• In General
  • pe

P4. Raportul de activitate, la final de mandat.

Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene a fost grea! Am fost 18 luni pe baricade, ca președintă a Comisiei de coordonare a PRESRO și a Comisiei pentru Afaceri Europene, în același timp!
Cea mai mare performanță, pentru mine, este Conferința privind Viitorul Uniunii. O simt ca o victorie personală!
Organizarea a fost subminată din interior și, oricum, ne găseam într-un moment riscant. Nu făcea parte din calendarul obligatoriu, când, de bine de rău, instituțiile trimit un reprezentant la evenimente. Era în precampania alegerilor europarlamentare, când se făceau listele. Fiecare posibil invitat important stătea la congresele partidelor din țările proprii, să se asigure de un loc de candidat. Comisia Europeană și Parlamentul European erau la final de mandat.
Dar am reușit! Toate cele șapte grupuri politice din PE, reprezentante la București de liderii de grup sau purtătorii de cuvânt. Parlamentari din 34 de țări, reprezentanți din zona academică de înalt nivel, eminențele cenușii.
Și am avut conținut dur, serios! Și Declarație finală pentru Summit-ul de la Sibiu în care am descris cum vedem noi o Uniune care să ne includă și pe noi, pe cetățeni, că piețele conduc oricum unde vor ele!
Personal, am făcut orice. De la textele oficiale, la declarație, de la agenda reuniunii, la invitații pe persoană fizică; am folosit memoria propriului telefon, ca om care de atâția ani chiar lucrează în domeniu. A mers! Am moderat, întreținut participanții, am făcut repetiții pentru concert, meniuri pentru masă, darurile simbolice…
După asta, am devenit periculoasă, pentru mulți… Și în România se făceau liste, se desemnau candidații pentru comisar…
Ca să aveți o idee despre amploarea evenimentului, câteva imagini! Și discursul meu de deschidere, ca Președintă a Comisiei PRESRO.
Singurul dintre colegi care a contribuit efectiv a fost Titus Corlăţean, organizator cu succes al unuia dintre paneluri.
Mulțumesc și acum, în schimb, partenerilor de toate felurile – de la Friedrich Ebert Stiftung, la universități, de la media, la bere, de la Violoncelissimo, la voluntari! 🙂 Și lucrătorilor cu mintea și palma! Unii nu au dormit nopți!
 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *