• In General
  • pe

25 Noiembrie – Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor!

 
O luptă începută demult. O luptă încă de dus! Arunc mănușa colegilor și contracandidaților să se alăture!
Mi-ar plăcea să aud ce poziție au în această privință! Ar fi necesar! Din experiența trecutului, mă tem că va fi tăcere!
„Astăzi m-am ciocnit de existenţele a trei femei.
9 am – Ileana; 18 ani; căsătorită; însărcinată în şase luni; urâtă de soacră; bătută crunt de soţ; copilul omorât; ajunge la spital în stare gravă; el e luat în evidenţă(!) de Serviciul de Combatere a Violenţei în Familie; ea ar vrea să divorţeze, dar nu vrea ca el să ajungă la închisoare. Abia a început viața și a suferit pentru două…
2 pm – Duduţa; 50 de ani; văduvă de tânără; doi băieţi mari (25 şi 27); un cal frumos; o vacă; o casă cu trei camere şi gard; a plecat în Italia unde munceşte la negru să strângă bani ca să cumpere un hectar de pământ, să aibă ce lăsa băieţilor că îi e ruşine, îmi spune, să nu le lase nimic, când va muri… Ar fi avut jumătate de hectar, dar rudele au vândut moştenirea comună fără să o întrebe. A muncit toată viaţa şi nu va avea o pensie…
6 pm – Ileana (alta); 53 de ani; foarte curată şi extrem de harnică; munceşte întruna, oriunde; intră în curtea vecinilor, ia sapa şi prăşeşte grădina; cară apă; dacă îi dai ceva, e foarte fericită; dacă nu-i dai, nu se supără; are bărbat – şofer, o bate, o ignoră şi nu aduce nimic acasă; are casă; are fii; când nu o bat, o ignoră şi nu o ajută cu nimic; are tată; o bate și îi vorbeşte urât; ieri a bătut doi pari şi a legat o sârmă ca să o împiedice să treacă cu vaca prin curtea lui; şi-a construit singură un bordei de lut unde doarme când ajunge de la muncă, noaptea; a muncit toată viaţa ca o roabă şi nu va avea o pensie…” (Femeile sunt de vină, 2007)
Ele au fost cele de la începuturi. Între timp am întâlnit multe. Altele și altele, în fiecare zi aproape am auzit sau am întâlnit un caz.
Avem legislație. Nu avem oameni și umanitate! Nu vorbesc de agresori. Vorbesc despre formatori de opinie, de instituții, de polițiști, judecători, procurori, adminstrație locală care să înțeleagă și acționeze pentru ca într-o zi să putem decreta FAMILIA LIBERĂ DE VIOLENȚĂ! Pentru că da, cea mai mare parte a agresorilor sunt parteneri și soți!
Între timp, am învățat pe piele proprie – nu de la partener, ci de la străini pe care nu i-am întâlnit niciodată – ce înseamnă batjocura gratuită, hărțuirea, insulta, calomnia, umilirea. Toate pentru că sunt femeie și, prin definiție, o victimă la îndemână!
Bărbați și femei care nu tolerați violența de gen, revoltați-vă! Pentru a schimba această tară oribilă a societății noastre trebuie să fim mulți!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *