• In General
 • pe

Sunt vie si nevatamata!

Fac aceasta precizare stranie pentru cei care au remarcat ca spiritul meu critic a amutit in fata realitatii si nu mai scriu nici macar atat cat scriam pe cand eram mult mai ocupata… Explicatia este simpla. Sa comentez despre ceea ce comenteaza toti analistii, cu sau fara talent, nu are sens. Sa vorbesc despre ceea ce nu vorbeste nimeni, nu  as trezi interesul la prea multa lume, chiar daca  partea interesata compenseaza prin calitate micimea dimensiunii.

In plus, sunt la faza in care as fi tentata sa spun ceva ce-mi displace profund; adica sa intreb retoric „Nu v-am spus eu!?”. Si nu ma gandesc doar la Basescu sau la sinucigasa coalitie; in aceste cazuri eram sigura ca am dreptate…

Asa ca am o propunere; poate ma scoateti din letargie. Intrebati-ma! Daca vi se pare relevant  sa stiti ce gandesc despre una sau alta dintre realitatile noastre, cereti-mi sa formulez un punct de vedere. Cum am un simt al responsabilitatii recunoscut, poate ma apuc si-i dau o forma comunicabila …

10 comentarii la “Sunt vie si nevatamata!”

 • gabicretu

  @Alpert,
  Grea dar interesanta tema. Incerc sa sintetizez cateva idei si revin cu ele. Merita, intrucat este legata de o intreaga serie de alte probleme pe care nu le prea avem clare in firava noastra democratie – pluralismul, acceptarea diversitatii, laicitatea, separarea intre biserica(biserici) si stat, statutul minoritatii (indiferent de natura acesteia), etc. Nu voi scrie despre toate!

 • Pingback: Manualul intamplarilor intamplatoare « Revista blogurilor politice

 • N. Raducanu

  Surprinzatoare solicitarea de a va da subiecte de „scoatere din letargie” si sporire a „simtului responsabilitatii”. Eu ma conformez insa acestei dorinte si iata cateva subiecte de desbatut, eterne, atat in lume, cat si la noi:
  -egalitate si egalitarism;
  -libertate si social-democratie;
  -solidaritate si sindicalism;
  -valorile de stanga si de dreapta, in lume si la noi;
  -politica si morala;
  -nationalism si patriotism;
  -solutii de combaterea adancirii faliei intre saraci si bogati;
  -feminism si politica;
  -antisemitism, xenofobie, sovinism;
  -social-democratie si marxism;
  etc.
  In plus as dori sa va atrag atentia ca, pe tacute, sporesc blogurile si, probabil,influenta in randurile tineretului, a celor cu idei de extrema dreapta.
  La alegerile parlamentare de anul trecut a existat tendinta de a contesta democratia parlamentara si participarea la alegeri. Rezultatul a fost ca prezenta la vot a fost cea mai scazuta din ultimele doua decenii. Ce se urmareste si de aceasta data prin biciuirea clasei politice? Sa apara, in chip miraculos, un salvator de neam si tara? Ma tem ca din contra, chiar involuntar, se va obtine o sastisire, o lehamite, un dispret fata de democratie a intregii populatii, care va fi dispusa sa se arunce in masa in bratele unui aventurier de extrema dreapta. Nimeni nu trage un semnal de alarma cate bloguri legionare au proliferat in ultimul timp si ce ineptii se debiteaza pe ele. Dar chiar si daca aceasta ipoteza, a pregatirii pentru venirea unui “mantuitor” extremist, pare exagerata, ramane intrebarea : cui ii foloseste ideea ca toti oamenii politici sunt plini numai de defecte, incapabili, venali, preocupati numai de interesul propriu? Aceasta viziune sumbra nu numai asupra clasei politice, dar si asupra poporului roman, impinge la resemnare in fata fatalitatii. Ea este un ajutor indirect si involuntar dat pentru realegerea lui Basescu.

 • gabicretu

  @Dl. Raducanu,
  Multam’ frumos! Problema este ca nu de teme duceam lipsa ci de un impuls de a ma concentra pe vreuna anume dintre ele si a deschide un dialog mai concret.
  Din pacate, tendinta de contestare a democratiei nu vine doar de la grupuri de tineri dezorientati; nume semnificative dintre intelectualii publici fac comentarii, ba chiar dezvolta teorii absolut antidemocratice. Chiar aici am reactionat in cateva cazuri – la adresa lui Mihaies si compania, de exemplu… Ca sa nu mai vorbesc de unii formatori de opinie din mass media!
  Unul dintre primele articole de pe acest blog se referea chiar la aceasta continua subminare a institutiilor democratiei reprezentative dar nu pentru a o depasi si promova una participativa, ci pentru a o dezavua…(Hai sa ne iubim putin, cred ca se chema)

 • Peter Gluck

  @Gabi Se pare ca democratiile au o tendinta maladiva de a organiza crescatorii de serpi veninosi si sugrumatori la san.
  Daca vorbim de critici (sI ai democratiei, nu il putem ignora pe Paul Treanor. Inca nu imi dau seama ce hram poarta dar le zice bine din condei.

 • N. Raducanu

  Stimata doamna,
  Scuzele mele pentru ca nu am inteles de la inceput ca nu de teme aveati nevoie, ci de un ghiont de imbarbatare, pe care – generosi – vad ca vi l-au dat Glück si Biblio. Dar nu vi se pare anormal ca stanga, asa cum este ea plina de teme, nu desvolta totusi nici una din ele? Nu exista aproape nici un cotidian, saptamanal sau lunar, care sa se preocupe de inarmarea doctrinara a celor cu sensibilitate de stanga. Citesc de peste trei ani CRONICA ROMANA, la care de cateva luni scrieti dvs., si inca nu sunt lamurit daca e o publicatie de stanga. In orice caz eu sunt singurul cititor al editorialelor de acolo care uneori ii felicita, alteori ii critica pe autorii lor. Asa incat speranta sprijinirii ideilor de stanga a ramas in bloguri, dar fiecare din ele – citite doar de cateva zeci de persoane. Prea putin desigur pentru o schimbare notabila a mentalitatilor. Totusi e un inceput, ce ar putea prinde radacini. De pilda blogul Red Pelikan, al unor tineri admirabili, pe care apreciez ca l-ati introdus in blogroll-ul dvs.
  N. R.

 • gabicretu

  @Dl Raducanu,
  Eu i-as trece in blogroll pe toti cei de stanga, daca i-as gasi; dar ei nu prea sunt, ori nu prea sunt dispusi de a intra in dialog cu ceilalti de aceeasi culoare, in incercarea de a constitui un curent de opinie. Semnalati-mi, daca le stiti, si alte blogguri in care se mai vehiculeaza ceva idei cat de cat de stanga (macar cat in Cronica Romana care nu este un ziar de stanga in sens programatic dar care, din motive pe care nu le-am descoperit inca, mai lasa la vedere si cate un articol mai roscat…)
  Cat despre scris, am mai putin elan exact din motivul pe care il precizati si dv. Sa scriu ca sa va conving sau lamuresc pe dv., pe Peter, pe Biblio, pe fete, e un exercitiu doar de stil; toti faceti parte din categoria deja convinsi (si cu spirit critic propriu…)
  Dar nu ma las! Acum scriu raspunsul meu la intrebarea despre islamizarea Europei pe care tocmai am primit-o. Sa vedem ce iese…

 • Peter Gluck

  Trebuie sa marturisesc inca odata ca acest site si acest autor:
  http://web.inter.nl.net/users/Paul.Treanor/democracy.htmdescoperit de prietena noastra DoinaS- careia ii multumesc- ma nelinisteste si ma streseaza. Si regret ca nu l-am descperit eu desi e un site vechi. La multe din criticile lui Treanor (ex. inegalitate, folosirea puterii armate etc.) inca nu pot raspunde cum se cuvine.Omul a scris si despre Drepturile Omului- dar articolul respectiv e manageabil.
  Probabil grefand idei veritabile de stanga pe Democratie putem ajunge la ceva bun.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *