• In Stiri
  • pe

Deputata Gabriela Cretu susţine strategia comunitară în materie de politică a consumatorilor pentru 2007-2013

Strasbourg, 20 mai  Eurodeputata PSD Gabriela Creţu, membră a Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor (IMCO), a declarat luni seara că acţiunile de grup în instanţă sunt absolut necesare şi binevenite, într-o formă eficientă pentru consumator şi echilibrată pentru piaţă.   De asemenea, europarlamentarul social-democrat Adriana Ţicău a subliniat importanţa creşterii calităţii serviciilor, în cazul produselor consumatorii fiind deja obişnuiţi să apeleze la autorităţile relevante.  

Intervenţiile celor două doamne deputat au avut lor în cadrul dezbaterii, in plenul Parlamentului European, a raportului Lehtinen privind „Strategia comunitară în materie de politică a consumatorilor pentru perioada 2007-2013”.  Un consumator bine informat cu privire la drepturile sale poate să atingă un nivel superior de satisfacţie şi să îşi apere interesele. Pe lângă cunoaştere, cetăţeanul are nevoie şi de un instrument la dispoziţie pentru a putea solicita compensaţie atunci când drepturile i-au fost efectiv încălcate. Din acest motiv considerăm ca acţiunile de grup în instanţă sunt absolut necesare şi binevenite într-o formă eficientă pentru consumator şi echilibrată pentru piaţă„, a declarat Gabriela Creţu.   

Potrivit doamnei Creţu, care va redacta avizul IMCO pentru bugetul anului 2009, „la fel de necesară este continuarea şi întărirea procesului de supraveghere a pieţei interne. Considerăm că barometrul de opinie existent este un mijloc foarte util în acest sene, motiv pentru care vom susţine finanţarea sa şi în bugetul pe anul 2009″.  Noua linie bugetară menţionată în raport, care vizează crearea unei baze de date despre consumatori, precum şi realizarea unui studiu comparativ despre preţurile şi rezultatele din statele membre (‘Consumer Market Scoreboard’) trebuie să fie una din priorităţile IMCO. Baza de date este o modalitate bună de a strânge informaţii cu privire la structura preţurilor, comportamentul si gradul de satisfacţie a consumatorilor din cele 27 de state membre, oferind o baza bună de discuţii pentru viitoarea legislaţie în domeniul protecţiei consumatorilor„, a conchis eurodeputata.               

13 comentarii la “Deputata Gabriela Cretu susţine strategia comunitară în materie de politică a consumatorilor pentru 2007-2013”

  • Bibliotecaru

    „crearea unei baze de date despre consumatori”
    Foarte interesant… cred că ar trebui plecat de la rezolvarea problemei oferta determină consumul sau consumul determină oferta. La prima vedere răspunsul este simplu, soluţiile de marketing însă funcţionează astăzi ca un mesaj subliminal care complică totul. S-ar putea ca acel studiu bază de date să ajungă la nişte concluzii uimitoare legate de consumul de bunuri „non-cerere” (achiziţii de care nu ai nevoie).

  • gigi capsunaru

    Dna. Cretu, despre ce vorbesti matale acolo?
    Ma prapadesc de ras. Pai Romania e la vreo 5 ani lumina
    de intelegerea conceptelor, macar.
    Chiar ca pierdeti vremea si banii pe acolo.
    Cresterea, intarirea supravegherii pietei interne…
    Chiar ca e ridicol. Adica alti functionari care nu fac nimic in afara sa ia spaga. Asta da ! Avem nevoie.

  • Bibliotecaru

    @ gigi capsunaru
    Nu este vorba despre piaţa de zarzavat, nu trebuie să pui funcţionari să urmărească mercurialul la castraveţi. Este vorba de armonizarea condiţiilor din piaţa internă cu cele din Uniunea Europeană şi mai ales despre armonizarea instituţională. Domnia voastră ştie de exemplu care este termenul de garanţie implicit pentru o pereche de pantofi? Dar pentru o cămaşă, pentru un autoturism… Sunt foarte multe prevederi care reglementează relaţia ofertant-consumator. Unele sunt la vedere, cum ar fi termenul de garanţie pe produsele alimentare, de altele de loveşti doar când ai nevoie. La un moment dat cineva a venit cu obligativitatea de a scrie pe oua data colectării şi toată lumea a izbucnit în râs, cum să scrii pe ouă? Acum înscrisul pe ouă este ceva obişnuit, suntem deja constrâşi de practica uzuală să ne uităm la acea dată. Gândiţi-vă că sunt mii de astfel de prevederi. Drepturile consumatorului sunt, în acest contest, ceva foarte important, mai ales că la noi nu există tradiţia adresării în justiţie. Ieri am văzut la televizor un puşti care a găsit în pachetul oferit de Guvern, lapte, corn şi un ditamai gândac. Probabil un supliment proteic pentru a creşte mai puternic. În mod normal, acest copil (probabil părinţii sau profesorii lui în numele lui) s-a adresat protecţiei consumatorului. Aceştia, la rândul lor, vor amenda firma… şi cam atât. În alte ţări s-ar fi deschis un proces civil, puştiul s-ar fi umplut de bani.

  • gigi capsunaru

    @ Bibibli
    Of, iar esti in pasa proasta. Pai pe oua se scria ziua expirarii pe vremea lu ceasca. Ca dupa un timp au abandonat obiceiu’ asta-i alta istorie. Chestia este de bun simt parlamentar(romanesc)
    Dumneata nu intelegi un lucru : ca pe parlementaru’ roman il doare in supapa de chestiunile boborului (lol stii ca in spaniola bobo = imbecil ? lol)
    Chiar pe surorile Cretu, le intereseza maine toate astea, daca le patrundea cu adevarat subiectu’ nu se inscriau in PSD !
    Nu vreau sa spun ca pe ceilalti ii omoara grija de
    neam si popor !!
    Intorcan-du-ma la particularul caz de supraveghere a pietii : ATAT TIMP CAT RASPUNDEREA MINISTERIALA ESTE
    O BATAIE JOC LEGISLATIVA ROMANIA VA FI UN MARE ..T
    Deci: ministrul daca este un executant politic , nu trebuie sa fie exonerat de raspunderile administrative ! Sau trebuie ?
    Si aici este buba : nimeni n-are raspundere !
    Pa, si ai grija ce oua mananci !

  • gabicretu

    @Dragilor,
    Am promis ca nu intru in discutii sterile… Am totusi o mare curiozitate: de unde stie atat de bine un comentator, observ foarte consecvent, despre ce le pasa si ce nu le pasa deputatilor, ce stiu si ce nu stiu acestia, etc.? Nu am avut placerea, daca imi amintesc bine…
    Daca vrea sa afle ceva adevarat, atunci poate afla ca am obosit cu totii…

  • Bibliotecaru

    @ gigi capsunaru
    Tehnica de scriere pe ouă nu exista pe timpul lui Ceauşescu. Pe vremea aia nu existau nici măcar un permanent-marker. Poate scria pe cofrajul de ouă pe care îl dădeai la schimb, eu unul nu-mi amintesc de aşa ceva. Cred că este o festă jucată de memorie.
    Ceea ce îmi amintesc eu, scrierea pe ouă este obligatorie o dată cu ORDIN nr.356 din 5 august 2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate şi igienă pentru producerea şi comercializarea produselor din ouă
    Dar să lăsăm ouăle în pace, cine se mai gândeşte la ele! Să revenim la „surorile” Creţu, cum le numeşte domnia ta. Dacă aţi fi citit pe blogul meu, ziare sau direct la sursă, probabil că v-aţi fi sărit în ochi că ceea ce se discută pe aceste bloguri, chiar se întâmplă prin Parlamentul European, nu este apă de ploaie. Nu mai departe de ieri discutam cu cineva cât de multe se întâmplă pe acolo prin PE, de parcă toată lumea s-ar învârti în jurul României. Făceam referire la titluri de felul „CE respinge stigmatizarea cetăţenilor de etnie romă”, „Statutul femeilor în domeniul ştiinţei şi cercetării”, lucruri care s-au dezbătut pe blogurile „surorilor” Creţu. Chiar astăzi am citit ceva de m-a dat pe spate. Parlamentul European a preluat lupta României pentru eliminarea vizelor pentru America şi… PE propune vize pentru cetăţenii americani care vin în Europa. Această mişcare diplomatică importantă întoarce practic mâna la spate politicienilor americani, pentru că domniile lor ar avea un foarte mare risc dacă ar cere cetăţenilor americani să ia viză pentru Europa. Nu este un lucru mărunt, americani sunt obişnuiţi să meargă nestingheriţi cam peste tot. În acest caz nu vorbim de Uniunea Sovietică sau de Iran, vorbim chiar de Europa.
    Eu nu ştiu dacă toţi parlamentarii români sunt activi, poate că sunt şi dintre cei care dorm în sală (ca şi în Parlamentul României), totuşi parlamentarii europeni ne iau în serios cu adevărat iar prestaţia parlamentarilor europeni este foarte importantă pentru România şi până acum eu observ un standard ridicat al activităţii domniilor lor.

    Şi pentru că tot suntem la libera circulaţie, iată că avem un raportor al Parlamentului European pentru evaluarea implementării directivei de liberă circulaţie, în persoana doamnei Adina Vălean, care este pusă în postura de a analiza problema românească din Italia.

    Răspunderea ministerială nu este o bătaie de joc, este prevăzută în Constituţia României:
    ARTICOLUL 109 Răspunderea membrilor Guvernului
    (1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.
    (2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
    (3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială.

    …respectiv LEGEA nr.115 din 28 iunie 1999 privind responsabilitatea ministerială.

    Este imposibil să nu ştiţi că tocmai ce se întâmplă cercetări ale miniştrilor şi foştilor miniştri. În acest moment sunt posibile şicane legale pentru că nu există o jurisprudenţă în aceste tipuri de acţiuni, dar curând acestea se vor rezolva şi următoarele nu vor mai fi atât de tergiversate.

    Ceea ce mă uimeşte la domnia voastră este că, deşi sunteţi foarte pornit pe clasa politică (pe undeva de înţeles), nu vă implicaţi în nici un fel. Staţi pe margine, ca într-o tribună de stadion, şi înjuraţi jucătorii prea leneşi. Aveţi două posibilităţi. În primul rând puteţi cere explicaţii prin depuneri de petiţii la instituţiile statului, un lucru aparent mărunt, dar foarte important, puteţi depune petiţii la acele instituţii pentru a cere rezolvarea anumitor probleme, puteţi face, alături de alţi oameni, iniţiative legislative, puteţi vota, puteţi propune soluţii pertinente. În cel de al doilea rând, vă puteţi exprima politic prin înscrierea într-un partid şi, de ce nu, puteţi candida în locul celor care nu vă convin. Părerea mea. Eu chiar nu văd rostul să staţi deoparte şi să aruncaţi coji seminţe în capul celor care trec prin dreptul dumneavoastră.

  • gigi capsunaru

    @ Dna. Cretu :
    Am asteptat aproape 10 ani sa vad ca Romania se misca in directia cea buna. Am vazut ca asta este imposibil.
    Chiar mai rau. Nu numai ca sunt indignat de lipsa
    cvasitotala de raspundere morala a majoritatii zdrobitoare a celor care sunt alesi democratic sa conduca, sa faca legi, sa ne reprezinte, sa….dar consider activitatea acestor persoane daunatoare.
    Apropos direct, este nevoie, la prevederea legala despre modul cum pot fi trasi la raspundere respectivii.
    N-am citit, auzit de un caz de refuz al salariului de
    parlamentar din motive de constiinta. Nu ma refer la
    demisie ! Asta-i alta istorie politica.
    Pur si simplu sa vezi ca un parlamentar recunoaste
    de facto ca nu merita banii.
    Sa nu incercati sa-mi spuneti ca in cei 18-19 ani nu ar fi fost situatii in care un parlamentar nu-si merita banii.
    Si totusi Romania si neamul romanesc, pe zi ce trece,
    se degradeaza iar stimabilii semneaza statele de plata senini si multumiti ! Fara ca nici un parlamentar sa-si dea seama de asta?
    Pana la urma ce este parlamentul ?
    O adunare de retrasati mintali? Sau de escroci ?
    SUNT TOTUSI 18 ANI DE EXERCITIU A DEMOCRATIEI !
    Desigur ca adevarul vorbelor mele v-a fi umbrit, in
    conceptia Dvs. de limbajul ofensator.
    Dar realitatea este cea pe care o descriu eu !
    @ Bibli :
    Pe vremea lu’ ceasca am cumparat oua cu stampila !
    Daca legile sunt clare iar parlamentul vede ca nu functioneaza, de ce nu dau legi in consecinta?
    De ce coruptia in randul magistratilor nu se pedep-
    seste pe masura raului social produs?
    De ce … da’ tre sa plec ca-i masa gata !

  • Mihai Epure

    @gigi capsunaru
    Daca in Romania se apuca lumea sa traga la raspundere pe cei care fura si fac tot felul de matrapazlicuri, in vreo doi ani ramane Romania goala ca or sa fie toti in puscarie!

  • doinaş

    @ Mihai

    Eu inclin sa cred ca nu ai gandit(sau nu ai gandit pana la capat) ceea ce ai spus in postul de mai sus. Pacatuiesti prin generalizare, fapta interzisa de bunul simt cel putin. Ceea ce spui tu este similar cu a spune ca toti nemtii sunt nazisti si toti arabii teroristi.

    Pentru ca, intr-o extindere a unui asemenea panseu, roman fiind, te inscrii in aceeasi categorie si-l incluzi si pe prietenul Gigi in ea.

    A’propos, Gigi, imi place cat de critic poti fi pe stomacul gol, si cat de mult te sprijina activitatea unei femei (gatitul de una singura), in dezvoltarea veleitatilor tale de critic social.

    Pana la urma am si eu o intrebare: ridici tu problemele astea si pe alte bloguri, si daca da,pe unde, pentru ca nu te-am vazut. Sa fie Gabi singura care are nevoie de iluminare? Sa fim noi singurii care ti-am dat atentie?

    Si inafara de asta, de unde ai ajuns la concluzia ca ceea ce faci tu ar putea avea ca efect o ameliorare a situatiei. Pentru ca nu stiu de ce, am senzatie ca nu faci altceva decat sa elimini un venin care te-ar omora daca l-ai inghiti, si ceea ce faci este ca sa supravietuiesti.

  • gigi capsunaru

    @ Doina :
    Ca de obicei nici un cuvant despre CE spun, doar intrebari menite sa ofere o maniera de a evita ras-
    punsurile. Pana la urma eu nu ma-m referit la PSD
    in special, ci la toata clasa (cloaca) politica.
    Si cred ca ai dreptate, ma mai revars pe ici pe colo,
    dar nu semnificativ. Cat despre venin, esti sadica !
    Sa dea Dumnezeu sa treci doar 10% din ce am trecut eu
    Veninul asta se cheama sa fii totusi constient de radacini. Sa ai o bruma de valori pe care sa le respecti. Dar banuiesc ca deja vorbesc singur.

  • Mihai Epure

    @doinas
    Daca am jignit prin generalizare, imi cer scuze! Punctul meu a fost sa generalizez doar cu scopul de a-l include si pe amicul cu capsuna care din nefericire (pt el dar si pt altii) e tot roman asa ca „cierra la bocca amigo”.
    @gigi capsunaru
    Poate multi dintre parlamentarii romani fura, mint si inseala. Daca nu-ti convine, reclama la autritati sau de ce nu participi in alegeri. Banuiesc faptul ca ai votat asa ca pe undeva i-ai ales pe cei care te fura. Daca n-ai votat atunci nu ai dreptul nici sa comentezi despre cum isi fac ei treaba. N-ai vrut sa fii parte din „solutie”, nu te plingi nici de problema. S-apoi mai usor cu „prin ce-am trecut” ca esti la 1000 km de casa. Nu toata lumea poate sa se nasca cu acelasi noroc.

  • doinas

    @Gigi

    Sa stii ca citesc (probabil citim) tot ce postezi.
    Dar mesajul tau (de bun simt adesea) e atat de diluat in …nici nu stiu cum s-o etichetez…ura, dezamagirea, rautate incat isi pierde o buna parte din sens si valoare. Acesta este motivul pentru care nu-ti raspund la subiect. Nu prea stiu sa argumentez atunci cand cineva isi revarsa/descarca sufletul fara sa filtreze informatia.

    Am constatat insa ca daca te contrazic devii agresiv verbal, nu pari a vedea argumentele (pe care eu le consider) de bun simt si-atunci nu-mi mai face placere sa comunic cu tine.

    Incerc sa descopar partea din tine in care suntem-cat de cat- asemeni, pentru ca in mod inevitabil, nevoile noastre de baza sunt comune.

    🙂 Si un pic de ironie n-a omorat pe nimeni.

    Te salut, Gigi, si-ti multumesc pentru ca mi-ai raspuns pe un ton ponderat.

    doinas

  • gigi capsunaru

    Vad ca este nevoie de prospect. Ok, aici il aveti :
    spun ca de la ’90 pana acum s-au cheltuit cu acte in regula miliarde de € pentru ca democratia sa functioneze. Si din ’90 pana acum, s-au perindat prin parlament si guverne mii de persoane care aveau datoria
    sa faca viata societatii romanesti mai buna. Aceste persoane au incasat salarii, si-au crecut copiii, i-au trimis la scoala in Anglia si America, si-au cumparat vile, masini, excursii .etc Dar nici macar UNUL singur(a) nu a iesit in fata si sa spuna: eu nu merit banii ! Trebuia sa o faca o multime dintre ei, tinand cont ca Romania astazi pare a fi balamucul iadului( va daruiesc licenta) !
    Rezumand : mii de oameni trec prin functii parlamentare , guvernamentale timp de 18 ani fara ca nici unul sa reactioneze de maniera onesta in fata
    inutilitatii(chiar caracterului distructiv) administratiei politice si de stat.
    Atunci vine intrebarea distrugatoare : ce calitate
    humana au acesti indivizi?
    Concluzia mea este ca toti acestia(acestea) sunt tot ce are mai josnic si imoral neamul romanesc. Altfel nu se poate explica degradarea continua a Romaniei si a neamlui romanesc. P.S. Majoritatea zdrobitoare a acestor persoane este una cu educatie si ratiune
    organizata, nu sunt genii dar nici tarani autarhiati.
    Sa auzim numai de bine. dom 25 may 08

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *