• In General
  • pe

Ne-am tampit sau ne prefacem!?

Dupa prea frumoasa pledoarie pentru pastrarea limbii romane veti fi, probabil, uimiti de brutalitatea titlului (domnul N. Raducanu, cu certitudine). M-am enervat prea mult  insa…

Folosirea statisticilor in manipularea maselor este arta veche. La noi nu se folosesc statisticile; cel putin cei care incearca sa ne manipuleze sigur nu le consulta; le pasa prea putin de adevar ca sa o faca; arunca cu cifre scoase din burta ca prostii oricum  le iau de bune. Si i-au mai invatat unii destepti ceva – masele nu fac comparatii…

Doar ca, din pacate,  nici cei care vor sa-i critice  nu verifica vreo cifra. De aici si reactia …

In discutie este permanenta confuzie dintre protectia sociala si asistenta sociala si dintre PIB si cheltuielile bugetare; cifrele folosite, de exemplu in discursul de ieri al presedintelui, nu sunt confuze; ele sunt, pur si simplu, false.

Iau EUROSTAT drept o sursa credibila de date privind statele membre ale UE.  Sa vedem ce spun ele:

Cheltuieli totale cu protectia sociala (%PIB):  UE 27 – 26,2%  – Romania – 12,8%

Cheltuieli totale pentru pensii ( %PIB): UE 27 – 11,8% ; Romania – 6,4% .

Atat le revine incriminatilor 6 milioane de pensionari, adica cam 30% din populatie, 6,4% din PIB. Este adevarat ca statul mai cheltuieste de la buget pentru asistenta medicala a batranilor  (ingrijire la domiciliu) o suma care reprezinta 0,0027% PIB (inclusa deja in cei 12,8, nu diferita)! Sa ne traiasca bunicii!

3 comentarii la “Ne-am tampit sau ne prefacem!?”

  • Lucia Verona

    Mulţi (şi, din păcate, chiar şi unii oameni politici sau ziarişti) confundă protecţia socială cu asistenţa socială. Unii o fac din ignoranţă (ceea ce nu este o circumstanţă atenuantă), alţii în mod voit. Aşa a apărut sintagma nesimţită „un stat de asistaţi”.

  • Medusa

    Sănătate (%PIB): UE 7%, România 3%! Nu ştiu cum e cu educaţia, dar tare mă tem că stăm rău.

    Gabi, unde găsim şi nişte statistici despre cât alocă ţările UE pentru armată, jandarmierie şi servicii secrete? Că la un moment dat se zvonea că avem cel mai mare nr. de agenţi secreţi pe cap de locuitori din lume!

  • gabicretu

    @Lucia,
    iti dai seama!? Vine un conational care nu a platit in viata lui vreo contributie la ceva si ii injura pe cei care 30-40 de ani (unii chiar mai mult) au muncit si au contribuit la fondul de asigurari sociale; ei au platit pensiile parintilor lor (caci e un sistem bazat pe redistribuire)nu doar din respect; aveau speranta ca si generatia viitoare va face acelasi lucru iar statul va administra cu grija banii adunati. Vine presedintele si-ti spune ca esti asistat! E umilitor!

    In plus, care-i problema ca platim alocatii pentru copii sau ajutor de incalzire!? Nu mai sunt ai nostri, nu mai are societatea nevoie de ei!? Doar Ioan Niculae sa ia gaz la juma de pret si sa primeasca si subventii pentru ca i se face favorul!? Inclusiv pentru cei care nu au nicio sursa de venit, care-i problema!? Sunt locuri de munca pe toate drumurile si nu vor sa le ocupe!?
    Dupa ce mi-am incheiat mandatul anul trecut eu insami am experimentat o situatie care spune multe – sunt super calificata, un pic talentata, cu experienta multa si diversa, responsabila, harnica (ma opresc ca nu mi-au murit laudatorii) dar nimeni nu avea nevoie de mine, de ceea ce eu puteam face… Nici macar ca profesoara nu am impresionat vreun liceu bucurestean (am vreo treizeci de premii la olimpiadele nationale si internationale la toate cele cinci discipline pe care le-am predat, carti scrise, toate gradele cu zece, doctorat…) Ce face unul cu opt clase dintr-un sat ca sa obtina un loc de munca!?

    @ Medusa,
    Banca Mondiala are statistici bune pe zona HDI.
    Despre rest, totusi cineva poate sa iaba rabdarea sa se uite in bugetul desfasurat; este, totusi, document public. Nu gasim cati sunt, ca e secret (sic!) dar gasim cat se cheltuieste oficial. Masele nu fac comparatii dar indivizii da. Imi aduc aminte ca la bugetul 2005 eu am semnalat ca suma pentru prime de vacanta la ministerul de interne era mai mare decat suma anuala destinata drumurilor comunale si judetene

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *