• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu solicită CE şi statelor UE să nu ignore aplicarea legislaţiei privind drepturile femeii şi egalitatea de gen

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu a solicitat, luni seară, Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene, să nu ignore, sub scuza crizei economice, problemele legate de aplicarea legislaţiei europene privind drepturile femeii şi egalitatea de gen. Intervenţia doamnei Creţu a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE dedicate egalităţii dintre bărbaţi şi femei.

„Pentru instituţiile Uniunii Europene există teme importante şi teme mai puţin importante; cele importante se dezbat în cadrul unor evenimente cu maximă participare şi vizibilitate; există, de asemenea, probleme la care se caută întotdeauna soluţii sau măcar se oferă răspunsuri. Cu regret trebuie să spunem că drepturile femeii şi egalitatea de gen nu s-au numărat printre acestea; răspunderea pentru locul secundar al problemelor de gen este împărţită între Parlament, Comisie şi statele membre dar nu este egală”, a declarat Gabriela Creţu, membră a Comisiei PE pentru drepturile femei şi egalitatea de gen (FEMM).

Potrivit deputatei europene, „trebuie să recunoaştem că Parlamentul a fost, cu certitudine, instituţia europeană care a tratat cel mai serios drepturile şi statutul socio-economic al femeilor; prin legislaţie, rapoarte de iniţiativă, conferinţe, studii, am încercat să traducem în fapt nişte principii înscrise deja în Tratatele constitutive. Am reuşit să aducem pe agenda publică unele categorii de femei total invizibile în societatea noastră.  Este adevărat că acest lucru s-a petrecut cel mai adesea la ore târzii din noapte sau la orele la care foarte puţini reuşesc să fie prezenţi…”. „Comisia Europeană dispune de o expertiză remarcabilă pe domeniu”, a afirmat, în acest context, europarlamentarul român.

In opinia doamnei Creţu, „voinţa politică lipseşte însă; acest lucru este foarte evident la nivelul implementării şi aplicării necesarei şi aşteptatei legislaţii pe care noi o elaborăm. Întârzierile şi inadecvarea aplicării sunt la ordinea zilei în statele membre. Solicităm Comisiei şi Statelor Membre să nu ignore, cu scuza crizei şi altor chestiuni ‘esenţiale’,  problemele legate de aplicarea legislaţiei europene în domeniu, mai veche sau mai nouă”.

„Sacrificarea femeilor şi drepturile lor pe altarul unor presupuse interese economice duce la un regres social cu consecinţe grave. Nu ştiu dacă femeia este viitorul bărbatului, dar cu siguranţă de ele depinde viitorul societăţii noastre”, a conchis eurodeputata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *