• In General
  • pe

P5. Raportul de activitate, la final de mandat.

Toți oamenii au dreptul la viață!
Toți oamenii care muncesc salariat timp complet au dreptul la o viață decentă. Am luptat mereu pentru asta!
Cum să modifici însă modelul de creștere bazat pe salarii mici, export și investiții străine, când majoritatea salariaților nu au sindicate iar sindicatele, cât există și ele, își apără doar membrii proprii și nu se uită la cei în precaritate totală!?
Suntem țara din UE cu cei mai mulți salariați în risc de sărăcie chiar și după creșterile din guvernarea PSD, care a urmărit sistematic să-i scoată de acolo. Răspunsul este simplu – reglementând piața muncii mai bine. Salariatul e slab în fața patronului. Statul e încă puternic!
Eu nu inițiez legi aiurea ca să dea bine la CV; prefer legi cu adevărat necesare și să resping legile periculoase. Am nas să le detectez!
Dar când Fundația Friedrich Ebert, cu care lucrez din 1996, a propus să finanțeze studiul și campania de susținere iar noi, cei câțiva mai de stânga din Parlament, să inițiem o lege prin care coșul minim pentru un trai decent să fie calculat din nou (ne mai fiind calculat din 2004!).
Am zis din prima da și am pornit la convins și alți colegi.
Esențial a fost sprijinul comisiei de muncă de la Cameră, care era decidentă. Colegul meu de organizație, președintele comisiei, Adrian Solomon, a zis da!
A zis nu toată opoziția de la acel moment; a bătut cu piciorul în prag, ca de obicei, Iohannis, care a trimis-o la CCR, unde nu avea ce căuta; a trecut de CCR; a revenit la Senat, apoi la Cameră, a picat guvernul nostru, a venit guvernul liberal și, din opoziție, am votat-o, amendată și făcută aplicabilă, din nou! E lege promulgată!
Orice negociere a salariului minim între partenerii sociali trebuie să țină cont de valoarea coșului, calculată pentru o familie, formată din doi părinți salariați și doi copii, indexată periodic, odată cu inflația!
DIEM25, miscarea pentru democratizarea Europei inițiată de fostul ministru de finanțe grec Iannis Varoufakis, din care fac parte, a luat drept model legiferarea românească și o promovează și în alte state. Să nu uităm că, în cea mai bogată țară europeană, Germania, salariul real este practic stagnant din 2000…
Mulțumesc din suflet unui om – Victoria Stoiciu! Monitorul Social pe care il publică mă ajută în tot ceea ce fac, în domeniul social. Politica nu se face după ureche! Campania pentru muncă decentă pe care o duce contribuie la schimbarea modului de a gândi. Pozele ei frumoase i-au fost trimise atunci și nu le mai găsesc!
Imaginile sunt de la lansarea studiului de fundamentare a coșului pentru un trai decent! Impreună cu Adrian Dohotaru, celalalt inițiator de la începutul de drum, și Bogdan Hossu, de la sindicate și autorii studiului! Restul muncii este oficială și înregistrată!
 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *