• In General
  • pe

Scrisoarea lui Poul Nyrup Rasmussen

Femeile care lucrează să-şi însemneze în calendar ziua de 22 Februarie drept ziua in care trebuie să discute problema salarizării egale cu colegii lor, sindicatele şi angajatorii! De ce? Deoarece, pentru a câştiga cât au câştigat în medie bărbaţii din Europa până la finele anului trecut, femeile trebuie să muncească până astăzi (22 Februarie).

Bărbaţii din Uniunea Europeană câştigă în medie cu 15% mai mult decât femeile. Aceasta înseamnă că, pentru a câştiga cât câştigă un bărbat intr-un an, femeile trebuie să muncească până pe 22 Februarie anul urmator.

Este nedrept ca femeile să câştige considerabil mai puţin decât bărbaţii. Este, de asemenea, şi contraproductiv din punct de vedere economic. Diferenţa de salarizare dintre femei şi bărbaţi – decalajul de gen în salarizare – descurajează femeile care vor să lucreze. Dar cu o populaţie în proces de îmbătrânire şi cu o natalitate în scădere, Europa are nevoie de acelaşi număr de adulţi care să fie angajaţi, să câştige un salariu şi să plătească taxe.

Legislaţia pentru salarizare egală este în vigoare de mulţi ani. Tratatul de la Roma, a cărui aniversare se celebrează luna viitoare, prevede plată egală pentru muncă egală. Directivele pentru salarizare egală fac parte din legislaţia Uniunii Europene încă de la mijlocul anilor 70. Dar interzicerea discriminării de gen în salarizare nu a interzis şi decalajul de gen în salarizare.

Adevărul este că discriminarea directă – a plăti în mod deliberat o femeie mai puţin decât un bărbat sau a refuza promovarea unei femei în favoarea unui bărbat – este doar unul dintre motivele pentru care femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii. Există, pe lângă acesta, multe alte motive. Multe femei lucrează cu program redus, în sectorul public – în care salariile sunt mai mici – şi în serviciile de îngrijire, şi puţine femei sunt angajate în funcţii de conducere sau în poziţii superioare ierarhic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *