• In General
  • pe

In sfarsit, democratie participativa

Astazi, PSD a lansat spre dezbatere publica proiectul de oferta electorala pentru europarlamentare.

„Tu faci oferta!” este sloganul, un pic cam prea populist dupa gustul meu. Ideea de participare imi place si o sustin oricand; realismul  imi spune insa ca s-a vorbit atat de mult despre caltabosi, palinca, Basescu, DVD-uri, Tariceanu, PSD, PSD, PSD, PSD, motiune, biletele, scrisorele, etc. incat cetateanul e cam… turmentat. Adica, nu stie ce se intampla in Europa, din care facem parte deja de aproape un an, si despre ce se decide sau s-ar putea decide in viitor, la Bruxelles; despre grupuri politice, valorile si obiectivele lor, nu mai vorbesc…

E un contact foarte util insa, inainte de campanie, cu colegii din organizatii… Pentru cine e util, nu stiu. Sa speram ca pentru toata lumea!

Pentru prezentarea ofertei si ameliorarea ei cu propuneri de la cei interesati voi fi luni la Constanta, marti la Vaslui, miercuri la Bacau, joi la Piatra-Neamt, vineri la Botosani si sambata – Ura! – la Iasi. Si gata! Gata dezbaterea.

 Pe urma incepe campania. Pe unde voi mai fi in timpul ei, nu ma intrebati.

Tags: , , ,

11 comentarii la “In sfarsit, democratie participativa”

  • Nicole

    Cetateanul e turmentat? Nu! Cetateanul e foarte realist, el stie demult cu cine are de-a face. Singura lui nedumerire e de ce Remes s-a multumit cu atat de putin?! Altii iau njdemii de euro care nu incap intr-un plic, incap numai in conturi la banci(din strainatate), cadouri in terenuri subevaluate, pomeni de milioane de euro de la statul roman pentru drumuri si autostrazi care nu se mai termina, etc.
    El stie ca nu toti politicienii sunt corupti! Numai cei care nu fac parte din PD si PLD!!!

  • darius f

    De, acord cu Nicole, cetateanul nu e turmentat (si daca asa o sa il abordam in capanie vom pierde mult), cetateanul e dezgustat si satul de politica si de politicieni. Adevarul e ca nici nu ai de ce sa il condamni. Va trebui sa iesim in campaniile care urmeaza cu oameni noi, cu oameni nepatati, cu oameni interesanti, care sa capteze atentia alegatorului, altfel…

  • Bibliotecaru

    Eu aş depăşi subiectul pălincii.
    V-aş sugera să incepeţi cu ce anume se ocupă un euro-parlamentar. Nici eu nu ştiu ce anume face. Bănuiesc că activitatea este asemănătoare celei din parlamentul naţional, dar, evident, sunt un anumit tip de legi, un anumit tip de activitate specific zonei de confluenţă europeană. Cetăţeanul trebuie să ştie mai întâi ce să ceară de la un euro-parlamentar şi pe urmă să cântărească oferta electorală.

  • Bibliotecaru

    Prin luna febroarie am citit o notiţă într-un ziar online, Suceava News:
    „Organizaţiile PSD din regiunea Moldovei speră că vor reuşi să obţină cel puţin două locuri eligibile pe listele acestui partid pentru alegerile europarlamentare. Anunţul a fost făcut de liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, după ce, vineri la Suceava a avut loc întâlnirea tuturor preşedinţilor de organizaţii judeţene PSD din Regiunea de Nord Est. În urma discuţiilor, reprezentanţii organizaţiilor judeţene PSD au definitivat lista candidaţilor din regiunea de Nord Est pentru Parlamentul European, aceştia fiind Ghiorghi Prisăcaru – Suceava, Constantin Simirad – Iaşi, Cătălin Mardare – Bacău, Constantin Manolache – Botoşani, Alin Lucian Antochi – Neamţ şi Gabriela Creţu – Vaslui. Potrivit lui Gavril Mîrza, social democraţii din zona Moldovei susţin ca cel puţin doi dintre aceştia să ocupe unul dintre primele 10 locuri pe listele PSD pentru alegerile europarlamentare, considerate a fi eligibile.”
    Cam pe ce loc sunteţi doamnă Creţu?

  • gabicretu

    Turmentarea de care vorbeam nu era de la palinca ci de la … Caragiale.
    Adica Cetateanu’- pentru ca nu stie pen’ ce – nu poate decide nici pe cine sa voteze, dupa cum se vede in cazul de fata (a se preciza ca e vorba de un om instruit si interesat care se preface, zic eu, pentru ca stie sa caute pe internet si sa deschida pagina de prezentare a PE…)
    Sunt pe locul 8, am mai vorbit despre responsabilitatea pe care o am in a salta lista.

    Parlamentul elaborează, în codecizie cu Consiliul de Ministri, 80% din legislaţia Uniunii Europene şi acordă aviz, exprimă opinii sau cooperează pentru restul. Ca urmare, un deputat studiază proiecte de acte normative, le dezbate, consultă experţi, îi audiază pe cei interesaţi, solicită studii de impact şi le ia în considerare, depune amendamente, decide asupra celor depuse de alţii, negociază soluţii de compromis, votează acte legislative.

    PE numeste si demite Comisia Europeana. Exercităm, de asemenea, controlul permanent asupra activităţii Comisiei. Prin interpelări se solicită explicaţii şi informaţii asupra aplicării legislaţiei; prin declaraţii scrise se aduc pe agenda Comisiei teme noi, în vederea găsirii de soluţii. Bineînţeles, dezbatem şi votăm bugetul Uniunii; şi încă o mie de alte lucruri despre care am mai vorbit, cum ar fi faptul ca mai multi deputati interesati de o tema sociala majora se regrupeaza si actioneaza impreuna pentru solutionarea ei (cum facem noi la Grupul pentru populatie si dezvoltare).

  • darius f

    Bun, da la ce se referă acea legislatie? Cata puterea are de fapt acest parlament?

  • Elena

    Cetateanul este interesat si de oferta pt europarlamantare, dar este interesat in primul rand cum sa-si plateasca datoriile la banci, pt intretinere, ce sa puna pe masa copiilor si ar mai fi, dar cunoasteti situatia dvs.

  • Pingback: Sorin Tudor - marketing politic, relatii publice, comunicare online » Blog Archive » La Boc comanda!

  • Stefan

    @unom,
    cu alte cuvinte,am ajuns de unde am plecat!
    Cel putin mie,nu-mi ramane decat ”sa ma apar,sau sa fug”!?
    Sau sa neg,negarea?
    Sincer,nu stiu ce sa fac.
    Oare sa devin extremist,de dreapta,ori de stanga?
    Deceptiile la ce ne pot duce?
    Intreb si eu ca un simplu OM!!

  • Euro-alegator

    @unom,
    sigur esti bolnav,asa ca dute si te trateaza.Nu cred ca esti unom,esti mai degraba unneom,esti necuratul.Despre ce mazgalesti tu aici,nu si-au permis nici cei mai mari savanti ai Omenirii.Cine esti tu,sa-ti permiti asemenea blasfemii?
    Resping in modul cel mai categoric astfel de abordari.
    @Stefan,
    la asemenea prostii,scrise fara pic de ratiune,fara cel mai elementar bun simt,fara discernamant,de catre orice bolnav mintal-nu trebuie sa fugim,ci sa ne aparam.
    Iarta-l Doamne,ca nu stie ce face!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *