
Lăsați populismul! Nu mai criticați politica!
Acesta este cel mai important moment politic din ultimele decenii. Înțeleg prin politică activitatea responsabilă prin care gestionăm relațiile dintre oameni astfel încât să trăiască toți în pace, sănătoși și în bunăstare. Pe cât este posibil!
Epidemia va trece, după un timp. Consecințele ei economice și sociale vor rămâne mult după aceea. Marile alegeri de direcție se fac acum, chiar dacă decidenții sunt în izolare la domiciliu.
Cine se salvează și cine nu, se decide în această perioadă! Cine va plăti costurile dezastrului se decide acum!
Nici măcar afirmația că în fața bolii suntem toți egali nu e adevărată. Nu a fost niciodată!
Dacă îi lovește boala, cei bogați își pot permite să se izoleze pe insule de lux și să beneficieze de îngrijire medicală de înalt nivel. În schimb, cei săraci se duc la muncă, căci cineva trebuie să producă și, în cazul în care ajungem la o depășire a capacității spitalelor, nu ei vor fi cei selectați spre îngrijire. Pot paria!
Riscul cel mare este ca pierderile să fie socializate și profiturile privatizate, după un obicei cunoscut.
E momentul unor schimbări de profunzime!
- Trebuie să înțelegem că avem nevoie de bunuri și servicii publice – sistem de sănătate, educație, etc. – și că niciun privat nu poate substitui existența acestora! Marii libertarieni din economia privată stau acum la mila statului și au așteptări mari.
- Bunurile publice trebuie finanțate! Teoria statului mic este una a statului impotent. Impozitarea progresivă a veniturilor și averilor e necesară. Proprietatea publică trebuie păstrată și, mai ales, dezvoltată!
- Există alte domenii de securitate decât granițele, pe care oricum le voiam deschise. Spațiul Schengen a fost o obsesie națională! Acum vrem să le închidem… Ce facem în timpul epidemiei cu rachetele? La ce este bun scutul de la Deveselu, în acest moment? Sunt bani mulți care au fost cheltuiți fără folos, în detrimentul binelui comun.
- Să hrănești populația, mai ales în momente de criză, e o problemă de siguranță națională. Diversificarea producției, întărirea exploatațiilor mici și medii, precum și a cooperativelor, toate sunt vitale! Exploatațiile eficiente dar legate de comunități nu trimit toată producția direct din câmp în portul Constanța. La fel de importantă este și industria alimentară, care să prelucreze ceea ce agricultorii produc. Scurtăm distanțele de aprovizionare și mărim productivitatea!
- Sănătatea este o problemă de siguranță! Unde sunt cei care în 2010 țineau evidența paturilor din spitale ca nu cumva să fie vreunul în plus față de media europeană, ca și cum morbiditatea era la medie, nu mult mai mare! Ce utile ar fi spitalele închise și paturile tăiate! Industria producătoare de medicamente și material sanitar este importantă. Mai mult! Cercetarea științifică națională și cooperarea cu alte state sunt esențiale, deoarece plecăm de foarte de jos. Inclusiv, trebuie regândite patentele în domeniu, căci am creat reguli total aberante. Profitul este mult înaintea vieții!
- Educația este baza tuturor celorlalte! Trebuie să învățăm inclusiv să fim responsabili față de noi înșine precum și față de comunitate, să cooperăm și să fim solidari. Copii și adulți, deopotrivă!
- Faptul că aceste aspecte țin de siguranța națională, nu înseamnă că de ele trebuie să se ocupe serviciile de informații și că supravegherea absolută este permisă!
- Dacă măsurile guvernamentale se reduc, ca în 2010, la tăierea veniturilor celor săraci și revărsarea de lichiditate peste bogați, lumea va fi încă și mai rea decât este. Și nu ne putem lăuda că trăim în lumea din povești!
- Nu mai invocați problema deficitului! Pactul pentru Stabilitate și Creștere este suspendat sine die, la nivel european, doar că în Romania se pare că încă nu s-a aflat; sau nu s-a dorit asta! Pachetul legislativ european COVID -19 este din 13 martie. Deciziile, dinainte!
- Este adevărat însă că toate guvernele – nu doar al nostru, care nu e capabil – trebuie să realizeze faptul că cea mai mare greșeală a ultimelor decenii a fost privatizarea creării banilor, asociată cu independența băncilor centrale. S-a acceptat fără protest faptul că autoritățile democratic alese sunt iresponsabile iar sistemul financiar-bancar este foarte responsabil. Nici după marea criză financiară din 2008 nu ne-am trezit. Din acest motiv China se descurcă și Occidentul, nu. Nu statul e piedica, ci băncile!
Post Scriptum
Am elaborat acest mesaj în scris, pe Facebook, în timpul dezbaterilor în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului pentru încuviințarea „Decretului de instituire a stării de urgență”. În plen nu am putut vorbi, căci a fost lista închisă, au vorbit doar liderii de grup, și nu s-a spus decât „Sa trăiți, e bine, dar se putea și mai bine!” sau „E minunat cum zice Președintele chiar și când acesta tace!”.
Am votat „pentru” întrucât starea de urgență este necesară. Nu suntem destul de responsabili să acționăm cum trebuie fără aceasta. În alte circumstanțe aș fi votat contra, deoarece juridic creăm un precedent pe care îl vom regreta amarnic. Iar în rest, măsurile nu sunt nici măcar paliative.