• In Stiri
 • pe

Gabriela Creţu atrage atenţiei asupra necesităţii combaterii cauzelor prostituţiei forţate

Bruxelles, 5 iunie 

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a atras atenţia, miercuri seara, în plenul Parlamentului European, asupra  necesităţii combaterii cauzelor prostituţiei forţate, un vestigiu al sclaviei în secolul XXI. Intervenţia doamnei Creţu a avut loc în cadrul discuţiei din plenara PE privind „Prostituţia forţată şi traficul de fiinţe umane, în special de femei, în scopul exploatării sexuale în timpul Campionatului European de fotbal din 2008”. 

Traficul de fiinţe umane reprezintă o activitate ilegală dar pentru care există  totuşi, şi cerere şi ofertă; o ţară cu o cerere semnificativă joacă un rol la fel de mare în traficul de persoane ca şi ţara de origine„, a declarat doamna Creţu.   

Potrivit eurodeputatei, „dincolo de faptul că traficul de persoane reprezintă o încălcare gravă a demnităţii şi libertăţii, un vestigiu al sclaviei in secolul 21, acesta constituie o continuă încălcare a legii şi întreţine legături strânse cu alte practici criminale cum ar fi: spălarea de bani, violenţa, prostituţia, evaziunea fiscală, frauda, munca forţată”. 

Traficul produce dezechilibre grave în valorile societăţilor noastre, păstrând vechi inegalităţi -femeile si copiii văzuţi ca bunuri comerciale, şi generând unele noi -banii obţinuţi prin traficul de fiinţe umane subminează credinţa în valoarea reală a muncii„, a afirmat Gabriela Creţu, subliniind totodată necesitatea ca toate statele membre să ratifice Convenţia Consiliului Europei privind traficul de fiinţe umane şi să pună în aplicare măsurile stabilite de aceasta, începând cu combaterea cauzelor traficului de persoane în vederea prostituţiei, printre care se numără cererea existentă în acest sens din partea bărbaţilor.

6 comentarii la “Gabriela Creţu atrage atenţiei asupra necesităţii combaterii cauzelor prostituţiei forţate”

 • doinaş

  in acelasi context…
  ati citit?

  http://www.romanialibera.ro/a126160/razboi-impotriva-femeii.html

  Acum vreo doi ani am povestit cu o fata care a fost cu o actiune umanitara in fosta Yugoslavia, si m-a ingrozit ce mi-a spus despre cele petrecute in timpul razboiului. Spunea ca, daca „crestinii” prindeau femei musulmane le violau si le eliberau, pentru ca stiau ca sunt considerate impure si ostracizate si nici un musulman nu se va mai atinge de ele, iar musulmanii le violau pe crestine ca sa le lase insarcinate si le tineau ostatice pana era prea tarziu pentru un avort, ca sa aduca pe lume un musulman.
  Si asta s-a intamplat in secolul 20, la doi pasi de noi, in Europa, nu in Ouagadugu. Si nu-mi amintesc de loc sa fi fost comentarii referitoare la aceste aspecte oribile, sub nivelul oricarei demnitati umane in niciunul din ziarele noastre.

 • Bibliotecaru

  @ doinaş
  Chestiunea religioasă este nisip în ochi dacă acoperă violul, nici religia creştină şi nici cea musulmană nu ar aproba un viol, indiferent de motiv. Un om care violează o femeie se exclude automat şi atrage oprobriului celor de aceiaşi religie cu el, sau aşa ar fi normal. A face un viol pentru a aduce avantaje religiei, este în sine un act contra acelei religii. Nu ştiu dacă s-au întâmplat astfel de grozăvii, dar dacă s-au întâmplat, este vorba de dezumanizare şi bestialitate, adică tocmai un act împotriva religiei. Este un motiv în plus pentru care ar trebui să milităm pentru reforma filosofică a ceea ce încă ţine în picioare noţiunea de popor, naţiune, comuniune, congregaţie religioasă. Acest război fraticid, al curentelor religioase provenite din Vechiul Testament, trebuie să înceteze. El nu va înceta însă atâta timp cât liderii religioşi ai lumii vor lupta nu pentru adevăr, ci pentru a păstra influenţa lor asupra unei mari părţi din lume. Deşi aparent a început să lucreze democraţia, prin alegeri libere, prin o Justiţia egală pentru toţi, prin asumarea libertăţilor individuale, din păcate încă popoarele se sacrifică pentru binele liderilor. Dacă doi încăpăţânaţi îngâmfaţi aflaţi pe o poziţie de forţă îşi ciocnesc siniubirile ca doi cocoşi de luptă, nu ei vor avea de suferit ci popoarele lor care trebuiesc să susţină conflictul. Dacă Iisus a venit şi a spus, nu fiţi habotnici, Dumnezeu trebuie iubit cu mintea şi cu inima, nu cu ritualul, imediat au venit „nişte oameni” care au devenit, în câteva prelucrări seculare, exact ce condamna Iisus şi tocmai în numele lui Iisus, şi s-au numit creştini. După câteva sute de ani de la Iisus, alţi evrei au primit mesajul lui Muhammad cu un mesaj asemănător celui decretat de Mântuitor, un profet care a rafinat înţelesul Vechiul Testament, şi au devenit şi ei habotnici, doar că în numele unei alte religii. Toate aceste religii aflate în conflict, de orice natură ar fi ele, sunt căzute în păcat, pentru că fac exact pe dos de cum cere structura morală a religiei lor.

 • Mihai Epure

  @bibliotecaru
  Nu religiile se afla in conflict ci cei care se autointituleaza „capi” religiosi. Crestini sau musulmani sau budhisti… toate religiile au aceleasi idei fundamentale: respect pt altii, respect pt viata sau propagarea pacii si intelegerii samd. Sint insa prea multi care vor control si nu numai. Daca nu ar fi dorinta umana de putere atunci ce nevoie am mai avea de granite? Granitele stabilesc prin definitie teritoriul controlat de un individ sau o grupare de indivizi.
  Faptul ca razboaie sint purtate „in numele religiei” si ca rezultat toate atrocitatile aferente,nu este o noutate. Asa a fost di-ntotdeauna si o sa ramina la fel pt ca tot timpul o sa se gaseasca cineva care sa pretinda ca „comunica cu Dumnezeu” sau Allah. Procesul este interminabil. Si ideile despre violuri si chestii din astea, au fost binenteles inspirate tot de vreun cap religios-ceva de genul unui”popa”. Si-apoi mergi la biserica si mai vrea sa il si asculti! -Asta ar cam,explica de ce mie personal nu-mi place de preoti de orice religie. Cineva care foloseste religia pt foloase personale nu merita respectul nimanui.
  Vad ca lumea se lamenteaza de violurile care au fost rezultatul razboiului din Yugoslavia. Statisticile arata ca in numele religiei s-au comis cele mai multe crime, s-au purtat cele mai multe razboaie cele mai multe fiind atribuite religiilor crestine. Din cite imi aduc aminte insa, ideia de baza a crestinismului de la Christos pina in prezent a fost „Iubeste-ti aproapele!” Whatever the f…k happened to that?!

 • Bibliotecaru

  @Mihai Epure
  Sunt cu totul de acord cu ceea ce aţi spus. Chiar am făcut ceva în acest sens, de exemplu am trimis la Patriarhia română un email către patriarh, la cam o săptămână după întronare, în care îi spuneam ce aşteaptă poporul român de la Biserică Ortodoxă Română.
  Până acum am văzut că s-a rezolvat problema sinaxarului de pe site-ul patriarhiei, s-a extins la nivel naţional Ziarul Lumina, pe care îl recomand cu căldură… mai sunt câteva lucruri pe care le spuneam acolo ca punct de plecare pentru o ctitorie spirituală a BOR, în special în implicarea membrilor bisericii în domeniul social, aşa cum a fost tradiţional pentru biserică, spitale, şcoli în sate izolate, cămine de copii şi de bătrâni, schituri de ocrotire a sufletelor rătăcite…
  Recunosc însă că am avut pentru o clipă speranţa că noul patriarh va reconstrui Biserica Lui Hristos, în înţelesul său iniţial, dar nu văd să se facă ceva în acest sens. Poate că ar fi timpul ca patriarhul BOR să se îmbrace cu haine sărăcăcioase la fel cu ziditorul înţelesurilor Bisericii Creştine şi să meargă, apostolic, din localitate în localitate într-o muncă sfântă de evanghelizare în sensurile primului secol, fără bogăţie, fără fală, fără mândrie. După câţiva ani de mers la pas prin România, cu umilinţă şi închinăciune, sunt convins că prin preafericirea sa ar lucra cuvântul lui Dumnezeu.

 • doinaş

  Si nici macar nu voiam sa aduc in discutie religia. Referinta la religie a fost pur si simplu pentru ca aceste lucruri s-au facut in numele religiei.
  In discutie voiam sa pun dramele femeilor care sunt trecute cu vederea, care sunt, social si politic vorbind, tratate ca fiind probleme de importanta minora.

  Capii bisericilor care au binecuvantat razboaiele, in numele religiei, au binecuvantat sclavia, s-au abtinut de la implicare in problema holocaustului din cel de al doilea razboi mondial, acum se abtin in problemele de violenta domestica, condamna avortul si contraceptia si nu iau pozitie impotriva traficului de persoane.

  Dar se declara singura speranta a lumii, unicul protector al moralei si al spiritualitatii.

  Regret, n-am sa pot sprijini niciodata o morala cu doua unitati de masura, una care vinde indulgente pe bani si care trateaza oamenii in functie de… excrescentele lor.

 • Bibliotecaru

  @ doinaş
  Toate aceste contradicţii apar din faptul că deşi religia este transportată ca înţeles prin intermediul grupului, credinţa nu poate fi exprimată decât personal.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *