Să lămurim lucrurile!

Am să o fac eu! Nu mă poate suspecta nimeni de necunoaştere a situaţiei, rea intenţie sau slăbiciunea instrumentelor de analiză…

În Partidul Social Democrat există un profund misoginism; implicit, nu întotdeauna conştientizat, ca un automatism; există în aceeaşi măsură şi cu aceleaşi forme de manifestare ca în celelalte partide, ca în întreaga societate românească. Nu există nici un grup sau curent demn de numele de feminist vizibil la vârf; există persoane (puţine) sensibile la discriminare; răspândite prin tot partidul; nu suficient de influente.

Există persoane suficient de inteligente pentru a utiliza calităţile femeilor; principala calitate este că pot munci excelent fără a fi un real pericol politic; nu au reţeaua de sprijin necesară pentru a ataca cu succes poziţiile de putere. Un exemplu în care se combină o asemenea atitudine cu feminismul unor femei este organizaţia de Bucureşti. Atât! În rest, putem vorbi chiar de acţiuni menite să împiedice ca o reţea de sprijin a femeilor să se constituie sau ca femei valoroase prin ele însele să devină vizibile; aceste acţiuni sunt puse în practică, adesea, de alte femei. Motivul!? Pentru poziţii personale sau din prostie. Condiţia pentru a obţine un scaun – în ambele situaţii – este să te delimitezi de celelalte femei. Unele o fac cu bună credinţă…

Programul politic al partidului meu nu rezistă la o analiză de gen; din acest punct de vedere nu este un program de stânga. Discursurile liderilor sunt, chiar şi fără intenţie, misogine; acţiunile lor, la fel. Lista dovezilor publice este lungă. Voi aminti doar intervenţiile liderilor–bărbaţi de la Conferinţa Naţională a Femeilor, lipsa absolută a femeilor şi intereselor lor la cel mai recent Congres, atitudinea liderilor în cazul presupusei relaţii dintre unii membri marcanţi ai a partidului şi o reţea de trafic de persoane; nu în ultimul rând, alegerea nefericită a căii prin care se luptă pentru corectitudinea şi legalitatea deciziilor parlamentare. Obiectivul este absolut corect; atacul sistematic la persoana Robertei Anastase nu este doar probă de misoginism; este probă că misoginismul orbeşte; simpla schimbare a Robertei nu va face politica mai corectă; vor rămâne cei care au adevărata putere şi care, la rândul lor, o folosesc pe Roberta ca scut pentru a para loviturile care-i privesc. În schimb, pentru o satisfacţie misogină, se va crea iluzia că problema a dispărut în timp ce puterea care susţine şi aplică metode incorecte va rămâne neatinsă.

Orice analiză arată  că în politica românească ideologiile sunt difuze; una singură este însă clară şi foarte prezentă dar, fiind prezentă toţi, nu serveşte la diferenţiere – misoginismul.

27 comentarii la “Să lămurim lucrurile!”

  • Peter Gluck

    Din pacate sursa primordiala a misoginismului este primitivismul in
    gandire si in simtiri, primitivism de sorginte culturala inrudit cu bigotismul. Bigotismul nu poate fi distrus, mema sa e puternica, dar poate fi transformat. Devine mai putin religios dar e mai perfid.

    Singurul politician interesant din Romania, alungat din politica e Mona Musca. Tipic ar zice Stalin, dar e de fapt simptomatic.
    Dar nici un fals feminism – manifstat formal statistic nu ar fi mai bun.
    Nenea Brucan a folosit un zero mai putin decat trebuia- stiti voi cand.

  • gabicretu

    @Peter,
    Iartă-mă, dar ai îmbătrânit. Cum s-a schimbat oare Spania?! După dictatura lui Franco şi bigotismul aferent influenţei fără margini a bisericii catolice!? Îţi dau nişte link-uri, dacă vrei, să vezi cum discută liderii în şedinţe de partid; nu femei tinere şi pline de iluzii; Felipe Gonzalez, de exemplu, care este din vechea gardă (pe când şi comuniştii erau destul de misogini…) Şi nu au discutat; au acţionat ca atare!

  • Peter Gluck

    Gabi draga, in cazul asta nimic nu m-ar bucura decat sa fiu de vina
    si chiar nitel senil. Dar nu vorbim despre Spania. Nu vorbim nici despre Germania de Vest de dupa razboi. Regret- te cred de indata ce imi dai exemple de la noi nu de aiurea. Si crede-ma sunt foarte versat in logical
    fallacies- eu le-am spus smecherii de logica.
    Astept – altfel vin cu contra-acuzatia ca tu esti inca prea tanara, naiva idealista si optimista.
    Si daca ma gandesc bine spanioli au avut mult respect pentru femei de mult.Pe cand la noi in unele zone muierea trebuie sa-si care barbatul in spate cand trec un vad- sa ma picure cu ceara daca nu-i adevarat.

  • gabicretu

    @Peter,
    Nici în glumă nu fă asemenea glume! Deşi, pentru o cauză atât de nobilă precum ceva mai mult respect pentru femeie, cred că te-aş sacrifica; mai bine un prieten senil dar iubit decât o mare de femei nefericite…
    Ştiu că ai dreptate; în sofisme sunt doctor (pe bune, sunt epistemolog, nu?!) Dar ce ne facem dacă dispare şi credinţa că lucrurile sunt posibile!? Pentru starea de fapt sunt multe explicaţii; inclusiv unele lucruri pozitive au jucat rol negativ…

  • Bibliotecaru

    Eu repet ce am mai spus demult…

    Cum să fie bărbaţii misogini cât timp femeile votează pentru funcţiile de conducere tot bărbaţi?
    Când au fost alegerile pentru partid, chiar şi fără şanse reale m-aş fi aşteptat ca numărul de femei propuse pentru postul de preşedinte de partid să fie sensibil egal cu numărul de bărbaţi candidaţi pentru aceiaşi funcţie.
    Nimeni nu se poate plânge de misoginism pentru simplul fapt că femeile nu sunt în funcţii de conducere. Plângerea de misoginism poate fi făcută în momentul în care o femeie este mai bună pentru un post ca un bărbat şi nu este aleasă pentru acel post pentru că este femeie. Dar dacă femeile nu candidează, cum să fie ele alese?
    Restrâng totul… Femeile trebuie să vrea să candideze şi să-şi depună candidatura. Acesta este primul pas, cel esenţial.

    Trist este şi altceva. În PSD femeile se auto-marginalizează. Singura femeie care iese în faţă, „la bătaie” cum se spune, este doamna Olguţa Vasilescu. Stimata doamnă Andronescu, pe care eu o preţuiesc în mod special, deşi apare pe la televiziuni, nu se bate ca prezenţă, ci pe proiect, ca un tehnocrat. Păi cine să preia controlul PSD dacă toate doamnele stau ascunse după cortina mediatică şi nu se văd, nu devin populare, nu ajung să fie cunoscute de publicul larg. De exemplu, eu o văd pe doamna Aurelia Vasile un excelent lider de grup parlamentar (şi aşa am impresia că dumneaei cam face treaba de bucătărie parlamentară în grupul de la Cameră în calitate de vicelider)… dar stă ascunsă.

  • gabicretu

    @Biblio,
    Afirmaţiile nu corespund realităţii; circulă prejudecăţi şi stereotipuri. Candidatele PSD la alegerile 2008 (14%dintre candidati) au obtinut 25% din voturile partidului.
    Femeile pe care le observaţi şi apreciaţi în politică sunt cele care fac acelaşi tip de politică cu bărbaţii; adică acea politică care a dus societatea de râpă.
    Nevoia unei societăţi bolnave este de schimbare a felului în care se face politică; nu avem nevoie de luptă pentru putere; avem nevoie de politici! Nu avem nevoie de control, avem nevoie de democraţie şi de control democratic!
    Problema participării femeilor la politică nu ţine de sex; pot exista o mulţime de „bărbaţi” în fustă; ţine de schimbarea valorilor şi regulilor. Nimic nu face mai rău femeilor decât faptul că există femei care acceptă regulile şi priorităţile bărbaţilor. Ele nu vor avea suportul femeilor în măsura în care nu le reprezintă pe femei; şi e bine că e aşa…

  • Bibliotecaru

    @ gabicretu

    În acest înţeles al lucrurilor dumneavoastră rupeţi realitatea de orice criteriu obiectiv, pentru ceea ce doriţi dumneavoastră pentru politica românească este, în mod evident, pur subiectiv, o implicaţie a faptului că este legată de aprecierea dumneavaostră care determinaţi ce este „cu adevărat” feminin.

    Dacă o participare de 14% femei a obţinut 25% voturi… eu consider că este foarte bine, de vreme ce 86% bărbaţi au obţinut numai 75% voturi.

    Eu înţeleg ce vreţi să spuneţi prin „bărbătismul” politic al doamnelor din politică, şi totuşi o doamnă a politicii nu poate să stea, cu feminitate, şi să aştepte să vină cineva să o propulseze în vârful ierarhiei politice, cu naturaleţea cu care i-ar deschide uşa la magazin şi ar pofti-o să intre înainte. Fiecare trebuie să lupte pentru a fi promovat, fiecare trebuie să lupte pentru ideile şi principiile pe care doreşte să le promoveze, fiecare trebuie să lupte pentru ca punctul său de vedere să fie validat prin cât mai multe voturi.
    Eu înţeleg o luptă împotriva discriminării, nicidecum în favoarea discriminării pozitive.

    De aceea eu tot vă îndemn, ieşiţi la luptă, promovaţi-vă ideile, luptaţi pentru ele, dezvoltaţi-vă acel punct de vedere feminin, puneţi-l în opoziţie cu cel masculin, dovediţi că este mai prolific social şi economic… Altfel cum?

  • Bibliotecaru

    PS.
    Stilul pasiv este neproductiv… Şi de aceea mă enervează de oricâte ori aud… „Noi suntem în Opoziţie, nu avem majoritate, nu putem face nimic.”

  • Iceflame

    Gasculita cea rebela si democratia

    Inceput de toamna. Pe islazul comunal, in grupuri mici de 5-6 exemplare, gastele satului ciugulesc iarba si gagaie optimist.
    Desi de un verde-galbui bolnavicios si din ce in ce mai putina, iarba continua sa aiba oarece trecere printre guresele inaripate care o cauta si o ingurgiteaza neincetat.

    Ceva mai incolo, langa baltoaca unde aterizase ceva mai inainte din zborul pe care il practica regulat de ceva timp, o gasculita rebela isi invita suratele sa incerce altceva;
    a descoperit ea intre doua musuroaie recent facute de cartite batrane o insemnata cantitate de rame delicioase, rosii, proaspete, miscatoare si multe, atat de multe ca ar fi saturat cardul intreg si tot nu s-ar fi terminat.

    Ga-ga-ga-ga-ga, ga-ga-a-ga-ga, tipa ea cu glas entuziast si generos, gandind, in mod evident altruist, la bucuria pe care avea sa o ofere comunitatii sale pasaresti.

    Distanta era insa prea mare si nimic nu se intampla, cardul galagios isi vedea mai departe de ale sale mici smocuri de iarba palida si de conversatiile private.

    Ga-ga-ga-ga-ga, ga-ga-ga-ga-ga, tipa din nou gasculita cea rebela, cu mai mult noroc se pare de data asta pentru ca vantul a purtat pe aripile-i nevazute gagaitul imbietor…

    Cateva surate au auzit chemarea si au transmis-o mai departe catre restul membrelor ciugulitoare de iarba.

    Insa, ca in orice poveste, vine un moment (momentul psihologic al meciului cum spun chibitii) cand lucrurile pot lua o intorsatura neasteptata.

    Exact in clipa in care intreg cardul trebuia sa se puna in miscare inspre baltoaca de la marginea islazului, la mancat de rame, iata ca sa aude un glas (usor pitigaiat) ce imbie intreg cardul de gaste catre el;

    haideti fetelor, haideti la graunte, graunte gasco-democrate avem!

    Era „Victoras glas de copilas” si „El Lider Maximo” pe islazul cu pricina.

    Pe langa vocea-i inconfundabila, gastele au detectat intr-adevar si un miros placut de graunte care avea ca punct de plecare una din manutele Victorasului.

    Nici una nici doua, gastele ca gastele, au pornit-o; mai fugind mai zburand, mai calcand una peste alta, catre acesta…
    „Deh, nu se face sa dai grauntele din mana pe rama din pamant” or fi gandind ele in dragutele capatane acoperite cu pene.

    La randul lui, Victorelul arunca cele cateva boabe de porumb pe jos iar gastele, din nou ca gastele, au inceput incaierarea.
    In final, doar cateva dintre ele au apucat cate un bob, restul s-a ales cu incaierarea si…cam atat.

    Incet incet, amurgul se lasa peste islaz.

    In urma celor intamplate, imasul cu iarba transformat in camp de lupta arata dezolant: pe ici pe colo se mai zareau mici smocuri de iarba distrusa din cauza invalmaselii, pene rupte si amestecate cu gainat. Bleah!!!

    Noaptea se apropie cu pasi repezi si cardul se indrepta acum catre sat urmand calea pe care se retrasese si Victoras la randul lui, insa cu mult mai devreme, nimeni nu stie de ce, dar unii pot banui…

    Gastele care apucasera grauntele mergeau tantose in fata cardului si laudau democratia de islaz.
    In spate, cele care nu apucasera nimic desi se implicasera vartos in invalmaseala produsa, schiopatau vizibil si gagaiau dezamagite ceva despre un inceput de dictatura campeneasca si manipulare pasaristica…

    La marginea baltoacei, gasculita cea rebela medita siderata la cele intamplate.
    Nu-i venea sa creada si nici sa spuna nimic. Cat despre a mai face ceva, nici pomeneala.
    Supararea acumulata in inima ei de gasca rebela si zburatoare experimentata trona acum peste intreaga-i fiinta si peste campul devastat. SFARSIT

    P.S.

    Dupa cum se poate observa, povestea nu se incheie cu clasica „morala” ca de exemplu „numai gasca sa nu fii”…

    Descretirea fruntii este neaparat necesara, macar asa, din cand in cand. Din acest motiv, aceasta poveste…

  • gabicretu

    @Observ o tendinţă persistentă la prietenii mei Biblio şi Iceflame spre literaturizarea existenţei (ca să nu folosesc o parabolă tot cu câmpii şi umblat pe ele; fără gâşte).
    Aş dori o listă (poate fi şi neexaustivă) cu lucrurile pe care se presupune că ar trebui să le fac şi nu le fac. Aşa, ca să înţeleg cum gândesc românii care ştiu deja ce trebuie făcut…

  • Bibliotecaru

    @ gabicretu
    🙂
    După artistica precizare că bat câmpii… probabil că cel mai bine ar fi să tac.
    🙂

  • Iceflame

    @ Gabi

    Trec peste partea cu „romanii care stiu deja ce trebuie facut” si peste indirecta „a bate campii”…

    Alaturarea la Biblio ma onoreaza, nu este insa corect fata de el: diferenta de nivel este prea mare, deci, iau asta ca pe o gluma.

    Exista insa si niste puncte comune. Iata un exemplu:

    Biblio iti spunea un pic mai sus ceva despre ” stilul pasiv”.

    Pe de alta parte, eu iti ziceam ceva legat de „jumatatea de masura”.

    Tot Biblio spune (pe blogul lui de data asta) „Alege proiectul, nu omul sau partidul”

    In locul tau, as face un proiect, l-as inregistra si as incepe pupularizarea lui.

  • gabicretu

    @Biblio,
    Dacă citeai pilduitoarea poveste scrisă de Iceflame, aveai alt comentariu…Eu cum ar trebui să reacţionez citind ceea ce spuneţi amândoi!? Continuând dialogul…
    @Amândoi,
    Ce înţelegeţi mă rog prin proiect!? Un proiect politic înseamnă promovarea anumitor valori şi relaţii între oameni prin ceea ce faci, în ceea ce scrii, în felul în care oferi un model…Atât timp cât nu eşti în nico poziţie care să-ţi ofere şi alte instrumente de materializare.
    Eu cu ce mă ocup!?

  • Iceflame

    @ Gabi

    Iar a plecat comentariul inainte de a fi terminat, corectat…
    Nu-i nimic, voi continua.

    Pentru a-mi castiga votul, un bun politician sau politiciana trebuie sa intruneasca o serie de calitati;

    1 -Sa fie o persoana corecta.

    2 -Sa se inconjoare de persoane asemenea.

    3* -Sa fie cat mai direct in exprimare iar mesajul sau nu lase loc de interpretari.

    4* -Sa aiba capacitatea de a simplifica lucrurile acolo unde trebuie procedat asa, adica sa fie un bun „traducator” de mesaj dinspre autorul super-elitist si super-instruit catre omul simplu de pe strada.

    5* -Sa spuna lucrurilor pe nume, complet si exact atunci cand trebuie, adica atunci cand cei din jur se fac ca ploua si cand fiecare, din calcul politic ori din interes personal ocoleste abil subiectul.

    6 -Sa fie in stare sa joace totul pe o carte atunci cand este cu adevarat necesar

    7* -Sa nu se atinga in nici un fel de proprietatea dobandita de oameni prin mijloace cinstite.

    8* -Sa imbine in mod echilibrat teoria din birou cu practica si realitatile din teren.

    9* -Sa vorbeasca romaneste si raspicat, astfel incat si un copil de 5 ani sa priceapa despre ce este vorba.

    10 -Sa aiba simtul umorului.

    Ma opresc aici.

  • Iceflame

    @ Gabi

    Eu prin proiect inteleg ceva asemenator cu ceea ce faci tu pe baricada feminista. O

  • Iceflame

    @ Gabi

    O faci de mult, ai pus mult suflet in chestia asta, chiar te pricepi si ti se potriveste ca o manusa.

    Am senzatia insa ca tu muncesti iar altele se infrupta.
    Uite, de exemplu, ceea ce spui tu de ani buni in legatura cu acel procent minim de femei in parlament si in alte zone de decizie, apare intr-un proiect de lege al doamnei…Sulfina Barbu.
    Vorba ta, macar daca s-ar face ceva in sensul asta dar mie imi este teama ca este vorba doar despre obisnuita demagogie PDL-ista si despre exploatarea potentialului politic al subiectului.
    Si acum, fie vorba intre noi, o putem suspecta de multe chestii pe doamna Barbu, numai de convingeri feministe nu…

    Revenind la subiect, cred ca ar trebui sa schimbi putin tactica in legatura cu proiectul tau, sa incerci sa il promovezi cumva altfel, mai agresiv, sa iesi din stilul pasiv si cumva prea respectuos si „sa te dai un pic la gatul lor” de sefi de partid.

    Conferinta Nationala a fost un prilej bun zic eu. Tu esti convinsa ca ai facut chiar tot ce se putea face si ca ai folosit cele mai bune mijloace cu acea ocazie?

    Cat despre istorioara pe care am postat-o mai devreme, intentia mea a fost una exclusiv umoristica. In cheia asta trebuia citita…

  • gabicretu

    @iceflame,
    Cu simţul umorului stau bine; mai bine decât Biblio, care s-a supărat din cauza aluziei care te privea, în fapt…

    Toată aceasta discuţie este la un post care este lămurirea declaraţiei de ieri a preşedintelui partidului; declaraţia este comentată pe Facebook şi partea de mai sus este contribuţia mea la discuţie. Nu sunteţi singurii pe lume cu care comunic… Doar că nu pot posta direct pe facebook texte lungi. Le scriu aici şi le plantez acolo.
    Ţinând, totuşi, la valorile la care ţin, ar trebui să-l înjur ca la uşa cortului!?

    Şi un lucru valabil pentru amândoi: eu sunt idealistă în raport cu valorile în care cred; voi sunteţi în raport cu realitatea politicii; pe româneşte, în ciuda interesului remarcabil, habar nu aveţi cum este în interior şi cum funcţionează lucrurile… De acest idelism avem însă nevoie ca să mai putem crede în schimbare. Păstraţi-l, vă rog mult!

  • Bibliotecaru

    @ gabicretu

    Vorbeaţi mai sus că este nevoie de feminitate ca să aducă o altă realitate non-masculinizată.

    „Un proiect politic înseamnă promovarea anumitor valori şi relaţii între oameni prin ceea ce faci, în ceea ce scrii, în felul în care oferi un model…”

    Păi asta înseamnă exact funcţionarea non-normală. Eu chiar asta încerc să combat, proiectul politic care înseamnă promovarea unor anumitor valori şi relaţii, adică nimic clar dincolo de un bla-bla-bla pe o listă de principii înşirate de toate partidele.

    Normalitatea? Normalitatea este descrisă de Constituţie. România ar trebuie să funcţioneze după cum spune Constituţia că trebuie să funcţioneze.

    Ce spune Constituţia despre proiectul politic? Haideţi să căutăm.

    ARTICOLUL 2 – Suveranitatea
    (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
    (2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

    Ce se spune aici? Aici se spune că suveranitatea aparţine tot timpul poporului român şi nimănui altcineva. Poporul român nu poate delega puterea nimănui. În orice situaţie, puterea aparţine poporului român. Poporul român poate delega însă exercitarea puterii. Cum? Prin proces democratic, adică spune aleşilor „aş vrea să faci cutare lucru” şi aleşii trebuie să facă acel lucru. Procesul democratic însă nu conduce la o relaţie de dictatură a poporului, în sensul că poporul alege dintre mai mulţi politicieni pe cei care vor să facă ceea ce doreşte el să facă şi nu impune, imperativ, după alegere, politicianului ceea ce trebuie să facă. Acest lucru presupune că pe perioada campaniei electorale politicianul trebuie să spună poporului ce doreşte să facă dacă va câştiga mandatul. Un parlamentar ar trebui să spună, vreau să propun legea cutare, legea cutare şi legea cutare… Cetăţeanul alege parlamentarul care propune legile cu care este de acord şi nu-l alege pe cel care propune legi cu care nu este de acord. Astfel îşi impune voinţa politică. Au existat trei variante de lege a educaţiei. Cetăţeanul ar fi trebuit să ştie cele trei variante şi să voteze pentru parlamentu pe cel care susţinea varianta care îi convenea cel mai mult. Statistic fiecare variantă ar fi trebuit să aibă un număr de susţinători procentual aproximativ egal cu numărul de susţinători din popor.

    Ce se mai spune acolo? Că politicianul nu are voie să facă nimic în executarea puterii care să fie în interes propriu sau de grup. Asta înseamnă, de exemplu, că un parlamentar nu poate vota în Camera Deputaţilor astfel încât să schimbe Regulamentul Camerei tocmai cum convine doamnei Anastase… Îi este interzis.

    Să ne reîntoarcem la Constituţie şi să vedem care este rolul politicii în această societate.

    ARTICOLUL 8 – Pluralismul si partidele politice
    (1) Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.
    (2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.

    Constituţia nu vorbeşte despre un pluralism al doctrinelor politice, vorbeşte despre un pluralism social, adică despre dezbaterea publică pentru identificarea politicilor poporului român urmate de alegeri (am spus mai sus cum) şi împlinirea democraţiei.

    Mai departe nu se vorbeşte despre politica partidelor politice, se vorbeşte despre definirea şi exprimarea voinţei politice a cetăţenilor. Partidele deci au legătură cu această voinţă politică a românilor, la această voinţă politică trebuie să se raporteze. Partidele politice trebuie să aibă o doctrină, o ideologie, cum ar fi social-democraţia, dar această doctrină, absolut necesară, trebuie adaptată astfel încât să se plieze pe punctele de vedere ale unei părţi din poporul român. Acesta este rostul Congreselor, actualizarea doctrinei partidului funcţie de evoluţia societăţii, astfel încât doctrina partidului să fie în permanenţă legătură cu voinţa suverană a poporului român.

    Politica, partidele politice, cei care ocupă posturile din organigrama statului nu fac lucruri care le trec, pur şi simplu, prin cap… ei trebuie, toţi la un loc, să ducă la îndeplinire voinţa politică a cetăţenilor.

    Astăzi se întâmplă că partidele au nişte lideri sau un grup de lideri la vârful partidelor şi toţi membrii de partid deservesc acel vârf.

    Se împarte Parlamentul în Putere şi Opoziţie, deşi fiecare parlamentar este parte a puterii legislative, Mai mult, conform principiului separaţiei puterilor în stat, NU EXISTĂ NICI O LEGĂTURĂ DE SUBORDONARE ÎNTRE Guvern şi Parlament. Orice parlamentar trebuie să fie în slujba cetăţeanului îngrijind proiectele legislative pe care le-a propus în campania electorală (pentru a se împlini democraţia) şi având grijă ca Guvernul şi Instituţiile Subordonate să respecte legea şi Programul e Guvernare. De ce? Pentru că Programul de Guvernare reprezintă cea mai importantă parte a Guvernului şi este voinţa politică a cetăţenilor obţinută prin negocierea parlamentară spre a obţine un optim mediat.

    Dacă nu am fost destul de clar în a explica ce înţeleg eu prin proiect, pot reveni cu amănunte.

  • Iceflame

    @ Gabi

    Pai nu stim cum merg lucrurile in interiorul politicii pentru ca politicienii si politicienele tac malc si nu vor nici in ruptul capului sa ne povesteasca si noua, novicilor din tribune,ce si cum se intampla in vestiar;

    s-or fi afland cu totii sub un fel de Omerta autohtona.
    Brrrrrrrr, m-a si apuca frica…

    Pai ce ar putea sa fie? Ca despre legi votate pentru o singura persoana, pentru o firma sau grup de firme am auzit, despre sponsori care vin si bat cu pumnul in masa, despre Don` Costel, despre fufe pentru care s-au inventat posturi sau chiar institutii intregi, etc, etc.

    Ce stiu eu este faptul ca, daca vrei cu adevarat ceva te bati pentru asta, iesi si spui ce e de spus. Daca nu, inseamna ca intr-un fel sau altul situatia iti convine,”timpul trece leafa merge” si, daca nu curge, inseamna ca macar pica…

    Eu imi pastrez optimismul si continuu sa cred ca discursul unui om intr-o adunare, fie ea si de partid, este important…

  • Peter Gluck

    Ce spun doua femei despre femeia in politica: http://www.evz.ro/detalii/stiri/913090.html

    Cred ca o conditie sine qua non ca sa intri in politica este sa fii o personalitate ALPHA si deja fetitele sunt descurajate sa fie asa..Cica au fost fabricate dintr-o coasta in plus a primului barbat si nu pot avea pretentii

  • Peter Gluck

    Nu are legatura cu tema- dar totusi, va intreb- cat va dura aceste genocid local?
    http://stiri.rol.ro/o-femeie-a-ajuns-la-spital-in-stare-critica-dupa-ce-a-fost-muscata-de-zece-caini-666721.html

    Cat de putin conteaza omul in tara noastra!

  • gabicretu

    @Peter,
    Fiecare are dreptul la opinie; ceea ce fac amândouă – şi Aurora Liiceanu şi Corina Dragotescu – este să exprime impresii strict personale, bazate pe nimic. În plus, perpetuează aceeşi credinţă a schimbării prin personalităţi, lideri carismatici, etc. Fie ei si de sex feminin.
    Problema este ca suntem intr-o democraţie; sau aşa ar trebui. Într-o democraţie se lucrează cu politici,voturi, valori, etc.
    Femeile, pentru a face „masă critică”, trebuie să fie măcar 20% sau peste; altfel, minorităţile iau forma majorităţii sau sunt excluse.
    Se mai foloseşte implicit ipoteza că deciziile politice s-ar lua în cadrele instituţionale în care ar trebui; lucrul este, din păcate, fals; ne putem aminti că primul ministru însuşi părea a nu şti dinainte ce măsuri va lua a doua zi…
    De ce nu se întreabă ce au schimbat bărbaţii?! Ar avea ce spune! Iertare, Peter, dar concluziile ar fi triste pentru genul masculin (chiar dacă mai sunt şi oameni aparţinători genului…)

  • Pingback: De ce si pentru ce actuala criza!/ Why and for what crisis? « Popateapa's Blog

  • TatuKKa

    …mai Gabi Cretu, daca doresti sa vezi ce se intimpla intr-un partid in care …nu sint misogini si care iubesc pina la divinizare femeia …uite la P.D.-L….,ei spune iti place ?

  • gabicretu

    @Tatukka,
    Nu multumesc! Faptul ca se poate chiar mai rau nu ma incanta insa. PDL este un partid de dreapta; nu am de ce sa ma astept sa promoveze respectul pentru femei si respectarea drepturilor acestora de cetateni. De la partidul meu ma astept! El este doctrinar obligat sa-si asume aceste obiective.
    Cat despre iubire, este de vazut ce inteles are; altfel, cei mai mari misogini se inmultesc tot sexuat; clonarea nu a ajuns atat de departe, desi asa s-ar parea dupa unitatea de opinii…

  • GERMAN Alexandru

    Aveti perfecta dreptate ca PSD este profund misogin. Nici macar una din femeile din primul plan nu stie sa deschida gura si sa spune ceva in romana, daramite in vre-o alta limba. Toate sunt pupincuriste de meserie si … cam atat.

  • gabicretu

    German Alexandru, depinde ce înțelegi prin prim plan. Există multe femei de mare calitate și care mai și vorbesc în PSD. Din momentul în care am scris, lucrurile s-au mai schimbat. Nu misoginismul! În schimb, au apărut câteva femei în prim plan foarte vocale. Nimeni nu poate nega asta! Am o listă lungă! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *