• In General
 • pe

Scrisoare pentru filosofi

Ce este un filosof?

Pentru mine, filosoful este acela care înţelege timpul în care există, ia distanţă de evenimentele ce îi tulbură, îi entuziasmează sau îi dezgustă pe oamenii obişnuiti, este acela ce reuşeşte să exprime simplu, în cuvinte nesofisticate, ceea ce se întâmplă cu el şi cu lumea în care trăieşte.

Poate că nu poţi fi tot timpul obiectiv, ca filosof, pentru că obiectivitatea în caracterizarea unui „timp”, a unei epoci, o obţii de-abia când aceasta s-a sfârşit. Important este însă felul în care te raportezi la acest timp, din interiorul lui. Lui Paler i-a reuşit foarte bine acest lucru. Nu voi uita niciodată impresia de i-aş spune – lumină, pe care mi-o trezea prin limpezimea argumentelor cu care îşi susţinea o opinie, subiectivă, desigur, şi cu care poate, uneori, nu eram de acord. Ceea ce am respectat întotdeauna la Paler a fost faptul că, prin forţa cu care îşi argumenta opiniile reuşea să fie obiectiv în subiectivitatea cu care, ca orice om, percepea realitatea.

A fost mai filosof, mai intelectual decât alţii – pretinşi, autointitulaţi „filosofi”, ce vin la televiziuni pentru a expune, în limbaj preţios şi ermetic, „poporului”, „Nimicul” din sufletele lor sub poleiala cuvintelor fără înţeles pentru majoritatea oamenilor de rând.

A fost un filosof pentru că a fost un om al timpului său, în toate momentele vieţii lui.

Sunt multe de spus, dar este cam târziu. Nu-mi plac discursurile elogioase „post-mortem”. Cred că nici lui nu i-ar fi plăcut. De aceea, poate că e mai bine să vă citez integral o scriere de-a lui, tocmai pentru a ilustra ideea pe care am expus-o mai sus:

„Avem timp
avem timp pentru toate. Sa dormim
sa alergam in dreapta si in stanga
sa regretam ce-am gresit si sa gresim din nou
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine
avem timp sa citim si sa scriem
sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris
avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam
avem timp sa ne facem iluzii
si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu
avem timp pentru ambitii si boli
sa invinovatim destinul si amanuntele
avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare
avem timp sa ne-alungam intrebarile
sa amanam raspunsurile
avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam
avem timp sa ne facem prieteni si sa-i pierdem
avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa aceea
avem timp sa primim daruri si sa nu le intelegem
avem timp pentru toate
nu e timp pentru putina tandrete
cand sa facem si asta, murim.”
Un umil ucenic în filosofie,
Cătălina-Daniela Răducu
(Doctoranda in filosofie la Univ. Al. I. Cuza, Iasi; O optimista ce crede in viitorul Romaniei)

4 comentarii la “Scrisoare pentru filosofi”

 • Tony

  Reactionez tarziu, insa nu nepasator la acest articol, drept dovada ca am timp pentru toate .. sau ma rog aproape toate.

 • Bibliotecaru

  Noroc cu Tony că am văzut articolul acesta. 🙂
  Am să spun ce reprezintă pentru mine un filozof analizând ceea ce sunt, filozof sau nu.
  Filosof este cel care desface realitatea în bucăţi esenţiale şi reuşeşte să îndepărteze lestul preconceput astfel încât să rămână partea esenţială şi nu cea căştigată prin interpretări iterative. Filosofia, pentru a fi completă, trebuie să ajungă până la începuturi făcând paşi inverşi şi călcând pe urmele deja lăsate. Din păcate, cu cât urmele sunt mai vechi cu atât sunt şi mai şterse, mai imperceptibile. Este deci tentaţia de a te întoarce cu faţa spre trecut şi a interpreta trecutul cu valenţele actuale, ca şi cum ai judeca muzica premodală cu valenţele muzici tonale. Aici este marea greşeală a filosofiei pentru că se scapă un aspect important atunci când se leagă morala, binele şi răul, timpul, valoarea… de om şi nu de societate, aşa cum este real. De aici… marea confuzie. Despărţind omul de valorile câştigate social, nu ne mai punem aşa acut problemele fundamentale ale filozofiei.

 • Antonius de Severin

  ” avem timp pentru toate ” .. eu sunt de parere ca nu avem timp ‘pentru toate’ caci insasi timpul este cel care impune aceasta bariera. Multi filosofi au incercat sa defineasca timpul, sa stabileasca in mod concret si irefutabil esenta sa, dar.. au omis un element de o deosebita importanta: insasi timpul. Nu au luat in considerare faptul ca, in timp ce ei incearca sa explice notiunea de ‘timp’ folosind cugetarea actuala, Timpul ii schimba modul de cugetare cu trecerea anilor, fapt pentru care apar unele inacurateti in ‘definitia’ timpului.
  Un alt aspect important al Filosofiei pe care as dori sa il scot in evidenta este izolarea individului (in esenta). In timp ce filosoful incearca sa determine natura, esenta si scopul lucrurilor, uita sa atinga propria-si fericire.
  Fericirea este vazuta in mod difert de filosofi, dar personal, sunt de parere ca fericirea nu este un scop suprem catre care tinde omul, determinata de lucruri marete, ci adevarata esenta a fericirii se regaseste in ‘micile placeri’, cum imi place mie sa le numesc; omul ar trebui sa se bucure de placerea oferita de lucrurile marunte, cum ar fi impodobirea bradului de craciun, daca tot suntem in pragul Craciunului, sau de jocul copiilor s.a.; acestea sunt lucruri carora oamenii nu le acorda o deosebita importanta, dar tocmai aceste lucruri sunt ‘hrana sufleteasca’ pentru cei ce stiu si sunt capabili sa le aprecieze la adevarata lor valoare.

 • Tony

  🙂 filozofi intre filozofi dom’le! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *