• In General
  • pe

Blogger invitat: Cristian Banu – Basescu si balaurul

Autorul acestui post este bloggerul invitat Cristian Banu. Cristian face analiza politica in Cadran Politic si scrie zi de zi despre acelasi lucru pe blogul sau.

Într-un interviu din România liberă, doamna Doina Cornea spunea că înainte de a se lupta cu balaurul corupţiei, Traian Băsescu ar trebui să se lupte cu balaurul din el însuşi. Fiindcă, din păcate, atât pentru el, cât şi pentru societatea românească, cel mai mare inamic politic al lui Traian Băsescu este chiar Traian Băsescu. Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu nu depăşesc nivelul unei Unirea Urziceni în faţa unui Real Madrid. Nu are rost să mai vorbesc de Voiculescu, Guşă & comp. aflaţi pe undeva pe la nivelul „Recolta Stoicăneşti”.

În primii doi ani şi jumătate de mandat, Băsescu a ratat cu brio tot ce şi-a propus ca preşedinte şi a dus isteria naţională la un nivel atins doar în vremea mineriadelor de la începuturile anilor ’90. Din fericire, acum violenţa nu se mai manifestă şi la nivel fizic, ci doar la nivel verbal. Polarizarea societăţii româneşti a crescut în intensitate însă transformarea cea mai surprinzătoare este cea a lui Traian Băsescu însuşi, care din candidatul dreptei se poziţionează în actuala campanie electorală în fruntea „celeilalte Românii”, România lui… Adrian Năstase.

Dintr-un reprezentant al unui electorat preponderent raţional, informat, Traian Băsescu ajunge reprezentantului unui electorat emoţional, satisfăcut de sloganuri simple ca „Băse e cool” de parcă un politician trebuie să fie cool, nu eficient, sau „Sus Patria Jos Mafia” sloganul României Mari… Discursurile rostite de el în campanie ar putea fi rostite la fel de bine de Gigi Becali sau Corneliu Vadim Tudor.

A ajuns încarnarea a nici mai mult nici mai puţin decât a „spiritului poporului român” care este „adevăratul stăpân al României”. Nu vreau să intru acum analize psihologice despre cine este sau ce reprezintă poporul român. Până la urmă, „poporul care l-a votat” în 2004 este şi „poporul liberal”, „poporul peremist”, „poporul pedist”. Să înţelegem de aici că cei care vor vota cu el sunt „poporul bun” iar ceilalţi „poporul rău”? Nişte „rătăciţi” care să trebuiască eventual „reeducaţi”?

În doi ani şi jumătate, Traian Băsescu nu a mai construit nimic, ci, din contră a distrus totul, o majoritate parlamentară creată tocmai de el, un vehicul electoral creditat la un moment dat cu aproape jumătate din preferinţele electoratului, un guvern cu o prestaţie rezonabilă. Acum, este pe cale să distrugă propriul partid din care a plecat la Cotroceni. Privind retrospectiv, nici la Primăria Capitalei nu a făcut prea multe şi a plecat de-acolo exact în momentul în care deţinea toate pârghiile pentru a face ceva.

Întrebarea pe care şi-o pun mulţi este însă în ce măsură, reîntors la Cotroceni va înţelege ceva din ceea ce i s-a întâmplat, iar toate dovezile indică faptul că nu numai că nu a înţeles, dar chiar apasă şi mai tare pe pedala acceleraţiei populiste, de sorginte mai degrabă mussoliniene – Carol al II-lea nu avea nici un fel de pretenţii metafizice, aşa că paralela cu el nu prea se susţine, lipsind complet componenta mesianică. Faptul că Traian Băsescu este incapabil de a construi se vede şi în campania sa electorală, care nu este una pentru, ci împotriva. El nu vrea un vot de susţinere a sa, ci vrea un vot împotriva celorlalţi, împotriva unor duşmani reali sau închipuiţi.

Până la urmă, este de ajuns să ne uităm la Partidul Democrat pentru a vedea cum arată România lui Traian Băsescu, o Românie care să nu mişte în front şi care doar să aplaude ordinele liderului. Spre deosebire, PSD-ul atenta doar la portofel, în vreme ce Băsescu vizează nici mai mult nici mai puţin decât sufletul.

Dacă la alegerile din 2004 am avut de ales între doi foşti comunişti, acum suntem forţaţi să alegem între două tipuri de populism – atâta vreme cât liberalii şi celelalte partide „nu se bagă”, avem o luptă între Traian Băsescu şi PSD –, ambele de cea mai joasă extracţie, în deplin dispreţ pentru IQ-ul alegătorului. Ni se bagă pe gât doar emoţii ieftine, bere la pet şi mititei cu muştar. Cam puţin pentru o Românie membră a Uniunii Europene. Ceilalţi nu sunt în stare de a oferi o alternativă concretă şi par să nu aibă habar de ce se va întâmpla dacă Băsescu nu se va mai întoarce la Cotroceni, forţând o alegere între un rău cunoscut şi o incertitudine.

Mă tem că, înainte chiar de a da piept cu balaurul corupţiei, Traian Băsesc va fi înghiţit definitiv de propriul balaur. Ceea ce nu ar fi o pierdere prea mare. Adevărata pierdere este însă că nu se luptă nimeni cu adevăratul balaur.

53 comentarii la “Blogger invitat: Cristian Banu – Basescu si balaurul”

  • Gabriela Cretu

    Draga de ea, o lasi sa astepte inca 17 ani ca sa afle despre Basescu… Nu mai ardem etapele!?

  • Despre nimic

    Pai stie toate scandalurile cu Basescu 🙂 iar daca as sti ceva deosebit de grav mi-as schimba eu optiunea de vot. Insa nu stiu. Dosarul Flota e la stadiul de pura speculatie, casa din Mihaileanu e o chestie la fel de subtire ca si termopanele si chinezariile lui Nastase, iar faptul ca ar fi dat rapoarte la securitate e un lucru normal pentru orice capitan de nava. Si la toate nu aveti nici dovezi serioase. Daca aveati ceva greu despre Basescu l-ati fi scos acum in public, chiar ma asteptam sa veniti cu ceva de impact … insa nimic. Asta inseamna ca nu aveti cu ce veni. Nu cred ca va rezista PSD-ul fara sa se rupa in cel putin doua bucati dupa referendumul asta. Presimt ca pana la alegerile din 2008 aripa de la Cluj + altii care nu au bube la dosar se vor desprinde intr-un nou partid. Sau va fi debarcata conducerea. Nu cred ca o sa se treaca asa usor peste esecul “strategilor” Hrebenciuc + Geoana + Iliescu.

  • Despre nimic

    Cristi, cred ca te-ai lamurit ca increderea de 40% de care pomeneai pe care o are Basescu (desi mai nou e cam 50%) i-a adus pana la urma 75% voturi pentru (desi eu le-as interpreta ca si 75% voturi impotriva parlamentului). Iar in chestiunea cu votarea in Spania si Italia am avut din nou dreptate pentru ca a iesit scandal din cauza oamenilor care nu au putut vota – mii de oameni, iar incompetentii din BEC nu au fost in stare sa aprobe prelugirea votarii cum s-a cerut cu 2 ore inainte de inchiderea urnelor. E pacat ca oamenii aia au venit de la sute de kilometri iar guvernul Romaniei isi bate joc de ei. Acei romani vor avea un nou motiv de dezamagire fata de tara lor si probabil se vor gandi si mai serios daca sa se mai intoarca vreodata acasa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *