• In General
 • pe

Vorbim în vânt!?

Lume bună: comisarul european, ambasadori, deputaţi europeni şi naţionali, specialişti. Presă multă. Societatea civilă în păr. Totul, la Biroul de informare al Parlamentului European în România. Tema dezbaterii de la masa mare şi lungă numită „rotundă” – Consecinţele adoptării Tratatului de la Lisabona asupra Parlamentului European şi Parlamentelor Naţionale. Data – în timpul campaniei electorale…

Chiar a fost o dezbatere serioasă. Ar fi trebuit să mai ţină măcar vreo câteva ore,  pentru concluzii practice la abordarea teoretică. Am fost deşteaptă, ca de obicei (sic!). Cui îi pasă însă, în vremurile pe care le trăim, de astfel de lucruri!?  Mă şi mir că le mai iniţiază careva…

16 comentarii la “Vorbim în vânt!?”

 • ileana

  Nu e chiar la subiect ,dar te rog sa intermediezi ca o tristete mare a unui cetatean sa ajunga la colega ta de partid Corina Cretu, cu care nu-mi permit sa intru in dialog ,caci nu ne cunoastem.Nu comentez ,ci doar reproduc pe scurt:in chip de europarlamentar ,a fost cu o delegatie in Israel.Intr-un context pe care nu-l mai detaliez,ea a declarat ceva greu de inteles.Anume ca daca e un numar mai mic de victime printre evrei decit printre locuitorii din Gaza ,aceasta se explica prin faptul ca evreii au instinct de aparare mai bun ,dragoste de viata mai mare ,reactie mai prompta in fata bombelor trimise de Hamas,in timp ce palestinienii din Gaza s-au lasat cu buna stiinta casapiti de bombardamentul israelian.Nu mai spun nimic pentru ca nu mai vad clapele .

 • Bibliotecaru

  @ ileana
  Puteţi să localizaţi în timp această informaţie?

  Ştiam că doamna Corina Creţu a fost prin ianuarie în Israel şi atunci a militat pentru implicarea Uniunii Europene pentru atingerea unui armistiţiu şi sprijinirea populaţiei civile.

 • ileana

  Am auzit-o la Radio Romania Actualitati acum citeva zile .Nu cred ca era o reluare din iarna.Parea o declaratie din ziua respectiva.Si cred ca nici nu este important momentul ,data fiind perenitatea situatiei din Gaza.Important este continutul .Ar fi culmea sa fi auzit doar eu.

 • Bibliotecaru

  @ ileana
  🙂 Da, nu are importanţă din acest punct de vedere localizarea în timp, speram însă să identific astfel citatul exact. S-ar putea să fie o exprimare uşor defectuoasă. Evident, nu ştiu exact ce a vrut să spună doamna Corina Creţu, dar cred că ceea ce dorea să sublinieze este faptul că Israelul este bombardat de atâta timp încât măsurile de securitate sunt deja o obişnuinţă, în timp ce palestinienii nu au aceleaşi reacţii.

  Când americanii au bombardat Irakul, m-a mirat faptul că Bagdatul era luminat în acele nopţi „a giorno”, deşi camuflajul pare o chestiune de bun simţ. S-ar putea deci să existe o altă filosofie a vieţii, un alt concept, chiar şi în faţa morţii posibile. Sincer, nu prea cunosc viaţa reală a acelei părţi de lume, doar un folclor care circulă în mod normal despre ţările exotice. Dar cred că cel mai nimerit ar fi să o întrebaţi pe doamna Corina Creţu ce a vrut să spună.

  Am reuşit să găsesc şi interviul:

  http
  www
  politicaromaneasca.ro/alte-stiri/4067-israel-conferin-anual-a-preedintele-shimon-peres

  Corina Creţu: Eu sper totuşi că se va găsi o soluţie, în primul rând pentru încetarea tuturor violenţelor. Sper că se va găsi o soluţie totuşi ca probabil Fatah, cum ar veni cei din West Bank, să găsească o modalitate de a avea o influenţă asupra milionului şi jumătate de oameni, care locuiesc în Gaza şi care sunt acum complet în mâinile Hamas-ului. Aceasta este opinia mea, deci acolo este un teritoriu cu nişte oameni care nu au niciun fel de industrie, care nu au niciun fel de economie, care sunt complet dependenţi de Hamas, care nu au mijloace de informare în niciun fel. Cred că trebuie găsită o modalitate de a-i ajuta pe aceşti oameni să gândească cu capul lor şi să se decurce singuri, pentru că sărăcia îi împinge să fie sclavii organizaţiilor teroriste.

  Corina Creţu: Împărtăşesc acest punct de vedere al israelienilor, pentru că este clar că nu este un raport echitabil şi corect şi obiectiv. Ştim cu toţii că acolo s-au folosit scuturi umane, că ei înşişi au folosit propria populaţie în Gaza ca scuturi umane. Deci asta este diferenţa, în opinia mea, pentru că multă lume nu cunoaşte, iar când am fost în ianuarie în Sderot, am fost impresionată să văd că erau 7.000 de rachete, în ultimii doi ani, aruncate dinspre Gaza în Israel, dar nimeni nu ştie, pentru că nu au fost pierderi de vieţi omeneşti. Nu au fost pierderi de vieţi omeneşti pentru că oamenii de aici preţuiesc viaţa şi se duc imediat şi se adăpostesc, pe când ceilalţi nu pun valoare pe viaţă, ci, din contră, ei sunt chemaţi prin megafon să se ducă în stradă. Or, eu nu pot să cred că responsabilii ONU nu au ştiut aceste lucruri. Poate că nu au vrut să audă partea cealaltă. Şi cred că instituţia ONU se discreditează cu acest raport. Nu este permis ca ONU să devină un instrument politic pentru rezolvarea diferitelor interese de grup sau personale.

  După cum vedeţi, nu este vorba despre palestinieni în general, ci despre lideri care folosesc populaţia ca scut uman şi îi schemă în stradă în loc să-i trimită în adăpost în ideea că izraeliţii nu vor trage în civili. Nu ştiu dacă este adevărat, dar am mai auzit asemenea lucruri povestite şi de alţii.

 • gabicretu

  Eurodeputata PSD Corina Cretu, membra a Delegatiei Parlamentului European pentru relatiile cu Israelul, participa, la 21-22 octombrie, la Ierusalim, la conferinta internationala „Facing Tomorrow”, organizata de Presedintia Statului Israel. Tematica reuniunii vizeaza identificarea si analizarea oportunitatilor si provocarilor viitorului, de la cele determinate de criza economica pana la cele aparute ca urmare a noilor mijloace de informare in masa.

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  🙂
  Ce ton oficial…

 • ileana

  Daca intelege cineva…Cind e vorba de interese mai apropiate de pielea noastra ,a romanilor ,ne mira ignoranta strainilor.Dar iata ca un popor aflat nu foarte departe ,poporul palestinian ,ni se pare foarte exotic si complet hipnotizat de o organizatie terorista ,astfel ca isi leapada instinctul de conservare in fata bombelor.Nu are nevoie de nimic ,nici de hrana ,nici de sanatate ,nici de educatie .Nu face altceva decit sa serveasca Hamas de dimineata pina seara,intr-un fel de sport care noua ,civilizatilor ,ni se pare absurd.Dar sa facem un efort si sa ne imaginam pretioasa noastra persoana dezbracata ,murdara ,infrigurata si haituita.Ultimul atribut il tot caut ,dar nu-l gasesc.Ar avea legatura cu conditia celui care se simte un paria ,cu atit mai mult cu cit nimeni nu este interesat sa afle acest lucru.Sublinierea conditiei de paria se face ,totusi , din partea vecinului care te vrea mort si maturat din zona ,dar nu vrea sa aiba o implicare legala in casapirea pusa la cale.
  Complicata ,chiar obscura este propaganda privitoare la Gaza si la poporul palestinian ,in general.Realitatea din teren e simpla si singeroasa .

 • Bibliotecaru

  @ ileana
  Când am spus exotic nu m-am referit neapărat că este îndepărtat, ci doar că pentru mine este un model de viaţă pe care nu-l pot înţelege pe deplin, cum nu pot de exemplu să înţeleg nici China, nici Peru, nici India, nici alte ţări diferite de arealul meu de înţelegere. Nu este vorba despre dezinteres, ştiu îndeajuns de multe ca să-mi dau seama că ştiu foarte puţine.

  Dumneavoastră aveţi impresia că Al Fatah şi Hamas sunt un fel de guverne Boc care mai oferă, din când în când, câte o OUG neconstituţională şi se ceartă la TV precum Traian Băsescu cu „grupul Grifco” şi sistemul ticăloşit? Aici este vorba despre o populaţie civilă aflată, în cea mai mare parte, la limita supravieţuirii, prinsă la mijloc între nişte grupuri înarmate care se bat fără să le pase nici un moment că civilii mor.

  Încercaţi să priviţi acest documentar… este primul pe care l-am găsit. Dacă veţi căuta, veţi găsi cu siguranţă mai multe.
  http
  video.google.com/videoplay?docid=3314551902204881249#docid=6285051748819867080

 • gabicretu

  @Copii,
  Era un comunicat de presa pe care il primisem si pe care l-am lipit, ca nu aveam timp sa scriu.
  Opinia mea o cunoasteti – vedeti Gazul si Gaza, pe aici pe undeva. Daca vreti sa ma puneti sa comentez prostiile colegilor, eu pot sa o fac dar nu tin cu tot dinandinsul. V-as distruge niste frumoase iluzii… In plus, nu-mi este felul…
  Daca vreti sa discutam tema, e alta mancare de peste. Oricum, Ileana, poti sa o intrebi direct pe Corina, pe blogul ei. Poate ne da o explicatie rezonabila (!?).

 • Bibliotecaru

  @ ileana

  Am găsit filmul şi dintr-o bucată, ca să nu vă chinuiţi să găsiţi partea a doua a lui.

  http
  video.google.com/videoplay?docid=3314551902204881249#docid=4096235082506256015

  Cum spuneam… pentru mine acea lume este de neînţeles.

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Copiii raportează că s-au prins din prima… dar mai glumesc şi ei. 😀

 • ileana

  Gabi ,am inteles nuantele.Nu ajung la blogul Corinei Cretu si oricum nu cred ca poate sa ne ofere o revelatie istorica.Eu doar am simtit nevoia sa spun ceva despre una dintre cele mai grave situatii din lumea asta ,care te face sa te simti vinovat ca esti om ,european ,ca te bucuri de binefacerile civilizatiei etc. ,etc.
  Biblio ,va multumesc ,pentru ca ati fost atent cu punctul meu de vedere si ca mi-ati dat informatia video.Din pacate ni se cere prea mult sa fim de partea celor puternici si sa ne miram impreuna cu ei ca n-au invins inca .

 • Bibliotecaru

  @ ileana
  Da. Şi eu cred că este anormal ca cei puternici să aibă întotdeauna dreptate. Ar cam fi timpul să nu mai decidă cei câţiva care deţin puterea financiar-economico-militară a omenirii. Cumva democraţia se pierde, omenia se pierde, „toţi ne naştem egali” şi „egali în faţa legii” sunt şi ele mesaje pierdute. Anormalitatea se traduce prin faptul că un copil este astăzi un puşti care se joacă de-a războiul cu arme făcute din lemn şi, după numai câteva ore, este un martir omorât de jocul de-a războiul cu arme adevărate. Toate acestea în numele lui Dumnezeu, a aceluiaşi Dumnezeu pentru toţi.

 • ileana

  De acord.Daca am traduce in termeni foarte concreti ceea ce spunem acum in termeni generali si metaforici ,poate s-ar intelege mai bine motivele indignarii si durerii noastre.Insa am mostenit o prudenta inexplicabila care ne impiedica pe aproape toti ,aproape intotdeauna ,sa strigam ca imparatul e gol.Intr-un fel,chiar e justificata ingrijorarea ca ,daca spui ce gindesti ,s-ar putea sa ai de suferit cind nici nu te astepti.Cu atit mai mult daca si infaptuiesti ceva in spiritul unei libertati pe care o visezi.Oricum ,ca individ ,nu ai nici o sansa de a fi auzit.Cum fac si cum dreg ,mai marii au de partea lor inclusiv tendinta fireasca a maselor de a discredita ,de a crede nebun pe cel care se manifesta impotriva curentului.Nu trebuie inchis ,e suficienta izolarea psihologica.Adevarata si spontana comuniune de idei care tine legati mai multi indivizi sau o comunitate e ceva rarissim si ,daca se intimpla ,e ceva foarte fragil si trecator.Incercati sa va ginditi la marile curente de idei contemporane .Cite dintre ele sint sustinute firesc ,prin colaborarea dezinteresata a mintilor lucide? Si cite
  se bazeaza pe o infrastructura infernala, veche si alambicata de nici dracul n-o mai descifreaza?

 • Bibliotecaru

  @ ileana
  Poate dacă cetăţenii vor căpăta certitudinea că vocea lor poate fi auzită dacă larma s-ar transforma într-un singur glas, poate dacă intelectualii şi-ar accepta un rol independent de jocurile politice… Poate s-ar construi un echilibru social.

 • ileana

  Numai sa nu ajungem la sloganul:Intelectuali din toate tarile,uniti-va !Insusi strigatul de unire ar dezagrega intentiile de coagulare ,amintirea ideologiilor esuate fiind prea dureroasa ca sa se poata experimenta din nou sub acelasi semn.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *