Gabriela Creţu: „Statele membre şi CE trebuie să se angajeze în măsuri concrete pentru asigurarea egalităţii de gen”

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a solicitat, luni seara, în plenul Parlamentului European, statelor membre UE şi Comisiei Europene, să se angajeze pe drumul măsurilor concrete pentru asigurarea egalităţii de gen, o dovadă în acest putând fi susţinerea Clauzei europencei celei mai favorizate. Intervenţia doamnei Creţu a avut loc în cadrul dezbaterii raportului Bauer privind „Recomandări referitoare la aplicarea principiului egalităţii de remunerare între bărbaţi şi femei„.  

 „Acest raport este, poate, cel mai serios document privind decalajul salarial elaborat de noi; în  special,  recomandările care-l  însoţesc reprezintă  un pas înainte pentru ca principiul plăţii egale pentru muncă de valoare socială egală să fie, în sfârşit, aplicat”, a declarat doamna Creţu, membră a Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitatea între sexe (FEMM).   

Potrivit deputatei europene, „până acum, munca a fost evaluată conform tradiţiei şi după  capacitatea de negociere. Când spun negociere, mă  gândesc la prezenţa unor sindicate puternice, capabile să oblige guvernele  şi patronatele să accepte  salarii corecte. Până astăzi, ambele criterii le-au dezavantajat pe femei. Un sistem nediscriminatoriu de evaluare a muncii şi o noua clasificare a profesiilor sunt  necesare. Solicităm ca statele membre şi Comisia Europeană să se angajeze, în sfârşit, pe drumul măsurilor concrete pentru egalitatea de gen. Sperăm că o vor face public prin susţinerea Clauzei europencei celei mai favorizate, la sfârşitul acestei luni, la Paris”.   

„Dar să nu ne facem iluzii. Chiar elaborat şi aplicat, noul sistem s-ar referi doar la munca remunerată. Munca domestică şi cea din economia informală continuă să fie prestate în special de femei; fără decalaj salarial, întrucât pentru această muncă nici măcar nu primesc salariu”, a atras atenţia Gabriela Creţu.  

Clauza europencei celei mai favorizate este o iniţiativă lansată de notoria organizaţie non-guvernamentala „Choisir la cause des femmes”. Proiectul solicită armonizarea legislaţiei europene referitoare la drepturile femeii şi egalitatea de gen în sensul promovării în toate statele membre a legislaţiei celei mai evoluate în cinci domenii de mare importanţă pentru femei: dreptul muncii, reprezentarea politică, violenţa domestică, drepturi sexuale şi reproductive, respectiv prostituţia. In acest moment, sunt implicaţi în susţinerea şi promovarea proiectului cel puţin un politician din fiecare stat membru. Prima conferinţă la nivel înalt pe aceasta temă va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie la Paris, cu participarea reprezentanţilor Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai statelor membre.  

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *