Țara arde, președintele se piaptănă!

Legea privind înființarea Ținutului Secuiesc a fost respinsă în Senat, camera decizională, cu 126-9! Astăzi! Iohannis trebuie pedepsit pentru fake news, căci nimeni nu e deasupra legii!

Să vă explic și de ce în procedură accelerată, deși nu era cazul.
Ieri, în timp ce plenul Senatului dezbătea și vota măsuri necesare cetățenilor în această perioadă dificilă – sau corecta relele guvernului – aflăm că s-a pornit o mare diversiune.
Diversiunea a fost executată de nimeni altul decât de cel care ocupă Palatul Cotroceni dar nu exercită și funcția de președinte al României. Arbitrul constituțional este permanent în câte-o tabără. Când vorbește – atenție la ce vă mai doriți, că se împlinește! – e în campanie. Ultima campanie începută e cea de a se face de râs.
Klaus Werner Iohannis, reprezentant el însuși al unei minorități, a cărui alegere a fost considerată victoria democrației împotriva tribalismului naționalist, iese și le spune românilor nici mai mult nici mai puțin decât că PSD-ul – obsesia lui eternă – a vândut țara ungurilor.
Problema nu e că spune. Tot ceea ce spune e problematic constituțional, demult.
Problema e că unii îl cred. Mi-e frică să mă uit in jur! O mulțime relativă, dar mulțime totuși, arată că-l ia în serios.
Că voia sa abată atenția de la slăbiciunile “guvernului lui”, condus de Ludovic Orban, român verde și temător de unguri, înțelegem.
Argumentul, însă, ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns!
O propunere legislativă trecuse prin aprobare tacită de Camera Deputatilor. Propunerea nu vindea România nimănui dar propunea, intr-adevăr, înființarea unei regiuni autonome “secuiești” care sa reunească județele majoritar maghiare și ceva din Mureș. În România. Cum a mai fost până în 1968.
Este a patra sau a cincea propunere de acest fel. Toate respinse. Inainte de fiecare rând alegeri, gruparea mai extremistă din minoritatea maghiară depune o asemenea legislativă. Ca să aibă temă de campanie.
Pe asemenea subiecte, Camera Deputatilor este prima cameră sesizată iar Senatul, camera decidentă. Dacă are ceva de spus, prima camera spune în 45 de zile. Dacă nu, propunerea se consideră aprobată tacit de camera respectivă (nu votată, nu adoptată) și merge la camera decizională unde este analizată, dezbătută, amendată și adoptată sau respinsă, după caz.
La Cameră, legea în cauză fusese dezbătută în comisii, avea vot de respingere și urma la plen. Termenul de 45 de zile se împlinea pe 25 martie. Doar că, cu vreo două zile înainte, Parlamentul a intrat în carantină, din cauză că am avut membri infectați cu coronavirus. Nu am putut opri și timpul. Logic și constituțional, survine aprobarea tacită și propunerea e trimisă la Senat. A “trecut” prin aprobare tacită, nu a fost adoptată!
Nimeni nu-și făcea nicio grijă, în Senat, unde ar fi urmat firesc, in ordine, la comisii și plen. Știam cu toții, chiar și cei care au făcut propunerea, că aceasta nu avea șanse să treacă. Nu pentru ca nu s-ar putea, teoretic, aduna o majoritate. Nu poate fi adoptată pentru că e neconstituțională! Dacă ar fi votată, o declară CCR neconstituțională și tot nu poate ajunge lege. Din acest motiv au picat și celelalte patru sau câte propuneri au mai fost, dincolo de patriotismul adevărat sau ipocrit al membrilor parlamentului din anii respectivi!
Fiecare român ar trebui să știe măcar primul articol din Constituție! Colegii maghiari îl știu dar vor sa aibă motiv sa dezbată o problemă pe care vor să o prezinte conaționalilor ca importantă!
Așa încât, pentru a opri diversiunea jenantă a președintelui, deși astăzi era zi de comisii și ieri plenul s-a terminat la 19.57, am convocat un nou plen. Și am votat. Respingerea! Ca urmare, nu va pleca la promulgare! Klaus Werner Iohannis a pierdut ocazia să o întoarcă la Parlament, din motiv de încălcare a bicameralismului! Ca să se facă definitiv de râs!

Post Scriptum
Cu toată absurditatea situației și rolurilor jucate de personaje, nu pot să nu fiu îngrijorată. Rău! Iese! Zice, “Încaieră-i, drace!”, și ei se încaieră…

Actualizare – 30 mai
Klaus Werner Iohannis, persoană care ocupă funcția de președinte al României, reprezentant constituțional al statului în relațiile cu alte state, a reușit să deterioreze relațiile României cu țara vecină printr-o simplă declarație. Era și de presupus!
Bogdan Aurescu face eforturi disperate să demonstreze că afirmația lui Iohannis nu spune ceea ce spune și a înțeles o țară. Ba chiar două! Degeaba!
Ministrul de externe ungar era obligat să reactioneze. Dacă acuzi o înțelegere între părți în care unii dau (Ardealul), se presupune că ceilalți îl iau…
Să vorbească și gândească la interesul țării simultan este prea mult, pentru unii. Să fie atenți când alegem! Napoleon a fost mare și pentru capacitatea de a face mai multe lucruri în același timp.
Iar dacă o să aveți probleme la granițele Ungariei cu vameșii, să știți pe cine dați vina!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *