Este necesară stimularea asocierilor între întreprinderile conduse de femei şi cele conduse de bărbaţi

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu, membră a Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorului a Parlamentului European, a depus, marţi, o declaraţie scrisă aferentă raportului Herczog privind reglementarea, la nivel european, a afacerilor mici („Small business act” european). Doamna Creţu a subliniat importanţa majoră a accesului la finanţare pentru IMM-uri şi a susţinut stimularea asocierilor între întreprinderile conduse de femei şi cele conduse de bărbaţi respectiv recunoaşterea, în toate statele membre ale Uniunii Europene,  a statutului de coproprietari pentru femeile care lucrează în cadrul micilor afaceri de familie. 

Există numeroase poziţii comune ale grupurilor politice în privinţa nevoii de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii; din raţiuni diferite dar convergente. Aş dori doar să subliniez două aspecte absolut necesare. În primul rând, pe lângă facilităţile legale şi administrative, accesul la finanţare este esenţial. Crearea unui fond special dedicat IMM-urilor ca şi dezvoltarea microcreditului sunt condiţii fără de care acestea nu pot rezista în condiţiile dificile ale pieţei iar înfiinţarea de noi IMM-uri ar fi mult limitată„, se arată în declaraţia scrisă.  

În viziunea doamnei Creţu, „al doilea aspect este legat de statutul femeilor mici întreprinzătoare. Acesta nu diferă semnificativ, în multe situaţii, de al angajatelor. Argumente pot fi slaba dezvoltare a serviciilor care pot asigura compatibilizarea vieţii private şi activităţii productive dar şi mediul concurenţial dur în care reţelele contează foarte mult. Asemenea  reţele, prin care circulă informaţii şi se poate oferi suport la nevoie, sunt  prezente în cazul întreprinderilor conduse de bărbaţi; femeile sunt  mai vulnerabile din acest punct de vedere; din acest motiv, asocierile între întreprinderile conduse de femei şi cele conduse de bărbaţi trebuie stimulat„.  

Solicitam, de asemenea, recunoaşterea, în toate statele membre,  a statutului de coproprietari pentru femeile care lucrează în cadrul micilor afaceri de familie; cel mai adesea, proprietar este bărbatul iar ele sunt considerate lucrători familiali neremuneraţi; astfel, nu au nici măcar beneficiul asigurărilor sociale de care angajaţii se bucură iar la bătrâneţe sau în cazul separării partenerilor, consecinţele negative sunt evidente şi dezastruoase„, se conchide în declaraţia scrisă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *