• In General
 • pe

Dreptul de a spune nu?!

Maine, toata lumea la vot! Acestea sunt viziunea si dorinta optimiste. Gurile rele anticipeaza ca lucrurile vor sta putin diferit si ca procentul de participare ar putea fi scazut; interesul din spatele acestei afirmatii repetate nu-mi place. Suna a demobilizare generala. L-am deja trait la europene…

Un amic revendica dreptul de a spune nu tuturor candidatilor propusi pe un buletin. Provoaca politicienii sa gaseasca o solutie legislativa. Mai mult sau mai putin, apeleaza la cei carora tocmai vrea sa le spuna nu…

Chiar daca nu exista in fapt o rubrica speciala pentru a marca respingerea tuturor candidatilor, se poate exprima  aceasta optiune lasand buletinul alb. E o procedura folosita in alte parti. Nu o recomand. E o mina de aur pentru cei care vor sa fure voturi; pe buletinul scos din urna, marcat cu votat si cu toate casetele albe, stampila se poate aplica unde e necesar, daca-i necesar… Nu spun ca se intampla asa.

Opinia mea este diferita in acesta privinta,  totusi.  Cred ca dreptul de a spune NU! este un drept pe care un cetatean trebuie sa-l revendice si exercite trei ani si 364 de zile, intre alegeri. Asta presupune sa se implice in viata sociala, in partide, organizatii civice, sindicate; inseamna sa pastreze un ochi atent si critic orientat spre ce se intampla in comunitatea in care traieste; sa reactioneze, sa protesteze, sa exercite controlul democratic asupra a ceea ce se intampla si-l priveste; sa participe la desemnarea candidatilor pentru alegeri, sa propuna si, de ce nu, sa se propuna. In nici un caz sa se supuna.

In ziua alegerilor trebuie sa spuna DA unuia dintre candidati, partide, organizatii, adaugand la votul sau „universal, egal, direct si secret” o caracteristica suplimentara: VOT IN CUNOSTINTA DE CAUZA!

Raman la suparatoarea mea opinie ca reprezentantii sunt totdeauna pe masura celor care-i aleg… Si ca cei care vor  sa schimbe ceva trebuie in cele din urma sa dea marea batalie cu lenea si sa o invinga. In caz contrar, un genial titlu de articol de acum cativa ani va deveni sloganul tuturor celor care credeau in democratie: AM INFRANT!

5 comentarii la “Dreptul de a spune nu?!”

 • underhill

  va multumesc pt. raspuns si va raspund la randul meu ca da, apelez la politicieni. pentru ca e cel mai democratic procedeu, pentru ca este datoria lor sa fie apelati si pentru ca nu am alta posibilitate de a schimba ceva la nivel legislativ, anyway. apoi, trebuie sa mentionez aici ca eu nu doresc sa spun „NU” tuturor politicienilor, ci doar celor pe care nu ii agreez. practic, ma gandesc la imbunatatirea actualului sistem democratic, nu la faptul ca ar trebui sa renuntam la el.

  sunt de acord cu faptul ca implicarea cetateanului in viata societatii trebuie sa treaca dincolo de ziua votului. dar asta nu intra in conflict cu ceea ce propuneam. votul „impotriva tuturor candidatilor” nu ar fi decat un (alt) instrument in mana cetateanului. pentru controlul democratic de care vorbeati.

  in legatura cu votul alb, ma tem ca nu suna tocmai linistitor ceea ce imi spuneti. nu putem lasa un buletin alb, de teama ca va fi furat? frauda electorala este posibila si nu poate fi combatuta? asta e o problema destul de mare.

  maine merg la vot, dar nu am hotarat inca ce voi alege la sectorul 4. si pentru ca locuiesc in sectorul 4, in bucuresti, cred ca o sa fiu mai degraba pesimist 🙂

 • doinaş

  No,am facut-o.
  Am votat, adica. Dis de dimineata -v-am spus ca sunt o matinala. La iesirea din bloc am calcat stramb cu piciorul stang(un pic de entorsa). Am tras o tranta artistica si mi-am julit genunchiul drept si palma stanga.
  Dupa ce ieri am iesit pe coclauri cu fetele de la Femina dintre care doua sunt paranormale, si care mi-au povestit ca primim tot timpul semnale dar le neglijam, gandul meu a fost:
  Universule, nu poti fi mai explicit o leaca? Sau imi spui sa nu votez?
  In fine,` am votat!
  La sectia de votare staff-ul era pe pozitii, amabili si atenti.
  Sunt profund morcovita de „uninominalul pe liste”.
  Vreau un consilier local de cartier. Ales de mine dintr-o lista de persoane, nu de partide. Vreau sa stiu, nominal cine si-a facut/nu si-a facut treaba.
  Vreau sa-i pot scrie, sa-l cert, sa-l felicit sau sa-i spun ca m-a dezamagit.
  Sa scriu la ziar despre asta si sa comentez cu babele din scara. Sa coalizam data viitoare. Dar daca omul care imi place e pe locul 7 pe lista….

 • gabicretu

  @ Pe sub dealuri si pe alte coclauri, nu sunt impotriva propunerii, ca principiu. Din pacate, nu mai sunt deputata nationala si nu mai am drept de initiativa legislativa pentru a propune schimbarea formatului buletinului de vot.
  Nu am spus ca voturile se fura; dar daca exista intentia, cele albe deja introduse in urna pot fi mult mai usor falsificate la numaratoare. Putem lupta. De asta am si avertizat asupra riscului; ca sa stie si sa se pazeasca cei ce nu stiu.
  Putem totusi alege dintre cei care exista mult mai usor daca nu ne asteptam sa votam niste fiinte perfecte care detin toate solutiile, la toate problemele, ci niste reprezentanti ai cetatenilor asupra carora trebuie sa tinem un ochi vigilent dar si deschiderea pentru colaborare timp de patru ani…
  @Doina draga,
  La cum te cunosc, daca activai in organizatia care a facut lista de consilieri timp de patru ani, aveam doua avantaje: partidul cu pricina avea o viata interna mult mai democratica iar candidatul tau preferat s-ar fi aflat mai sus pe lista, daca merita cu adevarat. Pe ceilalti ii cunosti? Poate sunt chiar mai buni… Ia babele si faceti politica acolo unde se stabilesc listele de candidati, nu in scara blocului. Eu cred cu adevarat in rolul babelor in politica: au experienta de viata, simt critic, interesul sa le mearga mai bine copiilor si nepotilor lor si timpul necesar pentru exercitarea activitatilor civice si/sau politice.

 • doinaş

  Nda!E mai usor sa stai pe margine si sa carcotesti…

 • Emil Pfeiffer

  Dna Cretu,

  Am fost si eu la vot. Se constata (in afara de faptul ca prezenta este slaba) ca ceea ce era de asteptat, se intampla. Mai precis, raman cam trei partide mari si late. Acest lucru duce la o reprezentativitate mai redusa (asa cum aratati si dumnevoastra intr-un material scris inainte, cu privire la votul uninominal). Este bine? Se pare ca pemntru PSD este bine. Pentru populatie insa este la fel? Nu ma pronunt inca. Sa vedem. In rest numic nou. Va doresc toate cele bune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *