se face singur. Nu este nici obligatoriu. Regresul se instaleaza cu aceeaşi indreptatire; depinde de sensul si natura acţiunilor. Or, noi trăim in tara non-acţiunii. Aici oamenii nu se indignează. Nu se revolta; revolta pare programata – doar una la un ciclu istoric. Nu cer si nu apăra drepturi; fac deseori concesii si accepta uneori pomeni. Se supun. Sunt supuşi – subdezvoltării, exploatării, umilinţelor cotidiene, deplasării in masa in alte tari. Aceasta deplasare nu se cheamă la noi incalcare a drepturilor omului, nici exil; se cheamă mobilitate a forţei de munca si este stimulata. Ca in urma raman doar batrani lipsiţi de sprijin si tineri lipsiţi de repere, nu pare a avea vreo importanta… Suntem primitori fara condiţii; bulgarii au pus unsprezece in acordul cu americanii pentru amplasarea bazelor; noi, nu am pus niciuna.

Trăim in tara in care şefii nu sunt contrazişi; mai curând, este contrazisa realitatea, in ciuda tuturor evidentelor. In tara asta oamenii nu cred ca alţii pot ceea ce ei nu pot; peste tot ar fi la fel. Tot aici, oamenii mint, se mint si mai ales sunt mintiti. Si nu au curajul sa întrebe – „De ce ne credeţi mai naivi decât suntem!?”. Se spune ca reaua conştiinţa are memorie buna; buna conştiinţa a celui umilit trebuie sa aibă memorie proasta pentru ca iartă ce nu e de iertat si uita ceea ce nu trebuie uitat. Istoria nu exista; lipseşte simţul timpului. Lucrurile sunt. Punct. Nici măcar experienţa de a vedea cum ele dispar nu ne modifica atitudinea. Aveam nişte drepturi; au fost incalcate; nu mai sunt. Si atat.

Rândurile de mai sus nu sunt o elegie in plus la adresa neputintei noastre; am citit o multime in aceste zile. Nu sunt o constatare suplimentara a unei stari de fapt; e adevarat, o stare care doare; pe mine ma doare aceasta Romanie… Randurile de mai sus descriu o stare care are explicatie si are solutii.

Suntem ceea ce societatea face din noi. Or, in societatea noastra, scoala nu invata oamenii sa se stimeze, sa lupte pentru drepturi, nu pentru pomeni, sa aiba curajul propriei opinii si sa-si asume riscurile luptei pentru o idee; ii invata sa repete si sa se supună. Nimeni nu i-a invatat istoria încrâncenata si uneori plina de sacrificii a castigarii, pas cu pas, a drepturilor pe care le avem astazi; nici drepturile nu le sunt prea clare. Nimeni nu le-a spus ca ceea ce este nu a fost dintotdeauna si poate sa nu mai fie intr-o zi; ca fiecare generaţie trebuie sa-si apere si câştige statutul propriu… Vigilenta nu este niciodata in plus; starea de veghe este chiar in inima democraţiei. Nu sunt invatati sa traiasca impreuna si sa lupte impreuna; sunt invatati de mici sa intre in competitii absurde; nu cu ei insisi, pentru a se autodepasi, ci cu ceilalti, pentru a-i invinge.

Fara fiecare in parte, societatea merge inainte; fara toti impreuna, niciodată. Lecţia solidarităţii nu a fost predata; multe alte lectii nu au fost. Vorbesc la sensul propriu. Rolul istoriei si ştiinţelor sociale si umane a fost permanent subminat si diminuat. Orice societate are nevoie de mituri fondatoare care sa o unifice si proiecte de viitor care sa o orienteze. Ele ne lipsesc.

Noua lege a educatiei nationale duce lucrurile mai departe; spre prăpastie. Minimalizarea omului si societatii in scoala era pana acum o greseala legata de ierarhiile de putere si numar dintre profesori; era si consecinta vechiului sistem, in care alti factori educativi erau destinati sa completeze scoala (organizatiile de tineret, partidul, mijloacele de comunicare); cum o faceau, este alta problema…

In societatea atomizata a prezentului, noua lege ne spune doar ca şcoala trebuie sa creeze sclavii viitorului, oamenii necesari „construirii unei economii si societati a cunoaşterii” (in aceasta ordine); la dispozitia cui are nevoie… Avem putini cetateni; nu sunt de asteptat nici in viitor. Avem o societate fragmentata, dezbinata, nesigura pe sine; şcoala nu va contribui sa schimbe situaţia. Noi insa, putem schimba scoala si incepe de la varste mici sa cream o Românie care sa nu ne doara… Pentru societatea informaţionala parem deja destul de pregătiţi. O desfăşurare de trupe telegenica tocmai a demantelat o reţea extinsa de interceptare a convorbirilor si furt de informaţie virtuala. Clonatorii de carduri si hackerii de orice sunt bine. Romania, inca nu…

22 comentarii la “Romania care nu se indigneaza”

 • Bibliotecaru

  Există o alternativă, sau poporul este anesteziat de flacăra violetă, sau poporul crede că orice ar spune nu mai are putere să schimbe ceva.

  Gândiţi-vă că revoluţia din 1989 s-a întâmplat mai ales că poporul strâns în stradă a provocat fuga cuplului Ceauşescu. Astăzi lumea în stradă nu mai provoacă fuga nimănui. Cum s-ar putea face deci o revoluţie? Dacă nici măcar cu revoluţia nu se poate schimba nimic, cum anume să se poată schimba sistemul? Ce şansă are poporul să-şi impună cuvântul, altfel, prin Constituţie, Suveran.

  Dacă, de exemplu, se face un referendum şi politica îl „mânăreşte” cu tupeu, ce poate face poporul?

 • gabicretu

  @Biblio,
  Trebuie sa faca ceva, daca nu e doar popor…
  Dar sunt la fel de rezervata in privinta schimbarilor pe termen scurt; este nevoie de un nou apostolat. In scoala, in organizatii, media, pe bloguri, oriunde oamenii pot vorbi, trebuie inceputa educatia morala si educatia cetateneasca.
  Moneyteismul pe care il tot incrimineaza Peter este o realitate care a stricat sufletele de o maniera fara margini. Nu doar sufletele celor care au bani; si a celor care nu au si-si inchipuie ca acestia ar solutiona totul si ca sunt mai importanti decat orice – decat zambetul copilului sau sa-l vezi cum creste, atmosfera unei zile intre prieteni, bucuria de a-ti descoperi si dezvolta un talent doar de dragul de a-l avea si a te exprima, nu pentru a face din asta o afacere…
  Trebuie sa-i invatam pe oameni ce valorosi sunt pentru ca ei sa se arate astfel. Daca le spunem toata ziua ca sunt niste rahati, se vor comporta si vor deveni astfel.

 • gigi

  @ Dna Crețu :

  Iar recidivezi stimata doamna !
  1990-1996 iți mai aduci aminte Doamne ? Pai nu STÂNGA a creat „mierda” asta de capitalism „original” ???
  Iliescu nu era la fel de imbecil ca Ceaușescu. Știa ce face.
  Acum societatea româneasca culege roadele. Într-un ceas bun stimați tovarăși !
  Sa auzim numai de bine

 • N. Raducanu

  Sunt un om cu vederi de stanga, care pretuieste deci atitudinea critica, iar nu numai in politica. Vad cu ingrijorare ca Romania este angajata acum, in economie, in educatie, in cultura, pe un drum chinuit, cu mari necazuri, o cale de care cei responsabili in stat nu doresc sau nu sunt in stare sa se desprinda. Populatia este nemultumita, dar isi exprima cu moderatie dezacordul, respectand regulile sistemului, de comunicare a starii de spirit doar prin introducerea buletinului de vot in urna. Dar alegeri nu se vad la orizont in acest an, iar cei care au provocat suferintele oamenilor stiu ca, odata cu trecerea timpului, indignarea se potoleste.
  Articolul “Romania care nu se indigneaza” ne vorbeste cu tristete despre incapacitatea de a se revolta a unui popor, in momente in care alte natiuni, chiar vecine, au trecut de la vorbe la fapte. In descifrarea cauzelor care au dus la aceasta situatie de turma docila, vina ar reveni scolii, caci “in societatea noastra scoala nu invata oamenii sa lupte pentru drepturi, sa aiba curajul propriei opinii, sa-si asume riscurile luptei pentru o idee, ci ii invata sa repete si sa se supuna”. Probabil ca asa este. Scoala are desigur contributia ei la aceasta mentalitate, dar consecintele educatiei primite acolo se vad peste decenii. Relativa pasivitate cu care romanii au receptionat acum vestea reducerilor de salarii si pensii, este doar o consecinta a invataturii primite in scoala din ultimii 20 de ani? Explicatia este cred mai ampla. In multe locuri in lume se desfasoara un curent, ce i-as spune contrarevolutionar, conservator in esenta, ce repune in discutie cuceririle miscarilor sociale ale sec. 20 de afirmare a drepturilor celor ce muncesc in fata capitalului. Iar la noi, cred ca mai curand este vorba despre o intreaga campanie dusa cu vehementa de doua decenii, de contestare a trecutului, de a se invinui nu numai comunismul, ci toate regimurile, incepand din 1938 si chiar mai dinainte, pentru incapacitatea de a ne smulge din subdesvoltare. Si pentru ca asta e ceva cam abstract, vina este data pe insusirile genetic negative ale unui popor pe care soarta l-a asezat la rascruce de drumuri.
  Iata insa ca politica obliga si la alte opinii. H.-R. Patapievici, uitand cele ce le scria cu vreo douazeci de ani in urma, comite in Evenimentul (3 iunie a.c.) un articol in care se lamenteaza, nu pentru ca traieste in mijlocul unui popor molatec si cam bleg, ci – din contra – inconjurat de o societate ce aluneca spre violenta. El e ingrijorat de cei care stimuleaza violenta, care folosesc televiziunea si presa pentru a incita, necrutator, inchizitorial si insolent, la ura si revolta. Dansul nu accepta ca rechizitoriul sa fie indreptat numai impotriva unui singur “grup politic” (pe care nu il numeste, dar nu cumva acesta s-o fi numind PD-L?), ci cere linistirea spiritelor, incetarea excitarii multimilor, pentru ca guvernantii sa poata actiona nederanjati de grija pierderii viitoarelor alegeri. Si incheie patetic: “motivele pentru care oamenii se lasa usor intoxicati cu ura sunt de inteles: situatia celor mai multi dintre noi este si ea ingrozitoare”. Victima si el, Patapievici? Ti se rupe inima de mila!
  Nu mai putin oportunist este Mircea Cartarescu, care adulmecand spiritul timpului, isi descopera brusc valente protestatare. El marturiseste ca provine dintre-o familie saraca, nu e nici de dreapta, nici de stanga (Cartarescu si de stanga, ar fi fost chiar culmea!), dar nu intelege “de ce oamenii cei mai amarati din Romania de azi, trebuie sa-si ia ultima bucata de paine de la gura ca sa salveze statul roman”. Treptat sporeste indignarea justitiara a autorului, el recunoaste ca nu e capitalist, dar nu intelege de ce in Romania au aparut atatea “averi obscene, cumulari maladive”. Cauta si el cauza si – nu prea original – o gaseste: la noi, spre deosebire de alte tari cu ceva corupti, exista “un sistem al coruptiei”.
  Cele doua cazuri de mai sus (Patapievici si Cartarescu) sunt simptomul ca se petrece ceva nou in spatiul gandirii politice a “elitei” romanesti: se apropie ceasul socotelilor si nu e comod sa te gasesti atunci pe banca acuzatilor.

 • gigi

  @ N Raducanu

  Ca de obicei doar vorbiti despre efecte. EFECTE. Atatde „stanga” esti domnule incat adevarul nu mai nici valoare logica. Doar propagandista.
  Si daca ar fi sa spuneti ce inseamna „de stanga” v-ar fi imposibil sa nu deveniti totalitar.

 • gabicretu

  @N Raducanu,
  Intentia nu era sa explic starea actuala a societatii romanesti care isi are cauze multe si complexe. Mai curand, chiar daca fara succes, vreau sa atrag atentia asupra unui lucru care nu s-a spus despre noua lege a educatiei. Ea creaza baza juridica pentru ca lucrurile sa ramana cum sunt in ceea ce priveste cetatenia (sai sa mearga mai rau) pentru ca elimina practic idealul educational.
  Orice sistem de productie vrea sa produca ceva; scoala „produce” oameni. O societate isi defineste ce fel de oameni doreste sa educe prin precizarea „idealului educational”; cu asta incepe, in principiu, orice lege a educatiei. In trecut, chair daca atins sau nu, idealul educational era definit destul de explicit, cu raportare la comportamente, valori, atitudini asteptate de la cineva care trece prin scoala. In noua lege articolul cu pricina este inlocuit cu o singura fraza generala care zice ca cei ce trec prin scoala ar trebui sa se dezvolte astfel incat sa corespunda necesitatilor unei economii si societati a cunoasterii. Subiectul poate fi dezvoltat… De exemplu scoala poate crea …papagali, cum observam cu si fara voie.

 • ileana

  Gabi,
  Dupa cit ma duce pe mine capul,
  nu mai ete cazul sa vorbim aici de stinga si de dreapta .
  Indignarea exprimata de tine
  ar trebui sa fie a oricui traieste in aceasta tara,
  dar si peste tot in lume,
  unde individul a devenit un numar
  si conteaza doar ca masa de manevra .
  Aici vad primejdia care-l paste pe om :
  sa fie mereu calculat doar ca fragment al unei entitati indreptatite sa existe social ,si anume grupul ,clasa …
  Oricum mai tot ce se face
  e pentru mase, nu pentru oameni :
  hipermarketuri
  stadioane cu muzici si faze
  mitinguri
  televiziune
  Asa ca ,iertata sa fiu ,dar nu vad sensul nici unei revendicari punctuale ,atita timp cit fundamentele sint putrede.

 • Stefan

  @Ileana,
  Sunt de acord cu Dv.si confirm ca va duce bine capul.
  Si tutusi va intreb-oare ce le spun actualii guvernanti,parintilor si bunicilor lor?
  Dar alegatorii care i-au trimis la guvernare?
  Basescu n-are nici mama nici tata,dar Boc cel mare(tatal premierului) ce i-o fi spunand lui Boc cel mic?
  Noi cu totii suntem indignati si albastri de suparare,dar oare ai lor se bucura?
  Astia neaparat trebuie aruncati in Dunare(ma refer la cei ce conduc acum scoli,spitale,ITM-uri si AJOFM-uri,etc).

 • gigi

  @ Stefan :
  In primul rand propunerea cu aruncatu’ in Dunare nu este de loc „eco”.
  Mai departe : retorica cu „ce-o fi spunand ….” este tardiva, in consecinta inutila.
  De ce nu va intrebati cum s-a putut ignora o lege anticoruptie cu adevarat efectiva atat timp ??? De ce partidele, demnitari cu puteri de initiere legislatiava au fost atat de ingaduitori atat timp ? 20 de ani!
  Ileana sterge „din condei” raspunderi si generalizeaza culpabilitati . Este o atitudine corecta?
  D-na Cretu se imburica (retoric deasemenea) dar continua se incaseze salariile si drepturile. La fel ca toti ceilati €parlamentari romanesti(sic). Nu va intrebati de ce ?
  Pai va spun eu de ce :pentru ca Iliescu & FSN a vrut puterea cu orice pret si in loc sa fundeze o tara adevarata si-a facut o mosie cu sclavi cu tot. Au luptat sa distruga si ultimii reprezentati ai unei elite nationaliste si democratice. Sub umbrela stangii au fundat cel mai mizerabil capitalism. Mai rau ca in Haiti
  De asta domnule Stefan, de asta !

 • Stefan

  @gigi,
  as putea sa va raspund in multe feluri,dar nu-mi sta in caracter si apoi ce rezolv?
  Cred ca a venit timpul sa lasam Istoria sa-si faca treaba ei.
  Mai mult ca niciodata trebuie urgent sa ne ocupam de prezentul si viitorul nostru pe care trebuie sa-l face IMPREUNA.
  Pentru ca acest lucru sa fie realizabil trebuie ca impreuna sa-l dam jos(sa-l ciuruim)pe basescu.
  JOS BA-SES-CU,
  JOS-BA-SES-CU……
  HAI CU TOTII:

  JOS CU BASESCU,
  JOS GUVERNUL TRADATOR,MINCINOS,IPOCRIT,LAS si HOT,condusi de un IDIOT!
  BOC,BOC la usa ta a venit Politia!(asa am strigat azi undeva in Romania la baza uneia dintre multele statuii ale lui Stefan cel Mare!!)
  DE-MI-SIA,DE-MI-SIA….

 • gigi

  @ Stefan :
  Bravo ! Ai luat atitudine.
  Si am vrut in’94 „sa fauresc viitorul ” Dar dumneata (si altii ca dumneata) ai ales viitoru’ lu Ilici. Tot ce s-a intamplat dupa este produsul tradarii lui Iliescu. Exact asa : tradarii. Degeaba strigi acum cand mafia de stat este mai puternica decat Consiliul Europei !
  Nu simpatizez cu NICI UN PARTID si cu atat mai putin cu politicienii actuali. Eu cred ca singura solutie este o DICTATURA care sa impuna legi teribile genul : senatorul Voicu inchisoare pe viata ! Familia desfiintata social, confiscate bunurile pana la a3a generatie. Cam asa vad eu lucrurile.
  PS : Cred ca nici nu ai citit cu adevarat ce spuneam eu ! lol
  Crezi Dna Cretu ar subscrie propunerilor ( sa la numesc asa) mele?
  Sa auzim numai de bine !

 • iceflame

  @ gigi

  Si daca esti nepot de sora al senatorului Voicu, sau var primar cu el?
  Sunt multe cazuri de romani care sunt rude si nici macar nu se cunosc intre ei; unii au plecat in alt judet sau alta tara, sunt izolati complet si habar n-au de restul familiei.

  In cazul acesta (ipotetic evident) ce vina ai tu daca Voicu a facut o prostie? De ce sa fi desfiintat social si de ce sa ti se confiste bunurile?

  Inca ceva; daca lui Voicu ii dam inchisoare pe viata, ce pedeapsa ii vom da unuia care omoara cu sange rece doi parinti si trei copii minori?

  Si inca una; Gabi Cretu nu este europarlamentar, mai precis – nu MAI este…

 • gigi

  🙂 Tot inchisoare pe viata, da’ ii iertam namurile !

 • iceflame

  @ gigi

  He, he, asta-i tare…

  Si acum la modul serios, Voicu nu e nici pe departe cel mai vinovat din tara asta, dar, judecand dupa continutul inregistrarilor „devoalate” pana acum, fata mare nu pare a fi…
  In orice caz, justitia se face in baza legilor in vigoare, noi putem doar sa comentam deciziile magistratilor.

 • gigi

  @ Domnule,
  Dumneavoastra aveti simtul civic alterat. Judecand dupa com`paratia facuta. Me refer „fata mare ” Voicu. De acord ca mai sunt borfasi.
  Dar problema rezida din „ingaduinta” generala fata de coruptie.
  Etaloanele au disparut. Unde este ele? (sic)

 • iceflame

  @ gigi

  Bine, de acord, sa presupunem ca as fi asa cum spuneti.

  In aceste conditii, luand alteratul meu simt civic drept reper (situat undeva la punctul zero pe un interval de la 0 la 10), spuneti-mi va rog, cum apreciati propriul dumneavoastra simt civic?
  Sunteti absolut sigur ca opiniile pe care le exprimati pe acest blog pot fi considerate obiective si echilibrate?

  Etaloanele nu au disparut. Putini le cauta.
  Si mai putini le gasesc. Atat.

 • iceflame

  @gigi

  Am vrut sa spun „INTOTDEAUNA obiective si echilibrate”…
  Abia dupa ce am dat ok comentariului am sesizat lipsa.
  Scuze.

 • gigi

  @Iceflame :
  „In orice caz, justitia se face in baza legilor in vigoare, noi putem doar sa comentam deciziile magistratilor” spusele dv.
  lool Aici e problema ! Cine a facut, si mai ales „cum” legile !
  De aici vine cea mai parte a dezastrului. De asta spun mereu ca Iliescu a tradat pur simplu natiunea. In mainile lui statea o constitutie adevarata. Da’ n-a vrut si pace.
  Cat despre opiniile mele : dumneata nu vrei legi aspre ? Si nu aspre, draconice ? De ce ? De ce sunt dezechilibrat ? Pentru ca urasc minciuna, prostia, marsavia, spaga, servilismul, ipocrizia si latele asemenea trebuie sa crezi ca sunt dezechilibrat ? Daca ar fi dupa mine singurii care ar putea fi condamnati si executati ar fi conducatorii (politici si/sau tehnocrati). Parlamentari, ministri si toata sleahta de imbuibati ar trebui sa fie singurii care sa poata fi condamnati la moarte. Sa-mi spui dumneata cine si-ar mai permite sa ia spaga sau sa-si bata joc de functia politica

 • Stefan

  @gigi,
  oricine observa ca aveti o problema,nu cu noi,ci mai degraba cu dv.
  Spun asta pentru ca orice suparare ati avea si ori-cate adevaruri predindeti ca stiti,sub nici o forma nu aveti dreptul sa va adresati catre cineva(inclusiv noua)la persoana a 2-a.
  Asta tine de educatie,care la dv.asta este,nu se gaseste.
  Poate nu-i timpul chiar asa de trecut cu dv.dar o solutie cred ca se mai gaseste:mai puneti mana pe o carte si dupa aia,mai tapurim!

 • gigi

  @ Domnia Voastra Stefan ,

  Asta-i „tara arde si baba se piaptana”
  Cu atat mai mult cu cat nu am avut onoarea de a va adresa NICI UN cuvant. O fac acum cu regretul timpului pierdut. Se pare ca orgoliul Domniei Voastre valoreaza mai mult decat adevarul si/sau greutatea unei idei. Forma inainte de toate. Pai atunci situatiunea romaneasca nu trebuie sa surprinda pe nimeni. Atata doar ca ma scarbeste si ma amaraste . Spre deosebire de Domnia Voastra, care pare multumitra la curtea Gabrielei Cretu.
  Salutare umbra veche,

  PS Cat despre citit : spune-mi Domnia Ta de unde vine saluul meu de despartire .

 • Stefan

  @gigi,
  saluul dv.(vedeti cat de mult va respect),(nu am gasit pe dex ce/cum se traduce saluul)de despartire,vine din negura timpului,reprezentat de cei 7 ani de acasa si/sau o minima informare despre regulile minime de adresare,usor de gasit in orice brosura de maniere.
  In final,cam asta-i problema dv.si nu a mea.
  In ceea ce priveste Curtea Doamnei Gabriela Cretzu,ar fi indicat sa fiti mai civilizat,ca manierele va lipsesc.
  Controlati-va,pentru ca in familia dv.daca mai este,puteti deveni violent(nu-s sigur daca n-ati fost)si nu-i bine dăloc,dăloc,dar chiar dăloc.

 • iceflame

  @ gigi

  Nu am spus niciodata ca ati fi dezechilibrat.
  Daca asta ati inteles, imi pare rau, ati inteles gresit.

  Eu am intrebat doar daca „sunteti absolut sigur ca opiniile pe care le exprimati pe acest blog sunt intotdeauna obiective si echilibrate”
  Ele, opiniile, nu dumneavoastra.

  Unii oameni sunt mai temperamentali din fire; din pacate,asta nu ajuta deloc atunci cand vorbim despre legi…

  Cand spun acest lucru ma refer in primul rand la mine.
  Mi se pare insa ca si dumneavoastra sunteti facut cam din acelasi material, deci, poate ca vorbesc cumva in cunostinta de cauza…

  In concluzie, cred ca atat eu cat si dumneavoastra mai avem de invatat. Intai de toate ce este cumpatarea.
  Abia dupa aceea putem vorbi despre cum ar trebui sa arate legile.

  Sa stiti ca si eu am lucrat prin cele strainataturi, si eu l-am injurat pe Ilici(ooops, suntem pe blogul unei social-democrate din Romania, sper sa nu se supere prea tare, ca de suparat oricum se supara) si eu la fel ca dumneavoastra m-am considerat tradat si am considerat ca si poporul din care fac parte a fost inselat in asteptarile sale de politica in coada de peste promovata de domnul Ion Iliescu in anii 90.

  Dupa parerea mea (atat cat asta conteaza, adica putin de tot) o restaurare a monarhiei ar fi fost calea cea mai buna pentru Romania postrevolutionara.

  Niste domni noi insa, tovarasi mai vechi, au hotarat altceva, ne-au facut inca o data neamul de rasul Europei si al intregii lumi civilizate scotand Regele din Tara pe usa din dos.

  Au procedat exact ca in 1947.
  Imi este si astazi rusine pentru ca AM PERMIS , noi romanii, sa se intample asa ceva.

  Se pare ca, atat in 1947 cat si in 1990, nu interesele poporului roman au fost servite cu prioritate, dimpotriva.

  Asa s-a ratat o ocazie minunata de a ne reconcilia cu propria istorie…

  Astazi insa problema este de domeniul trecutului. Oricum, in ceea ce priveste familia regala cel putin, lucrurile s-au normalizat cat de cat.
  Rusinea insa ramane…

  Vreau sa va mai spun ceva;

  Gabriela Cretu este un pic (in fapt mai mult) altceva decat FSN, Iliescu, Brucan, Militaru, etc, etc.

  Este o social-democrata europeana, o persoana absolut admirabila, cineva care pune umarul efectiv la iesirea din impasul in care ne aflam ca tara si popor.
  Nu bateti si dumneavoastra in calul care munceste.

  Rugamintea mea ar fi aceea de a incerca sa o priviti si judecati normal, fara prejudecati si fara sa ii puneti in carca pacatele altora.

  In fine, revenind la ale noastre, da, sunt pentru legi aspre dar nu exagerate, si, mai ales, sunt pentru RESPECTAREA LEGII.

  La noi de asta e grav, ca nu se respecta nici ceea ce avem, asa cum avem.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *