• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu: „Nimeni nu face pace cu teroriştii”

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Paris, la Conferinţa internaţională cu tema „Construirea unei iniţiative internaţionale pentru pace şi democraţie în Columbia”. Doamna Creţu a reprezentat la acest eveniment Parlamentul European, în calitate de prim-vicepreşedintă a Delegaţiei PE pentru relaţia cu ţările din Comunitatea Andină (Columbia, Bolivia, Peru, Ecuador si Venezuela). 

Conferinţa, o iniţiativă a organizaţiei internaţionale „Secours Catholique”, a reunit reprezentanţi ai Preşedinţiei franceze a Uniunii Europene şi ai parlamentelor statelor din MERCOSUR (organizaţie regională din America de Sud) respectiv Comunitatea Andină. A fost reprezentat şi mediul academic din ţările Americii Latine. Din partea columbiană au fost prezenţi  lideri ai partidelor politice  şi organizaţii reprezentative ale societăţii civile.  

În cadrul  dezbaterilor cu uşile închise s-au luat in calcul posibilităţile de a dezvolta o iniţiativă internaţională pentru pace şi democraţie în Columbia. 

În calitate de moderatoare şi comentatoare principală a panelului cu tema: „Cum să deschidem calea spre obţinerea păcii în Columbia? Strategii, provocări, propuneri şi iniţiative care contribuie la agenda păcii în Columbia”, Gabriela Creţu a insistat asupra dificultăţilor actuale de soluţionare a conflictului armat care afectează Columbia de peste patruzeci de ani. 

„Juridic vorbind, nu putem discuta despre  pace cât timp autorităţile statului neagă existenţa conflictului. Din 2002, Forţele Armate Revoluţionare Columbiene sunt considerate grup terorist şi figurează ca atare în lista organizaţiilor teroriste. Deschiderea unor negocieri presupune, pe lângă voinţa politică a părţilor implicate, recâştigarea de către FARC a statutului de forţă insurgentă. Nimeni nu deschide negocieri de pace cu teroriştii. Voinţa internă în acest sens este îndoielnică; fără ea, o decizie internaţională este aproape imposibilă şi oricum, ar fi inutilă”, a declarat doamna Creţu.  

Conflictul columbian este, a subliniat Gabriela Cretu, mai mult decât o problemă regională a Americii Latine, este o problema globală. Nu are consecinţe doar asupra milioanelor de columbieni victime ale  conflictului  sau asupra ţărilor vecine. „Orice deteriorare a situaţiei in regiune poate provoca  efecte chiar şi asupra României”, a afirmat deputata reamintind pericolul pe care l-a reprezentat tensionarea relaţiilor cu Venezuela la începutul anului, o posibila rupere a relaţiilor economice între cele două ţări (Columbia şi Venezuela n.red.) putând genera reduceri masive ale activităţii unei firme transnaţionale care angajează în România circa zece mii de persoane. „Valorile în care credem dar şi interesele pe care le apărăm ne impun soluţionarea rapidă a conflictului”, a declarat eurodeputata.  

Gabriela Creţu a continuat consultările pe acesta temă la Copenhaga, în cadrul unui seminar organizat de Institutul Danez pentru Studii Internaţionale la care au participat cei mai buni cunoscători ai conflictului columbian şi cercetători în domeniu. Deputata europeană a reafirmat necesitatea ca Uniunea Europeană să joace un rol mai activ în găsirea unor soluţii durabile pentru problemele lumii de astăzi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *