Pesimism sau realism?! Iata intrebarea!

Mi-o pun eu insami (intrebarea). Teoretic am dreptate. Subiectiv, am dreptate de asemenea. Tocmai am participat la al 75-lea Congres al celui mai serios partid de stanga european… Stiu ce spun. Oricum, celor care le merge rau, le va merge si mai rau. Celor care le merge bine, le va merge in continuare.Comentariul de mai sus se refera la editorialul de astazi, la care au pierdut un semn de intrebare in redactie. Deci, Un nou Bretton Woods?! Imposibil!

16 comentarii la “Pesimism sau realism?! Iata intrebarea!”

 • dragos

  …ptr. ca in Romania salariul mediu ”la particular” este de 1500 RON iar ”la stat” este 2500 RON…..

 • dragos

  Se spune ca, la facerea lumii, Dumnezeu, pentru a-i ajuta pe oameni sa prospere, a hotarit sa dea fiecaruia cate doua virtuti.
  Si asa fu.

  – pe elvetieni i-a facut ordonati si respectuosi fata de legi
  – pe englezi – perseverenti si studiosi
  – pe japonezi – muncitori si rabdatori
  – pe francezi – culti si rafinati
  – pe spanioli – veseli si ospitalieri
  Cind ajunse la romani,se intoarse catre ingerul care scria si-i zise: ‘Romanii vor fi inteligenti, cinstiti si PSD-isti’

  Cind termina facerea lumii, ingerul ii atrase atentia:
  ‘Doamne,ai dat tuturor popoarelor cite doua virtuti iar romanilor trei; in acest fel ii vor depasi si exploata pe toti ceilalti’.
  ‘Aoleu, asa e! Ai dreptate! ‘
  Da, dar virtutile dumnezeiesti o data acordate, nu se pot lua inapoi; asa ca, ‘Fie, romanii sa aiba trei virtuti! Doar ca nimeni nu va putea avea mai mult de doua in acelasi timp!’
  Si astfel iata ce s-a intimplat:

  Romanul care e PSD-ist si cinstit, nu poate fi inteligent.
  Cel care e inteligent si PSD-ist, nu poate fi cinstit.
  Iar cel care e inteligent si cinstit nu poate fi PSD-ist.

 • Valeriu Mangu

  @ Bibliotecaru

  Domnule Bibliotecaru,

  Intr-o vreme, cand angajam pentru o revista diversi tineri, aveam un test: a) numele a 5 cantareti; b) numele a 5 fotbalisti; c) numele a 5 academicieni.
  La primele doua teste, tinerii imi cereau, dupa caz, sa precizez: romani sau straini? Pop sau rock? Etc.
  Este inutil sa precizez, dar o fac totusi: la ultimul test n-a raspuns integral mai nimeni – cei mai multi isi aduceau aminte de dl. Razvan Theodorescu, dar nu fiindca ar fi specialist in istoria artei, ci fiindca era din PSD(R).
  O lume care nu este construita natural n-are cum sa reziste. Dupa cum nu a rezistat comunismul, dupa cum nu au rezistat imperiile. Asa si aceasta lume in care traim, croita artificial – nu va rezista.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 • gabicretu

  @Dragos,
  Cum PSD-ist nu esti, ca as sti,
  Inteligent nu esti, ca s-ar vedea,
  Ai grija si nu da cinstea pe rusine…
  @Dl Mangu,
  Cu parere de rau trebuie sa o spunem pe cea dreapta: problema nu era ca nu stiau cinci academicieni (ca ei nu-s vedete sa-i stie lumea) ci ca oamenii nu detin criteriile valorile pentru a deosebi intre ceea ce e bine si e rau, ceea ce le mai trebuie inca si ceea ce deja le prisoseste… Din pacate, aceasta lipsa este cauzata de limitele multora dintre cei care alcatuiesc mediul academic, in sens larg (nu ma refer strict la academicieni).
  Principala vina si limita este chiar cea care-i face sa fie putin cunoscuti de oameni. Se cheama ELITISM.

 • Peter Gluck

  Draga Gabi,

  Intre cultivarea unor elite intelectuale etc. de valoare si inchiderea in turnuri de fildes este o deosebire esentiala.
  Azi ni se ofera lumpen-elite, niste figuri ciudate si in general absolut lipsite de valoare, distinse negativ, oameni kitsch.
  Contrariul elitismului e populismul care si el are
  o mare incarcatura de minciuni.
  Oamenii sunt trasi in jos si downdumbuiti sistematic
  si multilateral.
  Optimizarea acestei chestiuni e tare dificila!

 • gabicretu

  @Peter,
  Stii prea bine ca elitismul nu are de a face cu intelectualii de valoare (putem zice si de elita).
  Chiar, nu vrei sa scrii un editorial despre elitism, aceasta relicva medievalo-aristocratica in societatea noastra feudalo-capitalisto-balcanica?!
  Nu are valoare cel care se declara elita, cum intelectual nu este cel ce vehiculeaza idei la el acasa sau in biblioteca ci le face sa circule prin capetele oamenilor. In afara de ideea ca unii stiu si trebuie sa gandesca pentru ceilalti (desi de lene amana momentul) ce alta idee a mai fost vehiculata in societatea noastra in ultimii … ani?! Nu ma refer la societati restranse de tipul infokappa, blogul nu stiu cui…
  Si sa nu uitam. In capitalism, „elitele” sunt economice (adica formate din aia cu bani). In societatile democratice, chiar capitaliste, mai exista insa intelectuali!

 • dragos

  Fatoooooo !!!!

  ala-i raspuns de psd-ista ”cinstita”…se simte Vasluiul…..fataaaaa!!!

 • cu bun simt

  neneee… : ce de cacati la psd …

 • un oarecare

  si eu imi bag pula in pesedisti.

 • doinas

  @ despre nimic

  Uite, vezi, cei care gandesc si se exprima ca cei de mai sus perpetueaza ideea ca actul sexual este un act violent, brutal, de „pedeapsa”, de forta cum zicea Gabi.

  (si)Din cauza lor femeile sunt mai reticente in activitatile sexuale.

 • Valeriu Mangu

  Doamna Gabriela Cretu,

  Cu cateva minute mai devreme am luat la cunostinta, din continutul unui text postat aici, pe blog, pe care probabil l-ati sters datorita limbajului trivial in care este redactat, de un lucru socant: ca dna prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu este … garantata de dl. Marian Vanghelie! Informatia am gasit-o si pe alte bloguri – eu n-am vazut pana acum afise cu „garantii” Vanghelie.
  Mai ramane, doamna Gabriela Cretu, ca dl. Marian Vanghelie sa-l garanteze pe dl. Sergiu Nicolaescu si toata opera sa, pe dl. acad. Razvan Theodorescu si toata opera sa, pe atatia oameni membri PSD a caror tacere vis-a-vis de o astfel de „garantare” este cel putin suspecta.
  De ce dl. Marian Vanghelie nu i-ar garanta, intr-o buna zi, si pe George Calinescu, pe Dimitrie Cantemir, pe Constantin Brancusi, pe Alexandru Ciucurencu, pe Mihail Jora, pe George Enescu, pe George Vraca s.a.?
  Vedeti dvs. la ce cote a ajuns nonvaloarea si, de ce nu, impostura?
  Mi-aduc aminte de un membru PSD care, vorbnd despre francmasonerie, spunea ca este o societate ETILISTA! S-a ajuns asadar sa nu existe nici o diferenta intre bine si rau, intre valoare si nonvaloare, intre „este” si „sunt”, intre Marian Vanghelie si Ecaterina Andronescu.
  Cauza?! Mai vorbim, mai asteptam, mai vedem.
  Al dvs., Valeriu Mangu
  P.S. Voi reveni cu raspunsurile pe care mi le-ati solicitat.

 • Peter Gluck

  @Gabi Eu vin din si sunt inca in cercetare- este o activitate elitista- un cercetator bun ia deciziile si NU in mod democratic.
  Legea lui Pareto nu e respectata aici si nici in alte activitati creative.Nu 20% dintre cercetatori fac 80% din munca ADEVARATA ci 2% fac 98%
  De altfel in Info Kappa 266 am spus tot ce cred despre aceasta problematica: elite- democratie- mediocratie. O tema perfida, plina de capcane.
  Vezi unde a dus mediocratia in SUA cu un presedinte cu IQ 91 – tipul omului cu care ai bea cu placere o bere.
  Trebuie sa recunosc ca ai avut ceva dreptate in legatura cu votul uninominal, inainte vedeam partide
  mai mult sau mai putin antipatice; acum sunt asediat de figuri care nu imi inspira incredere si cei mai multi dintre ei (ele- mai putin ca nu sunt) ar face deliciul lui nenea Lombroso. Iar sloganurile ar deveni puerile dupa doua etape de dezvoltare pozitiva, de imbunatatire radicala.

 • gabicretu

  @Peter, dragul meu,
  Nu ma asteptam sa faci asa o confuzie. In SUA nu e nici un fel de mediocratie. E o plutocratie deghizata in democratie. Din acest motiv, orice trasatura suspecta ca ar fi intelectuala este prezentata, era, drept un mare dezavantaj. Sa nu apara prea multi care sa-si dea seama de sistem…
  Ca am avut dreptate cu votul uninominal?!Asteapta sa vezi primul parlament ales astfel!
  Nu as fi vrut sa am dar putem macar sa consideram ca-s buni si intelectualii la ceva atunci cand si inteleg domeniul in care detin cunoastere.
  Uita-te, te rog, la candidatii clujeni despre care am mai vorbit. Cu unii care erau, si erau considerati rai, puteam macar sa avem divergente ideologice, pentru ca stiau ce-i aia ideologie. Ma refer la colegii mei. Ma abtin despre altii.

 • Peter Gluck

  @Gabi De ce n-ar putea fi si plutocratie si mediocratie simultan? Bogatasi si limitati la cerebel deopotriva. Noroc ca nu poti fi si bogat si prost mai mult de 2 generatii- uite ca s-a zguduit tare sistemul si cine stie cand, cum, in ce fel isi
  va reveni, cu ce transformari, cu ce pret. E clar doar cine va plati pretul- Jane si John Doe.
  Intelectualofobia americana (si nu numai) este un simptom cert al mediocratiei. De ce sa vedem situatia in alb si negru cand ea este albastra si
  —-nie?

 • Peter Gluck

  Fiindca s-a tot vorbit de teste am facut eforturi mari pentru a insira 5 fapte bune si sau inteligente ale actualului Parlament si pentru a gasi 5 parlamentari la care sa ma uit cu admiratie (cei de pe Forum nu intra in joc). Marturisesc ca nu am reusit. In schimb, incercarile in sens invers merg de la sine. In principiu, managementul are ca scop tocmai de a face lucruri extraordinare cu oameni obisnuiti. Iarasi nu vad cum s-ar putea aplica asta la parlament – cel actual si cel care va sa vie.
  Ma intreb care va fi reteta viitorului nostru- cata democratie, cata plutocratie, cata mediocratie?
  Cat timp pentru a fi politician nu este nevoie de pregatire profesionala, de cap- in sens de receptacol al organului gandirii- viitorul este destul de sumbru.
  Poate vine cineva cu exemple pozitive…si convingatoare. Macar de am scapa de cei mai rai dintre cei mai rai!

 • biancas

  @Peter, draga, imi pare rau sa vad ca esti asa de pesimist la virsta ta absolut noua. Si, in orice caz, capul nu este receptacol al organului gindirii, eu zic ca este generator, asa cum imaginea se naste, nu-i asa, in cap, desi e receptata de ochi. Acuma, sincera sa fiu, ceea ce spui tu imi intareste convingerea ca evoluam luind in discutie contradictiile. Ceea ce spune Gabi mi se pare infinit mai real si mai aplicat. Nu pot comenta, pentru ca nu cunosc respectivele teorii, dar mi se pare nelinistitor. Ceea ce imi da si mai multe nelinsiti la cap este siguranta desavirsita a Gabrielei. Apele sint foarte clar despartite intre bine si rau – evident, binele e la stinga si raul e la dreapta – ceea ce imi confirma, o data in plus, radicalizarea discursurilor de stinga si de dreapta. Nu cred ca e vorba doar de alegerile de la noi. Chestia asta nu-mi place deloc. Acum nu mai putem vorbi despre cine seamana vint culege furtuna, ci despre cine seamana cutremur culege tsunami. Potoliti-va!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *