• In General
  • pe

Scuze! Am lipsit! Am fost in realitatea cealaltă, reala!

A fost precampanie si campanie. Au fost alegeri. Am preferat efemerul absolut de pe Facebook, pentru ca nu aveam răbdare. Voiam sa vad reacția imediata!

Pentru multi dintre noi, au fost cateva luni de imersie totala in realitatea celor pe care-i reprezentam. Am fost in sate unde nu am mai fost demult. Am stat de vorba cu oamenii in fata caselor lor, nu doar cu cei aleși, in consilii, sau cu cei care lucrează in administrații, prin birouri. Mi s-a confirmat un lucru pe care-l stiam demult. Speram insa sa nu am dreptate.

Agenda cetățeanului e alta decat cea publica.

Agenda publica e ceea ce se publica. Adesea, noi înșine ne luam temele de la televizor. Televiziunile au audiența, argument ce ne face sa credem ca ele reflecta corect realitatea de care trebuie sa ne ocupam. Butonăm zilnic, sa vedem ce se mai intampla. Traian Basescu,  prezent pe toate canalele, dădea unora frisoane. Dupa cum s-a vazut, cetatenilor, nu le-a dat nimic. Le-a trezit doar cateva amintiri urate; ale unei înfrângeri; cea din 2012…

Ignoram adesea ca la televiziuni se  transmit știri si opinii; de catre  cei care au interesul sa transmită si dețin puterea sa o faca; puterea banului, puterea informației…

Acestia nu asculta. Eventual, ne asculta…

Ascultând, vedem cum oamenii se preocupa de lipsa perspectivelor – locuri de munca sau locuinte – pentru tineri, de intârzierea subvențiilor pentru agricultura, de apa, canalizare, de conditii civilizate si egale, de viitor! In Bucuresti, conștientizează acut ca cele cateva ore pe care si pot petrece cu copiii lor, dupa munca, le pierd in trafic.

Am vazut cum lupta noastra pentru reducerea inegalităților si cresterea salariului minim, cea mai importanta pe care am dus-o, nu are oriunde efecte; patronii gasesc mereu moduri sa ocolească legea si nu plătească corect. Am  putut verifica cum întreprinzătorii mici sunt mereu ținta fiscului iar cei mari sau șmecheri, sunt ocoliti.

Niciun cetățean nu mi-a cerut in aceste doua luni sa modific legea antifumat. Sa facem un cod fiscal mai drept cu cel mic si care sa-l taxeze si pe cel mare si atotputernic, da! Au spus-o si repetat-o!

Credeti ca cetatenii sunt indiferenti fata de politica?! Nu chiar! Sunt neîncrezători si îngrijorați de soarta democratiei; ne reproșează ceva – ca votul lor, adesea, nu mai inseamna nimic. Si ca nu facem destul ca sa-i dam valoare!

Nu v-am spus niciun lucru pe care nu-l stiati deja! V-am reamintit doar ceea ce ar trebui sa nu uitam!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *