• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu: „Prostituţia afectează din punct de vedere al sănătăţii toate femeile”

Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea între sexe a Parlamentului European (FEMM) a adoptat joi seară amendamentele Gabrielei Creţu la raportul privind „prostituţia şi consecinţele acesteia asupra sănătăţii femeilor din statele membre”. Doamna Creţu atrage în mod special atenţia asupra faptului că problemele de sănătate asociate cu prostituţia afectează populaţia în general, nu doar persoanele care practică această profesie sau cele care cumpără serviciile acestora.  

Bărbaţii care au contacte sexuale neprotejate pun în pericol nu numai viaţa lor sau a femeilor care practică prostituţia, ci şi viaţa şi sănătatea femeilor cu care au relaţii stabile, acestea fiind expuse unui risc crescut din cauza încrederii pe care au în partenerul lor şi nefolosirii metodelor de protecţie adecvate”, a declarat eurodeputata PSD, precizând că „prostituţia afectează din punct de vedere al sănătăţii toate femeile„.  

Doamna Creţu a cerut şi obţinut înlocuirea, în cadrul raportului, a termenului de „femei prostituate” cu „femei care practică prostituţia”, argumentând că din punct de vedere social o astfel de referire este moralmente incriminatorie.  

Prostituţia nu este niciodată o alegere liberă. Persoanele care o practică sunt obligate de condiţiile economice, sociale sau familiale dificile în care trăiesc să o facă. Nu le putem considera vinovate numai pe ele de situaţia în care se află, aruncând astfel un stigmat asupra lor”, a explicat Gabriela Creţu.  Raportul privind „prostituţia şi consecinţele acesteia asupra sănătăţii femeilor din statele membre” urmează a fi supus, pentru adoptare, plenului Parlamentului European în perioada imediat următoare.

12 comentarii la “Gabriela Creţu: „Prostituţia afectează din punct de vedere al sănătăţii toate femeile””

  • Bianca Bota

    Stimata doamna Cretu,

    Ma numesc Bianca Bota si reprezint Institutul Roman de Actiune, Instrurie si Cercetare in domeniul Pacii (Patrir). Anul acesta sunt coordonatoarea Campaniei de 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii, la nivelul Clujului. Dat fiind faptul ca in Romania la fiecare saptamana o femeie ajunge victima a violentei domestice, ne dorim prin aceasta campanie sa marim nivelul de constientizare a cetatenilor clujeni cu privire la seriozitatea subiectului. Dorim sa facem inteles ca incalcarea drepturilor femeii si ingradirea libertatii ei este egala cu incalcarea oricarui alt drept al omului.

    Ca europarlamentar care credeti dvs ca ar fi sursele de informare si de protectie impotriva violentei domestice Ce ne puteti recomanda?

    In plus, v-as fi extrem de recunoscatoare daca ati putea sa-mi indicati unele materiale online la care ati lucrat dvs impreuna cu Comisia pentru Egalitate de sanse.

    Va multumesc foarte mult.

  • gabicretu

    @Bianca,
    Se face. Te vor contacta asistentele mele daca ne trimiti si un numar de telefon pe gabriela.cretu@europarl.europa.eu

  • doinas

    @ Gabi

    Vreau si eu informatiile…

    @Bianca Bota

    Poate colaboram…

    doinas

  • Despre nimic

    Gabi, nici munca nu este o alegere libera daca o luam asa. Suntem constransi de conditiile economice, sociale, familiale sa muncim, chiar daca multora nu ne face o placere deosebita. Iar de expus la boli profesionale ne expunem toti (un doctor se expune la o gramada de boli si le poate si el transmite mai departe familiei si altora … nu mai zic de bolile minerilor, lucratorilor din industria cimentului, etc). Si atunci te intreb care e diferenta. Si noi facem o gramada de lucruri pe care nu vrem sa le facem pentru bani … unii se si injosesc pentru acei bani in diverse moduri. Sa nu mai zicem de persoanele care isi folosesc atuurile sexuale pentru a obtine diverse favoruri. Unii avanseaza in cariera trecand prin paturile sefilor/sefelor, etc. E alegerea lor la urma urmei. Din punctul asta de vedere prostitutia macar e o chestiune corecta: stii exact ce se ofera, pentru ce pret si nimeni nu pretinde a fi ce nu este. Problema apare cand persoanele respective sunt constranse de alte persoane sa fie prostituate, nu cand decid ele singure din cauza conditiilor economice. Exista o gramada de prostituate/playboy de lux care castiga bani foarte buni si care nu sunt constranse/constransi foarte tare de conditiile economice dar care se multumesc sa faca „usor” bani in acest mod. Oricum ideea e ca prostitutia nu va putea fi oprita niciodata si cel mai bun mod pentru stat de a interveni ar fi sa o legalizeze si sa o controleze. E cam acelasi lucru ca si in cazul alcoolului … a-l interzice e o prostie (a demonstrat prohibitia) … cea mai buna interventie e sa-l controleze (drept dovada crima organizata a alcoolului care exista in perioada prohibitiei a disparut … adica s-a mutat catre alte activitati). In momentul in care prostitutia s-ar legaliza o buna parte a criminalitatii organizate din domeniu ar disparea (nu toata, dar macar o parte). Oricum, si acum prostitutia e peste tot: TV, presa, etc dar sub o forma ascunsa. Fete tinere care participa la concursuri organizate de televiziuni cu bogatani care isi cauta partenere (gen „Inelul de diamant”) … evident ca din moment ce nu-l cunosti pe respectivul nu participi pentru ca il iubesti ci pur si simplu pentru bani … sex contra bani = prostitutie. M-am obisnuit sa nu mai condamn fetele/femeile care fac asa ceva … la urma urmei pentru multe femei stabilitatea financiara pare a fi un criteriu important de alegere a partenerului … insa trebuie sa fie constiente ca ceea ce fac ele e tot o forma de prostitutie, mai ales cand sunt dispuse sa se „cupleze” (deci sa faca si sex) cu un partener necunoscut anterior doar pentru ca are bani. Ti-am spus, nu le condamn, le inteleg, atata doar ca trebuie sa fie si ele constiente de ceea ce fac.

  • doinas

    @ Despre nimic

    Mie chestia cu legalizarea prostitutiei mi se pare o idee foarte ciudata.

    Nu judec pe nimeni si stiu ce inceamna sa fii sarac.

    Dar gandeste-te pragmatic, ce ar insemna legalizare prostitutiei:

    – daca ar fi o meserie ar trebui inregistrata in COR
    – ar trebui realizate niste standarde profesionale
    – cursuri de calificare si evaluari efectuate de profesionisti
    – sindicate-de ce nu?
    – case de marcat fiscale si contributii de asigurari
    sociale
    – condica de sugestii si reclamatii?

    Cum ti se pare? Si gandeste-te, cum este posibil ca o activitate care pana azi nu era considerata nici legala si nici morala, de maine sa devina o profesie onorabila
    DOAR PENTRU CA UN GRUP DE 400 DE OAMENI(sau cati parlamentari sunt necesari) AU DECIS CA ESTE ASA.

    Cand vom fi mintit/gresit-azi, cand condamnam aceste femei la amenzi, inchisoare, le numim imorale sau maine cand aceasta activitate va fi devenit legala.

    Adica simplul fapt de a avea o activitate impozitata iti schimba statutul social si moral? Gandeste-te la marile companii care distrug mediul au o activitate legala…dar imorala fata de mine, pentru ca distrug calitatea aerului pe care-l respir… Dar aceste companii platesc impozite, nu?

    Nu stiu, ar fi foarte multe de comentat, si nu am idee cum ar trebui sa fie legalizarea pentru a fi pozitiva pentru aceste femei. Gandeste-te cum te-ai simti daca fiica ta sau fiul tau (ca si asta se poate), terminandu-si scoala si negasindu-si o slujba, ar fi trimisi de agentia de somaj la un curs de calificare pentru prostitutie si/sau li s-ar taia ajutorul de somaj pentru ca au refuzat un loc de munca la o casa de toleranta? La ce varsta s-ar pensiona aceste persoane?
    Sau, cum ar fi privite daca, dupa o vreme, ar trebui sa faca o reconversie profesionala si sa-si caute un alt loc de munca?
    Cum ar fi privite la noul loc de munca, cum ar fi tratate ca angajati?
    Pana una alta (cateva zeci de ani, probabil)inregistrarea acestei activitati in carnetul de munca va fi o marca negativa, indiferent de calitatile profesionale si moral/umane ale persoanei in cauza.
    Si mai e biserica: crezi ca va scoate pasaje din Biblie ca sa le schimbe imaginea…

    Mai vorbim, dar nu stiu daca poti creiona niste principii logice dupa care sa legalizezi aceasta activitate, nu in folosul exclusiv statului, ci si al practicantilor ei.

  • Despre nimic

    Exista o gramada de meserii care au o aura de moralitate indoielnica. Jurnalisti care scriu la comanda patronului si manipuleaza opinia publica. Avocati care apara criminali si ii scot cu basma curata. Soldati care impusca oameni nevinovati pentru ca asa zice generalul. Angajati din cazinouri care fac tot felul de smecherii pentru a stoarce banii clientilor. Dar nimeni nu te obliga sa le practici … alegerea e a ta. Cat despre COR sunt o gramada de meserii fara standarde profesionale clare: dansatoare, barman, maseuza, vanzatoare, etc. Pentru multe dintre ele nu exista cursuri de calificare, iar sindicatele sunt inexistente in foarte multe domenii de activitate (dar in vest prostituatele au sindicat 🙂 … am citit odata ceva stire). Eu prestez servicii si nu am condica de reclamatii. Si nici nu stiu sa fiu obligat sa am asa ceva. Si nu am nici casa de marcat, pentru ca emit direct facturi si chitante (lucrez cu persoane juridice). Insa in cazul asta casa de marcat mi se pare ceva normal daca iti desfasori activitatea intr-un bordel. Asa se intampla in aproape orice tara din vestul Europei si mie personal mi se pare ceva normal.
    In plus, nu vad nici un motiv pentru care prostitutia ar trebui sa fie ceva ilegal (in afara de faptul ca nu dau taxe la stat). Daca stai si te gandesti, lucrurile ilegale sunt in general cele prin care provoci un rau/o dauna unui alt om, institutii sau statului (sau incerci acest lucru). Ori prostitutia produce o dauna statului doar pentru ca nu plateste taxe, iar de platit taxe nu au cum sa plateasca din moment ce statul nu recunoaste acest lucru ca o activitate (deci nu exita motiv sa platesti taxa pentru ceva ce nu exista). Totodata, pentru persoanele fizice care folosesc aceste servicii, prostitutia prezinta un risc de sanatate, lucru care deasemenea poate fi rezolvat (in mare parte) prin legalizare. Singurul alt motiv pentru care prostitutia e ilegala e pentru ca biserica ortodoxa o condamna vehement (dar biserica nu are atributii legale).

    Si atunci avem urmatoarea situatie acum: exista prostitutie acum? Da, la greu. Se platesc taxe la stat? Nu. Fiind practicata de cele mai multe ori la coltul strazii, exista cineva care sa se preocupe de sanatatea femeilor respective si a clientilor lor? Nu. Exista o mafie a pestilor care fac averi din acest lucru „protejand” fetele de politie si clienti recalcitranti si care de multe ori le vand altora ca pe niste sclave? Da.

    Si atunci singurul „risc” la ora actuala pare a fi faptul ca legalizand-o ai putea sa o incurajezi si numarul clientilor pentru astfel de servicii sa creasca. Daca insa in loc de 500.000 de romani care apeleaza la astfel de servicii din care 80% isi risca sanatatea o sa ai 750.000 din care doar 20% isi risca sanatatea ar fi deja o mare realizare (nu uita ca peste un milion de romani sunt bolnavi de hepatita B, transmisibila sexual). In plus statul ar incasa o gramada de bani din taxe, iar mafia din domeniu ar fi descurajata in momentul in care femeile respective ar lucra organizat in case de toleranta recunoscute de stat.

    Concluzia: sanatatea populatiei s-ar putea imbunatati daca statul ar actiona cu cap (dupa modelul vestic), statul ar incasa mai multe taxe, o buna parte a mafiei ar disparea sau ar trece la suprafata (poate o parte din actualii „pesti” si-ar face case legale de toleranta unde conditiile si pentru prostituate si pentru clienti ar fi mult mai bune). La ora actuala e aproape imposibil pentru o prostituata sa mearga la politie sa se planga ca o bate pestele, pentru ca stie ca va fi arestata pentru practicarea prostitutiei. In momentul in care legalizezi prostitutia, statul ar avea anumit grad de control iar prostituatele ar avea mai multa putere decat au acum.

  • gabicretu

    @Despre nimic,
    Ai avut cumva rabdarea sa citesti ce am spus la postul de mai sus si ce a spus Doina la cel anterior?!
    Sotia ta stie ca folosesti „serviciile” celor care se vand?!
    Despre observatiile legate de imoralitatea altor activitati, total de acord. Incepand cu sistemul capitalist. Asta da, este rezultatul unui mare furt.
    Ceea ce nu observi este ca prostitutia eate maximul ce se putea atinge in capitalism – sa vinzi/cumperi fiinte umane si sa furi vieti… Daca vrei, inclusiv sa te vinzi e tine insusi…
    Mai spun o data. Prostitutia nu are de-a face cu sexul ci cu piata si relatiile de putere, de dominatie, in care unii(barbatii, in acest caz) vor sa detina controlul asupra altora (femeile, copiii)…

  • Despre nimic

    @Gabi
    Pai raspunsul meu era catre doinas deci am citit ce a spus. Nu folosesc servicii de genul asta pentru ca nu am tupeul sa le folosesc in momentul de fata (mi-e prea frica de eventuale boli). Daca nu as fi casatorit si nu mi-ar fi frica de boli transmisibile sexual nu cred ca as avea vreo problema in a folosi astfel de servicii daca ar fi la standardele din vest (daca as avea o relatie stabila in care totul merge bine probabil nu as avea motiv sa o fac, dar in alte conditii … de ce nu?). Mie mi se pare un schimb destul de corect … sex fara obligatii contra bani. Gandeste-te ca sunt destui barbati/femei care nu au relatii stabile si pentru care e dificil sa construiasca astfel de relatii. Nu toata lumea de pe planeta trebuie sa se casatoreasca si sa aiba copii. Asta nu inseamna ca nu pot sa faca sex. La urma urmei si sexul cu amanta/amantul la un momentdat poate fi aproximativ acelasi lucru … sex fara obligatii contra ceva (avantaje materiale sau poate tot sex fara obligatii si pentru ea/el). Ma indoiesc ca pe barbatii care apeleaza la astfel de servicii ii intereseaza sa detina controlul asupra cuiva (pe prea putini) … pur si simplu vor sa faca sex fara obligatii cu o persoana care se pricepe la asa ceva si eventual arata si destul de bine. Si sa nu uitam ca de cele mai multe ori voi femeile va trimiteti barbatii in bratele prostituatelor pentru ca dupa ce va casatoriti majoritatea reduceti mult frecventa cu care faceti sex cu sotul (exista studii destule). Personal, daca as vrea neaparat sa fiu satisfacut sexual conform nevoilor mele fizice (care sunt in „standardele normale”) ar trebui sa-mi caut o amanta sau sa apelez la prostituate, insa imi respect prea mult sotia ca sa fac asa ceva si incerc sa-i gasesc circumstante atenuante si sa-mi zic „las ca-i bine si atat cat e”. Poate e si vina noastra ca nu mai suntem la fel de „romantici” … insa vezi tu, de multe ori e mai simplu sa cauti o amanta decat sa-ti multumesti nevasta (de fapt asta e o utopie). Evident ca e greu ca doi parteneri sa fie pe deplin satisfacuti unul de celalalt … cel putin eu nu am gasit perechea potrivita pana acum. Dar la un momentdat in viata faci un compromis … nu poti sa cauti toata viata perechea potrivita pentru ca s-ar putea sa nu o gasesti niciodata … si atunci faci anumite compromisuri. Partenerul ideal e mai mult un subiect de carti si filme si prea rar e o realitate.

  • doinaş

    @ Despre nimic

    Citez: „pur si simplu vor sa faca sex fara obligatii”

    Fara obligatia sa ce?

    Fara sa ai grija si de nevoile fizice/emotionale ale femeii?

    Fara sa fii responsabil daca din actul tau sexual rezulta un copil?

    Tu te auzi ce spui?

  • Despre nimic

    @doinas
    Exact … in momentul in care platesc pentru sex nu are de ce sa ma intereseze nevoile fizice si emotionale ale persoanei respective. Ea e platita sa presteze un serviciu. La fel cum angajatorului nu-i pasa de nevoile fizice si emotionale ale angajatului sau ci ii pasa doar ca acesta sa-si faca treaba bine. Cat despre urmarile actului tot prestatorul de servicii trebuie sa se ocupe de asta … la fel cum de sanatatea/integritatea unui angajat sofer trebuie in primul rand se sa preocupe soferul … adica el trebuie sa aiba grija sa conduca bine, nu sa vina angajatorul si sa-i poarte de grija.

    Ca platitor pentru un serviciu nu are de ce sa te intereseze decat sa primesti acel serviciu la calitatea pe care ti-o doresti. Nu te intereseaza nevoile prestatorului. Crezi ca mie cand imi spune un client sa-i termin ceva de facut pana maine ii pasa ca eu trebuie sa stau pana noaptea tarziu ca sa-i termin treaba si sa ma stresez? In momentul in care prestatorul accepta banii isi asuma lucrurile astea.

    Daca te referi strict la a face sex fara obligatii cu prietena/sotia atunci ma refeream la a face sex fara a-ti pune problema ca s-ar putea sa o doara capul, sa trebuiasca sa o duci la restaurant la o cina romantica sau sa-i cumperi flori 🙂 Foarte multe femei ofera sex doar cand li se ofera ceva in schimb neintelegand ca sexul ar trebui sa fie o constanta intr-o relatie neconditionata de „gesturi romantice” si cadouri. Si exact din acest motiv ajung sa fie inselate pentru ca nu poti sa faci gesturi romantice si sa cumperi cadouri atat de des pe cat ai vrea sa faci sex. Si chiar daca as putea sa cumpar sotiei flori de fiecare data cand as vrea sa fac sex, tot nu as face-o pentru ca mi se pare stupid ca ea sa ma conditioneze de astfel de gesturi. Si atunci alegi calea mai simpla.

  • doinaş

    Regret ca nu ai viata atat de echilibrata cum ar fi de dorit. Si accept ideea ca nu este exclusiv vina ta, si probabil, nici a sotiei tale.

    Eu, si probabil si altii/altele am fost invatatati ca sexul este o chestie rusinoasa si ca trebuie sa o facem doar pentru bucuria de a avea copii.

    Daca-ti aduci aminte, este si pozitia bisericii.

    Stii bancul asta:
    Intrebare:
    „De ce nu clipesc femeile in timpul preludiului?”
    Raspuns:
    „Pentru ca nu apuca.”

    Sau:
    „De ce nu stiu barbatii cand o femeie mimeaza orgasmul”
    „Pentru ca nu-i intereseaza”

    Acestea, si multe altele reflecta o forma de violenta culturala, care reflecta si consfinteste, recunoaste ca fiind corect acest tip de comportamnet, adica nepasarea fata de sentimentele femeilor.

  • Despre nimic

    Si eu am fost invatat ca sexul e o chestie rusinoasa. Dar a venit revolutia la timp pentru a-mi schimba perceptia (revolutia culturala, odata cu cea din 89). Biserica ortodoxa e ultra-traditionalista si din cauza asta cred ca va pierde tot mai multi adepti in viitor. Multe religii au inceput sa devina mai flexibile pentru a se adapta timpurilor moderne. Unele au acceptat si casatoriile intre homosexuali. Bibila insasi ne arata ca bisericile au interpretat-o cum au vrut si ca religia se schimba permanent … diverse personaje din Biblie, cu importanta in istoria religiei, aveau mai multe sotii … lucru care acum e interzis. Multe alte lucruri care apar in Biblie ca lucruri normale la acea vreme acum sunt blamate de biserica. Deci religia e totusi intr-o permanenta schimbare si se adapteaza timpurilor (greu, dar se adapteaza). In momentul in care biserica incepe sa recunoasca libertatea sexuala a unei persoane (de ex de a face sex cu persoane de acelasi sex), urmeaza poate sa recunoasca si alte libertati sexuale ale persoanei respective. Inclusiv cea de a-si castiga existenta facand sex.

    Cat despre nepasarea fata de sentimentele femeilor … acelasi lucru il pot zice si despre nepasarea fata de sentimentele barbatilor. Cum altfel poti denumi o femeie care ignora dorintele barbatului ei desi le cunoaste? Daca sotia ta iti ignora o luna dorinta ta de a face dragoste/sex ar trebui ca tie sa iti pese totusi in continuare de dorintele/sentimentele ei? Diferenta e ca voi va plangeti mai mult, iar barbatii multi dintre ei prefera sa-si rezolve problemele singuri (in alte parti de obicei). Femeia prefera de cele mai multe ori pasivitatea iar barbatul din instinct incearca sa gaseasca o solutie. Apoi voi il blamati pentru ca el a gasit o solutie care voua nu va place 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *