• In General
  • pe

Antitotalitarismul se probează, nu se legiferează!

Stimați colegi,

Sunt un om de stânga. Cred în om, în capacitatea și dreptul său de a decide pentru sine. Cred în democrație, mai presus de orice. Că nu apreciez decât ierarhiile de valori, nu pe cele de putere, pot depune mărturie șefii mei; că sunt deschisă dialogului, oricine mă cunoaște.

Consider că orice tendință dictatorială sau totalitară –  nu doar regimurile instaurate –  indiferent de culoarea politică, reprezintă opusul democrației și trebuie combătută.
Dar trebuie combătută prin mai multă democrație, prin participare, prin educație, prin cultură politică, nu prin măsuri totalitare în sens invers.

In 1989 nu a fost o bătălie între comuniști și legionari în care au câștigat legionarii. In ‘ 89 a fost o luptă între un regim nedemocratic și un popor care, indiferent de simpatiile sale politice, voia mai multă democrație și libertate; și mai puțina supraveghere.

Ne plângem deseori de rămânerea noastră în urma altor țări și o punem pe seama economiei, pe seama istoriei nefaste, pe seama altora. E fals. Defazajul este unul temporal și spiritual. Noi nu trăim și gândim în anul de grație 2015, ci intr-o bulă a timpului care plutește în derivă.

In 2015, sistemul financiar bancar a luat locul parlamentelor și stabilește programele guvernelor.
In 2015, corporațiile au impus metode alternative de soluționare a disputelor care ne privesc ce fac
inutilă, nepuntincioasă, justiția oricărei țări .

In 2015, avem nevoie absolută de pace iar noi susținem războaiele; nu doar simbolic, ci cheltuind bani grei pentru ele.

Noi nu discutăm despre aceste lucruri!

In 2015,  noi dezbatem ceea ce în 1990 ar fi însemnat ceva dar astăzi înseamnă doar că suntem rupți de realitățile lumii în care trăim.

Dragi colegi,

Un om poate avea un proiect de suflet. Asta e lăudabil. Chiar și când credința sa e discutabilă.
Un om poate încremeni în proiect. Asta nu mai e lăudabil dar e explicabil.
Dar când o mulțime de oameni se încăpățânează să facă un lucru fără sens e o problemă, mai ales că se impun concesii enorme pentru asta. Au fost enumerate ieri și astăzi.

Adaug și eu, ca profesor, că totalitarismul nu e concept juridic ci un concept politic; controversat și el.
Condamnarea nu e un act juridic, ci tot politic. Deci nu poate fi făcută prin lege, ci printr-o hotarâre a parlamentului sau o declarație comună a acestuia.

Iar condamnarea nu se poate face în baza unui document ştiinţific făcut la ordin. Academia Română nu primește ordine, căci este autonomă, iar știința se ocupă cu adevărul, nu cu slujirea intereselor puterii politice.

Așa ne-ar plăcea să credem că se întamplă în 2015 celor care în 1989 nu au vrut să reabiliteze legionarii, ci să instaureze democrația;  o autentică democrație.

(Intervenție în plenul Senatul în cadrul dezbaterilor generale la Propunerea legislativă privind condamnarea totalitarismului comunist și cultivarea memoriei naționale antitotalitare – http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18881)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *