• In General
 • pe

Spicuiri din programul premierului desemnat

Nu am analizat încă  foarte serios programul de guvernare propus de premierul desemnat. Totuşi, câteva lucruri mi-au sărit în ochi şi nu mai ies de acolo; zgîrie…

1. Categoria „Secrete”

Anexa la program conţine o prognoză a indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2009-2012. Creşterea reală estimată a PIB pentru 2009 este de 3,5 %! Acesta o fi secretul pe care-l ştie domnul Croitoru şi noi nu!? Din acest motiv este aşa bătălie pe rămânerea unui guvern demis la putere!? Sau este măsura legăturii sale cu realitatea?!

2. Categoria „Pe urmele Preşedintelui”

În acelaşi program,  întâlnim şi următorul obiectiv de guvernare  „Creşterea eficienţei activităţii parlamentare şi consolidarea credibilităţii acestei instituţii fundamentale a democraţiei” (!?) Semnele de mirare, întrebare îmi aparţin.

Pentru a evita botezarea acestei categorii „cea mai mare tâmpenie de la inventarea statului de drept încoace” , am o propunere: să se înlocuie această frază, că poate o mai vede cineva, cu următoarea: „guvernul se obligă să trimită Parlamentului mandatele naţionale spre avizare, conştient fiind că, în caz contrar,  ele nu au legitimitate democratică şi nu pot fi susţinute ca atare în Consiliul Uniunii Europene„.  (voi continua)

5 comentarii la “Spicuiri din programul premierului desemnat”

 • Bibliotecaru

  Programul de Guvernare prezentat de dl. Croitoru este un copy/paste cu mici updatări de la vechiul Program Boc. Este evident că domnul Croitoru este, în cel mai fericit caz pentru domnia sa, o plombă până la anul viitor, ce importanţă are, în asemenea condiţii, Programul său de Guvernare.

 • gabicretu

  @Biblio,
  Nu are, pentru ca nu trece. Dar măsoară atitudinea faţă de Parlament şi cetăţeni; programul este cel care ar fi trebuit sa faca diferenta fata de guvernul anterior (ca doar nu ar trebui sa apreciem superioritatea fata de cel proaspat demis prin cei cativa centimetri in plus pe care-i are primul ministru desemnat).

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Stimată doamnă,
  Aţi reuşit să mă faceţi să zâmbesc cu acel „superioritatea fata de cel proaspat demis”. Guvernarea românească merge din prost în mai prost, şi asta de la domnul Petre Roman încoace. Guvernele au din ce în ce mai puţini oameni de specialitate în funcţia de ministru, guvernele au din ce în ce mai puţini specialişti în structura ministerelor. Trebuie să vedem adevărul aşa cum este, clasa politică de astăzi nu mai face efortul de a pregăti aşa numitele cadre de partid. Lipsa unei politici de cadre (pe motiv că este o activitate comunistă), aduce în posturile de conducere a României numai amatori, din ce în ce „mai pe dinafară”. Membrii de partid habar nu au de doctrina partidului, de principiile pe care ar trebui să le urmeze, nu mai ştiu nici economie politică şi nici politici economice, ministerul de finanţe se conduce ca şi serviciul de contabilitate al unui SRL, economia României este condusă la fel de bine cum îşi conduce un patron cu patru clase afacerea lui cu cifră de un milion de euro pe an.

  Într-o lume normală nu se alege un premier într-o discuţie de două zile, într-o lume normală fiecare partid are trei sau patru propuneri de premieri pregătiţi mulţi ani pentru a ocupa această funcţie şi ţinuţi în actualitate, care ştiu la zi ce se întâmplă la Guvern. Într-o lume normale, fiecare partid are şi trei sau patru miniştrii pentru fiecare minister, fiecare partid are un program de guvernare dezvoltat până la ultimul amănunt… Cum ar putea un ministru prim, secund sau terţ desemnat, scos din mânecă şi prin nebăgare de seamă, să gândească în numai 10 zile un program de guvernare coerent? I-ar trebui măcar un an să afle ce e cu fiecare minister în parte, plus câteva luni ca să pună informaţia la un loc. Programul domnului Croitoru este o scamatorie pentru ochii cetăţenilor, dar evenimentele mediatizate nu există în mod real, este doar un trucaj media.

 • Elena Dumitru

  Ei, Gabi, nu este decat programul „Ia neamule Unicameralu’!Cate 300 doar sa ajunga pana la…”. Nu se vede?

 • gabicretu

  @Elena,
  Sa stii ca m-am intrebat de multe ori de ce mai vorbim despre lucruri care par evidente. La prima vedere, par evidente; la a doua, ne dam seama ca nu pentru toti. Vezi discutiile apropo de art. 103, mai jos… Sa vezi si sa nu crezi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *