Neoliberalismului i-a trecut vremea!

Aderarea la Schengen și eliminarea MCV sunt obiective mici care țin loc unor obiective naționale mari.  Pentru unii, ele sunt mai utile dacă nu sunt atinse; joacă rolul de mijloace de presiune și șantaj. Ne-a dovedit-o, încă o dată, președintele Băsescu aseară; orice vot altfel decât vrea domnia sa, ar face rău la MCV.

Ca marea majoritate, și eu am votat împotriva urmării penale a lui Varujan Vosganian;  pentru că nu e vinovat penal. Ministrul Vosganian este însă făptaș; politic, nu juridic. Faptele încriminate nu reprezintă un caz izolat și nu sunt motivate de reaua sa intenție dar colegul nostru face parte, ca mulți dintre noi, dintre cei care au susținut și promovat în ultimii 20 de ani un set de politici numite simplu – neoliberalism.

Prin ele, cei bogați s-au îmbogățit iar cei săraci au sărăcit; sistematic, proprietatea publică și-a schimbat stăpânul iar banul public s-a scurs în buzunare private; nu în toate și nu într-un mod echitabil. Au fost privilegiate prin sistemele de taxare și diverse alte scutiri, corporațiile mari; străine sau românești, originea capitalului nu contează; interesele lor sunt aceleași. Politicile neoliberale au privilegiat pe puțini, în detrimentul tuturor. Inegalitatea în creștere continuă și răspândirea românilor prin lume sunt dovadă.

Toți cei care, direct sau indirect, am susținut aceste politici suntem responsabili; pentru că le-am promovat, pentru că le-am acceptat, pentru că nu ne-am opus. Dar nu ca indivizi și nu în fața legii, ci ca promotorii unor politici falimentare, față de societate. Să-l trimiți la închisoare pe un ministru înseamnă să îngropi problema – aici, nu presupusa sa greșeala sa este esențială, esența sistemului este greșită. Acest sistem de politici trebuie denunțat; procesul neoliberalismului de tranziție este de realizat; dar nu de procurori! Am votat nu, pentru că nu vreau să fac din Varujan Vosganian Acarul Păun.

Așa s-a reușit în cazul lui Bernard Madoff; acesta fraudase pe puțin 50 miliarde de dolari într-o schemă Ponzi deghizată într-un fond de investiții. A fost acuzat și condamnat urgent; la 150 de ani de închisoare; pentru ca să nu se afle ceea ce trebuia ascuns – întregul sistem financiar funcționează pe o schemă Ponzi; schema lui bolnavă a fost descoperită doar pentru că sistemul zis sănătos scârția pe la toate încheieturile.

Nu aș fi spus aceste lucruri dacă  politicile neoliberale nu ar fi reevaluate peste tot în lume chiar de către inițiatorii lor. Cum suntem într-o anume întârziere istorică, ținem cu tot dinandinsul să repetăm erorile celorlalți și să le continuăm. Ar fi cazul să mai ardem ceva etape!

Post Scriptum

Cineva din această sală aprecia că, dimpotrivă, decizia guvernului care se presupune că a fost determinată de Varujan Vosganian ar fi fost una protecționistă. Dacă corporațiile ar aplica politici proprii prin care să dezvolte piața internă sau cercetarea științifică, să ridice nivelul tehnologic și pregătirea forței de muncă, aș accepta obiecția. Dar patronul implicat în cauză amenința că-și mută sediul social în Bulgaria doar pentru că, acolo, rata impozitului pe profit era doar puțin mai mică; a realizat însă că reforma de succes a sistemului fiscal din Bulgaria a făcut ca taxele chiar să se colecteaze și a renunțat. Deocamdată…

(Declarație politică făcută în ședința de plen a Senatului din 8 octombrie 2013)

7 comentarii la “Neoliberalismului i-a trecut vremea!”

 • Adrian Grom

  Eu as zice ca neoliberalismul e o politica veche…de când lumea 😀 . Dacă analizăm politica neoliberală și facem o paralelă cu ultimii ani ai Republicii romane…s-ar putea să găsim asemănări frapante. Poate cele mai interesante sunt legate de aparenta egalitate în fața legii dar și legi făcute în primul rând pentru cei bogați și puternici. Iar lupta dintre populares și optimates sună destul de bine ca o luptă între stânga și dreapta. Desigur, analogia nu este și nu poate fi perfectă dar arată un lucru important – atunci când o elită puternică, indiferent de modul în care e definită, reușește să impună o direcție, efortul celor mai sărăci și lipsiți de șanse de a reașeza direcția e mare, e foarte mare…
  La urma urmei, efortul oricărei elite e de a-și conserva monopolul asupra puterii. Puține elite înțeleg că deschiderea ei și renunțarea la monopol ajută la menținerea acelui monopol mult mai sigur, pe termen lung. (revin la Republica romană – spre deosebire de imperiile anterioare, romanii au integrat comunitățile cucerite, mergând pâna la cetățenie – iar elitele locale au fost integrate în elita romană, adesea ca cetățeni de rangul doi, dar cetățeni).
  Neoliberalii moderni nu au știut decât clasicul exemplu, « Enrichissez-vous… » la care au adăugat ”dar nu-i lăsați și pe alții”. O asemenea politică, ignorantă, se duce singură de râpă. Partea proastă e că noi plătim costurile ei.
  Atunci când un mic barbar, fără alte scopuri decât cele personale, ajunge la butoane, e incapabil să supraviețuiască multă vreme. Și-a ales aliații externi dintre cei aflați la butoanele unor țări mai mari. Punem pariu că era mai socialist decât Swoboda, dacă prietenii lui Swoboda erau la butoanele marilor aliați din axa Washington – Londra – Berlin – București?
  Indiferent de MCV, vom merge înainte. Indiferent de aderarea la Schengen, vom merge înainte. Va costa, poate, mai mult (sau mai puțin, aderarea la costurile politicilor europene pentru o țară ruptă în fund costă destul de mult!amânarea poate fi o soluție mai bună pe termen mediu).
  Problema e că nu avem un proiect de țară. Nu știm ce înseamnă înainte. Simplist știm cu toții că dorim să avem un standard de viață occidental. Cum ajungem la asta încă nu știm și nici nu ne-am decis, la nivelul mentalului colectiv (e o rază de speranță că rejectarea profundă a politicilor neoliberale promovate în ultimii ani ar putea fi o direcție … dar m-am cam săturat să tot aleg negativ… răul mai mic..etc.). Vrem o țară ca afară? Așa și? Cum o facem să devină? Nu am văzut pe nimeni care să aibă răspunsuri concrete…și termene.
  PS – în lupta romanilor au câștigat populares. Cezar, Augustus și toți împărații din secolele I-II au dus o politică care a sprijinit clasa de mijloc și nu numai, în detrimentul marilor bogății senatoriale. Era o coincidență fericită între ideologie și concurență (doar clasa senatorială putea emite pretenții la tron). Ca atare secolele I-II au constituit o veritabilă Golden Age (cea pe care înca o dorim, după 2000 de ani…). Ca ulterior au intervenit alte elemente, e alta discutie.

 • berenger

  cei bogati (ca sa fie clar despre ce vorbim: fiecare roman a bagat in buzunarul lui nicolae in fiecare din ultimii ani cate 40 de dolari ca subventie) nu fac decat sa profite de un sistem perfectionat de socialisti, interventionismul de stat in economie.

  si inca o problema: x si y savarsesc aceeasi fapta. x este urmarit penal si i se pune sechestru pe avere. y este parlamentar si ministru, deci nu poate fi urmarit penal decat daca parlamentul permite acest lucru. intrebari: unde e egalitatea in fata legii? de ce decizia politica primeaza in desfasurarea anchetei? se pot substitui politicienii judecatorilor?

 • Alexandru Achim

  pentru ca ati lansat in spatiul public virtual aceasta declaratie , imi permit o observatie : cu alte cuvinte , „prinde orbul scoate-i ochii”, in acest mod vreti dvs. sa va justificati pozitia ; inteleg ca din dorinta de rigoare incriminati neoliberalismul cu tarele sale , dar uitati ca toti acesti „faptasi politici” , asa cum ii numiti , sunt oameni care au avut puterea de a decide soarta tarii si a avutiei nationale la un moment dat , rol pe care s-i l-au asumat si ale caror actiuni , de cele mai multe ori intentionate , au creat consecinte juridice dezastruoase pentru acest popor ; multi dintre ei si-au inchipuit ca pozitia vremelnic ocupata le da dreptul de a dispune de averea tarii ca de propriile bunuri ; iar in numele justitiei sociale , mai devreme sau mai tarziu , ar trebui sa raspunda ; toti , de la Iliescu pana la Basescu , de la Roman pana la Ponta ;

 • euroalegator

  @Gabi Cretu,
  tema este prea importanta pentru a fi discutata din fuga.
  Analiza ar trebui sa fie supusa spre atentie si la ceva specialisti.
  Ne pricepem noi la toate,dar nici chiar asa!
  Pentru ca iata unde se ajunge cand toti nepriceputii vin sa ne conduca destinele?!
  Oare nu mai avem priceputi deloc?

 • Gabi Cretu

  @Euroalegatorule, era doar o declaratie de doua minute, dupa Regulament, nu o carte. Există și cărți scrise. Chair aș recomanda ca să fie citite înainte de a se face comentarii. Nu de alta, dacă există exigențe față de cei care ne conduc, ar trebui să existe și față de cei care-i aleg; că observ destulă nepricepere (vorbesc ca un specialist!!! Cu diplome, activitate și cărți în regulă!)

 • euroalegator

  Va multumesc stimata doamna pentru raspunsul dv.
  La teorie ca la teorie,nu va contrazic.Problema cea mai importanta este practica.
  Pai cum adica – sa ai 73% majoritate,iar conducerea sa o execute tocmai neoliberalii.De fapt intrebarea mea directa este: – ce mai cautati in Parlament si nu dimisionati cu totii in bloc?
  Nu credeti ca ar fi corect fata de alegatorii care au crezut in dv.si in toti?
  Nu mai am rabdare sa mai astept un an si ceva(suplimentar)sa nu-l mai vad pe Basescu,iar pe Antonescu nu-l votez nici legat!!!!

 • Ionel

  Proiectul Rosia Montana este o mare teapa. Ganditi-va dragi romani ca ne ramane CIANURA adica OTRAVA pentu aer, sol, apa. Statul canadian plateste milioane de dolari canadieni pentu inghetarea panzei de apa freatice la o asemenea exploatare lasata de Gold Corporation. Cine garanteaza ca nu va fi o catastrofa acolo in conditiile in care natura este tot mai capricioasa? Gold Coporation nu are bani pentru a plati tot ce promite (o mare parte din sursa lor de finantare este atragerea de fonduri de la bursa, iar bancile serioase nu finanteaza asemenea proiecte). Cititi “Confesiunile unui asasin economic” de John Perkins si o sa aflati de Chevon si Bechtel care si-au varat coada in tari de mana a treia! O multime de politicieni americani erau in consiliile de administratie a acestor firme. Presedintii unor state au incercat sa se opuna americanilor si pana la urma “au murit intamplator” in accidente. Vezi: Panama si Ecuador. In conditiile in care; – aceste cutremure sunt tot mai imprevizbile, – datorita defrisarilor masive au loc alunecari de teren, -tornadele au aparut si in tara noastra, provocand inundatii necontrolabile, -ploile acide sunt tot mai dese afectand fauna si flora tarii, -panzele freatice sunt tot mai poluate VA INTREB SI EU: CAT DE SIGUR ESTE PROIECTUL ROSIA MONTANA?????????? In plus pretul aurului este in scadere iar cheltuielile cu energia si combustibilii sunt in crestere asa ca estimez ca prognoza canadienilo este umflata.

  – See more at: http://www.aureliacristea.ro/voi-vota-pentru-dezvoltare-durabila-si-viitorul-copiilor-nostri-nu-actualului-proiect-de-lege-privind-exploatarea-aurului-cu-cianuri-la-rosia-montana/#comment-1130

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *