• In Feministe
 • pe

Azi e marti! O zi minunata!

Sters computerul. Inlocuit Vista cu XP Professional. Reincarcat memoria. Facut curat si ordine; in memorie; nu a mea, a computerului. Merge!

Telegrama de mai sus este o explicatie pentru lipsa de pe blog din ultimele zile. Din aceasta cauza nu v-am povestit la timp, ca sa va mai provoc, ce interviu despre feminism, lung cat o zi de post,  am dat pentru un proiect la care lucreaza Filia. Fac  o analiza a feminismului romanesc contemporan. Scopul este sa vada carui val de feminism apartin unele si unii care pot fi catalogati ca atare. Teoretic, suna bine. Dar la cat de slab este feminismul romanesc contemporan si cate lucruri sunt de schimbat in realitate, eforturile puteau avea o finalitate diferita…

Deocamdata, se pare ca unii (unele) au  adoptat metodologia valului trei. Nu mai vorbesc de drepturi si oportunitati, de egalitate si acces neingradit, de discriminare. Vorbesc despre autonomie personala si alegere libera; sa fii prostituata este un act de autonomie si o alegere. Sa nu faci studii si sa ramai casnica, o alegere libera. Banuiesc ca alegerile sunt echivalente…

Autonomia personala nu este un dat ci se construieste; ca sa-ti stabilesti propriile reguli de conduita se  presupune sa le cunoasti, sa  selectezi „combinatia” caracteristica, sa-ti compatibilizezi stilul propriu cu restul lumii… Alegerile libere presupun si ele atat cunoasterea cat  si putinta.

Din acest motiv, mi-e teama ca acest gen de feminism poate fi de „valul trei” dar sigur nu este despre femei; la femeile care traiesc in Romania anului 2009 ma refer…

Asa ca, stau si ma intreb, ca… logiciana. Poate sa vina valul trei fara sa fi trecut intai valul doi!? Zic asta crezand ca feminismul nu e doar un moft.

4 comentarii la “Azi e marti! O zi minunata!”

 • Pingback: Hai că facem altfel cu virusul gripei blogrcine « Picătura chinezească

 • Bianca

  Vai de capul capurilor noastre, acum si-n vecii vecilor. Interviul unde-i? Da-ne de veste.

 • doinaş

  Nda…si sa fie alegere intre ce si ce? Intre prostitutie si moarte de foame?
  Care sa fie alternativele? Si care instrumentele personale si intelectuale cu care faci alegerea asta? Altele, sau aceleasi cu care decizi sa faci un avort?

 • gabicretu

  @Bianca, Doina,
  Interviul este pentru un proiect care se va concretiza in ceva ca o carte si un site. Au filmat doua ceasuri. Bineinteles, vor selecta fragmente, banuiesc.
  Problema este ca feministele valului trei de la noi par de buna credinta. Cum insa noi suntem inca in faza in care sunt de castigat inca drepturi, discursul lor este inadecvat realitatii. De fapt, eu cred ca este o varianta de explicatie a ceea ce se intampla foarte reactionara, o forma de individualism extrem introdus in teoria sociala (cea feminista, in acest caz).
  Nu iau in considerare faptul ca cele putine capabile sa faca alegeri autonome nu pot face acele alegeri care sa submineze tot sistemul de la baza (ma fac prostituata, de exemplu, pentru ca asa vreau eu, in deplina cunostinta de cauza si avand toate celelalte optiuni disponibile). Daca le fac, pozitia lor poate fi numita oricum, doar feminista nu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *