• In Stiri
  • pe

Romii nu sunt o problemă!!! Sărăcia, da!

Ieri, 8 aprilie, s-a celebrat Ziua Internaţională a Romilor. Sunt concetățenii noștri pe care mulți s-au obișnuit sa-i trateze la pachet ca reprezentând o problema.  Cei care de 120 de ani luptă pentru o societate ceva mai dreapta decat este – social-democrații –  cred altceva; că toţi cetăţenii  trebuie să se bucure de aceleași oportunitati, indiferent de etnie; si caută soluții.

Ca să găsim soluţii, trebuie să definim însă corect care este problema. Or, romii nu pot fi o problemă; nici europeană, nici românească, nici fără patrie. Ei sunt o etnie, o minoritate, dar nu o problemă. Mulţi romi se confruntă cu probleme,  unii pot genera probleme pentru ceilalţi. Problemele cu care se confruntă şi cele create pot fi numeroase. La primele trebuie găsite rezolvari; la celelalte, pedepsiţi responsabilii. Orice acuzaţie colectivă ne este însă interzisă, de propria noastră istorie. Se cheamă rasism. A produs  ghetourile, lagărele de exterminare, mii şi mii de victime inocente, condamnate pentru vina de a se fi născut  în „comunitatea nepotrivită”, cea vinovată de toate relele. Manifestări de acest tip mai vedem și astăzi; prea frecvent.

Relele, ele există. Se cheamă sărăcie, excludere, lipsă de educaţie, lipsă de locuri de muncă, de perspectivă; deseori, se cheamă discriminare. Cu ele trebuie dusă bătălia. Multe ne afectează pe toţi, indiferent de etnie, chiar dacă nu pe toţi la fel. Printre romi sunt mai mulţi săraci şi mai puţini bogaţi decât printre români. Au speranţa de viaţă mai mică şi şcoală, în medie, mai puţină. Locuiesc mult mai prost şi puţini sunt dispuși să-i angajeze.

Situaţia nu are cauze etnice, ci istorice. Tranziţia le-a pus în lumină ca un reflector. Ziua de 8 aprilie e făcuta pentru a nu uita aceste lucruri. Și pentru a nu le repeta!

Permiteți-mi să urez la mulți ani de la tribuna Senatului tuturor colegilor mei romi din organizațiile PSD, fostului meu coleg de banca Marian, profesor de matematică la Suceava, lui Ciprian, Magdei, lui Valeriu, lui Damian si tuturor celor care in societate civila încearcă sa faca ceva pentru comunitatea lor. Mulți ani diferiți pentru romi! Fara discriminare si cu reușite in incluziunea sociala a celor excluși!

PS

Prea mulți trăiesc ca într- Un picior de iad

(Declarația politică dedicată Zilei internaționale a romilor)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *