S.O.S. Egalitatea în pericol!

Egalitatea în societate este încă un deziderat; ea nu este ameninţată mai mult decât în orice zi. În pericol este Comisia pentru egalitate din Camera Deputaţilor.

Printr-un amendament la Regulamentul de organizare se solicită desfiinţarea comisiei şi trecerea problematicii, pe care nu o înţelege nimeni, la Drepturile omului. Preşedinta  nu este capabilă să o apere (comisia, nu funcţia) pentru că nu a înţeles încă de ce se află acolo; de comisie, vorbesc.

Am rugămintea să avertizaţi societatea civilă interesată despre ceea ce se întâmpla. La nivelul de respect pentru femeie în societatea noastră, nu m-aş mira ca amendamentul să treacă…

10 comentarii la “S.O.S. Egalitatea în pericol!”

 • Peter Gluck

  Asta este grav!
  Acum cativa ani observam urmatoarele:
  „In decursul primei mele cariere – in industria chimica – am locuit si am calatorit in multe orase ale tarii, pentru colaborari. Dupa un timp, am constatat ca in sapte dintre aceste orase exista toate trei strazile numite Libertatii, Egalitatii si Fraternitatii. In toate cazurile, in timp ce strazile Libertatii si Egalitatii sunt bulevarde, strazi principale sau obisnuite, strada Fraternitatii este intodeauna una scurta, cu putine case – o fundatura. Oare de ce, este o intamplare sau situatia are o baza psihologica.”

  Intrebare retorica, e ceva simptomatic!

  Se pare ca intre timp situatia doar s-a inrautatit si acum si strada Egalitatii s-a scurtat. Iar in multe cazuri strada Libertatii ar putea fi rebotezata a Anarhiei, a Dezordinii sau a Impertinentei. Faceti o experienta, mergeti pe un blog salbatec unde se manifesta sentimente puternice si spuneti ceva ce nu le place bastinasilor de acolo.
  Veti fi acuzati si calomniati fara nici un fel de oprelisti,De exemplu – ca sa nu fie nici politica nici sport, mergeti la un site dominat de indivizii care vor sa interzica vaccinurile si spuneti ceva ca vaccinul impotriva variolei si/sau vaccinul Salk a fost util.
  Veti afla mintenasi ca sunteti ultimul dintre oameni, un jeg, un idiot ordinar si ca meritati sa fiti spanzurat.Veti receptiona poate si cea mai groaznica ofensa: „ai hardul plin de manele, cretinule!” Daca protestati si le cereti sa vorbeasca civilizat, vi se va spune ca tinerii au murit la revolutie (tu sigur ai stat in casa, boule!) ca sa putem spune tot ce vrem.
  Cred ca Zeita Libertatii nu e multumita de acest mod de gandire.
  Ce sa ne miram atunci ca si Egalitatea are probleme?

 • doinas

  Citit lista de membri a comisiei. Jamais couchez avec… N-am auzit de nici unul,nimic.

  Problema este reala, dupa informatiile mele. Si o spun oarecum…”din interior”.

  Asta pe langa ca aceasta comisie n-a functionat niciodata in sensul real al cuvantului;n-a avut alocate niciodata resurse pentru o activitate practica, cel putin la nivel local, totalitatea activelor la nivel de judet constand in cate un computer vechi; au fost judete in care reprezentatii ANES nu au avut nici macar birou.

  Hm! drepturile omului… Tot e bine! Eu auzisem ca la nivel judetean activitatile in aceasta directie vor fi gestionate prin alocarea de responsabilitati suplimentare unei persoane de la Agentia de plati, ceea ce era si mai jalnic…. Oricum, ANES a fost un chix.

  Niciodata nu a fost deschisa o cerere de oferte…pentru activitatile la nivel de judet.

  Nu s-au organizat cursuri pentru membrii „onorifici” ai comisiilor judetene. Asa ca, aceia dintre ei care nu au fost membrii vreunui ONG, probabil habar n-aveau cu ce se mananca aceasta egalitate …

  Activitatile s-au rezumat la sedintele trimestriale.

  Cand am solicitat resurse sau cel putin prezenta unui expert la un eveniment organizat de ONG, nu am primit nici macar vizita expertului.
  Din 2006 pana in 2009, o singura data a participat un delegat de la Bucuresti la una din sedintele ANES…A inghitit, saracul, toate reprosurile si frustrarile noastre.

  Cand am scris, ca membra a unui ONG, pentru a-mi manifesta nemultumirea si pentru a propune activitati in colaborare, raspunsul a fost verbal, prin interpusi, promitand o intalnire de contact care nu s-a concretizat niciodata.

  Neavand personalitate juridica la nivel judetean, nici macar sponsorizari de la firme nu se puteau cere oficial.

  Eu ma incapatanez sa vorbesc despre asta in speranta ca, intr-o zi, cineva o sa ia in serios problema. Ma gandesc, totusi, daca n-as fi mai castigata sa vorbesc despre retetele de muraturi….

 • medusa

  Doinas, ANES este o una, Comisia e alta. ANES tine de Ministerul Muncii, Comisia este o comisie parlamentara.

  De data asta nu e vorba de desfiintarea ANES-ului, daca inteleg eu bine, agentia condusa de d-na Mota, ci de desfiintarea Comisiei, a carei presedinta este d-na Pocora.

  In rest, sunt de acord ce ai scris despre ANES. Apropo, ANES-ul va ramane fara reprezentare la nivel teritorial. D-na Mota a spus la o dezbatere ca s-au desfiintat COJES-urile!

 • Bibliotecaru

  Există undeva acest regulament pe site-ul Camerei Deputaţilor; are o fişă?

 • Bibliotecaru

  Pardon, vroiam să spun amendament la regulament…

 • gabicretu

  @Biblio,
  Regulamentul e pe prima pagina a Camerei, ca doar este legea de functionare…
  Amendamentul, nu stiu. Verificam la comisia de regulament daca le-au facut publice. E posibil sa nu…

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Ei, regulamentul ştiam eu unde e… amendamentul nu.

 • gabicretu

  @Nu sunt pe site. Am verificat. Avertismentul l-am primit din interiorul Camerei, de la staff; ei stiu primii. Dar deja e publica informatia pentru ca presa a intrebat-o pe Cristina Pocora ce opinie are. Autorul este deputatul Varga, de la UDMR. Nu are nici o conotatie legata de nationalitate! Si cel mai feminist din parlament este tot de la UDMR.

 • Anca

  Gabriela draga, nu ma mai mira nimic!
  Am inteles ca au fost discutii si s-au dat si declaratii de catre un deputat UDMR (misogin ca si organizatia sa)privind desfiintarea comisiei de egalitate.
  Cred ca totul este posibil in Romania de astazi, incepand cu desfiintarea unei comisii parlamentare (care, culmea, vrea drepturi pentru femei si egalitate, dar nu se exprima!)si culminand cu disparitia institutiilor democratice fundamentale!
  Comisia aceasta de egalitate, dupa cate am aflat de la colegii de presa acreditati la Parlament, a fost inerta de la ultimele alegeri, deputatii inexistenti iar presedinta Pocora nu a facut decat sa-si etaleze toaletele, coafurile si lipsa de educatie, pe unde s-a aratat si preumblat, si din cand lipsa de vocabular si de idei pe la cate un post TV pe care, zau ca nu l-am inteles de ce a invitat-o.
  Alta este insa problema: De ce ne trebuie Parlament? De ce avem nevoie de putere judiciara? De ce sa nu ne intoarcem la zilele de demult cand un „Tatuc” gandea (vorba vine!) pentru noi?
  Asa vor fi gandit si vor gandi multi romani pana la referendumul anuntat azi.
  Din pacate, gandirea primitiva si cea viscerala, cultivate din plin de mai marii zilei, vor face in continuare multe victime: printre tineri – care vor alege calea pribegiei, printre cei mai in varsta – sortiti saraciei cronice, si mai ales printre femei- care vor sta acasa, la cratita, la matura, carpa de praf, prunci…
  Bravos natiune! Bravos conducatori!

 • gabicretu

  @Anca,
  Cu tristete trebuie sa-ti dau dreptate. Am o experienta romaneasca si una europeana. M-am intors si am ramas socata. Din punctul meu de vedere – critic, e adevarat – noi nu mai avem Parlament in sensul definitiei sale. Din pacate, multi deputati nu stiu pentru ce au ajuns acolo. Cei tineri sunt dezavantajati de doua ori – prin lipsa culturii politice dar si prin lipsa experientei de viata care sa le permita sa inteleaga cat de cat pe ce lume traiesc. Cristina Pocora, o spun cu durere, afirma public ca in Romania nu exista nici un fel de discriminare de gen. Ea nu a simtit-o! In aceste conditii, lipsa de reactie a Comisiei pe care o conduce ca si cum ar fi sefa deputatilor este explicabila.
  Este clar ca pentru moment nu avem solutii care sa vina de la cei care decid. Dar existenta Comisiei marca faptul ca problema a fost inregistrata pe agenda publica si ne mentinea speranta ca un viitor mai activ este posibil. Eu stiu dificultatile de a o crea si nu mi-am inchipuit niciodata ca singura ratiune de a o mentine este cea a scaunului care trebuie oferit unuia sau altuia (cu masina si sofer, se intelege)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *