Combinația ucigașă – stat polițienesc și fără autoritate!

Noi nu mai trăim într-un stat aflat în stare de urgență sanitară. Sanitară, subliniez!

Trăim într-un stat polițienesc și fără autoritate! Combinație periculoasă!

M-am convins astăzi de acest fapt, dacă mai aveam îndoieli, studiind OUG 34, aflată în dezbaterea Senatului.
Sancțiunile introduse pentru încălcarea regulilor stării de urgență sunt aberante. Nu pentru că există! Este nevoie de sancțiuni! Ele descurajează comportamentele nedorite sau interzise, pe de o parte, și pedepsesc făptuitorul dacă acesta recurge totuși la ele, afectându-i pe ceilalți, pe de altă parte.
Mărimea amenzii, căci despre amenzi e vorba, trebuie însă să fie,  simultan, proporțională cu tentația de a încalca legea dar  și posibil de plătit de eventualul contravenient. Să nu uităm că regulile sanitare sunt stabilite ca să-l protejeze pe cetățean, nu ca să-l omoare. Or, amenzile sunt între 2.000 (două mii) RON și 20.000 (douăzeci de mii) RON pentru persoane fizice, respectiv, între 10.000 RON și 70.000 RON pentru cele juridice.
În România, salariul minim pe economie este 1.346 RON, lunar. Peste un milion de oameni iau acest salariu, dacă nu cumva doar 75% din el. Alții, foarte mulți, nu au nici un fel de venit! Guvernul nu a luat nicio măsură care să le furnizeze vreo sursă de trai pe timpul perioadei în care sunt obligați să rămână închiși în case dar să mânânce, totuși…
Pentru a plăti amenda minimă, un salariat de rând trebuie să nu mănânce, împreună cu familia, să nu plătească nicio datorie, să nu facă nicio cheltuială, o lună și jumătate! Timp în care ar trebui să muncească, ca să primească salariul de 1346 de lei!
Amenda maximă este de neimaginat pentru salariatul român, chiar și pentru cel cu salariu decent! Până și premierul Orban ar trebui să stea la televizor și să spună chestii timp de aproape două luni. Mai bine nu!!! Plătim amenda lui prin subscripție publică! 🤓 Dar mă mir că premierul, care a trăit din 3000 de lei atât timp înainte de a ajunge în Palatul Victoria, nu a realizat că propune lucruri inacceptabile.
La persoanele juridice, raportul dintre amenda pentru  un IMM cu un număr restrâns de salariați și o corporație transnațională cu cifra de afaceri cât PIB-ul României sau mai mult, este de 1/7. Pe un întreprinzător mic, 10.000 RON îl termină, pe când o corporație din retail nici nu simte 70.000 RON. Și, oricum, nimeni nu va sancționa corporația pentru că statul e prea slab pentru asta!
La toate acestea ar trebui să adăugăm că definirea contravenției este la voința liberă și arbitrară a fiecărui polițist în parte. OUG-ul nu definește ce fapte sunt contravenții!!!
În concluzie, dacă s-a urmărit descurajarea, atunci cu certitudine s-a supraevaluat curajul românilor de a se pune în pericol pe ei înșiși și inconștiența de a-i pune în pericol pe alții.
Dacă guvernul era conștient de lipsa sa de autoritate și a vrut să înarmeze polițistul cu o bâtă discreționară, adică să înlocuiască autoritatea cu forța, a greșit! A arătat tuturor că e slab, amenzile din România făcând  înconjurul lumii pe prima pagină a știrilor la nivel global, și că, pentru el, cetățeanul nu contează!

Post Scriptum
Din păcate, OUG 34 a produs nu doar dificultăți, ci și tragedii. Un tânăr sărac, fără venituri și loc de muncă, s-a spânzurat. Motivul care a declanșat nefericita decizie a fost o amendă de 2000 de lei aplicată de polițist pentru că ieșise din curte fără declarație. Nu avusese niciodată în mână 2000 de RON…
In Memoriam.

(Intervenție scrisă și nerostită la dezbaterile Legii de aprobare a OUG 34, în plenul Senatului din 28 aprilie 2020)

One Reply to “Combinația ucigașă – stat polițienesc și fără autoritate!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *