• In General
 • pe

Un mărţişor pentru fiecare!

1 Martie! Să fiţi frumoşi, sănătoşi şi să aveţi energie pentru a construi o lume mai bună! Este urgentă nevoie!

In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor – fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric.

Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: „Ia-mi negretele si da-mi albetele”.

Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.

Cu timpul, la acest snur s-a adaugat o moneda de argint. Moneda era asociata soarelui. Martisorul ajunge sa fie un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui.
Poetul George Cosbuc, intr-un studiu dedicat martisorului afirma: „scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet… Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca”.
Cu banul de la snur se cumparau vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.
Despre istoricul martisorului, Tudor Arghezi afirma in volumul „Cu bastonul prin Bucuresti”:  „…La inceput, atunci cand va fi fost acest inceput, martisorul nu era martisor si poate ca nici nu se chema, dar fetele si nevestele, care tineau la nevinovatia obrazului inca inainte de acest inceput, au bagat de seama ca vantul de primavara le pateaza pielea si nu era nici un leac. Carturaresele de pe vremuri, dupa care au venit carturarii, facand „farmece” si facand si de dragoste, au invatat fetele cu pistrui sa-si incinga grumazul cu un fir de matase rasucit. Firul a fost atat de bun incat toate cucoanele din mahala si centru ieseau in martie cu firul la gat. …Vantul usurel de martie, care impestrita pleoapele, nasul si barbia, se numea martisor si, ca sa fie luat raul in pripa, snurul de matase era pus la zintii de mart. Daca mai spunem ca firul era si rosu, intelegem ca el ferea si de vant, dar si de deochi”.
Mentionam ca la geto-daci anul nou incepea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

Astazi, valoarea martisorului incepe sa fie data doar de creatia artistica. Se confectioneaza din orice si poate sa semnifice orice. Doamna Irina Nicolau afirma „Candva, credeau in puterea magica a martisorului. Acum nu mai cred. Candva, oamenii credeau ca o baba a urcat la munte cu 12 cojoace si a inghetat. Acum nu mai cred. Si nici nu vor mai crede vreodata. Tot ce pot e sa cunoasca povestea. Atat”.


6 comentarii la “Un mărţişor pentru fiecare!”

 • suzzy

  Pentru a construi o lume mai buna trebuie, in primul rand, sa fim si noi mai buni…

 • gabicretu

  Să începem cu noi! Că doar suntem parte din lume…

 • Peter Gluck

  Gabi si toate colegele,

  Va urez o primavara surprinzator de frumoasa si toate anotimpurile sa va fie favorabile! Vivat, floreat (crescat numai si numai cand doriti, sa va inspire rubrica de Alimentatie Gastronomie a Info Kappa, penultima la cautare)

  In seara asta, cand m-am apucat de numarul 393 al revistei mele- scriu despre Povesti cu ajutorul nepotilor Nora, Silvia si Rudolf- Internetul m-a suparat trimitandu-mi urmatorul citat din literatura de leadesrhip:
  „Technology changes rapidly. Organizations change slowly. Human nature doesn’t change.” (Wally Bock) Nu am inteles exact ce vrea sa spuna si nu trebuie sa crezi tot ce scrie pe Internet. Eu voi continua sa ma schimb, cel putin voi incerca.

 • ileana

  Pentru stapina acestui tarim si pentru toti oaspetii ei ,o urare colorata in alb si rosu :
  Cind vedeti o floare ,sa infloriti !
  Cind incepe ziua , sa va luminati !
  Cind atingeti pamintul , sa va intariti !

 • gabicretu

  @Ileana,
  Ce frumos!!!

 • Stefan

  @Gabi Cretzu,
  in perioada 1-8 martie Baba Dochia incepe sa-si lepede de pe ea cojoacele-numindu-se pe la noi Babele.Se zice ca daca ne alegem o zi din Babe,asa ne va fi tot anul.Apoi de pe 9(ziua celor 40 de Sfinti-adica a barbatilor)si pana pe 14 urmeaza Zilele Mosnegilor.
  Nu mai tin minte cum a fost anul trecut,dar nu se intrevede nimic precum ca Zilele Mosnegilor sa fie mai frumoase ca Zilele Babelor!
  Cert este va fi foarte greu anul acesta,atat pentru Babe cat si pantru Mosnegi,cu asa o carmuire!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *