În sfârşit, se discută despre comisarul european!

Nu cunosc criteriile pe care negociatorii le folosesc, exceptându-le pe cele cunoscute…

Reamintesc un lucru. Postul este eminamente politic, nu tehnocratic, cum încearcă unii, din interes sau neştiinţă, să sugereze. Necesită influenţă şi abilitate în plan politic şi o amplă şi clară viziune asupra Uniunii Europene. Pentru aceasta trebuie să promoveze noi politici!

În măiestria cu  care poate să prezinte un interes naţional drept unul european, în ştiinţa cu care poate să înscrie pe agenda Comisiei teme care ne dor, stă tot rolul pe care acesta poate să-l joace pentru ţara de unde vine. În rest, după învestire, devine cetăţean european, reprezentant al intereselor europene. Acestea trebuie însă definite…

Portofoliul este important ca armă în negocierile adesea complicate din interiorul Comisiei. Ideea că va putea face ceva direct pentru ţară din poziţia respectivă este o naivitate (acesta este un eufemism pentru idioţenie). În domeniul pe care îl coordonează este extrem de vulnerabil pentru că toţi ochii sunt atenţi ca el să-şi respecte mandatul de reprezentant al intereselor comunitare, nu naţionale…

6 comentarii la “În sfârşit, se discută despre comisarul european!”

 • Peter Gluck

  @Gabi- dupa experienta ta, care este rolul personalitatii (prestigiu la patrat) viitorului comisar?
  Ce oferta concreta avem noi in acest sens?
  Am vazut ca sunt multi comisari femei si asta pare a fi ceva normal si sanatos.

 • Alexandru Marin

  Situatia politica in Romania este instabila si provizorie pana dupa alegerile prezidentiale,atunci cand totul este posibil si fiecare din cele 4 partide parlamentare pot sa ocupe un loc intr-o viitoare majoritate parlamentare si un viitor Guvern.Nu este mai intelept sa folosim un om ce se poate ridica dincolo de interesele partidelor si nu o sa politizeze mandatul? Un profesionist inafara partidelor cred ca suntem in stare sa gasim,nu?

 • gabicretu

  @Peter,
  Conteaza. Incerc sa scriu editorialul de maine pe aceasta tema.
  @Alexandru,
  In calitatea sa de „guvern” european, Comisia trebuie sa reflecte orientarile politice ale cetatenilor europeni pentru a avea legitimitate; in plus, initiativele legislative trebuie sa aiba sprijinul partidelor politice europene; in caz contrar, vor fi respinse in Parlament sau/si Consiliu… Si cine va varat in cap ca „profesionistii” apara binele public mai mult decat politicienii!? Cred ca extrapolam excesiv situatia politicii romanesti (nici macar a realitatii, ci a felului in care este prezentata de madia)…

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  🙂
  Sesizaţi că lumea gândeşte într-un sistem profesionist vs politician? Oare de ce nu se gândesc oamenii că politicienii ar putea fi profesionişti? Aceasta este întrebarea…
  🙂
  Acea senzaţie care se împământeneşte precum mitul urban are o resursă psihologică. Cetăţenii României nu mai sesizează astăzi politicienii ca fiind cunoscători de meserie în postul pe care îl ocupă. Ei sesizează un om care este în veşnică dezbatere pe probleme mărunte în timp ce treaba adevărată o fac nişte oameni necunoscuţi din structurile organizaţionale.

  Era o glumă pe care am citit-o în copilărie… acum îmi pare foarte, foarte tristă.
  Directorul primeşte o cerere. Scrie pe ea, fără să o citească, „Tovarăşe director adjunct, vă rog analizaţi”. Adjunctul pasează şi el cererea la şeful de secţie, şeful de secţie la inginerul şef… tot aşa până la muncitor. Muncitorul se uită în jur şi nu mai vede pe nimeni… doar femeia de serviciu. Ia un pix şi scrie pe cerere: „Tovarăşă Mamaie, ia vezi ce-i cu năzbâtia asta”. Femeia de serviciu, citeşte cererea, ia un creion chimic, îl înmoaie în gură şi scrie tremurat „SE APROBĂ”.

 • Alexandru Marin

  Sa intelegem ca un profesionist apolitic nu are dreptul de a se bucura de sprijinul partidelor politice sau totul tine de cat de bine esti sustinut de propriul partid si apoi de grupul european? Domnul Ciolos,sustinut de Alianta DA,este omul sustinut de Traian Basescu,PD si grupul popularilor.Nu se va ajunge ca celelalte grupuri sa nu il sustina pe mister Ciolos in demersurile sale si nu o sa ajungem sa avem dubii cu privinta la acesta si interesele partidului care il sustine?

 • gabicretu

  @Alexandru,
  De sustinut putem sustine pe oricine; problema este daca este o alegere eficienta sau nu. Citeste articolul pe care tocmai l-am postat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *