Conferința președinților – Berlin online

COSAC Președinți, începutul Președinției Germane a Consiliului Uniunii Europene, în condiții de epidemie. Nu a mers nemțește. Comunicarea, tehnic vorbind, a avut multe probleme și a mâncat timp. Programul a fost redus, intervențiile limitate.

Prioritățile Președinției au fost prezentate de ministrul de externe, Heiko Maas. Comisia Europeană a fost reprezentă de Frans Timmermans. Parlamentul European, de fosta deja vicepreședintă, proaspăt desemnată comisar din parte Irlandei, Mairead Mcguinness.  Omologii din celelalte parlamentre naționale au fost pe baricade.  La dialogul cu peripeții am participat, ca de obicei, totuși, să nu uite interlocutorii problemele. 

Sesiunea 1, prioritățele Președinției Germane, interlocutor, Heiko Maas, ministrul german de externe

”Pentru mulți dintre noi, secolul 21 va fi un secol al  cooperării sau nu va fi deloc! După schimbările climatice și nevoia de reglementare a sistemului financiar global, epidemia ne-a predat încă o dată această lecție. Din păcate, la scară globală, nu toată lumea crede la fel. Avem două  întrebări pentru ministrul Maas!

Suntem conștienți cu toții de faptul că multe dintre aranjamentele și instituțiile postbelice nu mai funcționează sau au nevoie de reforme pentru a se adapta provocărilor actuale. Una dintre ele este Organizația Mondială a Comerțului.

Pentru clasa muncitoare și clasa de mijloc din statele membre, ca să nu vorbim despre țările în curs de dezvoltare din estul Uniunii, actuala OMC este profund asociată cu globalizarea neoliberală.

Sprijinirea piețelor deschise fără schimbarea regulilor nu sună bine deloc pentru o mare majoritate și subminează Uniunea! Prima mea întrebare este legată de poziția Germaniei în acest sens, referitoare la reforma OMC.

Multilateralismul a fost fundamental după  război. Este și pentru  viitor!

Salutăm nou lansata Alianță pentru multilateralism! Din păcate, nu este foarte clar câte laturi presupune multilateralismul! Există o diviziune crescândă între statele membre în ceea ce privește includerea Chinei sau a Rusiei și nu există o poziție autonomă comună clară a Uniunii Europene în acest sens.

Solicităm Președinției germane și Înaltului Reprezentant să înceapă sau să continue procesul de definire a acestei poziții comune, acceptate de fiecare stat membru,  pentru a evita divizările inutile. Este important să nu începem războaie pe care nimeni nu le  poate câștiga, dar toată lumea le poate pierde!”

Sesiunea 2, lecțiile epidemiei, interlocutor Frans Timmermans, prim vicepreședinte al Comisiei Europene

”Istoria ne-a învățat că fiecare criză are câștigători și perdanți. În partea noastră de Europă, suntem foarte îngrijorați că amândouă categoriile se cunosc deja.  Bogații vor fi mai bogați și săracii, mai săraci!  Sper să ne înșelăm!

Epidemia nu este cauza crizei. Ea a pus doar o lumină asupra unui fapt – în cea mai dezvoltată parte a lumii, statele, nu doar Uniunea, erau prost echipate pentru a face față impactului socio-economic al unei mari provocări din motive existente încă  înainte de coronavirus.

Statele nu și-au revenit niciodată cu adevărat din măsurile de austeritate impuse în urma crizei financiare și pentru menținerea monedei euro în viață. Inegalitatea era ridicată și în creștere / bunurile și serviciile publice, în scădere.

Sistemele de sănătate se găseau sub presiunea de a fi supuse normelor pieței, privatizate sau subfinanțate din cauza regulilor privind deficitul.

Multe state membre aveau cheltuieli scăzute pentru cercetare și industrii delocalizate sau distruse, inclusiv în sectorul medicamentelor.

Suntem de acord că actuala criză ar fi o oportunitate pentru o schimbare mai profundă cu o condiție – dacă ar fi tratată corect.

Cu excepția răspunsului pe termen scurt, pe care îl apreciem, principala problemă nu este, totuși, disponibilitatea banilor pe piețe;  adevărata problemă este distribuirea banilor, lipsa de încredere, necesitatea de a reconsidera regulile și prioritățile și de a lucra într-o manieră cooperantă.

Inundarea piețelor cu bani nu a fost eficientă până acum, nu va fi, probabil, nici în viitor. Preferința pentru instrumentele financiare va adânci decalajul dintre statele debitoare și cel creditoare, iar sistemul financiar va deveni mai puternic și dificil de reglementat. 

Pe 12 august a acestui an, Bursa de La Londra a înregistrat nivelul ei maxim  iar economia, cel mai scăzut nivel din 1979 încoace! Uniunea nu este mult diferită în această privință.

Am dori să ascultăm opinia lui Frans Timmermans cu privire la acest aspect, ca om de stânga ce este!”

Răspunsurile, parțial liniștitoare pentru neliniști, nu vi le redau. Le regăsiți în pozițiile interlocutorilor. Sunt publice. La cum a mers sistemul de conferință online, mă tem să nu le atribui lucruri pe care nu le-au spus….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *