• In General
  • pe

Kosovo

Acesta este un mesaj pentru colegii mei, deputatii europeni de toate natiile, care cred una si fac alta in privinta Kosovo.

1. Se intampla in istorie ca cetatenii sa aiba de multe ori alte opinii decat statele in care au ales sau nu sa traiasca; ca reprezentanti ai acestor cetateni este obligatia noastra sa le exprimam si aparam pozitiile (chiar atunci cand sunt diferite de ale guvernelor lor); spun asta pentru ca multe guverne europene au decis sa recunoasca independenta unilateral declarata a regiunii kosovare.

2. Nu exista in istorie evenimente sui generis. Totul este un rezultat al trecutului si modifica viitorul. Ca legiuitori, putem stabili regulile de respectat in viitor; este o naivitate insa sa credem ca putem controla realitatea  si interzice tuturor agentilor istoriei urmatoare sa foloseasca Kosovo ca pe un precedent.

3. Cine nu apara forta dreptului admite dreptul fortei! Recunoscand Kosovo aplicam inca o lovitura (ultima!?) ordinii juridice postbelice si ONU.

4. Pentru coerenta noastra si pentru toti cei care gandesc pragmatic am o intrebare. Putem, la limita, accepta si renuntarea la principii dar o ratiune pentru asta trebuie sa avem. Macar una pragmatica. Si atunci intreb – Cui prodest?

21 comentarii la “Kosovo”

  • Cathy

    Am citit in ziarele de luni (imediat dupa declararea independentei Kosovo) ca seful Bisericii Ortodoxe Sarbe a cerut de urgenta ocuparea armata si controlarea prin forta a provinciei de catre Serbia. Totusi, pro sau contra independentei, in ce secol traim?

  • Despre nimic

    Intr-un secol in care aproape orice tara ar proceda la fel daca ar pierde o parte din teritoriu. E greu sa fii de o parte in conflictul asta. Pe de o parte Iugoslavia a fost impartita deja in mult prea multe parti, pe de alta poate ca si Kosovo au dreptate ca au fost acolo inaintea slavilor. Daca facem o analogie cu Republica Moldova care s-a desprins din Rusia poate e mai usor sa-i intelegem pe cei din Kosovo (desi cred ca situatia nu e deloc asa de clara ca in Republica Moldova – istoric vorbind). Pe de alta parte Republica Moldova e in saracie de cand s-a desprins de Rusia, iar Kosovo care e si mai mica cred ca va suferi si mai tare de saracie. Parerea mea e ca in situatiile astea ar trebui acceptat un nivel de descentralizare ridicat dar nu sa se ajunga la separarea in tarisoare mici. Sper si la noi sa se faca o descentralizare mai mare pentru ca acum companiile mari din fiecare judet vireaza impozitele direct la Bucuresti, ceea ce nu e deloc normal. Iar prefectii, directorii de spitale, etc se stabilesc tot la Bucuresti. Ceea ce din nou nu e normal. Noi la Cluj acum avem un presedinte de Consiliu Judetean excelent pe care il vom pierde probabil dupa alegeri pentru ca e din PNL, iar daca PSD sau PD-L vor castiga alegerile la nivel national cel mai probabil il vor da jos si vor pune un incompetent de-a lor (cum am mai avut si in trecut). Iar asta in conditiile in care probabil in Cluj altcineva va castiga alegerile decat la nivel national. E normal cand judetul vrea o anumita conducere ca Bucurestiul sa impuna pe altcineva? Nu. Deci e nevoie de un grad mai mare de descentralizare, dar nici sa se ajunga la situatii gen Kosovo. Daca Harghita si Covasna s-ar desprinde de Romania ar muri de foame, pentru ca sunt doua judete sarace, fara scoli de traditie, fara spitale de traditie, fara investitori majori, etc. Nu cred ca ar vrea nimeni de acolo cu adevarat asa ceva. Cel putin nimeni care are un pic de minte.

  • Despre nimic

    Nu sunt sigur totusi daca presedintele de Consiliu Judetean e impus de Bucuresti … acum ca ma gandesc poate ca prefectul e mai degraba impus si Presedintele CJ ales de consiliul judetean 🙂

  • Mihai Epure

    Sint destui fanatici peste tot. Separarea Kosovo e un exemplu de ceia ce pot face cei care sint prea mindri de „identitatea nationala” impingind totul la pragul prostiei. Cu ce ii deranja pe kosovari faptul ca erau parte din Serbia? Le-a interzis cineva sa foloseasca limba albaneza? Le-a interzis cineva sa lucreze, sa studieze, sa faca ce vor (in limite legale) pt faptul ca sint albanezi? Nu cred.
    In momentul de fata, daca sirbii incep un „pissing contest” cu kosovarii, cei din urma s-au condamnat singuri. Sirbii pot inchide frontierele complet, interzice zborul in spatiul aerian atunci cind vii sau te duci in Kosovo, termina orice relatii economice cu Kosova si lista merge la nesfirsit.Kosovarii vor intelege mai tirziu ca au facut o prostie mare. Intr-un timp in care toate tarile europene incearca sa creeze o comunitate deschisa, ei se separa si se inchid pe dinauntru. E de-adreptul idiotic! Si pt ce? Pt citeva scaune politice si mindria de a fi presedintele sau ministrul unei tari care de fapt nu exista?
    Daca maghiarii din Romania incearca asta, pt ei ar fi si mai greu pt ca ei ar fi usor de izolat si constrins. Cum ar putea ei comunica cu restul lumii daca sint complet separati, landlocked? Le intrerupem curentul, ii lasam fara gaz, le percepem taxe de trecere prin Romania de nici nu s-au inventat numerele si ii linistim. Sper insa ca secuii au mai multa minte decit kosovarii. Pt binele lor!!!

  • Despre nimic

    Pai daca prin absurd s-ar crea Tara Secuilor, aceasta neavand nici un tratat cu UE nu ar fi in UE. Deci ar trebui sa intre in Romania cu pasaport si vize probabil. Izolarea ar fi completa 🙂 Doar doua judete bine impadurite si friguroase, cu niste resedinte de judet vai de capul lor. Pe deasupra, Kosovo aveau armata lor, organizata de ceva vreme, Harghita si Covasna nu au nimic de acest gen. Si nu au nici istoria de partea lor. Diferenta e atat de mare incat nici nu are rost sa discutam de asa ceva. UDMR si-a facut de lucru sugerand ca vreodata regiunea ar putea urma modelul Kosovo. Dau dovada de infantilism politic. La un momentdat cativa din UDMR mi-au lasat impresia ca au ceva in cap, dar se pare ca m-am inselat. Cateodata ii dau dreptate la Vadim cand zice ca cei care au initiative de genul asta ar trebui arestati 🙂 Altfel, din punct de vedere turistic, sunt doua judete frumoase amandoua, iar nivelul de descentralizare sunt deacord ca inca mai trebuie crescut. Dar in nici un caz nu se pot plange ca nu au drepturi. Problema lor e ca au prea multe drepturi si din cauza asta au ajuns sa nu mai stie romaneste si sa nu se poata angaja decat in putine locuri ale tarii. Iar daca stii doar maghiara cu greu vei putea face o scoala serioasa in Romania si sa gasesti un job bun. Te poate ajuta in unele zone din Ardeal sa stii maghiara, dar daca nu stii romana deloc, atunci sigur nu vei gasi cine stie ce job decat poate intr-o firma ungureasca care are doar clienti unguri. Parerea mea e ca pe masura ce se vor muta tot mai multi cetateni la oras vor incepe sa vorbeasca tot mai bine romaneste si vor cam disparea comunitatile unde se vorbeste doar maghiara. Nu prea au cum sa supravietuiasca asa, decat eventual in saracie.

  • T.

    Fenomenal sintetizat! Citeam mesajul Presedintelui Tadici, adresat Secretarului General ONU, cu privire la situatia creeata in provincia sarba Kosovo si Metohia, un document foarte bine structurat si scris in limbajul decent al unicului fel de a face politca ce poate sa mai ajute, daca mai poate ceva, Serbiei anului de gratie 2008.

    In doar 4 paragrafe, reluati ideile din acel comunicat si le adaugati intrebarea pe care un asemenea document nu o putea cuprinde si pe care toate reactiile si comentariile la evenimentele din statul vecin au parut sa o ocoleasca pline de cerbicie.

    Cu oameni deschisi si gata sa invete de la oricine si cu orice ocazie, asa cum se arata a fi Corina Cretu, cu oameni capabili de asemenea structura in gandire, cum va (re) descopar pe Domnia voastra, aproape incep sa cred ca reprezentarea romaneasca la nivel european ar putea capata ceva substanta!

    Succes in continuare!

  • Bibliotecaru

    Astăzi am ascultat pe domnul ministru Păcuraru discutând în contradictoriu cu un ziarist. Ziaristul îi reproşa că vrea să modifice o lege cu o ordonanţă. Domnul Păcuraru spunea că nu modifică legea, ziaristul îi citea din ordonanţă exact fragmentul în care spunea că se introduce paragraful… Domnul Păcuraru spunea în continuare că nu. Mi-am adus aminte de un sfat care circula, drept glumă, pe internet. Dacă te prinde nevasta cu o altă femeie în pat, neagă tot, nu arăta nici o slăbiciune. După un timp va începe şi ea să creadă că vecina venise să-ţi ceară o cană de zahar. Gluma a fost oarecum amuzantă, domnul Păcuraru însă nu mi-a provocat râsul. Mi-am adus aminte că s-a luat de Traian Băsescu că a trimis legea votului uninominal la Curtea Constituţională încheind cu „schimbăm imediat cele câteva observaţii”. Ei încercau să spună că Băsescu nu a făcut mare brânză, schimbă legea şi rămâne ca ei. Eu am înţeles că se puteau ţine alegeri (trecuse tacit prin parlament) pe o lege neconstituţională. Dacă s-ar dovedi că până acum alegerile s-au ţinut după o lege neconstituţională, nu numai că s-ar anula toate legile date de statul român până acum, dar domnul Iliescu ar mai avea voie la unul sau două mandate de preşedinte.
    Mă îngrozesc că astfel de oameni sunt în Guvernul României, mă îngrozesc că în mâna acestor oameni se află destinele unei ţări greu încercate. La început am crezut că este vorba de o şmecherie, „altfel cum de nu-şi dă seama nimeni?”. Am ajuns la concluzia că super-specialiştii guvernelor noastre sunt de fapt mari amatori dezinvolţi.
    Şi acum ajung şi la problema Kosovo. Eu cred că în mod real nimeni nu se gândeşte la nimic. Atunci când muşti mâna care te hrăneşte numai aparent este vorba despre răzvrătire, în real este de fapt o prostie. Ce o fi fost în mintea kosovarilor, ne desprindem de restul cetei după care… cred că aici s-au blocat. Era un banc cu un om care nu avea ce să facă şi, ca să aibă, s-a dezbrăcat şi a început să-şi păzească hainele.
    Revin la noi, este măcar un singur partid îngrijorat că românii nu mai au încredere că politicul mai poate guverna această ţară? Nu ar fi de mirare că într-un an sau doi să mai fie o revoluţie în România care să ducă la dispariţia politicii cu totul.

  • Despre nimic

    Problema cea mai mare e sa gasesti oameni capabili sa gandeasca echidistant. Care sa nu acuze o lege sau o stare de fapt doar pentru ca ii incurca pe ei in momentul respectiv. Nu poti sa acuzi taxa auto doar pentru ca tu vrei sa-ti cumperi masina anul asta. In esenta e o taxa logica (desi ar fi de preferat sa fie aplicata anual intr-un cuantum mult mai mic, atunci abia descurajand masinile poluante) iar cetateanul nu ar trebui sa conteste modul in care vor fi folositi banii decat dupa ce vede ca ei sunt folositi gresit. Sigur ca si mie ca si consumator mi-ar place sa vad de maine un TVA de 5% la alimente, dar realizez ca acest lucru ar aduce bugetul in criza si atunci prefer sa dau eu in plus 20 de lei pe luna TVA si statul sa nu ajunga in criza. Nu orice taxa este rea, nu orice scutire de taxa este buna. Ca avem o problema cu modul in care sunt gestionati banii de la buget, asta intradevar este o problema. Dar niciodata nu vor putea fi gestionati perfect, la fel cum in familie nu poti sa gestionezi banii optim pentru ca apar cheltuieli neprevazute, nimicuri pe care vrei totusi sa le cumperi, etc. Sigur ca intre proasta gestionare si delapidare e o diferenta, dar acest lucru trebuie demonstrat de justitia care nu prea functioneaza 🙂 Faptul ca 20% din banii din buget sunt „deturnati” spre diverse buzunare private nu inseamna ca nu trebuie sa ne mai platim taxele, ci ca trebuie sa facem in asa fel incat sa-i descoperim pe delapidatori, sa-i pedepsim sau daca nu avem dovezi macar sa nu-i mai alegem. Sigur ca tot timpul vor fi „deturnati” bani din buget, important e sa gasim o solutie ca doar 1-2% sa se piarda. Adica sa se fure, dar decent. Ca in societatile civilizate 🙂 Si acolo se deturneaza, dar in limite decente.

    Aceasi problema si in Kosovo … cati au stat si s-au gandit la ce urmeaza pentru Kosovo? Din cei care ies in strada si se bucura, probabil mai nici unul. Cati au lasat nationalismul deoparte si s-au gandit la avantaje si dezavantaje? Prea putini. Ca si nationalist patriot mi-ar place de exemplu ca Republica Moldova sa fie alipita Romaniei, dar cand ma gandesc ca odata cu asta am avea raspunderea unei regiuni mult mai sarace si cu mai multe probleme decat avem noi oriunde in Romania, relatiile cu Rusia ar ingheta de tot iar noi am avea pe cap inca o minoritate puternica cu tendinte puternic extremiste (rusii) parca nu ma incanta deloc perspectiva.

  • Bibliotecaru

    În cadrul şedinţei de Guvern de ieri, a fost aprobat proiectul de lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de informaţii. Consider că de fapt este un cec în alb acordat poliţiei politice. Vă rog să vă folosiţi puterea politică pe care o deţineţi pentru a ne apăra de această posibilitate sumbră.

  • gabicretu

    @T,
    Multumesc pentru apreciere; nu inteleg insa uimirea; cred ca televiziunea, cu efortul pe care-l face de a caricaturiza totul, ne-a facut chiar sa credem ca toti trebuie sa fie cumva… tonti.
    @Tuturor,
    Problema Kosovo pentru mine nu este una morala in care noi suntem judecatorii (ce anume ne-ar legitima calitatea!?) care spunem ca Serbia merita sau Kosovo merita… Acest lucru poate fi discutat iar argumente sunt de toate partile.
    Nu sunt nici o aparatoare a Statului (in sine). Cum prietenii stiu eu sunt anarhista (in sensul autentic al cuvantului). Numai ca anarhistii nu iubesc PUTEREA dar iubesc ORDINEA.
    Dupa doua razboaie nimicitoare noi toti am stabilit o ordine juridica, o ordine a dreptului (in locul fortei care stabilise regulile anterior); deciziile de acest fel trebuie sa fie multilaterale sau luate de Consiliul de Securitate. Altfel, subminam dreptul international si cream si un lant practic infinit de acte similare. In acest caz, este una unilaterala.
    Eu insami am decis in grup sa ma declar independenta in modul sobru si elegant in care au facut-o kosovarii si sa astept recunoasterea internationala.Nu sunt o adepta a „realismului politic”; prefer principiile si dreptul. Macar in teorie, acesta a fost creat sa-i apere pe cei slabi, ca cei puternici nu au nevoie…
    Dam o nota mult prea nationalista fenomenelor si ii facem pe altii sa creada ca avem motive sa ne temem. Sper sa nu se supere dar am sa reproduc opinia uni simpatic coleg maghiar: „Pana ieri am sustinul Kosovo dar modelul lor nu ne mai convine; de astazi ii vom apara pe sarbii kosovari (cere se prepune ca isi vor cere autonomia). Noi nu vrem independenta, noi vrem numai autonomie…”

  • Mihai Epure

    Referitor la autonomia pe care stimabilul dvoastra coleg ar dori-o, e o chestie care poate deveni mult mai complicata si mai periculoasa decit unii isi inchipuie.
    Am sa va dau ca exemplu situatia USA-Puerto Rico. Puerto Rico(PR) este declarat „Teritoriu Autonom al USA”. In consecinta, Puerto Ricanii sint cetateni americani prin nastere dar au si cetatenie Puerto Ricana. Fiind cetateni americani au aceleasi drepturi cu americanii:drept de lucru in USA, pasaport american,pensii date de guvernul american samd(orice programe guvernamentale destinate suportului persoanelor fizice). Voteaza chiar pt presedinte si Congress daca in momentul respectiv sint stabiliti pe continent(deci nu in PR) Portoricanii(sic) nu platesc taxe federale ca toti americanii dar iau pensii federale!!! Teritoriul PR nu plateste nici un fel de taxe la Guvernul Federal deci la Buget! Insa in momentul in care PR are nevoie de drumuri, scoli, spitale, infrastructura in general, majoritatea cheltuielilor sint suportate de la bugetul USA. In concluzie nu contribuie cu nimic la bunastare dar au toate beneficiile bunastarii. Si asta numai pt faptul ca PR este declarat „Teritoriu Autonom”. Americanilor insa(omul de rind) nu prea le place de portoricani. Nici nu-i de mirare! PR e considerat un fel de parazit al USA pt ca doar se hraneste de pe urma USA!
    S-a mers atit de departe incit PR are 2 oficiali in Senat.Totul pt nimic in schimb. In schimb, oamenii de rind din PR rid de americani cind se vorbeste de taxe.
    Acum va intreb pe toti: se merita ca restul tarii sa suporte un „teritoriu Autonom”?
    Daca e sa se acorde autonomie „Tinutului Secuiesc” e OK dar trebuie avut grija de conditiile in care!

  • Despre nimic

    Pai Puerto Rico nu sunt tocmai niste prapaditi. Au PIB-ul pe locuitor dublu cat a Romaniei si mai mare ca al Ungariei. E considerata tara din „lumea intai” ca nivel de venituri (noi suntem „lumea a doua”). Sigur ca fata de USA au jumatate PIB-ul, dar oricum, se apropie de media UE. Iar americanii au ei interesele lor de ii finanteaza … pentru USA nu e mare lucru sa ajute un stat de 4 milioane de oameni de pe urma carora profita in multe alte moduri probabil. La cat investeste USA in armament, cu banii pe un an din bugetul armatei americane ar tine toata populatia din Puerto Rico la acelasi nivel de trai fara sa produca nimic vreo 4-5 ani. Stai tu linistit, ca americanii de la oricine scot cel putin dublu decat dau 🙂

  • Mihai Epure

    @Despre nimic
    Avantajul pe care il au americanii in a suporta Puerto Rico este de ordin militar,strategic. Prin pozitia pe care o are Puerto Rico le da americanilor un cap de pod in Caraibe. Este usor de supravegheat America de Sud-Venezuela, Colombia si e ca un ghimpe la sud de Cuba si Haiti.
    Cit priveste cheltuielile, guvernul nu-si face probleme; omul de rind e siciit!!!
    Doar ce-am aflat ca pt a mentine trupele in Irak, Guvernul american cheltuie cam 12 miliarde dollari pe luna!
    PIB-ul e ridicat in Puerto Rico din cauza americanilor care cheltuie acolo si din cauza infuziilor de bani de la americani si nu prin munca lor proprie. Daca ar fi dupa ei, ar fi sarbatoare cu merengue si pina-colada in fiecare zi. Munca…mai putin!
    Sint 3 locuri in care americanii merg in vacante: Barbados, Cancun-Mexic si Puerto Rico. Cam la atit se limiteaza cunostintele de geografie ale multor americani.

  • Bibliotecaru

    Despre nimic, pe cap de locuitor da, dar în valori nominale, nu se compară. Cei care au puţini cetăţeni stau întotdeauna bine pe cap de locuitori. Monaco e pe locul 2 sau 3 în lume cu PIB-ul lor pe căpăţână de monachez.
    Ia te uita, au început alegerile! Realitatea văd că dă deschiderea.

  • Despre nimic

    Pai ce legatura are valoarea nominala? Important e PIB-ul pe locuitor. Degeaba are China nominal foarte mult daca pe locuitor are putin. Vrei sa zici ca cei din Monaco nu o duc bine? 🙂 Eu stiam ca Luxemburg dintre statele mici o duce foarte bine la PIB pe locuitor. Nu am fost in Luxemburg dar nu stiu de ce am impresia ca ei chiar au un nivel foarte ridicat de trai.

  • Bibliotecaru

    Eu spuneam că numărul mic de locuitori înseamnă prosperitate. Numâr excesiv de locuitori înseamnă probleme economice. Dacă România ar avea de 100 de ani în jur de un milion de locuitori, probabil ca ar fi mult peste Germania în prosperitate.
    Prosperitatea nu se face din vânt ci prin consum de resurse. Multă lume spune că ţările dezvoltate au capacitatea de a gestiona resursa mai eficient. Eu nu cred în aşa ceva. Dimpotrivă, cred că au pierderi colosale datorată în exploatarea dinamică a resurselor, cu pierderi uriaşe. Este ca la o maşină de curse faţă de un camion. Camionul trage greu şi consumă mult. Maşina sport consumă mult dar mai puţin decât camionul, dar nu trage mai nimic. Soluţia este undeva la mijloc.
    În România PIB/locuitor este undeva pe la 7,5 mii de dolari, adică peste 600 de dolari pe lună. Mie mi se pare destul de mult. Dacă s-ar aduna toate salariile şi s-ar împărţi la numărul de locuitori, oare cât ar da?

  • Despre nimic

    Pe wikipedia Romania are 11.000 de dolari dar probabil e calculat PIB-ul dupa puterea de cumparare (exista si asa ceva). Acum ca ma gandesc cam 100 de miliarde de euro a fost PIB-ul Romaniei pe anul trecut, deci cam 7.500$ pare o cifra realista. 600 dolari pe luna PIB/locuitor e foarte putin. Gandeste-te ca din banii astia trebuie sa castige si firmele profit dar si sa ia statul taxe. Dupa taxe si profit mai raman undeva pe la jumatate (maxim). De aceea avem salariile pe care le avem si de aceea ele nu pot fi crescute asa usor cum am vrea. La ritmul actual de crestere a salariilor (15-25% pe an) Romania va intra in colaps in vreo 2-3 ani 🙂

  • Bibliotecaru

    @ Despre nimic
    Şi eu sunt de acord cu colapsul, pentru că tendinţa politică este să împingă sărăcia spre viitor şi nu rezolvarea ei. Îmi amintesc că pe la începuturile democraţiei româneşti, clasa politică se bucura de orice se putea lua împrumut pentru a investi în consum. Dădea bine în prag de alegeri, oferea iluzia bunăstării, dar acum am ajuns în perioade de scadente. Sunt multi din PNL care calculează totul înspre bunăstare. După datele lor ar trebui să fim plini de bunăstare, realitatea este inversă.
    Un exemplu de manipularea este şi cifra de care pomeneşti in wikipedia. De unde apare diferenţa? După cum ştii, cursul leu dolar sau leu-euro variază puternic în lungul unul an. Cum poţi calcul PIB-ul în valută. Poţi lua o valoare fixă de la sfârşitul anului, poţi lua o valoare fixă de la început, poţi lua o valoare medie pentru tot anul. Nicicum nu este foarte exact. Valoarea mare a GDB-ului acordat României este cea umflată, pe care o foloseşte de obicei si Guvernul la raportări. Cealaltă valoare, mai mică, este mai aproape de real.
    GDB înseamnă gross domestic product, PPP Purchasing Power Parity şi nominal adică neajustat la inflaţie.

    🙂 Eu spuneam că teoretic ceea ce da omul la stat este o parte din ceea ce câştigă, nu-i aşa? În plus, numai o parte din locuitorii ţării lucrează, au salariu.
    PIB-ul (sau GDB) se obţine prin adunarea consumului, investiţiilor şi exporturilor şi scăzând, firesc, importurile. Ce înseamnă 600 dolari pe lună, că fiecare locuitor consumă (prin cheltuieli private sau prin cele prin care mandatează statul), investeşte şi exportă net (adică export-import) în medie de 600 de dolari pe lună, ori mi se pare foarte mult comparativ cu salariul. Ca un om să aibă asemenea „cheltuieli” ar trebui să producă mult şi să aibă, în consecinţă, un salariu mare. Eu sunt nevoit să deduc că ponderea majoritară a economie nu este dusă de oamenii mărunţi şi de marii oameni de afaceri.

  • Mihai Epure

    GDP,PIB sau orice alte acronime sint folosite pt a marca nivelul de venit in Romania, fie el personal sau national, nu inseamna cam nimic. Nici macar nu se apropie de adevar! Asta pt ca in Romania(si ca sa fim sinceri cam nicaieri in lume) nu toate tranzactiile de plata sint inregistrate. Sint o groaza de plat pt servicii sau bunuri care se fac cu bani lichizi deci nu exista inregistrari. Si in Romania, unde sistemul de ceck-uri scrise sau carti de credit este aproape inexistent, face inregistrarea cu atit mai dificila.
    Cum putem dovedi ca in special la tara, familiile traiesc din ajutorul social/somaj primit de la guvern?
    Exista vre-o inregistrare despre ziua de munca la cimp pe care am prestat-o pt vecin sau de caruta de coceni pe care am vindut-o saptamina trecuta? Si cazurile astea sint foarte frecvente. Cei tineri care pot munci dar nu pot parasi tara sau zona in care traiesc din cauza familiei trebuie sa-si suplementezevenitul intr-un fel pt ca numai cu ajutorul de la guvern ar fi imposibil sa supravietuieasca. Si cam tot surplusul asta este neinregistrat.

  • Despre nimic

    E drept ca sunt foarte multi bani negri in Romania … de aceea PIB-ul nu reflecta foarte bine situatia reala. PIB-ul e o cifra oficiala … dar totusi are o valoare orientativa buna. Checkuri personale chiar ca nu se prea folosesc, insa cartile de credit deja sunt din ce in ce mai raspandite (cu descoperiri mici e drept, dar exista). Eu deja fac 90% din platile lunare de pe cartea de credit sau debit si mai stiu si altii care fac la fel. E drept ca multi sunt inca reticenti la asa ceva.

  • Pingback: Intre prostie si cinism? Cinism ca un bobarnac nationalismului ! « ceva in schimb

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *