• In General
 • pe

Blogger invitat: Alex Mihaileanu – Gură bogată. De marinar

Bloggerul invitat Alex Mihalieanu (subiectiv) este unul dintre cei mai vechi bloggeri din Romania, iar acum scrie despre ce se intampla in tara pe blogul sau.

Nu o să spun nici o vorbă despre PSD, că nu e taman subiectul meu preferat decît în caz de critică răutăcioasă. Nu mi-i drag deloc Geoană, pe Iliescu nu-l suport din cauza atitudinii de comunist cu stea roşie în frunte, iar pe Năstase nu îl văd cu ochi buni din simplul motiv că nu-mi place aroganţa.

Cîtă vreme n-o să scriu de PSD, pot să scriu de Traian Băsescu. Şi n-o să-l laud, la fel cum nici nu am de gînd să îl critic. De fapt, asta este mai degrabă o idee pe care aş fi vrut să o scriu pe blogul meu, dar am uitat ideea pe care voiam să o tratez aici.

Chestiunea care mi s-a părut interesantă la Traian Băsescu ţine de strategie. Nu ştiu dacă e motiv de laudă sau dacă e motiv de critică, dar populismul său este taman ceea ce a schimbat ceva în România. Tind să cred că este o strategie, deşi e condamnată. Ba chiar foarte condamnată.

Parlamentarii români s-au plîns, au urlat, au bocit, au făcut exces de zel, ba au mai făcut şi-o demonstraţie de putere a votului, din păcate pentru ei, putere dovedită mai mică decît cea a poporului. Cauza? Gura mare a lui Băsescu. Face el ce face şi se trezeşte urlînd ba că nu ştiu ce minister dă rateuri, ba că nu ştiu ce ministru e prostănac. Mă rog, găsiţi voi un sinonim.

În schimb, mie, gura mare a lui Băsescu mi s-a părut o chestie benefică. Şi acum ajung la ceea ce spuneam că se numeşte strategia băsesciană. Timp de 14 ani, doi preşedinţi au ieşit la tribună, la televiziune, la radio. Unul dintre ei, acaparator a celui mai înalt scaun al ţării timp de zece ani, a avut un discurs aproape întotdeauna scris pe-o coală de hîrtie, dictat de o conştiinţă rătăcită printre meandrele concretului său, dar suficientă cît să mă bage pe mine, unul, în ceaţa inconcretului, printre alte meandre.

Cel de-al doilea, mai ghinionist, a stat doar patru ani. Impresia pe care a lăsat-o tuturor a fost aceea de om de paie, cu o fizionomie comparabilă cu aceea a unui ţap şi cu o voce tipică mai degrabă unui eunuc. Aşa zice lumea. Altul venit cu un discurs slab, altul care să te piardă printre meandrele inconcretului.

Băsescu, în schimb, a venit cu o cu totul altă strategie. Aceea de a urla. Mai în glumă, mai în serios, s-a spus că marinarul a luat ţara drept vapor. Imaginea pe care mi-am format-o în ultimii trei ani despre vaporul România este aceea a unei nave care a început să se mişte. Din punctul ăsta de vedere, mi se pare că un mare merit este al marinarului. Şi nu pentru că ar fi făcut el ceva. Ca preşedinte, el nu poate face mai nimic pentru români. Meritul lui este tocmai acela de a fi urlat.

În viaţa omului de rînd, există o oarecare chestiune de psihologie: de regulă, înaintea unei confruntări între doi oameni, cel cu gura mai mare o să aibă avantajul într-o bătălie. Dacă ştii să ţipi, să faci scandal, celălalt se va simţi inferior. Nu contează că după o să iei bătaie, tu eşti cîştigătorul moral. Acelaşi principiu, de data aceasta la scară politică, se aplică şi în cazul lui Băsescu.

Personal, sînt convins că dacă n-ar fi fost el, Alianţa PNL-PD ar fi făcut aceeaşi mare brînză pe care a făcut-o şi PSD-ul. Dacă eu, unul, am simţit că s-a mişcat ceva în ţara asta, atunci cred că e din cauză că mîndrii noştri guvernanţi, pe care i-am votat în 2004 dintr-un compromis făcut cu nevoia mea de schimbare (raportată la dezamăgirea continuă suferită din 2000 pînă atunci), s-au temut de Băsescu.

La fel cum Vadim Tudor este locomotiva PRM-ului, la fel cum Băsescu a fost locomotiva PD-ului, tot aşa marinarul a fost locomotiva unei alianţe care nu avea viitor de la începuturile ei. Meritul lui Băsescu, din punctul meu de vedere, este că a urlat, că a fost scandalagiu. Uitîndu-mă la imaginea clasei politice româneşti, la guvernanţii actuali şi la cei trecuţi, trăiesc cu convingerea că nu s-ar fi făcut nici o brînză dacă era altul în locul lui.

Pentru mine, clasa politică românească se reduce la hoţi, demagogi, corupţi şi mincinoşi. Pînă acum, nimeni nu a reuşit să îmi demonstreze contrariul. Şi asta pentru că, în cazul în care există şi oameni serioşi şi cinstiţi, fie ajung la rîndul lor mînjiţi, fie nu ies cu nimic în evidenţă, preferînd să rămînă în conul lor de umbră. Cum oamenii fără atitudini şi fără păreri nu au ce căuta în Parlamentul unei ţări, consider că toata clasa politică românească este o minciună gogonată. Din păcate, alta n-avem, iar alegerile ajungem să le facem doar de dragul de a-i mai încerca şi pe alţii, tot trăind cu speranţa că poate se schimbă cîte ceva. Că deh!, românul e mai optimist, aşa, de felul lui…

În încheiere, ţin să repet că nu consider atitudinea lui Traian Băsescu demnă de lăudat sau de criticat. E doar o constatare oarecum neutră. Nu e nimic de lăudat sau de criticat în trăitul pe ideea “Cîtă vreme merge aşa, las-o. Bine că merge”. Şi totuşi, tind să cred că s-a mişcat ceva. Din păcate, s-a mişcat de frică şi de gura lui Băsescu.


http://subiectiv.ro
http://ndru.info

32 comentarii la “Blogger invitat: Alex Mihaileanu – Gură bogată. De marinar”

 • City Dump

  @ Alex Mihaileanu: Nu stiu daca iti castigi traiul din scris (ceea ce nu e imposibil pe la noi) dar se pare ca gura ta e si mai bogata decat a lui Basescu. Cu ce esti tu mai bun decat el? El poate a fost ca tine – tu, sigur nu. Vezi, de asta nu ne civilizam. Judecam repede oamenii si lucrurile in loc sa gandim de zece ori inainte de a deschide gura. Nu sunt de acord ca presedintele “urla”. Nu sunt de acord ca avem o clasa politica redusa la o minciuna gogonata, atata timp cat “tinzi sa crezi ca s-a miscat ceva”. Nu mai insulta oamenii. Politicienii nu au pe agenda lor de lucru ceva sa te convinga doar pe tine iar tu, din fericire, nu-i reprezinti pe toti si nici nu-i cunosti pe toti. Si apoi, unul care scrie este obligat sa stie, nu sa astepte sa afle. Nu te supara dar “neutralismul” tau nu e benefic in lumea romaneasca de azi. Sincer, mi se pare ca astfel esti si tu in asteptare unei coji de paine venita din stanga sau din dreapta. Sorry!

 • Alex Mihaileanu

  mhm… de fapt, mie imi place Basescu. cit despre insultat politicieni, ei bine… nu eu ii insult pe ei, ci EI MA INSULTA PE MINE atunci cind iau decizii stupide si iresponsabile, care nu fac altceva decit sa imi dea mie, cel care i-a votat, in cap.
  gindeste inainte de a comenta 🙂

 • carmen

  domnului alex mihaileanu
  atitudinea aceasta “lipsa de atitudine” este exact problema societatii noastra. nu avem curajul sa spunem da sunt de acord sau nu nu sunt de acord cu ideile, atitudinea, situatia actuala la care suntem adusi de clasa politica in frunte cu presedintele asa zis jucator. daca cei ca dumneavoastra nu au puterea sau vointa sa isi exprime parerea…. ce sa mai spunem despre cei care nu prea stiu in ce parte sa-si indrepte optiunile. avem un electorat prost si vorbesc despre faptul ca cei care voteaza nu stiu nici macar ce voteaza iar marea majoritate nici macar nu are bunvointa sau bunul simt sa mearga la vot. nu suntem constienti cel putin cei care au asa ceva ca defapt vorbim despre viitorul nostru sau al copiilor noastri. probabil ca nu va pasa d-le mihaileanu. sincer nu aveti nici o scuza. pe acest blog scriu cei care au o parere buna rea dar o au. nu sunteti de-al nostru. asteptam scanteia…. toate cele bune.

 • Alex Mihaileanu

  am o parere si am o atitudine. sint impotriva prostiei si inconstientei, a nesimtirii si a ipocriziei. din pacate, degeaba iei o atitudine, daca nu te baga in seama cine trebuie.

 • carmen

  atitudinea strutului ne-a costat vreo 17 ani. cel putin incerci. blazarea ne costa pe toti. probabil va simtiti viitorul asigurat.cel putin eu nu. de asta incerc sa schimb ceva. fie si numai faptul ca incer sa va conving pe dumneavoastra sa luati atitudine. o seara placuta!!!!!!

 • Alex Mihaileanu

  fiecare ia atitudine cum stie mai bine 🙂
  am luat atitudine, o sa iau atitudine in continuare, dar asa cum stiu eu. iar daca eu stiu sa iau atitudine prin critica… 🙂

 • carmen

  sa-i etichetati pe toti oamenii politici micinosi corupti si care nu spun nimic e gresit. daca cei care pot cum e cazul dumneavoastra nu cern si nu scot in fata pe cei care pot si au un cuvant de spus cum mai avem pretentia ca populatia tarii sa voteze in cunostinta de cauza? basescu a spus parlamentarii sunt hoti, corupti si oligarhi, nu prea stiau ce sunt aia, populatia asa i-a etichetat si i-a taxat. vi se pare corect ca parlamentul tarii sa fie discreditat astfel (chiar cu incompetenii si ratatii care s-au strecurat)? nu e un exercitiu periculos care il jucam pe pielea noastra? va asumati aceasta raspundere domnule mihaileanu? cei care o fac sunt constienti de eroarea care ar putea costa aceasta tara cu citiva ani de istorie?. sper sa aveti un somn fara cosmaruri!!!!

 • carmen

  sper sa ne mai onorati cu prezenta pe blog.iertare pentru urarea din final!!! o seara placuta si racoroasa sper!!!!!!

 • Mihai

  De la inceput, Dl Mihaileanu a specificat ca „se vrea impartial” Asta a fost scopul. Si a scris ca atare. Daca ar fi spus de la inceput ca il sustine pe Basescu, comentariile ar fi fost de genul „Basescu e neprofesional, tipa, urla si le zice la parlamentari ca sint corupti si nu-si fac treaba” Ei bine cam asta cred si eu! Exceptind citiva pe care ii poti numara pe degete, Parlamentul Ro e corupt, parlamentarii folosesc pozitia pe care o au pentru a-si aduna averi si bunastare materiala, ii „doare-n cot” de nea Ilie care are pensie de CAP, samd. Basescu tipa si urla probabil pentru ca nu are alta solutie. L-a numit pe Tariceanu prim-ministru iar acesta s-a sucit si s-a asociat cu cei care-l pot ajuta sa se imbogateasca mai repede. Cu Basescu n-are sanse la asta.
  „Basescu a vindut flota”! Oh, e-adevarat! De ce a vindut-o s-a intrebat careva! Stie careva cam citi marinari faceau foame prin porturi straine pt ca Navrom-ul trimitea fonduri cu intirziere (daca le trimitea), nu platea taxele de stationare, samd. Are careva idee cam ce cheltuieli implica zilnic o nava considerind plata echipajului, combustibili, asigurari! Nici nu mai vorbesc de taxe portuare de stationare, pilotaj si multe altele. S-a intrebat careva cam citi bani datora Navrom-ul diferitelor porturi in jurul lumii? De-aia solutia:vindeti ce nu este rentabil.
  Va rog sa remarcati faptul ca reparatiile nici macar nu sint mentionate pt ca ar fi prea mult. Mai ales atunci cind nava ta are motoare MAN de Resita(junk) si aparatura de bord bulgareasca(radare Pechora) si multe altele. E mai ieftin sa cumperi un vapor nou facut in alta parte a lumii decit sa te tii de reparat unele din vapoarele romanesti.
  Personal, daca tot sintem la capitolul asta, as fi facut la fel. De aceia pot spune ca a luat decizia corecta.
  Ca si-a tras „partea leului”, e firesc. Care dintre noi nu ar fi facut la fel daca ocazia se arata? Recomand celor care sustin ca nu ar fi facut la fel, sa-si depuna candidatura pt Parlamentul Ro la urmatoarele alegeri. Poate or avea si romanii parte de parlamentari cinstiti.
  Daca nu atunci nu mai criticati ca nu prea va aude nimeni. Cei care sinteti i Ro trebuie sa faceti ceva fizic pt ca lucrurile sa se schimbe. Luati exemplu de la Basescu:tipati, urlati, aratati cu degetul sau cel putin scoateti capul din nisip!
  Revenind la ce spune Dl Mihaileanu, sint multi parlamentari care nu fac nimic. Pai e normal! Ei sint parte dintr-un plan mai mare, dar sint in Parlament doar ca sa fie la numar. Deciziile sint luate de cei din partidele care i-au trimis in Parlament. De-aia votul pe liste de partide nu e bun! Nu stii niciodata cine-o sa te reprezinte. Si-atunci pe cine tragi la raspundere?
  O sa ramina in felul asta pt inca multa vreme.Sau poate putina daca Basescu reuseste treaba cu votul uninominal.
  Pina atunci insa tot ce-i ramane de facut este sa tipe si sa urle si din cind in cind sa refuze propunerile premierului in privinta ministrilor. Pai daca persoana propusa e „murdara” politic, etic, moral! Ce altceva sa faca?
  Uite de-aia imi place de Basescu: sta-n picioare si-si spune opinia-o Costitutie democratica i-ar da dreptul(pacat ca Ro nu are una). Isi exprima indignarea-ntii ca cetatean si apoi refuzul ca presedinte. Ce poate face Tariceanu &Co in cazul asta? Sugestie: propune o persoana decenta! Ori s-au terminat oamenii decenti in Ro si doar cutrele si rebuturile sint disponibile?
  Binenteles nu sint de acord cu Basescu tot timpul, dar il aplaud pt curaj si pt schimbarile pe care incet incet le face,il aplaud pt ca arata ca are coloana si „gut”. Sper insa ca la urmatoarele alegeri romanii sa aiba parte de unul „mai bun”

 • gabicretu

  @Mihai, am niste curiozitati:
  1. De ce au cumparat cei care au cumparat flota!?
  2. Care e diferenta „etica, politica, morala” dintre Basescu si Norica Nicolai; in avantajul cui este diferenta!?
  3. Daca e firesc sa-ti „iei partea leului” (eu cred ca nu e firesc; e ilegal si imoral) ce pacate au parlamentarii care au pacate!? Reamintesc faptul ca, dupa mine, parlamentarii sunt reprezentativi pentru ce si cum suntem astazi, ca cetateni; nu sunt mai rai decat restul lumii, in nici un caz.
  4. Cine sunt „partidele care hotarasc”!? Parlamentarii inteleg ca sunt exclusi; pe ei ii pune pe lista altcineva; cine!?

 • Despre nimic

  „Flota” e o speculatie la fel cum e cea ca Nastase ar fi homo iar Geoana securist. Adevarata sau nu. Dar momentan e la stadiul de speculatie, iar tu ca politician responsabil nu ar trebui sa te pronunti daca justitia nu s-a pronuntat. Pentru ca atunci orice „zvon” capata valoare daca voi politicienii le sustineti … asta ar insemna sa cred ce a scris EVZ despre tine inainte de alegeri de exemplu.

 • Mihai

  @gabicretu
  Cei care au cumparat flota, au cumparat-o pt corpul navelor. Daca ai o nava care pluteste, restul se face pe apa, in rada portului unde taxele de stationare sint mult mai mici decit in port sau pe doc. Corpul navelor romanesti este in stare buna pt ca nimeni nu curata la rugina si intretine ca romanii. Am fost marinar si stiu despre ce vorbesc! Motoare si restul sint scumpe binenteles dar daca cheltui un pic mai mult la inceput atunci intretinerea este minora. In Romania TREBUIA sa construiesti cu motor romanesc pt ca asa erau „Directivele”. Insa asa cum a spus „Despre nimic”, sper sa fie doar zvonuri.
  Daca a facut-o insa, as dori sa stiu daca personal cunoasteti pe cineva care ar fi refuzat un „bonus” pt incheierea tranzactiei. E omenesc, e tentatia in mijloc!
  Si pt ca e politician, Basescu a primit „plata pt servicii aduse” nu mita! Mita e prea puternic, denota rautate in sufletul celui care pronunta cuvintul. Va rog frumos! Putem fi civilizati!
  Diferenta politica, etica si morala:Basescu nu a trimis niciodata pe nimeni in locul lui sa voteze prin Senat sau oriunde alta parte. Are standarde morale mai inalte. Accepta sau refuza o lege sau o propunere in persoana. Poate e din cauza ca nu are „nepoate”(sau nepoti) care ar putea face asta. S-apoi ce-a facut Norica Clinci pe la Giurgiu sau unde-a fost nu e chiar moral sau etic.
  Daca Norica Neculai nu a stiut cum sa faca problema „nepoatei” sa dispara, dovedeste ca nu e un bun politician. Uite dupa Basescu se tin de multa vreme cu „Flota” si nimic inca!
  Singura legatura pe care am avut-o in ultimii 3 ani sau ceva in genul asta cu Romania au fost ziarele. Ma refer la noutati si in special politica. N-am prea vazut sa se spuna „PSD sau PRM sau PD sau orice alt partid a facut asta si asta si a trimis in Parlament asta sau pe cineva.
  Nope!!! E cam asa: Mircea Geoana sau Ion Iliescu sau Adrian Nastase sau CV Tudor a facut asta si asta sau au decis lista finala a reprezentantilor pentru…Si-atunci ce sa inteleg? Numele date mai sus sint reprezentative pt partidele politice din care fac parte. Mai mult, au impins totul la punctul unde „ei sint” partidele! Ca si cum ceilalti din partid ar fi doar la numar, cit mai multe voturi. Ma mir ca Iliescu nu va numeste „tovarasi” si-am terminat bilciu’!
  Pentru ce vad ca ati facut pina acum si incercati sa faceti de aici inainte, va aplaud si ma plec! Intrebarea este citi din ceilalti(restul Parlamentului)fac ce trebuie, ce ar trebui facut ca in cazul dvoastra! Cu o floare nu se face primavara!!!
  Votatul pe liste e oarecum confuz. Cel putin pt mine. Felul in care vad eu lucrurile: la alegeri PSD obtine 50% din voturi in jud Vaslui(pt Parlament, atunci jumatate din senatorii si deputatii de Vaslui vor fi PSDisti. Sint numele lor pe buletinul de vot? Cei care au votat PSD au fost de acord cu toate numele de pe lista? Omul a stiut ca vrea sa voteze PSD pt ca ideologia partidului este foarte aproape de a lui dar uite ca e pe lista de 5-6-7 nume unul de care nu-i place pt ca „STIE” ca respectivul(a) a furat sau a dat sau luat mita. Atunci ce sa faca omul?! sa voteze PD sau PNL?! In plus Primarul comunei i-a spus ca daca voteaza PSD o sa-i fie mai bine!!!
  Cam astea ar fi problemele mele cu cine-i „in charge” si votul pe liste. Daca e gresit atunci imi cer scuze si as aprecia clarificari.
  Multumesc! Cu respect
  Mihai Epure

 • Roxana

  Doamne iarta-ma…nu imi place sa ma adresez cuiva care isi zice”despe nimeni” sau „nimic” am mai spus-o klar si cuprinzator si chiar raspicat…cu multa vreme in urma!!!dar acum…chiar nu ma pot abtine…si sunt chiar fff…revoltata…CUM???Flota e o speculatie???hmmm…mai intai imi
  clarific termenul de
  „speculatie”,e drept… ADAVARATA SAU NU…ma duc la dex si dau
  un search…si apoi mai dau un search si imi clarific notiunile de flota
  si de homo si concluzia este urmatoarea:
  …ma doare pe mine la basca ca si cetatean roman cand se zvoneste ca
  Nastase ar fi homo…!!!!e problema d-lui proprie si personala ca si OM
  …fiecare alege in Viata dar …fara sa ma afecteze pe mine ca si
  cetatean roman!!!dar…cand se zvoneste ca dosarul Flota ramane si este
  cel mai mare dosar de coruptie din istoria Romaniei si ca s-a dovedit
  cea mai ampla cacealma juridica de pana acum???cu asta cum ramane???
  Dosarul Flota, plimbat mai bine de zece ani pe la Parchete,televiziuni
  si ziare, prejudiciul cauzat statului roman din vinzarea celor 15-16
  nave comerciale din patrimoniul Petromin ridicandu-se la o suma
  enorma,enorma….care s-a dus….unde?si nu e problema care se ridica la
  nivel personal,privat…e la nivel de tara,de stat…de faptul ca…toti
  suntem romani…scuzele de rigoare…io ca si cetatean roman responsabil
  nu gasesc cei doi neuroni de bun simt pentru o singura sinapsa astfel
  incat sa pot compara cele doua speculatii,zvonuri,notiuni,”dosare”,nici
  makar la nivel basic …Flota si Homo… !!!

 • Mihai

  @ Roxana
  Trebuie sa admit ca e cam greu sa inteleg ce spuneti. In comparatie cu multi altii nu am darul de aciti printre rinduri. Imi cer scuze cu plecaciune pt asta!
  Am inteles insa ca e vorba de o comparatie la sfirsit:una-daca Dl AN e homosexual si dosarul Flota.
  Daca Dl AN e homosexual, e problema lui proprie si personala. In special cind aceasta nu il impinge la insusire ilegala de fonduri, trafic de influenta sau abuz de putere. Fiind prim ministru insa, l-ar fi putut impinge la asa ceva. Daca as fi in locul lui „despre nimic” as fi mentionat misteriosul dosar al „matusii Tamara” caruia nu i-a fost dovedita inca existenta(a matusii).Un milion si ceva de euro din senin sau de la un strain e o chestie demna de rubrica „Hai ca romanii’s fraieri”. Cam la fel e si dosarul „Flota”:cusut cu ata alba si fara explicatii.
  Din punctul neutral de unde ma uit la ambele probleme, cred ca amindoua raman nerezolvate. In special „Flota”unde aud ca sint implicate si alte fete simandicoase.
  Ma intreb insa daca intelegeti ce vorbiti despre patrimoniul „Petromin”. Un vapor nu este foarte foarte scump pt ca este fff mare si e si din otel. Mai trebuie si calitate. Si calitatea navelor nu se judeca dupa cit de mari sint. Unele nu valoreaza mai mult de citiva dolari pe tona deci sint considerate fier vechi, reciclabil. Pt ca asta sint!!! In concluzie „patrimoniul Petromin” cum il numiti, e worthless, n-are valoare, zip, nada, zilch. Majoritatea din navele pe care le are flota romaneasca de pe vremea lu’ ceasca sint in felul asta.

 • Roxana

  @Mihai
  salutare si sa stii ca chiar te apreciez ca esti perseverent si chiar…observ …ca citesti si analizezi zi de zi acest blog si chiar de la bun inceput …si iti doresc mult succes pentru ca …vad ca stii sa pui puntul pe”i” ,dar…io,Roxana, printre randuri sau nu…asa cum m-am priceput io, am raspuns la o provocare care nu mi s-a parut deloc plauzibila si anume:”“Flota” e o speculatie la fel cum e cea ca Nastase ar fi homo…”
  hai sa fim seriosi….tu acum vrei sa pledezi pro cu alte argumente…crede-ma ca nu le pot lua in seama…la fel ca si tine …de trei ani de zile …simt lucrurile de acasa doar din ziare…stiri…emisiuni…dar,crede-ma ca sunt de cealalta parte a baricadei…asta e!!! e dreptul meu!!!

 • Mihai

  @Roxana
  Citesc blogul(numai cel de fata pina acum) si imi exprim liber opinia cind am una. Ce altceva pot face iarna! Nimic. Asa ca ma mai contrazic cu lumea cind pot. Si mai invat cite ceva de la altii daca pot. Altfel ar fi plictisitor.
  M-am uitat cite un pic pe alte bloguri dar am vazut ca pe majoritatea sint selectivi cu parerile, la unison. Discutia e moarta din start pt ca nu se argumenteaza, toti sint de acord cu ideea postata pt discutii. Circ, ce mai. Aici insa toata lumea e deschisa, parerile sint diferite totusi acceptate!
  Cam asa ar trebui(dupa parerea mea) sa arate democratia. O multitudine de pareri care sint primite, acceptate pt ceea ce sint. Discutate si puse impreuna ca idei, pot duce undeva spre mai bine. Partea mai grea e punerea ideilor in practica!
  Romanii sint dupa cum vad, in general, inca la stadiul de „Veni,Vidi, Vici!” Un pic tras de cirma si indreptat spre „E pluribus, unnum!” nu ar strica!
  PS:Cirma nu e aluzie la marinari! E doar o „figure of speach”

 • Bibliotecaru

  @ Mihai
  Dacă ar exista o cale prin care ai putea să te implici, ţi-ai sacrifica timpul liber pentru asta?

 • Mihai

  Yep! Conceptul, ideea, e ca daca ajuta la ceva sint dispus sa o fac.
  Acum trei zile, pe 23 ianuarie, am obtinut cetatenia americana. Am fost blocat pt ultimii 14 ani pt ca oficialitatile romanesti din Canada si State, mi-au spus ca nu pot dovedi ca sint cetatean roman deci nu am dreptul la pasaport.Acum il am pe cel american asa ca ma pot misca daca e nevoie.
  Abia acum imi pot permite sa ma uit dupa „lumina de la capatul tunelului”(sper sa fie cineva sa schimbe becul daca arde!!!)

 • Roxana

  Felicitari!!!draga Mihai pentru succesul din 23 ianuarie!!!dar…sa stii…ca in conceptia mea in Viatza si sa mai stii ca….in criteriul meu de valori in Viatza…luminitza de la capatul tunelului nu depinde de o …viza sau… de un pasapoport …sau de una bucata ….hotarare pozitiva sau negativa …a unor oficialitati…ci depinde de mine si doar de mine, io, Roxana si target-ul meu in Viatza!punkt!e si asta …e un mod de a simti Viatza si de ceea ce vrei cu adevarat in Viatza oriunde ai fi si orice ai face in limita bunului simt, of course!!!deci…ma aliniez si fac front comun cu @bibliotecaru…si io , te intreb scurt si direct…de ce nu ai fi tu Mihai,cel care sa schimbi becul ….daca tot simti tu ,pe propria piele ca arde???ai???iar,io, Roxana promit solemn ca o sa ma coformez…!hai pupici, si la mai mare…

 • Bibliotecaru

  Marea problemă este că, deşi sunt mulţi care ar vrea să facă ceva, nimeni nu ştie ce anume. Deocamdată nici eu nu fac mai mult de a combate pe bloguri, uneori ajută şi asta. Visul meu este însă altul. Visez la a face un grup social de 100 mii de oameni, poate 200 de mii de oameni, astfel încât acesta să aibă putere de iniţiativă legislativă. Legea spune că un proiect legislativ semnat de 100.ooo de oameni poate constitui o iniţiativă legislativă cu excepţia anumitor domenii. De ce este nevoie de un grup social când acelaşi lucru l-ar putea face şi un partid? Pentru că în cazul unui partid vor începe negreşit problemele, interesele, „hai sa candidăm”, „cum luăm voturi”… Un partid vrea prin definiţie putere. Un grup social are însă un alt fel de putere, uneori mai puternică decât puterea clasei politice. Dacă vă mai aduceţi aminte ce putere avea pe vremuri Grupul de Dialog Social sau Alianţa Civică, înţelegeţi că vorbesc de puterea de a deservi direct masele, fără a fi la mijloc un interes politic. Desigur, în momentul în care s-au amestecat cu politica, cele două grupuri s-au destrămat şi puterea lor a scăzut, ideea însă a fost excelentă.
  Citeam un raport al instituţiei numite Avocatul Poporului:
  „În anul 2006, la sediul central şi la birourile teritoriale ale institutiei Avocatul Poporului au fost acordate un numar de 11961 audiente, în cadrul carora au fost invocate încalcari ale drepturilor persoanelor fizice.
  În cursul anului 2006, la sediul central şi la birourile teritoriale ale institutiei Avocatul Poporului au fost înregistrate un numar de 6407 petitii, adresate de catre persoane fizice din tara şi din străinătate.”
  Parcă îmi vine să râd. în decurs de un an 12 mii de audienţe, şase mii de petiţii. Mai scrie pe acolo că Instituţia a făcut în decurs de un an 10 anchete, parcă nici nu mai contează. Poate că nu ştiţi ce trebuie să facă această instituţie. Rostul instituţiei este protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului în raporturile sale cu administraţia publică. Avocatul Poporului contribuie la soluţionarea conflictelor dintre persoanele fizice şi autorităţile administraţiei publice, pe cale amiabilă, prin mediere, prin dialog.
  Îşi închipuie cineva că la nivelul României sunt doar 12 mii de nemulţumiţi de administraţia publică, doar 12 mii de conflicte între cetăţean şi administraţie? Poate în fiecare oră…
  Iată de ce consider necesar un grup cu putere de iniţiativă legislativă care să protejeze cetăţeanul împotriva abuzurilor statului Român. Poate că ar fi fost excelent să existe această instituţie mai ales acum, în ultima perioadă de timp, când puterile în stat sunt mai separate decât oricând.
  Iată de ce l-am întrebat pe Mihai dacă îşi doreşte să facă ceva. Este vremea să reinventăm un alt fel de haiducie, una ideologică.

 • Roxana

  @bibliotecarule….RE-inventezi???ce ai patit??VISEZI???hahaha!!!da-mi voie sa rad…si cu pofta….haiducule ideolog!!!!hahaha!rad cu pofta acum si ma gandesc…ca poate…intr-o buna zi…te voi cunoaste face to face….si nu voi face haz de necazul celor 24 de ore…..e o zi comuna…de girafa…elefant…sau…hipopotamus!!!hahahaha!!!depinde cum pui punctul pe „i”!pe girafa!sau pe elefant!sau pe hipopotam!!!indeferent de situatie…IMPORTANT e sa razi!!!de ce???habar nu am!!!pur si simplu….sa razi de faptul ca te intutelezi BIBLIOTECAR!!!ce inseamna pentru a tine a COMBATE???Care este VISUL tau ???:)

 • Mihai Epure

  @Bibliotecaru
  Haiducie ideologica sau nu, eu mi-am „ascutat sacurea”. Curatatu-ti-ai flinta?

 • Bibliotecaru

  🙂
  Mi-e puşca hultuită
  Şi mi-e ghioaga ţintuită
  Şi mi-e inima-ncolţită…

  mă ascund în…

  Padurea de la strungă,
  Ce slujeşte puşca lungă,
  Fără luptă, fără pungă.

  Barba o să-mi lasă să crească,
  Să-mi aud vrerea cerească,
  Când izbesc în minte flască.

  Căci amocul mi-a venit
  În suflet de răspopit
  Ce-am trăit şi am murit.

 • gabicretu

  @Ce-i cu dezlantuirea asta razboinica la mine pe blog!? Ati uitat ca eu sunt o pacifista? Iar altermondialistii bat in reprezentantii puterii doar cu rosii (eventual oua) si suporta, destul de des, bataile politistilor…

 • Mihai Epure

  Apropos de altermondialisti: ce sint aia? In ultimii ani au aparut o droaie de termeni in lb romana pe care pur si simplu nu-i inteleg!
  @Bibliotecaru
  Ma gindeam c-oi matrasi unu-doi da matale esti pus pe treaba! Oricum, n-as vrea sa sun stereotip dar „cere si ti se va da” sau voi incerca oricum. Unde-ncepem si-ncotro mergem. In caz de necesitate:epumih04@yahoo.com

 • gabicretu

  @Mihai, noi am mai discutat aici despre altermondialisti (antiglobalisti zic americanii, cred) la un post mai vechi, Despre ciudatenii. Din pacate, am verificat acum, cand a fost distrus situl s-au pierdut comentariile. Poate Bibliotecaru incearca, pana una alta, sa dea un raspuns…

 • Bibliotecaru

  Păi în visul meu stătea cu toţii pe aceste meleaguri şi ne bucuram de ţara asta. 🙂

  Ei acesta ar fi un răspuns politic, care nu spune nimic. Programul meu pentru România ar fi destul de simplu. Investirea masiv în învăţământ şi cultură, transformarea României dintr-o ţară muncitorească şi mercantilă într-o ţară culturală. Se poate câştiga bani şi vânzând gogoşari, şi vânzând cipuri şi lucrări simfonice, totul este să stabileşti ce anume doreşti să faci.
  Dar asta ar însemna să fie cum vreau eu… ori în democraţie nu prea contează ce vrea fiecare individ. Eu cred că dacă mecanismele politice se respectă şi se folosesc exact cum sunt gândite, fără derogare de la principiu şi lege, se ajunge undeva în exteriorul acestui prezent plin de marasm.

  Ieri a fost la Realitatea TV, la emisiunea domnul Turcescu, o confruntare despre taxa de primă înmatriculare. S-au spus acolo atâtea aberaţii logice (şi domnii respondenţi erau destul de sus puşi prin Guvernul României, adică nu erau aleşi la întâmplare de pe stradă) încât m-am îngrozit. Am avut impresia că la un moment dat ajungi să susţii orice ca să ai dreptate.
  La început taxa a fost mai mare pentru maşinile noi. Şi atunci au sărit cu toţii, cum să fie taxa de poluare mai mare pentru maşinile noi decât pentru cele vechi. Apoi s-au gândit ei că lumea are dreptate şi… au zis că o maşină veche deja va polua mai puţin pentru că va funcţiona mai puţin, adică o struţo-cămilă colosală… de unde ştie guvernul cât va fi în circulaţie o maşină. Dacă ai, de exemplu, un accident cu o maşină veche de o zi şi o duci la fier vechi… dar aici încă era o logică. Onor guvern s-a gândit însă la nişte matrapazlâcuri, la nişte „parandărăt” cum se spune în cartier. Şi atunci a scutit de taxa de poluare ce este peste 3,5 tone, de la dubiţe în sus. Şi a intrat un domn telespectator în direct şi i-a silit să spună că nu e taxă pentru utilitare, după care a spus a urmat o discuţie simplă terminată… Domnilor , chiar ne credeţi proşti?

  Cred că asta e problema, ne cred proşti. Nu mă refer la taxa de primă înmatriculare, vorbesc în general. Mă deranjează mai puţin că ţara merge un pic mai rău, mă poporul are ceva mai puţini bani, decât mă deranjează faptul că aceşti oameni ne iau de proşti. Este grav că România a trăit în ultimi ani dintr-o osânză pe care nu o avea, era împrumutată, şi acum începe să se vadă, dar chiar să vină ministrul Nicolăescu şi să-mi spună că acest guvern este cel mai bun din interbelic încoace, dată în interbelic când a fost precedentul guvern liberal. Chiar să fie liberalii salvatorii acestui neam şi eu să nu ştiu nimic? Pe mine, ca cetăţean, astfel de gesturi mă strivesc. Din păcate eu nu le pot pedepsi. Ce-i pot face eu domnului Nicolăescu. Am scris un articol pe blogul meu, l-au citit probabil 100 de oameni, poate ceva mai mulţi… şi cu asta ce-am făcut? Dacă ar fi existat un milion de emailuri pe adresa primul ministru care să protesteze în faţa spuselor Ministrului Sănătăţii, nu mai era nevoie de Traian Băsescu să-i facă un dosar, pleca singur. Dar nu trimite nimeni astfel de emailuri şi nici ministrul nu pleacă pentru că nu are onoare. De ce?, pentru că nimeni nu are sentimentul că vor mai fi ceilalţi nouă sute nouăzeci şi nou de mii nouă sute nouăzeci şi nouă de cetăţeni care vor trimite un email de protest. Dacă un milion de oameni acţionează ca un singur om, sunt o forţă colosală fără a face nici un fel de politică. În astfel de cazuri nici nu mai contează că eşti simplu membru pe la un partid sau altul sau că eşti simpatizant cu un partid sau altul, singurul lucru care contează este că cel ajuns în fruntea ţării îţi oferă respect… sau nu. Oare membri PNL au ei sentimentul că România are cel mai bun Guvern din ’39 încoace?

  Şi eu sunt pacifist, pot întoarce şi celălalt obraz, îl pot întoarce până nu mi se mai recunoaşte faţa, până se transformă într-un bulgăre de carne vie, dar nu am să întorc obrazul doar pentru a le satisface o plăcere LOR, pentru a hrăni sadismul şi egoismul lor. Eu nu vreau capul lor, eu vreau sufletul lor. Puţin îmi pasă mie cine-i ministru la sănătate, puţin îmi pasă ce nume este acolo, dar vreau să fie acolo cineva căruia îi pasă de oameni, cineva care este îngrijorat sincer de creşterea mortalităţii infantile sau de faptul că 99% din bătrâni sfârşesc într-o mizerie cruntă printr-un apartament pentru că nu au alternativa unui cămin de bătrâni cumsecade sau a unor asistenţi sociali care să le facă câte o vizită, să le ia o pâine, să-i ajute să se bărbierească…
  Eu nu pot să uit în ce condiţii a murit Gică Petrescu sau Petre Ţuţea şi mulţi alţi oameni de frontispiciu pentru România. Nu pot să nu mă întreb de ce oare oamenii de adevărată valoare din România nu-şi permit nici un fel de lux? Ce e mai important pentru România, un Dinu Patriciu sau un Cărtărescu? Un Gigi Becali sau o gimnastă campioană care ajunge să se dezbrace pentru o sumă derizorie, umilită de faptul că la 20 de ani deja cariera ei s-a sfârşit.
  Nu silesc pe nimeni să vadă ţara aceasta cum o văd eu, dar tare îmi par mie astăzi lucrurile cu popoul în sus.

 • gabicretu

  @Bibliotecarule,
  Iti marturisesc ca si eu, atunci cand priveam de afara pe cei care guverneaza si ma supara ceva tare de tot, gandeam ca „ne iau de prosti!” cu expicatiile lor facile sau informatiile manifest neadevarate. Intre timp, mi-am mai schimbat opinia; am descoperit ca multi nu-i iau pe altii de prosti; ei insisi sunt asa… Stiu ce spun.
  Ai insa dreptate cand vorbesti despre ceea ce lipseste (dar, din pacate, nu doar intre politicieni): sa le pese! Nu le pasa de ceilalti in mod autentic decat la foarte putini romani (nu doar de politicieni vorbesc); ca sa-ti pese, intrucat nu poti sa-i iubesti pe toti oamenii la comanda, trebuie sa-ti fi asumat aumite valori, atitudini, credinte (nu ma refer la cele religioase).
  Eu, care nu sunt dintre adulatorii lui Eminescu, nu incetez sa-l citez „Nu inteligentele ne lipsesc, spunea; ne lipsesc caracterele…” Nu s-a schimbat mai nimic. Chiar daca patriotismul tau este lezat, eu cred ca acesta e marele pacat al romanilor. Chiar si cei mai mari dintre noi, la o privire atenta, au dat dovada de lipsa crasa de caracter in anume situatii… Ata nu exclude ca sa existe o multime de oameni de mare caracter; problema este ca ei nu pot da tonul chiar daca fac eforturi; ceilalti raman afoni…

 • Bibliotecaru

  Am să citez şi eu poezia mea favorită din Eminescu, din păcate postumă:

  Ai noştri tineri la Paris învaţă
  La gît cravatei cum se leagă nodul,
  Ş-apoi ni vin de fericesc norodul
  Cu chipul lor isteţ de oaie creaţă.

  La ei îşi cască ochii săi nerodul,
  Că-i vede-n birje răsucind mustaţă,
  Ducînd în dinţi ţigara lungăreaţă…
  Ei toată ziua bat de-a lungul Podul.

  Vorbesc pe nas, ca saltimbanci se strîmbă:
  Stîlpi de bordel, de crîşme, cafenele
  Şi viaţa lor nu şi-o muncesc — şi-o plimbă.

  Ş-aceste mărfuri fade, uşurele,
  Ce au uitat pîn’ şi a noastră limbă,
  Pretind a fi pe cerul ţării: stele.

  Pe lângă mesajul „scuipat” tinerilor cu „beţigaş” din acea vreme, mi-a plăcut la culme această poezie datorită formulei „Ş-apoi ni vin” care este infinit românească şi… cum să spun?… intimă, firească, narativă. Totuşi, dacă observaţi un pic şi restul poeziei, este o concluzie cu mult mai gravă şi mai importantă decât mesajul iniţial. Stelele zilei de astăzi nu mai sunt exponentele culturii, ale gândirii, ci nişte preşedinţi de partide politice dintre care mulţi au o pregătire destul de îndoielnică din punct de vedere cultural.
  Nu o să-l suspectez, de exemplu, pe Adrian Năstase de lipsă de preocupare pentru cultură, ba dimpotrivă, dar sunt convins că mulţi alţi lideri în ţara asta nu fac diferenţa dintre Bosch (Hieronymus) pictorul şi grupul industrial cu acelaşi nume. Şi nici nu ar fi o mare chestiune în acest lucru dacă s-ar simţi că ţara asta evoluează înspre intelectualizarea sa, înspre progresul patrimoniului ei cultural, dar totul curge spre dezumanizare, spre grija burţii, spre cultivarea egoismului mercantil, spre lipsa de încărcătură spirituală. Cum poate suporta această ţară faptul că pregăteşte manageri pe la ASE ca apoi ei să ajungă vânzători de muşamale din uşă în uşă? Sunt câteva mii de absolvenţi numai la ASE-ul din Bucureşti, tineri care învaţă să conducă o afacere. Câţi dintre ei ajung directori, lucrul pentru care au fost pregătiţi, sau să lucreze prin bănci… Foarte puţini, mult prea puţini. Şi atunci, de ce această risipă?
  S-ar putea să se înţeleagă că am ceva cu cei care fac politica României, că cer prea multe de la ei… Poate că este aşa, dar acest lucru se întâmplă pentru că eu însumi mă simt neputincios în a face ceva şi atunci privesc cu speranţă către cei care, teoretic, ar trebui să ghideze misiunea României prin istorie. Pretenţiile mele la oamenii politici sunt foarte mari pentru că la ei s-au adunat toate speranţele. În România sunt foarte mulţi oameni care se agită pentru a face bine, pentru a construi, ştiu asta, dar ei sunt voci singulare, fiecare pe domeniul lui, şi sunt acoperiţi de gloată (folosit fără nici un sens peiorativ).

 • seraph

  eu sunt totusi curios, de unde pana unde este alex mihaileanu printre cei mai vechi bloggeri din romania? eu personal il cunosc pe alex, chiar de mult timp. ce-i drept nu am mai vorbit cu el de vreo 2 sau 3 ani, dar pana a ajunge sa nu mai vorbesc cu el nu era nici blogger sau cel putin nu printre cei mai vechi. cand s-a spus ca e printre cei mai vechi, eu, ca si cititor m-as fi gandit ca el a pus bazele blogului sau el a adus blogareala in romania. ceea ce nu este adevarat. si eu am un blog din 2004. nu e vizitat pentru ca, recunosc, nu am reusit sa-l fac sa fie vizitat. dar ma bucura gandul ca si eu sunt, cu „numele”, chiar daca nu spune gabriela sau altcineva, unul dintre cei mai vechi bloggeri din romania (alex, daca citesti, adu-ti aminte ca nu prea blogareai cand lucrai la ziarul din orasul natal, si nici nu auzisem de pe la tine sau altul ca ai fi avut un blog). in fine, acestea fiind spuse, nu cu gand rau ci cu putina… hai sa spun indignare din cauza gabrielei ( doamna sau domnisoara) care a facut o afirmatie putin cam exagerata. in rest sa auzim numai de bine si sa ne vedem sanatosi… candva.

 • gabicretu

  @Seraph, cred ca am multe alte obiectii cu privire la Alex Mihaileanu decat cele pa care le exprimi. Nu indeplineste exigente morale minime (de exemplu, sa nu vorbeasca despre ceea ce habar nu are in mod public); eu cred ca blogul, ca orice forma de media, cere responsabilitate. Nu ma refer la articolul de pa blogul meu.
  Prezenta sa aici se explica simplu; cred ca sunt masochista. Administratorul blogului a decis sa-l invite; eu decisesem ca nu cenzuram nimic pe acest blog; rezultatul, il vedeti…

 • Despre nimic

  @gabicretu
  La un momentdat mi s-a parut ca ai cenzurat acest articol pentru ca a disparut intr-o vreme (sau eu nu l-am mai gasit). Bravo tie ca permiti celor care au alte opinii politice sa scrie articole/comentarii.
  @bibliotecaru
  Chiar imi place cum gandesti … si eu visez la un grup social care sa devina o voce a poporului. Este nevoie ca de aer de asa ceva in Romania.
  @Roxana
  Sigur ca n-am nimic impotriva optiunilor sexuale ale politicienilor, insa ce incercam sa explic e ca atat timp cat nu exista dovezi si decizii ale justitiei toate acestea sunt simple speculatii. Atacul la Basescu cu Flota poate fi privit ca fiind la fel de josnic ca cel la Nastase cu optiunile lui sexuale trecute sau prezente (ok, teoretic e mai josnic cel asupra lui Nastase pentru ca pe oameni nu ar trebui sa-i intereseze optiunile sexuale a nimanui … dar cineva a speculat faptul ca pe romani ii intereseaza de fapt foarte mult acest lucru). Oricum, daca ar fi sa analizam din punct de vedere moral, faptul ca A.N. ar fost sau nu homo nu era asa de important, dar devenea important in momentul in care era adevarat si el ascundea acest lucru pentru ca ii punea la indoiala moralitatea din moment ce incerca sa para altceva decat este. Evident ca si daca ar fi fost si ar fi recunoscut public ar fi fost sinucidere politica in Romania, insa eu personal l-as fi apreciat ca a avut curajul sa recunoasca asa ceva. Apreciez oricand pe cineva, mai ales politician, care recunoaste/afirma public lucruri care il pun intr-o lumina proasta. Nimeni nu e perfect si faptul ca un politician vine si recunoaste ca a gresit sau ca are niste defecte nu face decat sa-mi sporeasca increderea in el. Daca maine Voiculescu ar veni si ar recunoaste ca a fost securist mi-ar creste respectul pentru el foarte mult … in schimb el a facut tot posibilul sa distruga CNSAS-ul si odata cu el „sperantele” multora care credeau ca se va face lumina asupra trecutului. Si odata cu asta a reusit sa imi intareasca convingerea ca el chiar a fost securist. Cateodata stau si ma intreb cum e posibil ca dupa 18 ani de la revolutie sa se intample lucruri de genul asta (sau episoade de genul 322 sau a celui facut de Vadim cand Basescu a condamnat comunismul) insa accept ca in democratie se intampla si lucruri de astea. Stiu si eu destui oameni care regreta comunismul, dar il regreta pentru ca ei o duceau bine atunci si nu se pot adapta acum. Din pacate pentru ei e mai important faptul ca atunci o duceau „bine” si aveau slujba sigura decat faptul ca le era grav incalcata libertatea de exprimare/gandire/alegere, de acces la informatie, cultura, stiinta, ca erau manipulati grosolan si pedepsiti la fel daca incalcau regulile. Si in ziua de azi intalnim destui care permit sefilor sa le incalce drepturile doar pentru a-si mentine slujba sigura. Intr-un fel imi pare rau pentru ei, dar pe de alta parte fiecare alege pentru el.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *