• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu a discutat despre viziunea asupra Europei sociale, la conferinţa social-democrată la nivel înalt de la Potsdam

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a participat, în perioada 8-9 octombrie, la conferinţa la nivel înalt cu tema „Europa noastră socială: Realităţi naţionale, strategii europene„, eveniment organizat la Potsdam de prestigioasa fundaţie germană „Friedrich Ebert”(FES) şi găzduit de prim-ministrul landului Brandenburg, Matthias Platzeck. La conferinţă, la care au fost prezenţi lideri social-democraţi din mai multe state europene, Gabriela Creţu a atras atenţia asupra responsabilităţii partidelor social democrate în reconstruirea încrederii in instituţiile statului.  

 Noi nu avem încă un model social european; nici vechi, nici nou. In ţările din est şi centru avem mai mult un capitalism sălbatic unde s-au continuat politici neoliberale pe care Vestul nu şi le mai putea permite. Societatea, cetăţenia era prea puternică acolo pentru a le accepta”, a declarat doamna Creţu, în cadrul secţiunii „Europa noastră socială-Abordare comună pentru construirea unei social-democraţii”.   

Potrivit deputatei europene, „partidele social democrate au o mare responsabilitate in reconstruirea ţesutului social pierdut in tarile noastre si a încrederii in instituţiile statului. Daca nu vor răspunde acestei cerinţe si aşteptări, minunatele lor programe vor fi privite doar ca manifestări, trecătoare, de populism. Acesta este marele pericol pe care stânga trebuie sa-l  evite cu orice preţ. Bineînţeles, alături de un altul: preluarea temelor dreptei”.  

Principalele teme de discuţie ale Conferinţei au vizat perspectivele Europei sociale, promovarea unei Europe sociale şi dezvoltarea modelului social european in viitor. La conferinţă au mai participat ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeyer, primul ministru al landului Brandenburg, Matthias Platzeck, preşedintele Partidului Social Democrat croat, Zoran Milanovic şi alţi lideri ai partidelor socialiste şi social democrate din 14 ţări din centrul, estul şi sud-estul Europei (Cehia, Slovacia, Albania, Polonia, Serbia, Bulgaria, Croaţia Macedonia etc) precum şi din statele baltice.  

Fundaţia ” Friedrich Ebert” este cea mai veche fundaţie politică din Germania şi are ca priorităţi sprijinirea şi promovarea educaţiei politice şi sociale a indivizilor în spiritul democraţiei şi a luptei împotriva totalitarismului. (http://www.fes.de  respectiv, pentru varianta în română: www.fes.ro )

One Reply to “Gabriela Creţu a discutat despre viziunea asupra Europei sociale, la conferinţa social-democrată la nivel înalt de la Potsdam”

  • insuportabilul Gigi

    Dna Cretu,

    Va rog sa fiti amabila si sa-mi lasti un link unde pot sa gasesc programul Social-democratiei europene !
    Pana acum nu am putut citi nimic concret. Iertata sa-mi fie ignoranta. Va multumesc anticipat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *