Barnier, cu ușile închise. Comunicat blocat. Nu de Barnier!!!
Acordul privind relațiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, după Brexit, este unul de tip mixt. Adică, privește Uniunea și toate statele ei membre. Va trebui ratificat și în parlamentele naționale, nu doar în Parlamentul European.
Drept urmare a acestui fapt, negociatorul șef, Michel Barnier, informează periodic (penultima dată a fost în iulie) parlamentele naționale despre stadiul negocierilor. Parlamentele naționale sunt reprezentate de președinții comisiilor pentru afaceri europene, cum zice Tratatul și e obiceiul. Întâlnirile sunt ”in camera”, cu ușile închise, din cauza caracterului extrem de sensibil al negocierilor în curs; și pentru că nu sunt lucruri definitive; doar în discuție!
De fiecare dată, formulăm doar un comunicat de presă, cu concluzii generale și recomandări pentru acțiunile care trebuie întreprinse. La fel am procedat și astăzi. Și am plecat la drum, spre circumscripție. Chiar dacă e videoconferință, din cauza epidemiei, prefer să intru online formal, de la sediul Senatului, nu din bucătăria de acasă.
Caut comunicatul pe pagina Senatului (de unde presa, în principiu, preia pentru a informa cetățenii). Nu e! Aflu, spre surprinderea mea totală, că departamentul de comunicare al Senatului îl blocase – funcționarii, adică – solicitând cenzurarea sa drept condiție a postării pe site.
Motivul!? Formularea ar conține implicit o critică la adresa guvernului. Fac precizarea că în toată lumea democratică, parlamentul învestește și controlează executivul. Or mai fi și unii care nu știu. În plus, conform legii 373/2013, comisia pe care cu onoare o prezidez formulează mandatele pentru guvern în materie de afaceri europene, ca să nu amintesc că singura imunitate pe care o are un parlamentar este aceea de a face declarații. Pe asta nu i-o luase nimeni încă!
Comunicatul a fost publicat, în cele din urmă, după refuzul meu ferm de a-l modifica. Vi-l redau, ca să înțelegeți ce bătălii bizare trebuie să ducă reprezentanții dumneavoastră.
”Solicităm Guvernului României să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca, atât întreprinderile din România, cât și cetățenii care au relații cu Marea Britanie, să nu fie luați prin surprindere de Brexit” – a declarat Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, în urma video-conferinței cu negociatorul-șef al UE, Michel Barnier
Joi, 17 septembrie a.c., în cadrul dimensiunii parlamentare germane a președinției rotative a Consiliului UE, a avut loc o video-conferință cu statut confidențial a negociatorului-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, cu preşedinţii Comisiilor pentru afaceri europene din statele membre UE. Michel Barnier a informat președinții CAE asupra stadiului negocierilor aflate în desfășurare privind viitorul relațiilor UE-UK, răspunzând, de asemenea, întrebărilor acestora.
La finalul video-conferinței, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, a declarat:
,,Suntem extrem de interesați de finalizarea negocierilor privind relațiile viitoare cu Marea Britanie în virtutea bunelor raporturi tradiționale dar, mai ales, datorită faptului că mai mult de jumătate de milion de români au ales-o drept a doua patrie.
Soarta lor, drepturile de care se vor bucura sau nu, după 1 ianuarie 2021, sunt foarte importante pentru noi.
În aceste condiții, ne exprimăm îngrijorarea că actuala poziție a negociatorilor britanici confirmă cele mai sceptice așteptări anterioare și anume că guvernul conservator urmărește să culeagă toate avantajele fără a-și asuma obligațiile sau a respecta normele pe care orice european le respectă, în special în ceea ce privește accesul la piața unică europeană. Totuși, sperăm într-un acord echilibrat, în cele din urmă, pentru că este foarte important pentru ambele părți.
Susținem eforturile echipei de negociere conduse de Michael Barnier în apărarea poziției agreate de toate statele membre ale Uniunii Europene.Timpul rămas este însă foarte scurt în condițiile în care Marea Britanie nu a solicitat activarea clauzei care permitea prelungirea perioadei de tranziție.
Indiferent de conținutul viitorului acord, situația după 31 decembrie se va schimba! Solicităm Guvernului României să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca, atât întreprinderile din România, cât și cetățenii care au relații cu Marea Britanie, să nu fie luați prin surprindere.
Comisia Europeană a publicat o listă comprehensivă cu aceste schimbări. Recomandăm cetățenilor și companiilor interesate să verifice din proprie inițiativă și să ia măsurile necesare pentru a se adapta noii situații.
Lista poate fi consultată la adresa https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period_ro#readiness-notices”.