Cea mai eficienta solutie la problema demografica ar fi sa promovam politici coerente


  Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a atras atenţia, miercuri seara, în plenul Parlamentului European, că, în materie demografică, problemele Uniunii Europene sunt mai degrabă politice, sociale şi etice. În viziunea deputatei europene, cea mai eficientă măsură de creştere demografică este coerenţa între politicile pe care le promovăm şi corespondenţa dintre afirmaţii şi măsurile concrete. Intervenţia doamnei Creţu a avut loc în cadrul dezbaterii privind Declaraţiilor Consiliului şi Comisiei privind „tendinţele demografice şi impactul lor economic şi social„.  Nu avem o problema; avem mai multe. Numai ca  nu sunt demografice ci politice, economice, sociale şi etice. Afirmăm că dorim o natalitate mai ridicată dar 30% dintre copiii deja născuţi trăiesc sub  pragul de sărăcie în Uniunea Europeană. Consecinţa viitoare?! Slaba educaţie, slujbe proaste, productivitate scăzută şi contribuţii la asigurările sociale mici. Spunem că femeile au rol important, dar a naşte un copil este, din păcate, sursa principală de discriminare pe piaţa muncii”, a declarat eurodeputata precizând că exista si alte contradictii  evidente. „Poziţia Consiliului privind Directiva asupra timpului de lucru contrazice flagrant intenţiile de a compatibiliza munca şi viaţa privată„. Potrivit deputatei europene,  in timp ce statele membre se plang de slaba natalitate nu iau masuri in consecinta. „Infertilitatea este o boală pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii o recunoaşte dar multe state membre nu o recunosc. Drept urmare, asigurările nu decontează costul tratamentelor. Pentru a plăti o singură încercare  de fertilizare artificială, în România, o persoană care câştigă salariul mediu şi-l economiseşte integral, trebuie să muncească 9 luni. Concepţia necesită trei, patru sau mai multe încercări si inca 9 luni pana se naste un copil„.  Cea mai eficienta măsură de creştere demografică este  sa promovam  politici coerente intre ele si sa ne asiguram de corespondenta dintre declaratiile facute si masurile concrete adoptate, a conchis Gabriela Creţu.  

3 comentarii la “Cea mai eficienta solutie la problema demografica ar fi sa promovam politici coerente”

 • InfertilitateaEsteOBoala

  Va multumim mult, Dna europarlamentar Cretu, pentru ca ati vorbit in plenul PE despre aceasta problema care afecteaza peste 15% dintre cuplurile de varsta reproductiva din Romania: infertiitatea si restrictivele sale consecinte in plan financiar. Am preluat aceasta informatie (precum si intrevederea pe care asistenta Dvs, Dna Raducu, a avut amabilitatea sa ne-o acorde) pe blogul nostru: http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/news/

 • gabicretu

  @Raluca,
  Mi-e greu sa ma adresez unei propozitii…
  Vom incerca sa facem tot ceea ce putem (si mai putem si noi cate ceva).
  Alte tari au rezolvat insa elegant problema in timp ce noi… Sa se formeze noul parlament si incepem o campanie mai dura.
  Nu voi astepta insa pana atunci. Saptamana viitoare este conferinta la nivel inalt de la Paris privind Clauza europencei celei mai favorizate. Unul dintre domeniile pentru care incercam sa armonizam legislatia europeana spre nivelul cel mai inalt este si cel al drepturilor sexuale si reproductive, la care se integreaza problema noastra. Sa speram ca guvernele nu vor veni cum sunt si vor pleca…tot asa (asta ca sa parafrazez un proverb misogin – ala cu a venit bou si s-a intors vaca…)

 • Raluca

  Ah, da, cred ca stiu, Choisir la clause des femmes, a Simonei de Beauvoir. Excelent! Teoretic e mediul ideal pentru a ridica problema noastra. Va multumim, va uram mult succes si va rugam sa ne tineti la curent.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *