Valul constitutional si ce mai matura el…
Este sezonul catastrofelor in serie; nu mă refer la cutremure urmate de valuri tsunami, nici la anotimpul taifunurilor distrugătoare; acestea din urmă nu sunt în puterea noastră decât prea puțin. Altele sunt; de exemplu, legislația catastrofală; perioada ei preferată se cheamă criză. Sub acoperirea acesteia și utilizând-o pentru abaterea atenției, în multe locuri se fac reforme legale care instituționalizează reguli și măsuri cu efecte pe termen lung; nicio mirare că măsurile se iau împotriva majorității cetățenilor și în favoarea unor grupuri de interese extrem de restrânse și extrem de conservatoare.
În numeroase țări s-au realizat, sau sunt pe cale, reforme ale legislației muncii și ale sistemelor de pensii; altele modificări vizează chiar bazele constituționale ale statelor. Ungaria tocmai a deschis drumul acestor schimbări de profunzime; drumul duce spre înapoi și creează fundamentele legale pentru ca, în secolul 21, societatea ungară să se întoarcă la epoca pre-pașoptistă; iau acest reper, 1848, drept început al modernizării statelor și laicizării societăților din regiune. Noua constituție a fost aprobată de partidul de guvernământ la Budapesta, în absența opoziției; suntem conștienți că nu reprezintă voința cetațenilor maghiari în ansamblul lor, nici măcar a tuturor celor care au votat cu puterea actuală; dar deși nu-i reprezintă, le creează imaginea unui popor de bigoți, retrogazi și conservatori, pentru care democrația înseamnă puțin iar drepturile omului mai nimic.
Ceea ce am afirmat este dur și necesită explicații. Multe articole merită analiză și comentariu; poate învățăm din erorile altora, înainte de a le repeta; aici voi prezenta doar unul, ilustrativ. Constituția ungară recent votată de parlament conține un articol care prevede „protejarea vieții foetusului din momentul conceperii“; o asemenea prevedere este echivalentă cu o alegere pe care o face societatea pentru cetățenii ei – viața, corpul și voința lor reale nu valorează nimic în raport cu viața presupusă a foetusului; reprezintă baza constituțională pentru politici împotriva contracepției și legislație care să interzică avortul. E vorba de bărbați și femei; dreptul de a alege când și câți copii doresc le aparține, deopotrivă. O asemenea decizie nu are nici măcar legătură cu creștinismul și influența sa crescândă; pentru un creștin, chiar și femeile ar trebui considerate creații divine ce merită respect. Este legată de o viziune patriarhală și de proiecte foarte pământești de dominație și mărire în care femeile sunt doar mijloace de transport pentru copiii care ar trebui să sporească puterea statelor și națiunilor respective; instituțiile bisericești sunt incluse.
Eu nu știu cum și-a imaginat fiecare viitorul în 1989. Cu toții ieșeam atunci însă dintr-o societate în care adevăratul genocid a fost împotriva femeilor; în mod oficial, cinsprezece mii și-au pierdut viața din cauza unor avorturi în condiții nesigure, multe cadre medicale au făcut închisoare, destine au fost schimbate, de femei, bărbați și copii; instituțiile statului ajunseseră pline de copii nedoriți sau imposibil de crescut de cei care le-au dat viață. Totul, s-a întâmplat din cauza politicilor pronataliste forțate, improprii, reduse la limitarea accesului la contracepție și interzicerea avortului. Din acest motiv, un lucru încă mi se pare imposibil – că într-o societate democratică și deschisă, așa cum o visam, să se revină la asemenea măsuri; primul decret anulat la Revoluție a fost cel din decembrie 1966, actul de naștere al decrețeilor; l-au anulat bărbații, că femei nu au prea fost acolo.
Totuși, se întâmplă acum în Ungaria. Se poate întâmpla oricând la noi. Baza teoretică o întâlnim la fiecare pagină scrisă de exponenții intelectualității românești auto-declarate. O carte apărută recent – Forța politică a femeilor – reunește câteva texte care înspăimântă; natalitatea scăzută nu este văzută ca o consecință a nesiguranței permanente din ultimii douăzeci de ani, faptului că locuințele sunt inaccesibile pentru majoritatea tinerilor, lipsei cronice a creșelor; nu se vede dificultatea de a crește copii aici, când singura “oportunitate” creeată de stat este să-ți iei lumea în cap și să pleci în altă parte. Intelectualii noștri văd pericolul în egalitatea prea mare dintre femei și bărbați (!?) care ar fi schimbat comportamentele. O explicație pe care cu greu ar putea-o înțelege o confecționeră care muncește zece ore pe zi, sâmbăta inclusă adesea, câștigă cinci milioane lei vechi, are un soț șomer, locuiește într-o garsonieră și are deja doi copii la școală; egalitatea nu o simte în niciun fel, sărăcia da, iar la comportamentele care ar stimula natalitatea nu prea poate să revină, că nu are unde și cum…
Valul schimbărilor constituționale vine și peste noi; tendințele sunt aceleași – să măture urmele firave de democrație și deschidere spre viitor. Nu e un simplu joc de imagine pentru viitoarele alegeri; este mult mai mult; nu vă lăsați purtați de valul schimbării… Unele schimbări pot fi catastrofale…
N. Raducanu
Am impresia ca presa noastra nu acorda suficienta atentie prevederilor continute in constitutia adoptata recent de parlamentul de la Budapesta. Articolul d-nei Cretu subliniaza insa oportun ca prin acest document are loc o reintoarcere la ideile ce dominau unele state din mijlocul Europei cu peste un secol si jumatate in urma.
Sadirea in mentalitatea populara a ideei de natiune aleasa a dus numai la suferinte popoarelor continentului. Iar Viktor Orban, fruntas nationalist ales in fruntea guvernului de doua-treimi din electoratul maghiar, tocmai asta crede, atunci cand, in preambulul constitutiei elaborata si votata de partidul sau, Fidesz, se face referire la “forta de unificare nationala a crestinismului”, la “regele Stefan cel Sfant, care cu peste o mie de ani in urma a pus bazele solide ale statului maghiar”, la lovitura mortala pe care in 1956 a dat-o Ungaria comunismului mondial etc. S-a adoptat in plin entuziasm popular un document ce se afirma ca este o “marturisire de credinta nationala”, dar care nu e decat o expresie a intolerantei ideologice. In presa occidentala sunt chiar voci ce sustin ca atmosfera politica din Ungaria aminteste de retorica fascista interbelica. Prevederile actului constitutional prin care Ungaria ca stat devine reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent daca ei sunt sau nu in interiorul frontierelor sale, poate avea consecinte grave, prin pretentii de revizuire a vechilor tratate. Spiritul democratic are continuta tendinta de cooperare in rezolvarea problemelor litigioase, dar spiritul totalitar impinge spre confruntare.
Este deci surprinzatoare ingaduinta cu care la Bruxelles este privita deriva politica maghiara, ceeace in anumite privinte aminteste de impotenta din anii 1930 a Ligii Natiunilor. Iar aceasta poate inspira si pe politicienii din alte tari, care reflecteaza la croirea constitutiilor astfel incat sa se legalizeze o guvernare autoritara.
gabicretu
@Dl. RN,
Pentru ca presa sa acorde atentie ar trebui sa existe un fond aperceptiv pentru pericolele implicite sau explicite ale unor prevederi. Din pacate, nu este cazul. In Ungaria tot mai sunt cateva voci critice; la noi sunt atat de firave si izolate…
Eu am insistat pe un singur articol nu doar din cauza ca am o sensibilitate mai accentuata la acele teme care le privesc mai mult pe femei (desi asta cu copiii ii priveste in aproape egala masura si pe barbati).
Am scris despre asta citind un text la care fac referire in final. Un tanar „filosof” auto-declarat crestin democrat face o analiza (!?)- mai bine as zice niste elucubratii – despre natalitate, amestecata cu rasism, europo-centrism valoric si tampenii fara valoare; este de un anacronism crunt si o ruptura de realitate si mai crunta. Cu asemenea argumente teoretice (am avut impresia ca asa se vor) ne putem astepta la o constitutie pe langa care cea ungara sa para inocenta…
Bibliotecaru
Hristos a înviat!
Sibilla
Hristos a înviat!
Bucuraţi-vă si primiţi în suflet Lumina Invierii Domnului!
http://www.youtube.com/watch?v=AYyMQWke4Z8&feature=player_embedded
Gabi
@Dragi prieteni,
Vă mulțumesc tuturor pentru gândul bun și urări! Eu am fost la mama! Nu v-am uitat din cauza bucuriei de a fi alături de cei dragi mie; doar că internetul meu mobil nu merge decât în mărul bătrân din curte, așa încât am renunțat…