Gabriela Creţu participă la Conferinţa de la Paris privind „Clauza europencei celei mai favorizate”
Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu participă vineri la Conferinţa la nivel înalt de la Paris privind „Clauza europencei celei mai favorizate”, eveniment iniţiat de cunoscuta organizaţie franceză „Choisir la cause des femmes” şi desfăşurat sub patronajul Preşedinţiei franceze a Uniunii Europene. Prin Clauza europencei celei mai favorizate se urmăreşte armonizarea legislaţiei europene referitoare la drepturile femeii şi egalitatea de gen. Doamna Creţu a participat la elaborarea şi promovarea Clauzei, încă de la începutul proiectului, cu doi ani în urmă.
La Conferinţa de la Paris participă reprezentanţi de rang înalt ai instituţiilor europene respectiv ai guvernelor naţionale. Comisia Europeană este reprezentată de vice-preşedinta Comisiei, Margot Wallström, şi comisarul pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla. Din partea preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, participă ministrul afacerilor externe, Bernard Kouchner, şi cel al afacerilor europene, Jean-Pierre Jouyet; iar Parlamentul European este reprezentat de către preşedinţii a cinci grupuri politice, printre care şi Grupul Socialist, care a inclus Clauza în programul politic pentru alegerile europene din 2009.
Majoritatea guvernelor europene sunt reprezentate la eveniment prin miniştrii muncii sau egalităţii, Guvernul României neavând, din păcate, reprezentare la conferinţă sau, de altfel, o poziţie politică exprimată legat de această iniţiativă. De asemenea, la eveniment participă numeroase organizaţii ale societăţii civile din întreaga Europă.
“Prin promovarea Clauzei europencei celei mai favorizate se urmăreşte armonizarea legislaţiei europene referitoare la drepturile femeii şi egalitatea de gen în sensul adoptării de către toate statele membre a legislaţiei celei mai evoluate în cinci domenii: dreptul muncii, reprezentarea politică, violenţa împotriva femeii, drepturi sexuale şi reproductive, respectiv dreptul familiei”, a declarat doamna Creţu, membră a Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitate de gen a Parlamentului European (FEMM).
Cornelia Galavan
‘LACRIMA RUTIERA’ – Proiect mai mult european si mondial decat romanesc.
Recent pe 7 si 8 mai la Brussels a avut loc sub patronajul ONU a ONG-urilor pentru SIGURANTA RUTIERA. Au participat peste 100 de reprezentanti din peste 60 de tari.
Singura prezenta din Romania a fost proiectul ‘LACRIMA RUTIERA’ ce are loc anual cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier, reprezentat de initiatoarea si organizatoare lui Cornelia Galavan adica subsemnata,infirma in carje, victima a unui tragic accident petrecut in urma cu 12 ani. Invitatia ce mi-a fost facuta este deosbita deorece am prezentat un proiect initiat si ralizat personal cu eforturi mari inca din anul 2001 ce are loc anual cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier stabilita de ONU.
Participarea a fost mai mult decat onoranta avandu-se in vedere ca am participat alaturi de asociatii si organizatii puternice si recunoscute cum ar fi Federatia Europeana a Victimelor Rutiere – FEVR, Parteneriatul Global de Siguranta Rutiera – GRSP sau Parteneriatul Rutier International – PRI. Dar invitatia a fost valoroasa si prin faptul ca am fost singura participanta din Romania avand in vedere ca exista in tara mai multe asociatii in domeniu cum ar fi de exemplu Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie – AVAC.
Cu prilejul participarii la aceasta conferinta, am prezentat un mesaj din partea ASR Principesa Margareta care a apreciat proiectul ‘LACRIMA RUTIERA’ pe parcursul anilor asa cum au facut-o si la cel mai inalt nivel al Comisie Europene, Presedintele Manuel Barroso si Secretarul General Terry Davis si Directorul General pentru Transport Enrico Grillo Pasquarelli semnarul Cartei Europene pentru Siguranta Rutiera ce a avut loc in 2008 la Bucuresti.
Proiectul unei infirme in carje, una din miile de victime ale tragediilor rutiere a fost apreciat si de Delegatia Uniunii Europene prin Jonathan Scheele iar la editia din 2006 a Galei Societatii Civile unde a participat la sugestia D-nei Anne de Ligne, Sef Departament Phare, a obtinut Mentiunea Speciala pentru implicare civica si participare publica.
Se pare ca proiectul ‘LACRIMA RUTIERA’ nesprijinit de nici o institutie a statului este mai mult un proiect european si chiar mondial decat romanesc.implicarii civice si publice organizate in premiera in Romania in sprijinul victimelor trgediilor rutiere si in lupta pentru reducerea severa a ‘genocidului rutier’ din Romania, in care din 1990 si pana in prezent au decedat peste 50.000 de OAMENI ! Marea lor majoritate nevinovati. Marea lor majoritate tineri.
Invitatia pe care o consider ca pe o apreciere a proiectului precum si a eforturilor personale poarta semnatura unor personalitati ale Crucii Rosii Mondiale cum ar fi :
– Dr Etenne Krug, Director Departament of Violence and Injury Prevention and Disability.
– Dr Margie Peden, Coordinator Unintentional Injury Prevention
– Laura Sminkey, Communication Officer.
Deasemeni ma onoreaza si faptul ca proiectul ‘LACRIMA RUTIERA’ va participa si la alte evenimente ce vor fi organizate in viitor.
Participarea mea la acest eveniment a fost mediatizata de Radio Rmania Actualitati prin redactorul Viorela Panculescu si Alexandru Lancuzov, iar la Brussels am jost sprijinita de Ambasada Romaniei in Belgia.
Prezenta mea la acest eveniment a fost mediatizata si in ‘Evenimentul zilei’ de luni 04 mai 2009.
In schimb am fost jignita profund de atitudinea D-lor Europarlamentare de la ‘Corina’ – PSD pana la ‘Renate’-PNL carora le-am solicitat sprijinul. Am aflat cu acest prilej ca liantul care ii uneste atata pe parlamentarii de ‘uz intren’ cat si pe parlamentarii de ‘uz extern’ este Demagogia.
gabicretu
@Cornelia,
Felicitări și mergi înainte! Este un exemplu admirabil și demn de urmat. Avem nevoie de asemenea exemple.
Regret că nu am fost în Bruxelles în acea perioadă; mi-ar fi făcut mare plăcere să invit o compatrioată curajoasă să viziteze locul nostru de muncă… Am primit mesajul anterior dar a fost imposibil de modificat agenda; în perioada cu pricina s-a desfășurat ultima sesiune plenară din această legislatură, la Strasbourg.