• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu pledează pentru investiţii în construcţia de creşe şi grădiniţe

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu a subliniat, marţi seară, importanţa obiectivelor de la Barcelona referitoare la serviciile de îngrijire ale copiilor şi a pledat pentru investiţii în construcţia de creşe şi grădiniţe, care ar crea şi locuri de muncă stabile pentru cei care lucrează în domeniu. Intervenţia doamnei Creţu a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European ocazionate de Declaraţia Comisiei Europene privind structurile de îngrijire a copiilor – obiectivele de la Barcelona.

Preşedinţia cehă avea dreptate. Obiectivele Barcelona au fost stabilite înainte de ultima extindere. Greşea însă fundamental atunci când afirma că specificul noilor state şi experienţa lor anterioară ar fi argumente împotriva acestor obiective. Dimpotrivă! Avantajele sunt importante – pentru părinți și egalitatea de gen, pentru economie și gradul de ocupare, pentru copii și viitor.

Salariale relativ mici din ţările noastre obligă ambii părinţi să lucreze; nu este o opţiune; este o necesitate. De asemenea, numărul familiilor monoparentale este în creştere; în unele state aproape o treime din copii se nasc în afara familiei tradiţionale. Politicile care stimulează mobilitatea forţei de muncă, considerată factor de eficiență, nu pot ignora mereu că oamenii au copii. Mulți dintre ei trăiesc în familii sărace, fără condiţii de hrană, sănătate şi educative potrivite. Uneori mediul este violent; prin plecarea la muncă a părinţilor, rămân şi singuri.

Aceste servicii pot rupe lanţul sărăciei și oferi o alternativă pozitivă de socializare, sub îndrumarea unui personal specializat.

Dar, pentru a îndeplini acest rol creșele și grădinițele trebuie:

· fie disponible dar şi accesibile – gratuite sau având costuri suportabile

· să fie de calitate; aici este esențială profesionalizarea personalului.

Pentru a combate criza renunțăm la maşini aproape noi ca să cumpărăm altele nou-nouţe; risipind importante resurse materiale.

Este preferabil ca să investim în construcția de creșe și grădinițe şi să creem locuri de muncă stabile pentru cei care lucrează în domeniu. Calitatea resursele umane este demult timp un criteriu care face diferenta intre natiuni. Propunem Comisiei să ia serios în calcul cheltuiala publică pentru fiecare copil în evaluarea programelor de ocupare a forței de muncă în fiecare stat.

Jacques Delors afirma odată că în fiecare copil este o comoară iar societății îi revine sarcina să o descopere. Aș adăuga – în caz contrar, societatea își subminează viitorul; în ansamblul lui.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *