Lăsaţi în pace onoarea traseiştilor actuali!
Pentru că nu există.
O dezbatere lipsită de sens se poartă, iarăşi, despre dreptul parlamentarilor de a părăsi partidele politice; argumentele se bazează pe o folosire absolut sofistică a distincţiei „mandat imperativ”, „mandat reprezentativ”.
Pentru clarificare, câteva observaţii:
1. Parlamentul în întregimea sa reprezintă poporul român, nu fiecare parlamentar în parte reprezintă poporul român. Bazat pe votul universal, el trebuie să reflecte întrega diversitate a intereselor pe care cetăţenii le au.
2. Mutarea de la un partid la altul în timpul mandatului determină pierderea reprezentativităţii acelui mandat întrucât votul nu este acordat pentru înălţimea, greutatea, culoarea ochilor sau deşteptăciunea fără limite a cuiva; el este acordat pentru un anume program politic, obiective, etc. . Toate studiile, din toate ţările, arată că cetăţenii votează partide (adică în funcţie de valori şi programe) şi nu persoane; excepţiile se numără pe degete şi sunt chiar excepţii.
3. Opusul lui „reprezentativ” nu este, în acest caz, „imperativ”. Opusul este „nul”. În momentul în care a părăsit partidul pentru care a candidat, cel care pleacă încetează să-i mai reprezinte pe cei pe care-i reprezenta anterior.
4. Nu orice părăsire de partid este traseism şi nu orice schimbare duce la pierderea reprezentativităţii. Dacă, după renunţarea peste noapte la ideologie şi program, aleşii Partidului Democrat (votaţi ca oameni de stânga) ar fi părăsit partidul şi s-ar fi alăturat PSD, să zicem, decizia ar fi avut justificare. Tocmai în baza caracterului reprezentativ şi nu imperativ al mandatului.
goe
Dvs porniti de la presupunerea (falsa) ca toti cei care se simteau reprezentati de PSD la alegerile parlamentare se mai simt si astazi reprezentati de PSD. Si de ce ma rog ar fi mai justificata o migrare inspre PSD decat una dinspre PSD? Asta e noul dublu standard? Nu cred ca ceea ce sustineti aici este in spiritul votului uninominal. Altminteri nu ar mai fi nici o diferenta intre votul pe liste si votul uninominal. Nu vad nici o problema ideologica la iesirea unui parlamentar dintr-un partid (care poate a luat-o pe aratura dpdv ideologic) si alaturarea lui la grupul independentilor. Stiu ca PSD-ul nu iubeste votul uninominal, la fel cum nu iubeste nici democratia (decat daca e „originala”, adica pentru unii muma pentru altii ciuma – democratia dublului standard). Apropos: care este pozitia Dvs personala referitoare la aplicarea rezultatului referendumului? Aveti curajul sa ne-o spuneti aici?
gabicretu
@Goe,
Tipul de alegere nu modifica absolut deloc caracteristicile mandatului.
Exemplul cu PD-ul este mai mult decat clar, pentru cine nu este rau intentionat.PD era partid de stanga, membru in IS si PES. Intr-o noapte s-a transformat prin votul unor reprezentanti (nu prin alegeri primare) in partid popular. Diferenta de valori, program, doctrina, este enorma. De mirare a fost ca aproape nimeni nu a parasit partidul in acel moment – dovada trista a oportunismului dominant.
Votul zis uninominal este o tampenie promovata de PSD (initiatorul legii a fost Victor Ponta, daca memoria nu ne inseala). Am facut atatea analize asupra subiectului incat nu vreau sa le mai reiau… Realitatea mi-a dat si dreptate.
Poftim!? Daca am curaj sa-mi exprim opiniile!? Inca nu s-a nascut regimul care sa ma impiedice sa mi-o exprim. Imi rezerv placerea unui post intreg pe aceasta tema.
Bibliotecaru
@ Gabriela Creţu
Stimată doamnă,
Teoretic, într-o normalitate a funcţionării instituţionale, aveţi perfectă dreptate. Numai că realitatea este cu totul alta. Parlamentarul se reprezintă în primul rând pe sine şi interesul lui, în al doilea rând îşi reprezintă (în ceva mai mică măsură) interesul partidului. Cetăţeanul nu este reprezentat, ci păcălit.
Avem trei mari partide în România. La alegerile parlamentare un partid a promis 1000 km de autostradă, cel de al doilea a promis 1000 km de autostradă, cel de al treilea a promis 800 km de autostradă. Câţi kilometrii de autostradă a făcut Parlamentul? Nici un centimetru, pentru că parlamentul face legi şi nu kilometrii de autostradă. Asta nu i-a împiedicat pe parlamentari să promită cu nonşalanţă astfel de lucruri în campania electorală.
Aceşti oameni nu sunt traseişti pentru că ei nu-şi tranzacţionează o credinţă politică. Foarte rar un politician intră într-un partid pentru că îşi exprimă astfel adeziunea politică, doctrinară. Motivul preponderent al intrării în partid a celor care ne reprezintă este ajungerea într-un astfel de post. Iată de ce „câştigarea” alegerilor, „intrarea la guvernare” este obiectivul cel mai important al politicianului şi partidului politic. Dacă pentru un partid ar fi mai importante principiile doctrinare, deontologia omului politic, cinstea, demnitatea, conştiinţa, aşa cum este în normalitatea pe care o descriţi mai sus… ar fi altceva.
Traseistul nu-şi schimbă însă nici credinţa, nici obiectivele… Îşi schimbă numai şeful. Pe mine mă bufneşte râsul când aud motivaţii de genul… partidul nu a fost de acord cu mine în ceea ce priveşte legea pensiilor. Păi de ce nu a lucrat în parlament conform convingerilor… Nu asta se aşteaptă de la fiecare dintre parlamentari, să muncească în parlament conform conştiinţei?
Este motivul pentru care cer de atâta timp politicii să se schimbe, să-şi facă doctrine „pe bune”, să capete aderenţi „pe bune”, să facă politică „pe bune”, să construiască specialişti „pe bune”… Din păcate „excrocheria” politică este mult mai comodă decât expertiza.
Iată de ce am crezut imediat că în dosarul doamnei Ridzi există replica unui angajat:
„Credeţi-mă, eu am fost angajat politic, sunt membru PD-L. Nu ştiu mare lucru despre MTS, dar am semnat pentru că aşa mi s-a spus.”
Sunt traseişti aceşti oameni? Nu, sunt oportunişti, în sensul că identifică corect unde este oportunitatea mai mare de a fi mai sus.
Formaţia Celelalte Cuvinte are o melodie lansată pe la începutul anilor 90, Spre care rai. Această melodie are următoarele versuri:
Cel ce tine fruntea sus
nu-i cu gândul împăcat
pe Iehova l-a trădat
pentru chinul lui Isus
Cel ce nu e mai prejos
nu se-nchină lui Cristos
crede numai în Coran
sau se vinde lui Satan
Iar cine nu-i
deprins cu teama
se-nchină lui
Shiva sau Kama
De-acela, vai,
ce nu-şi dă seama
spre care rai
mai mică-i vama…
Cred că această melodie se aplică „traseiştilor”.
http www trilulilu.ro/Cosmarulperfect/efab84efefd7e6
Iceflame
@ Goe
Referendumul? Un fel de „vrei calule ovaz?”.
Aplicarea lui? Fix in spiritul respectarii promisiunilor basesciene gen „demisia in cinci minute” sau, ca sa dam si un exemplu din partea cealalta „daca nu castig alegerile prezidentiale, imi dau demisia din functia de presedinte al PSD”.
Asta e una. Acum cealalta;
Care ideologie? Ce doctrina? Despre ce vorbiti dumneavoastra acolo?
Oare nu a auzit nimeni fiul sau varul prefect, de nepotul presedinte al unui consiliu de administratie, de contractul x pentru fix firma y, de dosarul numarul sau de filmul xxx cu protagonistul(a) z gata de dat pe gusa la cine trebuie si in momentul potrivit?
Asta e doctrina, asta e impulsul si acestea sunt metodele.
Ideologia e redusa la -mijlocul de a justifica intr-o maniera rezonabila efectele unor actiuni mafiote de cea mai joasa speta.
Asta e regula. Ca o fi existand si exceptii, poate, dar cu o floare nu se prea face primavara…
Demagogia, fie ca e de dreapta sau de stanga, tot demagogie ramane.
Traiasca Sorin Oprescu, cel mai independent dintre independenti, ca tot veni vorba de independentii lu’ peste din baltoaca lui crocodil.
goe
@gabi
Astept cu nerabdare raspunsul dvs intr-un post intreg. In spiritul propriei declaratii cum ca v-ati lepadat de ambiguitati, sper sa va precizati pozitia cat mai curand si cat mai clar.
@iceflame
Constitutia Romaniei nu permite organizarea de referendumuri pe tema „vrei calule ovaz”. Referendumul a fost validat, poporul a vorbit.
Cu doctrinele nu m-as grabi sa trag concluzii. Stiti ce spune pesimistul? Mai rau de atat nu se poate. Dar optimistul stiti ce spune? Ba se poate. Asa ca haideti sa fim optimisti…
Iceflame
@ Goe
Constitutia Romaniei, hehehe, hehehe, hehehehe!
Stimate domn, unde era Constitutia Romaniei atunci cand din diaspora au venit jde’ mii de voturi pe cai mai mult decat dubioase?
Sau cand geambasii electorali cumparau voturi la greu, ori cand Elena Udrea sfida un Parlament intreg prin atitudinea-i de badaran cu fusta?
Unde era Constitutia Romaniei atunci cand cei implicati in achetarea respectivei doamne erau inregistrati „de nu stie nimeni cine” in cladirea aceluiasi Parlament?
Constitutia Romaniei? O chestie valabila doar pentru p.u.l.i.m.e, sau, un alt paravan in spatele caruia se ascund niste maaaaaaari snapani…
Asadar, hehehehehehehehehehehehehehehe!!!
goe
@iceflame
Ati uitat sa spuneti si de atacurile energetice, flacara violet, plus cele 3500 de vrajitoare si 800 de paranormali. Numai fortele intunericului l-au facut pe Mirciulica sa se duca sa se relaxeze acasa la Vantu. Inca nu stim care forte l-au plimbat pe la Moscova, dar ne spune el intr-o zi. Hehehehehe!
Povestile cu voturile din diaspora sunt ca si cele cu banii falsi si drogurile gasite la sediul PNTCD la mineriada. Intoxicari bolsevice. Sunt chiar pe blogul asta mai multe persoane care pot sa va spuna exact cum s-a votat in strainatate. Incercati sa aflati cam cat a durat exprimarea votului din momentul in care ai ajuns in fata comisiei si pana ai bagat votul in urna. Impartiti timpul cat a fost sectia deschisa la acest timp, inmultiti cu nr de stampile si veti obtine nr maxim de cetateni care ar fi putut sa-si exprime dreptul de vot. Sa ne spuneti ce numar ati obtinut.
Iceflame
@ Goe
Nici o problema, eu am obtinut exact ceea ce doream – o oarecare pozitionare din partea dvs. Multumesc.