„România este afectată de o mare problemă de distribuție a averii și veniturilor”

Stimați colegi,

Ca social democrați, suntem într-o situație cumva delicată! Această propunere legislativă arată direcția dorită de noi dar merge spre ea cu o mașină fără benzină și prin gropi. Cu regret o spunem! Implicit sau explicit, propunerea formulează câteva probleme cu care suntem de acord!

Suntem de acord că societatea noastră, în general, și România, în special, este afectată de o mare problemă de distribuție a averii și veniturilor. Inegalitățile și sărăcia trebuie luate în serios, în interesul cetățenilor dar și în interesul economiei, subminată de lipsa cererii și a forței de muncă înalt educate. Educația bună se face cu bani! Suntem de acord că în perioadele de criză, cei mai afectați pe termen scurt nu sunt cei care, de bine, de rău, au o sursă de venit, din pensii sau salarii; sunt cei fără venituri, care trăiau din tot felul de munci precare…

Aceștia nu au VMG, șomaj, șomaj tehnic sau subvenții de la guvern. Sunt numai buni de trimis la export! Este adevărat că salariul minim este departe de asigura un trai decent, așa cum am arătat în mod repetat cei care am inițiat legea privind coșul minim pentru un trai decent. La fel cred și social democrații europeni, susținând propunerea de salariul minim european.

Suntem de acord și că cea de-a patra revoluție industrială – cu mutarea importanței de pe forța de muncă a oamenilor, pe inteligența artificială și sectorul digital – generează și va genera mari probleme celor care trăiau din muncă precum și sistemelor de asigurări sociale bazate pe contribuții asociate unui loc de muncă salariat.

Din păcate, Grupul social democrat e de acord și că propunerea actuală trebuie respinsă. Din două motive legate de formă, nu de intenții.

⁃ Este complicată și neaplicabilă în perioada de epidemie; presupune birocrație multă și are claritate puțină. Costă mai mult implementarea decât banii distribuiți.

⁃ Este lipsită de curaj și perspectivă; problemele pe care încearcă să le trateze sunt generale, nu specifice epidemiei.

Îi rugăm pe Inițiatori, de ale căror bune intenții nu ne îndoiam, să ni se alăture în efortul de a elabora o soluție serioasă și pe termen lung la problemele menționate. Trebuie să luăm în calcul și dezbaterea națională marile teme actuale ale stângii – dividendul digital ca formă de distribuire universală a rezultatelor economice sau, de ce nu, transformarea subvențiilor date de guverne firmelor private în acțiuni pentru muncitori, nu în conturi grase înregistrate în paradisurile fiscale, pentru companiile fără responsabilitate socială. În speranța că toți cei interesați de cum va arăta societatea de mâine se vor alătura dezbaterii, votăm astăzi împotrivă dar acționăm pentru!

(Interventie rostită în ședința de plen a Senatului din data de 03.06.2020)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *