“Uniunea are nevoie de un nou proiect politic, iar cetățenii de un ideal care să-i țină uniți” a declarat președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu, la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene de la Zagreb, Croația

Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) a Senatului, Gabriela Crețu, a participat în perioada 19 – 20 ianuarie 2020, la Zagreb, la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC). Reuniunea deschide seria evenimentelor organizate de Croația, în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de Finlanda.
Tematicile conferinței au fost Prioritățile Președinției croate la Consiliul UE, prezentate de către Prim-ministrul Croației, dl. Andrej Plenković, și relația dintre Uniunea Europeană, Parlamentele naționale și COSAC-ul în noul ciclu instituțional, prezentată de Dubravka Šuica, Vicepreședinta CE pentru democrație și demografie și Mairead McGuinness, Vicepreședinta PE responsabilă pentru relația cu parlamentele naționale.
În intervenția sa din primul panel al conferinței, președinta CAE Senat a evidențiat faptul că se împlinește un an de zile de la Președinția României la Consiliul UE și că Președinția Croației împărtășește în mare măsură prioritățile stabilite de Președinția României. Gabriela Crețu a apreciat cooperarea dintre cele două președinții în păstrarea pe agendă a unor provocări care încă nu au fost soluționate corespunzător, precum coeziunea, reducerea inegalităților și sprijinirea financiară adecvată a acestor obiective.
De asemenea, președinta CAE a subliniat că mijloacele de atingere a obiectivelor comune trebuie alese cu grijă, argumentând că tratarea pieței unice ca scop în sine a dus la inegalități sociale și teritoriale. „Ni s-a spus că, atunci când piața de capital va fi finalizată, capitalul va curge din țările sărace către cele bogate, în aceeași măsură în care a avut loc și migrația creierelor și a forței de muncă, iar acest lucru este bun. Bun însă pentru unele țări, rău pentru altele. Diferite realități au nevoie de soluții diferite: pentru a contribui cu întreaga lor capacitate la viitorul nostru comun, cei din urmă au nevoie de sprijin pentru reducerea decalajelor, așa cum se așteptau atunci când și-au deschis piețele” a declarat președinta CAE Senat.
În a doua sesiune, intervenția Gabrielei Crețu s-a centrat pe nevoia de a proteja legitimitatea și reprezentativitatea instituțiilor europene și a celor naționale, spunând că „am fost martorii unei competiții divizate între Parlamentul European și parlamentele naționale, ca și cum acestea nu reprezintă interesele acelorași cetățeni. (…) Uniunea are nevoie de un nou proiect politic, iar cetățenii de un ideal care să-i țină uniți. După război, pentru generațiile mai vârstnice, pacea a fost un astfel de ideal. Salvarea unei monede euro pe jumătate finalizată sau a băncilor când acestea sunt în pericol, nu pot fi însă acel ideal. (…) Partidele politice trebuie să-și ia în serios rolul de integrare a voinței politice în societate și de a pune la dispoziția cetățenilor un proiect de viitor coerent și un nou secol 21.”
Din delegația Senatului României a mai făcut parte senatorul Gabi Ionașcu, membru al Comisiei pentru afaceri europene.
Preşedinţia Consiliului UE a fost preluată pentru prima oară de Croația, iar cele patru domenii prioritare sunt: o Europă care dezvoltă, o Europă care conectează, o Europă care protejează și o Europă influentă.

One Reply to ““Uniunea are nevoie de un nou proiect politic, iar cetățenii de un ideal care să-i țină uniți” a declarat președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu, la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene de la Zagreb, Croația”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *