10 comentarii la “Impresii de final (sper ca nu de lume)”

 • N. Raducanu

  Citind articolul de astazi al d-nei Gabriela Cretu ma incearca o nedumerire si un regret. In primul rand, ca dansa nu a mai candidat si deci nu mai este deputata in PE, organism unde a dovedit ca avea vocatie de VIP international si unde dansa – este evident – regreta ca nu si-a continuat munca. Este atat de captivata de mecanismele si manevrele de culise ale Parlamentului, incat ne vorbeste de ele ca unor vechi specialisti, desi noua nu ne este deloc clar despre ce „functii” se duc negocierile, care e semnificatia lor, pentru ce din repartitia lor sunt in joc „orgoliile personale si interesele nationale”, etc. adica o serie de aspecte politicianiste, insuficient de relevante pentru cetateanul european (si mai ales cel roman). Oare cum sa inteleaga acesta „miza alegerilor europene” si pe ce baza „sa se reinventeze dialogul”?
  In al doilea rand, recent un fost prim ministru francez, fruntasul socialist Michel Rocard, atragea atentia asupra unor invataminte ale alegerilor europene. El spunea ca inca din 1980 in interiorul capitalismului a avut loc o revolutie, agravandu-i trasaturile negative. Cauza fenomenului sta in aviditatea nemasurata, in orientarea viscerala spre imbogatire rapida si cu cat mai putina munca, in tendinta evidenta spre specula si inselatorie. In economia reala a sporit considerabil presiunea actionarilor, care stapanesc toate marile firme internationale si pretind profituri anuale de peste 15%. De multi ani social-democratia explica ca pietele nu se pot echilibra singure, ca trebuie sa pui reguli in economie si finante, ca inegalitatea sociala nu trebuie lasata sa se adanceasca. Dar alegerile europene au aratat ca aceste voci nu sunt ascultate si intelese si s-a dovedit cat de mult in acesti ani o buna parte a electoratului occidental s-a atasat de modelul capitalismului financiar si bursier. Oare cate crize vor trebui sa mai vina pentru a convinge popoarele ca acest capitalism are nevoie de un tratament drastic si fara indoiala dureros? se intreaba M. Rocard.
  In lumina certitudinii venirii unor noi crize, desi cea actuala e departe de a-si fi aratat toti coltii, reinventarea dialogului nu se poate face decat prin iesirea deputatilor din confortul cabinetelor capitonate si solidarizarea cu nevoile celor multi ce au nevoie de intelegere si de apararea cererilor lor justificate. Din acest punct de vedere intoarcerea d-nei Gabriela Cretu, politician valoros, la problemele politicii interne, ar putea reprezenta un salt in viitoarea dansei cariera.

 • Bianca

  Gabs
  Eu îţi mulţumesc pentru tot şi îţi doresc un pic de pace şi linişte, nu de alta, dar ca să poţi reveni în forţă! Şi scrie-ne mai des!

 • Bibliotecaru

  🙁
  Spuneţi:
  „Cetatenii nu au inteles miza alegerilor europene”
  şi totuşi nu eraţi (sau nu sunteţi nici acum) de acord cu promovarea suplimentară a „afacerilor europene”.

  De câte ori am vorbit despre promovarea şi explicarea activităţilor europene, măcar la un nivel minimal, aţi spus că această informare există deja şi nu mai este nevoie de altceva suplimentar. Nu ştiu de ce dar am impresia că în 2009+5=2014 nivelul de informare a românilor faţă de activitatea instituţiilor europene va fi la fel de scăzut, dacă nu şi mai scăzut. Eu unul am renunţat să mai promovez activitatea europeană şi politică în general, prea m-am lovit de o opacitate de neînţeles din partea tuturor.

 • gabicretu

  @Biblio,
  Intre existenta informatiei şi intelegerea ei distanta este de la cer la pământ; ca si intre existenta si dorinta de a o face. Nu am fost niciodata impotriva diseminarii informatiei (chiar am laudat un bibliotecar cunoscut pentru asta). Am spus ca lipsa informatiei nu este principala problema, ceea ce este cu totul altceva.
  @Dl. Raducanu,
  Mult politicianism,intr-adevar, pe ici pe colo, in punctele esentiale.
  Se decid, ca in orice parlament, presedintii comisiilor parlamentare, presedintele si vicepresedintii parlamentului, sefii delegatiilor, etc. Nimic diferit de algoritmele aplicate in parlamentele nationale, din păcate. In rest, intelegeti foarte bine despre ce vorbim…
  @Bianca,
  Iertare pentru absenta. Nu am avut nici timp, nici stare. Inchei o perioada si e ceva birocratie, sunt pe cale de a deveni somer politic supracalificat, renovez un apartament in Bucuresti, să am unde sta cand voi mai avea o treaba, e criza (de prieteni, in primul rand)

  Multumesc celor ce ma apreciază ca ma apreciază…

 • Bibliotecaru

  Eu continui să cred că presa nu va prelua niciodată o problematică europeană dacă nu este surescitată să facă asta. Un site oficial care să conţină şi dezbatere politică, probabil că ar fi fost urmărit de presă. Cel puţin este credinţa mea pe car emi-am exprimat-o în dese rânduri. Poate că nu este viabil ce gândesc eu, dar cât costa guvernul să mai facă un site pe lângă zecile site-uri ale guvernului, pe lângă site-ul preşedinţiei, pe lângă site-urile Parlamentului României, pe lângă site-urile CCR şi miile de site-uri conexe: primării, prefecturi, agenţii, ONG-uri…? Era vorba de un simplu site.

 • doinaş

  Pana la urma, nu e vorba de lipsa accesului la informatie, ci la lipsa de finalitate practica pentru cetatean a acestei informatii.
  De ce-as cauta eu, cetateana X, informatii asupra unui sistem pe care nu-mi sta in putinta sa-l influentez? Care se constituie si functioneaza dupa mecanisme in care interesul, intelegerea si votul meu au tot atata efect cat ignoranta mea si ignorarea intregului proces.
  Doamnelor, domnilor, oi fi fiind eu idealista, dar instinctul de supravietuire ma face pragmatica: de ce sa pierd timpul?
  Mecanismele de selectie naturala si sociala te obliga sa-ti aloci resursele in primul rand pentru supravietuire. Abia daca ai resurse in surplus, poti sa te gandesti la viitor… Si asta e, presupun realitatea majoritatii romanilor….

 • Bibliotecaru

  @ doinaş
  Aveţi şi nu aveţi dreptate.
  De ce aţi urmărit activitatea Comisiei Parlamentare de Anchetă a doamnei Ridzi? De ce urmăriţi ştirile relative la preşedinte, de ce vă interesează ce legiferează Parlamentul şi ce ordonanţe mai dă Guvernul? Dacă informaţia despre activitatea instituţională a UE ar circula pe la TV, relativ chiar la acest tip de informaţii, probabil că după un timp aţi fi interesată de aceste evenimente.

  De exemplu, când am intrat pentru prima data pe acest blog, acum ceva ani, prima problemă importantă pe care am ridicat-o (nu ştiu dacă doamna Creţu îşi mai aminteşte) a fost legată de un „ucaz european” care cerea României să-şi realizeze o memorie virtuală, adică să-şi scaneze istoria… Problema mea era atunci că deşi a existat un demaraj pompos şi multe tăieri de panglici cu biblioteci virtuale, toate proiectele au stagnat imediat după lansarea lor. La fel este şi astăzi. Probabil că la un moment dat vor exista şi sancţiuni, cum în acest moment există sancţiuni pentru că nu există zone ecologice de depozitare a gunoaielor.

  Populaţia ar trebui să fie informată de fiecare dată când pierde bani, fie că nu există o absorbţie a fondurilor europene, fie că există „amenzi” din partea Europei pentru că onor guvernul nu-şi face treaba… Cine plăteşte pentru banii pierduţi? Nimeni, pentru că se trece totul sub tăcere. Eu cred că populaţia ar trebui să cunoască activitatea europeană la fel de bine ca şi activitatea naţională.

 • doinaş

  De acord, ar trebui sa stie. Dar la ce ar folosi? Ar plati cineva daca ar fi o chestie unanim cunoscuta?

 • gabicretu

  @Doinas,
  Stii ca de data aceasta nu ai dreptate dar vrei sa faci pe avocatul diavolului.
  Problema cea mare pe care o avem se numeste neincredere in institutii (europene, romanesti sau de care or fi ele). Aceasta submineaza orice incercare sincera de ameliorare reala a functionarii lor. Exista o suspiciune permanenta (care nu trebuie confundata cu spiritul critic sau vigilenta fireasca a cetateanului informat si interesat de… propriile interese). Daca ai sti de cate ori eu insami am fost intampinata cu suspiciunea neascunsa ca de fapt nu fac ceea ce fac decat dintr-un joc, un fel de constructie sofisticata de imagine in care minciuna si interesele inguste ar fi fost deghizate in adevar si militantism pentru interesul public…
  A doua mare problema este promovarea unui soi de individualism gaunos prin care li s-a varat oamenilor in cap ca sunt autosuficienti, ca nu au nevoie de celalti sau ca binele social rezulta din urmarirea binelui in sens egoist. Fac referire la asta pentru ca s-a pierdut pe parcurs ideea isentiala pentru care institutiile statului ar trebui sa lupte – binele public. Din acest motiv probabil apare reprosul curent la adresa politicienilor – dar ce mi-a dat el mie, ca sa-l votez!?

 • Bibliotecaru

  @ doinaş
  Legile europene sunt un pic mai drastice decât cele româneşti. De exemplu, dacă nu greşesc cumva foarte grav (memoria mea este deja la limita inferioară), un parlamentar european recalcitrant sub aula Parlamentului European poate pierde locul parlamentar.

  Hai totuşi să verific…

  Articolul 147 : Sancţiuni

  (1) În cazul în care un deputat tulbură şedinţa într-un mod excepţional de grav sau perturbă lucrările Parlamentului încălcând principiile stabilite la articolul 9, Preşedintele, după audierea deputatul respectiv, adoptă o decizie motivată prin care pronunţă sancţiunea corespunzătoare, pe care o notifică deputatului în cauză şi preşedinţilor organelor, comisiilor şi delegaţiilor din care deputatul face parte înainte de a o aduce la cunoştinţa plenului.

  (2) La aprecierea comportamentelor manifestate, trebuie luat în considerare caracterul punctual, recurent sau permanent, precum şi gradul de gravitate al acestora, pe baza orientărilor anexate la prezentul regulament(1) .

  (3) Sancţiunea pronunţată poate să consiste în una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

  (a) mustrare;

  (b) pierderea dreptului la indemnizaţia de şedere pentru o perioadă care poate să dureze între două şi zece zile;

  (c) fără a aduce atingere dreptului de vot în sesiunea plenară şi sub rezerva, în acest caz, a respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară, pentru o perioadă care poate să dureze între două şi zece zile consecutive în care Parlamentul sau oricare din organele, comisiile sau delegaţiile sale se reunesc, a participării la toate sau la o parte din activităţile Parlamentului;

  (d) supunerea în atenţia Conferinţei preşedinţilor, în conformitate cu articolul 18, a unei propuneri de suspendare sau de retragere a mandatului sau a mandatelor elective deţinute în Parlament.

  România a învăţat că cei aflaţi la conducere sunt mai apropiaţi de Dumnezeu şi mai presus de „mujicii (adică oameni ce nu fac parte din „nobilime=clasă politic”, din clasa superioară) din talpa ţării”. Poate că românii ar trebui să uite că au pantalonii rupţi în fund şi să devină demni. Există în codul penal ditamai titlu:
  PARTEA SPECIALĂ, TITLUL I, INFRACŢIUNI CONTRA SIGURANŢEI STATULUI.

  Cum vă sună de exemplu…

  ART. 165
  Subminarea economiei naţionale
  Fapta de a folosi o unitate din cele la care se referă art. 145, ori de a împiedica activitatea normală a acesteia, dacă fapta este de natură să submineze economia naţională, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
  Dacă fapta prevăzută în alineatul precedent a produs pagube importante economiei naţionale, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

  Unităţile de la art. 145 se referă la:
  – autorităţile publice,
  – instituţiile publice,
  – instituţiile sau alte persoane juridice de interes public,
  – serviciile de interes public,
  – bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public
  adică şi administraţia prezidenţială, guvernul, parlamentul, primăria…

  De exemplu, afacerile cu resursele minerale care se tot anchetează prin parlament, nu s-ar înscrie cumva…

  ART. 168
  Compromiterea unor interese de stat
  Distrugerea, alterarea ori ascunderea unui document sau înscris în care sunt stabilite drepturi ale statului român în raport cu o putere străină, dacă fapta este de natură a compromite interesele de stat, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
  ART. 168^1
  Comunicarea de informaţii false
  Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere siguranţei statului sau relaţiilor internaţionale ale României, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

  Legea există, instituţiile menite să aplice legea există şi ele… nu mai trebuie decât să construim penitenciare şi poporul să-şi înţeleagă suveranitatea sa garantată de Constituţia României.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *