• In General
  • pe

Domnul Raducanu da sfaturi bune!

Am interpretat indemnul sau astfel: „In mod foarte curios pentru presa romaneasca, Cronica romana pastreaza o orientare de stanga. Acesta este probabil si unul dintre motivele pentru care nu prea o citeste nimeni. Cititi-o macar voi, dragi prieteni!”

Chestia cu necititul nu e o gluma, din pacate. Desi stiu multi prieteni care ar citi ziarul, niciodata nu-l gasesc in chioscuri. Si… descoperire, descoperire! Trimit pe cineva la recartare, luni dimineata, si gasesc 49 de exemplare din 50 primite numai bune de trimis la retopit… Am repetat figura de vreo cateva ori si am obtinut acelasi rezultat. Cum se cheama asta?! Cred ca ma priveste, de altfel, si pe mine ca deputata; este o problema de concurenta neloiala la mijloc, cumva? E aria mea de competente!

Aveti aici interviul acordat ziarului, doar cu niste mici modificari de topica a frazei pe care nu mi le asum!

12 comentarii la “Domnul Raducanu da sfaturi bune!”

  • Bibliotecaru

    Nu este vorba despre Cronica Româna, toate cotidienele au astfel de retururi, deşi uneori este mai economic să nu le declari pentru a câştiga din reclamă şi a adăuga în buzunar şi nişte bani suplimentari „la negru”, prin vânzarea deşeurilor. De cele mai multe ori ziarele nici nu sunt trimise la chioşc. Lumea nu mai citeşte ziare, să dai 300 de mii pe lună ca să citeşti un ziar este pentru mulţi un cost prea mare. Pentru mine este, de exemplu, un cost imens. Vor câştiga cei care vor trece cu rapiditate la ziarele gratuite puse frumos la cutia de scrisori pe baza unui accept implicit. Un ziar se poate susţine doar din reclamă. Marea problemă este că şi conţinutul ziarelor este o problemă. Câte ziare sunt astăzi care se pot declara independente. Ziarul de informaţie este practic dispărut în România, toate ziarele sunt astăzi de opinie. Politica editorială ar trebui eliberată de povara economică a conţinutului, de tiraj… un ziar ar trebui să conţină exact informaţia necesară. Să am un ziar pe mână, cu această metodă a oferirii gratuite, cred aş face ca unul din patru români să-l citească, în cam 10 ani.

  • gabicretu

    @De acord! Cum se face insa ca pot sa gasesc la cele cinci-sase chioscuri din centru aproape orice ziar central in ziua in care apare si Cronica romana niciodata?! Daca regulile de care vorbeai se aplica numai unora, atunci nu sunt reguli…

  • Miron

    Trebuie sa recunosc ca ziare pe hartie nu prea mai citesc si e pacat si spre rusina mea ca sa-mi fac repde o idee depsre titlurile presei si subiectele zilei ma uti pe un site de stiri calde roman (daca o stire ma intereseaza caut surse mai seroiase).
    Iar azi unul ditre subiecte era ca „Piata cotidianelor creste oficial cu 15%”.
    Cronica romana nu apare deloc in staisticile prezentate, cel mai citit ziar ramane… Libertatea – care e in scadere de 7% fata anul trecut insa nu trebuie luata ca o veste buna ca amatorii de articole frivole s-au reprofilat pe Cancan si Click. Si pentru cotidianele „serioase” nu trebuie sa uitam ca ele defapt pluseaza prin abonamente si prin numeroasele firme de revista presei.
    Nu stiu dac preturile sunt prea mari, din pacte e un produs relativ scump de produs (daca nu vream sa avem mai multe reclame decat articole) insa ce sunt sigur ca e important de facaut e un pic de Media literacy si asta chair la scoala.
    Am facut o parte din scoala in belgia si aici a fost o actiune prin care primeam la scoala pentru fiecare clasa o serie de ziare si discutam le cu profesori. Poate ar fi o actiune interesanta, iar la cate abonamente avem in institutiile nationale cred ca ar fi o investitie mai buna.

    Miron

  • iann

    stimata doamna
    nu stiu cine este domnul raducanu si ce sfaturi da

    suna poate magulitor sa va vedeti activitatea reflectata intr-un cotidian, insa este unul de buzunar si nu cred ca politica lui editoriala [de stanga] are vreo influenta in lipsa lui de performanta pe piata media, una dinamica si concurentiala.

    poate nu gasiti la chiosc acest ziar pentru ca daca dvs credeti ca e o problema de concurenta neloiala eu va pot spune ca e una simpla de business. daca ati avea un chiosc de ziare ati fi de acord sa primiti in fiecare zi cate 2-5 exemplare pentru ca la sfarsitul zilei sa le returnati adica schimbat pachete degeaba fara nici un castig ci doar pentru libertatea de expresie?

    publicul nu e interesat, nu doar de aceasta publicatie care banuiesc ca are vanzari de maxim cateva sute de exemplare. ati remarcat vreo campanie de comunicare a cronicii sa zicem din ultimii 2 ani? daca aveti prieteni interesati evident calea cea mai simpla este abonamentul prin posta sau orice companie privata. iar daca va intereseaza situatia la zi exista un organism de industrie [Biroul Roman de Audit al Tirajelor – BRAT] unde puteti vedea cifrele la zi a publicatiilor romanesti [celor care sunt inscrise] validate de companii de audit.

  • gabicretu

    @Iann,
    mi-e foarte greu sa inteleg atitudinea condescendenta in ceea ce ma priveste (!?); sunt capabila in schimb sa inteleg ca profitul poate fi considerat o valoare net superioara libertatii de expresie iar „convingerea” cititorilor ca trebuie sa cumpere, mai eficace decat informarea lor. Singura problema este ca eu gandesc absolut invers.

  • Cathy

    @Iann
    Corectura: „unde puteti vedea cifrele la zi ale(!) publicatiilor romanesti”…

  • Gabriela Savitsky

    Gabriela Cretu,

    Mai intai, imi cer scuze sincer pentru prostiile pe care ti le-am spus mai demult. Nu am avut dreptate, am exagerat si am fost rautacioasa. Nimic din ce am scri nu era adevarat. Frustrarea mea (eu zic ca legitima) venea din lipsa de valorizare profesionala pe care am resimtit-o de cand PSD-ul a pierdut partida si noi, cei afiliati imaginii lui am fost aruncati in gol sau oricum, am suferit masuri punitive absurde. Am povestit pe blogul meu, nu mai revin pentru ca nu vreau sa reciclez veninuri vechi. I-am iertat dar nu am uitat nimic.
    Ma bucur ca ai deschis blogul opiniilor celor care au fost la Bruxelles si te felcit pentru idee. (Sper ca nu te superi ca am „spart” geamul politetii artificiale). Acolo, in hemiciclu, am inteles cat de greu va este si ce povara simtiti ca purtati pe umeri, acolo, unde fiecare cuvant este cantarit si rasucit pe toate partile. Imi pare rau ca nu ne-am intalnit. Va admir pentru curajul vostru, pentru ceea ce faceti si spuneti, vpoi, „femininele”, sunteti mult mai vizibile si mai prezente la dezbateri.
    Iti doresc Sarbatori de Paste curate, cu lumina in suflet si bucurii ca-n copilarie!
    Cu scuze,
    Gabriela Savitsky

  • iann

    stimata doamna
    departe de mine atitudinea pe care o percepeti condescendenta, comentariul meu era orientativ. e dreptul fiecaruia sa gandeasca cum crede de cuviinta insa cred ca abordarea dvs se duce intr-un socialism radical. nu am nimic cu publicatiile mici insa in acest caz particular, cr a avut cred 10 ani in care sa confirme pe piata. nici azi si nici curierul national nu cred ca o duc mai bine insa e remarcabil ca mai multe publicatii locale [gazeta de sud, ziarul de iasi, etc] fac performanta si aici vb de management. discutia asta imi aduce aminte de una cu o colega dintr-o agentie de PR care era entuziasmata ca un poiect pe care il dezvoltasem fusese reflectat pe o pagina exact in cronica romana. i-am spus minunat insa la fel de minunat de ineficient.

  • Bibliotecaru

    Am găsit o listă de raportare realizată de Best Media Adv, cu tirajul mediu al câtorva cotidiene. Este vorba de ceva foarte rotunjit, după cum observ, şi oarecum destul de greu de crezut.
    Topul începe cu ziarul Libertatea, cu 250 mii exemplare. Cronica Romană este raportată cu 20 de mii exemplare, pe palier cu Ziarul Financiar şi Clujanu. Atunci când un cotidian are un tiraj cât un ziar de nişă sau un ziar local, se întâmpla ceva acolo, mai ales pentru că mai exista şi Cluj Expres, cu 35 mii de exemplare. Cu 50 mii de exemplare este ziarul 7Plus, de care nici măcar nu am auzit. Poate este un top extrem de greşit, deşi este efectuat de un Best Media, specializată în publicitate, dar dacă este adevărat, nu este de mirare că nu se găseşte acest ziar la chioşcuri.
    Şi se mai pare că mai avem o „problemă”. În faţa noilor tendinţe Internet, tirajul ziarelor scade, numărul de vizitatori pe paginile Internet creşte.
    Revin, dacă acest cotidian are 20.000 de exemplare, înseamnă că eu cu blogul meu stau destul de bine 🙂

  • iann

    @bibliotecaru: nu stiu ce e Best Media Ad insa daca pe pasioneaza subiectul http://www.brat.ro
    Gasesti mai jos care e situatia pe 2007 [medie anuala de vanzari pe aparitie]
    Libertatea – 265.188
    Jurnalul National – 78.683
    Gazeta – 73.148
    Prosport – 67.226
    Evenimentul zilei – 59.913
    Click – 58.215
    Romania Libera – 55.452
    CanCan – 52.589
    Gandul -27.628
    Adevarul – 26.312
    Cotidianul – 18.895
    Ziua – 17.993
    Ziarul – 16.849
    Ziarul Financiar – 16.570
    Cateva precizari: nu prea se compara cotidiane nationale cu locale, platite cu gratuite, cotidiane cu saptamanale. adica Clujeanul este saptamal, Cluj Express e cotidian insa se distribuie gratuit. 7 plus este fostul National si nu vinde in nici un caz 50,000 ci sub 10,000

  • Bibliotecaru

    Discuţia era pentru Cronica Romană. Există la BRAT date pentru Cronica Româna?

  • Roxana

    @draga Gabriela Savitsky mai bine mai tarziu…decat niciodata!(imi re-amintesc…si atat!)
    „Sa gandesti e un act periculos…bine …ca INDRAZNIM TOTUSI…!”
    Multa multa sanatate si tot binele din lume!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *