• In Stiri
  • pe

Drepturile şi obiectivele sociale trebuie să aibă prioritate faţă de libertăţile economice, în caz de conflict

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu a declarat, marţi seară, că drepturile şi obiectivele sociale trebuie să aibă prioritate faţă de libertăţile economice, în caz de conflict. În opinia doamnei Creţu, este necesară semnarea şi aplicarea unui Pact pentru progres social şi ocuparea locurilor de muncă, ale cărui cuvinte cheie să fie incluziunea socială activă respectiv crearea de noi locuri de muncă şi salvarea celor existente. Intervenţia doamnei Creţu a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European dedicate agendei sociale reînnoite, dosar în care deputata europeană este raportor al socialiştilor europeni.

„Uniunea Europeană a fost mult timp apreciată în lume pentru modelul său social. De ani buni asistăm însă la o fragilizare a dreptului muncii şi drepturilor sociale; o ţară care să reunească săracii din Uniune ar avea tot atâţia locuitori cât Germania; noi fenomene sociale apar; după ultima extindere, avem o Europă socială cu două viteze, ambele în marşarier, din păcate”, a declarat Gabriela Creţu, membră a Comisiei PE pentru ocuparea forţei de muncă şi chestiuni sociale (EMPL).

Potrivit deputatei europene, „ca răspuns, Comisia Europeană a propus o agendă socială modestă; imediat s-a declanşat criza financiară cu efecte economice care nu sunt deloc modeste, dimpotrivă. Riscul înrăutăţirii situaţiei celor aflaţi deja în situaţie de risc a sporit: vorbim de 27 milioane de şomeri”.

In viziunea doamnei Creţu, „în aceste condiţii, trebuie impus un principiu – drepturile şi obiectivele sociale au prioritate faţă de libertăţile economice, în caz de conflict. Trebuie să contrazicem o lungă tradiţie care spune că războaiele şi crizele sunt provocate de cei bogaţi dar costurile sunt suportate de cei săraci; să respingem ideea, dragă unora, că profiturile se privatizează iar pierderile se socializează”.

„O politica de solidaritate şi coeziune europeană implică măsuri legislative, fiscale şi financiare. Pentru aceasta este nevoie de o voinţă politică pentru care cuvintele cheie sunt: incluziune socială activă (cu protejarea celor vulnerabili), crearea de noi locuri de muncă şi salvarea celor existente; împărţirea inteligentă a muncii; educaţie, egalitate de tratament şi remunerare, dezvoltare durabilă şi verde. Semnarea şi aplicarea unui Pact pentru progres social şi ocuparea locurilor de muncă ar fi dovada acestei voinţe. Le aşteptăm!”, a conchis europarlamentarul român.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *