Cum au decurs lucrurile la cafenea
Cafeaua a fost total secundara. Discutiile, foarte interesante. Dupa un schimb general de opinii si un scurt dialog in plenul adunarii de cafegii socialisti, ni s-a propus o modalitate de lucru foarte… altfel. Asezata la o masa cu doua scaune, am primit „in audienta” pentru o discutie de cinci – zece minute fata in fata pe fiecare dintre tinerii participanti. Puiu Pascu facea acelasi lucru la alta masa iar Victor Negrescu la o a treia. Ceilalti invitati nu au mai onorat cuvantul dat.
Incercarile de prelungire a discutiei peste limitele temporale impuse se lasau cu presiuni repetate facute de organizatori pentru ca prea-vorbaretul sau prea-curiosul sa lase locul altuia… Am ramas si unii si ceilalti cu sentimentul ca trebuie sa mai vorbim inca multa vreme.
O concluzie s-a impus in final. Indiferent de gen, cea mai frecventa problema ridicata a fost cea a egalitatii intre femei si barbati (participarea politica, violenta in familie, munca, etc.). A contribuit, fara indoiala, si prezenta mea acolo, cunoscuta si recunoscuta fiind pentru interesul pe care il acord temei. Nu a fost numai acest motiv. Era evident ca, din diverse motive, tema era provocatoare.
Unul dintre motive, chiar daca nu a fost exprimat foarte explicit, era mereu subinteles. S-ar putea traduce astfel: prejudecatile, stereotipurile, discriminarea directa si mai putin directa fac parte din viata noastra cotidiana intr-o masura ingrijoratoare; mai ingrijorator este insa un alt fapt – partidul care ar trebui sa faca din egalitatea de gen o prioritate absoluta (pentru ca-l obliga doctrina social – democrata) tace ca… porcul in popusoi. Scuzati pentru folosirea expresiei populare foarte colorate. Este asa de sugestiva pentru a descrie atitudinea ca nu am putut sa ma abtin… Probabil, ca sa dau o nota mai ironic-detasata descrierii unei situatii foarte serioase – ma simt din ce in ce mai singura in propriul partid. Conditia si drepturile femeii e doar unul dintre lucrurile despre care eu vorbesc iar in rest se tace. Macar daca ar fi o tacere vinovata; nici macar asta nu este…
doinaş
http://alternatives-international.net/article2609.html
Cathy
Haideti, ca eu iar ma enervez!
Intr-o seara deschid si eu televizorul la stiri la TVR (ca sunt singurele pe care le mai urmaresc, din cauza lipsei de profesionalism a celorlalte televiziuni)si ce-mi aud urechile?!
Ca 99,2% dintre romani NU AU DEPOZITE IN BANCI MAI MARI DE 20000 DE EURO!
Cathy
Scuze, acum vine intrebarea: pentru cine au ridicat astia plafonul de garantare la 50000? Pe noi, dragilor, nu ne priveste aceasta masura, ci doar pe EI. Care sunt ei, sa-mi spuneti voi!
n. raducanu
In relatarea dvs. scrieti ca in problema egalitatii si drepturilor femeilor sunteti dezamagita de propriul dvs. partid care tace in mod inexplicabil. As fi de acord cu aceasta observatie critica, mai ales ca probabil organizatia pentru femei a PSD lasa inca mult de dorit. Suntem totusi in perioada premergatoare alegerilor, cand PSD numai de critica nu duce lipsa, venita insa din partea adversarilor politici. Va semnalez cu aceasta ocazie editorialul lui Andrei Plesu din Dilema veche (9 oct. 2008) in care el arata cat de iritat a fost la un recent seminar international unde era inconjurat de intelectuali din tati est-europene cu opinii ferme de stanga. Pe un ton jumatate ironic, pe jumatate furios, dansul constata ca cu toate eforturile depuse in acesti ani stanga nu si-a dat inca duhul, ba si continua sa fie atractiva pentru o seama de intelectuali care – spune el – „i-au uitat crimele”. I-am dat replica cuvenita pe blogul meu. Va relatez aceasta pentru ca am intalnit mai multe bloguri ale unor persoane cu simpatii de stanga, care dezamagiti si ei, indeamna ca la apropiatele alegeri sa nu se participe la vot, dand astfel un semnal de protest clasei politice. Sa fie oare aceasta pozitie nesigura specifica stangii, in fata ei dreapta fiind neclintita in ideologia sa, tocmai acum cand criza financiara si recesiunea economica mondiala pun in chip serios in discutie valorile capitalismului si ale ideologiei liberale ?
gabicretu
@ D-l Raducanu,
Cateva clarificari:
1. Nu sunt dezamagita pentru ca nu-mi facusem iluzii; sunt critica in speranta ca primul pas pentru depasirea limitelor este recunoasterea faptului ca ele exista
2. Spre deosebire de d-l Plesu, cred ca prezenta intelectualilor de stanga in tarile unde exista arata doua lucruri: sanatatea societatii si sanatatea intelectualitatii
3. Cetateanul poate protesta impotriva politicienilor existenti propunand altii mai buni, adica participand (nu doar la alegeri ci la viata politica, in general). Sunt ultima care sa sustina neparticiparea la vot, e ultimul lucru pe care democratia il mai poate pierde – pe cetateanul insusi, redus deja la statutul de consumator…
4. Pozitia stangii moderate este nesigura din momentul in care a decis sa faca compromisuri cu dreapta (negociindu-si valorile) in loc de a coaliza cu stanga mai radicala (in acest caz erau de negociat doar mujloacele pentru ca se presupune ca avem aceleasi valori…). Efectul e clar – pierde voturi pe toate fronturile si nu stie cine mai este (intra in criza de identitate). Din fericire, fenomenul nu e inca generalizat. Sunt semne slabe de schimbari majore in scurt timp…
Adrian
@Cathy: Exagerezi totusi; oamenii cu bani nu prea ii tin in conturi. 50.000 euro nu este o suma atat de mare – in Cluj sau Bucuresti nici macar o garsoniera nu iti mai cumperi cu banii astia; este foarte bine ca se garanteaza pana la nivelul acesta, practic poti fi sigur ca daca esti „middle class” si economisesti nu sunt sanse sa-ti pierzi banii.
Cathy
@Adrian
Exista „middle class” in Romania?!
Insuportabilul Gigi (din nou)
Dna. Cretzu,
Ca mai toti socialistii, aruncatul prafului in ochi este specialitatea casei, eu nu cred ca problema egalitatii pe baza de gen (ca nu zic sex) este # 1 in Romanica. Dar ca mai toti pòliticienii, Dumneavoastra uzati metodele arhicunoscute de escamotare a realitatii, si mai ales a prioritatilor.
Pe cuvant de onoare ca nu inteleg risipa de energie cauzata de acest blog, tinand cont ca opinentii sunt mai mereu aceiasi. Sau bine da frumos la mass-media sau este un hobby de €parlamentar plictisit(a).
Eu inteleg ca exista oameni care gandesc altfel (ma refer la politica) dar, va rog frumos, pastrati un nivel elegant (decent).
Probabil acesta este (lipsa acestei decente intelectuale) motivul pentru care oameni care gandesc (mai mereu) nu dau doi bani pe doctrina socialista. Si pe deasupra , isi mai aduc aminte de circul politic de inainte de ’89.
Sa auzim de mai bine, querida señora !
Adrian
@Cathy: Clasa de mijloc la noi acum se formeaza. Poate 5-10% din populatie se poate incadra aici, mult mai putin decat in occident sau chiar decat in fostele state comuniste din Europa centrala. Dar asta nu inseamna ca trebuie s-o ignoram, dimpotriva, toate guvernele romanesti au datoria sa sprijine dezvoltarea ei…
Adrian
@”Insuportabilul Gigi (din nou)”: Intre fosta ideologie comunista de tip ceaussist si social-democratia moderna de tip vest-european exista o diferenta imensa. Nu stiu daca le asimilati din lipsa de cunostinte sau din rea vointa. Problema egalitatii de gen este intotdeauna actuala, indiferent de context; face parte din suita drepturilor fundamentale ale omului, care se aplica unitar, nu conjunctural. Exista numeroase probleme serioase in Romania care nu se rezolva de foarte mult timp, mergandu-se pe acelasi slogan: „acum nu e momentul”. Dar daca nu acum, atunci cand? Daca nu noi, atunci cine?…