• In General
  • pe

„Pentru femei in stiinta!”

9 Iunie 2016. Senatul Romaniei. A saptea ediție a ceremoniei de acordarea a burselor nationale UNESCO – L’Oreal.

A fost o atmosfera splendida, cu oameni deschiși si inteligenți. Cea mai mare sclipire in ochi o aveau tinerele cercetatoare aflate in selecția naționala. Se acorda doua burse (stiințe fizice si stiintele vietii). Le pot primi cercetătoare care sunt doctorande sau fac studii post-doctorale si nu au împlinit 35 de ani. Monica Olivia Focsan, de la UBB Cluj,  si Sorina Dinescu, de la Universitatea Bucuresti, sunt câștigătoarele din acest an! Dupa o decizie dificila, pentru ca au fost 87 de proiecte înscrise in concurs!

Va redau aproximativ interventia din timpul ceremoniei.

„Distinsi invitati, doamnelor si domnilor,

Dragi prieteni,

Sunt incantata si emoționată pentru ca ma aflu in aceasta seara aici, in calitate de gazda fizica a ceremoniei de decernare a burselor nationale UNESCO – L’Oreal „Pentru femei in stiinta”; ca membra a Senatului si  a Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru UNESCO.

Suntem, probabil, singurul parlament din lume care are o asemenea comisie; mi-ar plăcea sa cred ca este o semnificație profunda in aceasta intamplare.

Dupa cum toti din aceasta sala stim, anul acesta, in luna iulie, se implinesc 60 de ani de prezenta UNESCO in Romania; organizatia, creată dupa tragediile nemasurabile ale celui de al doilea razboi mondial, are drept obiectiv declarat sa contribuie la pacea mondiala si la cooperarea intre natiuni prin cultura, educatie si stiinta.

De fiecare data cand vorbim de UNESCO ar trebui sa conștientizam un lucru care este uitat adesea. Omul este scopul dezvoltării si resursa mai pretioasa deoarece omul nu este un artefact care, daca are imperfectiuni poate fi aruncat, reparat, inlocuit, asa cum am face cu orice alt lucru. Neglijentele in educatie, lipsa ei,  duc la deformări, deformări care pot avea efecte ireversibile si se transmit inclusiv generatiilor viitoare.

De aceea, investitia in oameni este investiția pentru oameni, investitie in viitorul umanității si o garantie ca noi ne-am facut datoria ca societatea sa progreseze si sa se dezvolte in beneficiul comun, al tuturor si al fiecaruia.

As dori sa exprim recunoașterea si aprecierea noastra pentru aceasta inițiativa si pentru ca, odata inițiat programul, nu s-a renunțat la el si s-a ajuns la a șaptea ediție deja! Ii uram viata lunga!

Este un exemplu pozitiv de responsabilitate socială corporatista din partea L’Oreal. Este de dorit ca mai multe companii sa se implice activ in dezvoltarea comunităților prin proiecte de creștere a calității educației, culturii si științei.

Voi face si o mărturisire mai personală. Sunt feminista! Cred ca lumea ar fi mai frumoasa daca membrii fiecărei jumătăți – bărbați si femei – ar avea oportunitatea de a contribui plenar la dezvoltare; a lor proprie si a societatii. Ma bucur ca acest program se adresează femeilor din stiinta; ele exista dar trebuie susținute, inclusiv sau mai ales financiar; prin aceasta contribuim semnificativ la cresterea cunoasterii dar si la reorientarea ei.

Sunt epistemolog, ca formație. Am studiat stiintele si din perspectiva de gen. Femeile nu doar fac stiinta; fac stiinta altfel, cu accent pe relație, pe interdisciplinaritate  si pe viata. Isi aleg alte obiective decat barbatii. Daca luam doar un exemplu – singura câștigătoare de pana acum a premiului Nobel pentru economie, Elinor Ostrom – vom vedea ca face altfel de  economie – o stiinta bazată  pe relatiile între oameni si binele comun, nu pe calcule statistice ale speculațiilor bursiere si profit. E mare nevoie de aceasta reorientare dinspre științele ce-si propun sa producă cat mai performant moarte, spre științele vietii, mediului si omului.

Cheltuiala privată, precum cea de astazi, este lăudabila dar întâmplătoare; l’Oreal are un program de stimulare a cercetării, alte companii nu au. Din acest motiv, suntem conștienți ca investiția publica in educatie si cercetare este esențială si ca toate eforturile trebuie concertate pentru maximizarea procentului din buget alocat. Profit de acest prilej pentru a face un apel in acest sens.

La final as vrea sa felicit toate participantele la competitie si sa le urez succes in cariera de cercetare. Pe cele nominalizate si pe câștigătoare sper sa le cunosc dupa ceremonie, sa le pot ura direct sa ajungă cat mai sus! Sa-si împlinească visul, pentru ca visul lor e parte din visul comun al umanității. „

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *